VAR speelt hoofdrol bij duur puntenverlies Liverpool

Liverpool heeft in de titelrace dure punten verspeeld op bezoek bij Brighton & Hove Albion. De VAR speelde een grote rol in het Premier League-duel. Zo werden twee treffers van The Reds afgekeurd en kreeg de thuisploeg in blessuretijd een strafschop.

Na de midweekse nederlaag in de Champions League tegen Atalanta Bergamo (0-2) was Liverpool gebrand om het dit duel er beter vanaf te brengen. Twee Oranje-internationals gaven acte de présence: Georginio Wijnaldum en Joel Veltman. Sterkhouders Sadio Mané en Jordan Henderson kregen rust van Jürgen Klopp, al kwam het duo in de tweede helft nog wel binnen de lijnen. De start van The Reds was wederom niet al te best. Jongeling Neco Williams veroorzaakte een strafschop. Brighton-aanvaller Neal Maupay pakte het buitenkansje niet uit en schoot naast. De pechmiddag voor de Fransman was compleet, nadat hij vijf minuten later ook nog geblesseerd van het veld moest.

Voor rust leek Liverpool nog orde op zaken te stellen. Roberto Firmino bereikte Mohamed Salah, die het doel vond. De VAR greep in en had buitenspel geconstateerd, iets dat met het blote oog nauwelijks te zien was. Een kwartier na de pauze brak de Engelse grootmacht de ban alsnog. Diogo Jota speelde zichzelf handig vrij en scoorde met een droge schuiver in de linkerhoek. De ingevallen Mané leek het duel definitief te beslissen. De Senegalese aanvaller werd bediend door Andrew Robertson, maar ook dit keer keurde de videoscheidsrechter de treffer af. Wederom ging het om buitenspel.

Dat het Liverpool niet bepaald mee zat in de VAR-beslissingen kwam in de absolute slotfase weer tot uiting. Robertson roeide in de blessuretijd een bal weg in zijn eigen strafschopgebied. Danny Wellbeck had net zijn voet ervoor gezet, die hierdoor geraakt werd. Wederom een penalty voor The Seagulls, die zo alsnog een punt konden halen. Dit keer stond Pascal Gross achter de bal. De Duitser hield even in, zag Alisson Becker naar de hoek duiken en plaatste de bal rustig door het midden.

Puntenverlies dus voor Liverpool dat Tottenham Hotspur wel voorbij gaat op de ranglijst. Spurs kan de koppositie weer overnemen, al heeft het zondag wel een zwaar duel tegen Chelsea op het programma. Brighton blijft zestiende en zal het punt koesteren om de onderste ploegen onder zich te houden.

Scoreverloop: (60′) Diogo Jota 0-1 (90+3′) Pascal Gross (pen.) 1-1