Ajax-transfer Oranje-speler biedt mogelijkheden

Foto: Ajax-transfer Oranje-speler biedt mogelijkheden

Patrick van Aanholt gold bij PSV als groot talent, maar de A-selectie bereikte hij nooit. De verdediger besloot naar Engeland te gaan, waar hij tot meer dan 200 duels kwam. Drieënhalf jaar geleden tekende hij een contract bij Crystal Palace. Bij die club ontwikkelde hij zich door tot een vaste basiskracht. Het leidde zelfs tot nadrukkelijke interesse van de Nederlandse topclubs.



De 30-jarige voetballer speelde sinds hij in 2007 naar Chelsea vertrok, op huurbasis voor Coventry City, Newcastle United, Leicester City, Wigan Athletic en Vitesse. Bij de Arnhemmers voetbalde Van Aanholt dermate goed dat Sunderland besloot toe te slaan, waarna hij drie seizoenen later een overstap naar zijn huidige club maakte. Door zijn ontwikkelde loopvermogen lukte het de Nederlander zelfs om in de afgelopen zes seizoenen 20 doelpunten te maken, waardoor hij ook in aanvallend opzicht een steentje kon bijdragen.


De afgelopen jaren kreeg Van Aanholt al een aantal keer de kans om na zijn periode bij Vitesse in Nederland terug te keren. Technisch manager John de Jong probeerde hem meermaals naar Eindhoven te halen, waar PSV een lange tijd op zoek was naar een goede verdediger aan de linkerkant. Afgelopen zomer meldde de club zich opnieuw, maar wederom bleek het prijskaartje om de nek van de linksback te hoog te zijn. Maar komende zomer is de kans groter dan ooit dat Van Aanholt definitief terugkeert, want Ajax heeft nadrukkelijke interesse, zo meldde Football Insider deze week.

Tagliafico

Toen Van Aanholt in de winterstop van 2017 een contract bij Crystal Palace ondertekende, kwamen de club en speler overeen tot een duur tot de zomer van 2021. Naar verluidt bevalt de samenwerking dermate goed dat ze graag willen verlengen, maar de gesprekken rondom een nieuw contract zijn nog altijd op niets uitgelopen. Daarom lijkt het erop dat Van Aanholt aanstuurt op een vertrek. Een overstap naar Nederland ligt voor de hand, aangezien de voetballer al langere tijd denkt om met zijn gezin naar zijn vaderland te gaan.

Ajax is op zijn beurt hard op zoek naar een mogelijke vervanger voor Nicolás Tagliafico. De Argentijn staat op het punt om zijn contract tot medio 2023 te verlengen, maar dat betekent allerminst dat de Nederlandse topclub uitgaat van een langer verblijf. De club heeft met Tagliafico de afspraak dat het meewerkt aan een transfer, mits het juiste bedrag op tafel komt. De contractverlenging zorgt ervoor dat Ajax een hogere vraagprijs kan vragen. Verwacht wordt dat de interesse voor Tagliafico komende zomer opnieuw zal opkomen.


Directeur voetbalzaken Marc Overmars besloot dan ook om een shortlist te maken van spelers die de club makkelijk kan aantrekken. De transfervrije status van Van Aanholt zal de bestuurder tevreden stemmen, omdat de club geen cent op tafel hoeft te leggen voor zijn komst: een welkome constatering in deze tijd. De Amsterdamse club is echter bang dat in en buiten de Premier League een aantal kapers op de kust liggen om Van Aanholt ook de contracteren, waardoor Ajax hem in januari al een voorcontract wil laten tekenen.

Ervaring



Mocht Ajax het voor elkaar krijgen om Van Aanholt naar de club te halen, dan beschikt het over een speler met veel ervaring in binnen- en buitenland. Als talentvolle voetballer liet hij tussen 2012 en 2014 bij Vitesse al zien om uitstekend in de Eredivisie mee te kunnen. Van Aanholt speelde in die jaren onder Peter Bosz, die met de Arnhemmers uitstekend voetbal op de mat legde. In het seizoen 2013/2014 stond de club zelfs lange tijd bovenaan in de Nederlandse competitie en bereikte de club het herfstkampioenschap. Hoewel Vitesse de koppositie uiteindelijk weggaf aan Ajax, liet Van Aanholt met zijn team zien wat hij kon.

Ook bij het Nederlands elftal is Van Aanholt al jaren een vertrouwd gezicht. Onder Louis van Gaal kwam de linksbenige voetballer voor het eerst bij Oranje terecht. Van Aanholt zat in het voorjaar van 2014 in de voorselectie van Nederland, maar uiteindelijk viel hij als een van de laatste namen af. Vervolgens keerde Van Aanholt onder Danny Blind weer terug bij Oranje, maar na diens ontslag was het Nederlands elftal weer even uit beeld. Toen hij echter weer bij Crystal Palace goed presteerde, kwam hij onder Ronald Koeman voor de tweede keer terug bij de nationale selectie.

Ook onder Frank de Boer behoort Van Aanholt tot de vaste krachten van Oranje. Hoewel hij niet elke wedstrijd hoeft te rekenen op een basisplaats, mocht hij in de Nations League tegen Polen weer opdraven en leverde hij een puike prestatie af. Van Aanholt heeft de afgelopen jaar kortom laten zien over het benodigde niveau te beschikken om het uiterste uit zichzelf te halen. De interesse van Ajax komt dan ook zeker niet uit de lucht vallen. Want dat je met Van Aanholt een echte winnaar in huis haalt, weet Overmars ongetwijfeld zeker.

Beleid



Bovendien laat Ajax met de interesse in Van Aanholt wederom zien het huidige beleid door te zetten. De Amsterdammers willen bij de verkoop van een basiskracht allereerst in de jeugdafdeling kijken, voordat ze een speler van buitenaf naar de club halen. Wanneer dit tweede het geval is, dan gaat de voorkeur uit naar een speler van Nederlandse komaf. Zo haalde Overmars de afgelopen jaren spelers als Quincy Promes, Ryan Babel en Maarten Stekelenburg terug naar Nederland. Het was dan wel niet altijd een succes, maar dat was met buitenlandse transfers ook niet altijd het geval. 


Van Aanholt past als speler ogenschijnlijk perfect in het Amsterdamse spel. De voetballer wordt in de Premier League bewierookt door zijn loopvermogen aan de linkerkant, waardoor buitenspelers van de tegenstander met regelmaat achter hem aan moeten rennen. Buiten zijn snelheid beschikt hij bovendien over scorend vermogen, waardoor hij ook met zijn doelpuntenproductie de afgelopen jaren zeer belangrijk kon zijn voor zijn ploeg. Daardoor wordt Van Aanholt gezien als een vrij complete linksback.

Het zal Ajax ook tevreden stemmen dat het met Van Aanholt een speler van 30 jaar oud in huis haalt. Niet alleen beschikt hij over dermate veel ervaring dat menig jeugdspeler wat van hem kan opsteken, ook zal hij op deze leeftijd niet zomaar meer uit Nederland verhuizen. Het betekent dat de club voor de komende vier tot vijf jaar verzekerd is van een vaste linksback, waarop Ajax kan bouwen. Alleen een voorcontract lijkt de transfer dan ook in de weg te staan, al is het voor Ajax te hopen dat geen andere clubs zich melden. Anders kan de club zomaar eens achter het net vissen.

Moet Ajax voor Van Aanholt gaan?

  • Ja, het is een prima versterking
  • Ja, hij is goedkoop
  • Nee, hij kan het niveau niet aan
682+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie