Fantastische Ajax-voorhoede behaalt torenhoge cijfers

Ajax speelde woensdagavond zijn vierde groepswedstrijd in de Champions League in de eigen Johan Cruijff Arena tegen FC Midtjylland. Waar de Amsterdammers in de eerste helft al de bovenliggende partij waren, lukte het pas na rust om een overwinning over de streep te trekken. Welke Ajacieden blonken uit en wie waren de mindere spelers van de avond?

André Onana – 8

Aangezien Ajax tegen de Denen verreweg de bovenliggende partij was, betekende het tegelijkertijd dat André Onana weinig te doen had. Desondanks kreeg hij in de eerste helft twee gevaarlijke ballen richting zijn doel geschoten, die hij uitstekend wist te pareren. Daarnaast was hij voor rust meermaals belangrijk in de Amsterdamse opbouw, waarin hij veel rust behield.

Nadat de Amsterdammers op een 2-0 voorsprong kwamen, deelden de Denen nog wat speldenprikjes uit met enkele gevaarlijke standaardsituaties. Keer op keer toonde Onana zich echter als de betrouwbare doelman die hij al jaren voor Ajax is. Desondanks moest hij vlak voor tijd met een strafschop nog een treffer doorlaten. De keeper koos nog wel de juiste hoek, maar kwam net tekort voor een clean sheet.

Noussair Mazraoui – 7,5

In het veelbesproken Champions League-seizoen van Ajax, waarin de club de halve finale bereikte, was Noussair Mazraoui de vaste rechtsback. Door een blessure en de uitstekende vorm van concurrent Sergiño Dest moest hij deze rol afgelopen seizoen tijdelijk afstaan, maar dit voetbaljaar staat Mazraoui er weer.

De Marokkaan speelde ook tegen FC Midtjylland een puike wedstrijd. Vooral zijn extreme rust in situaties waarin de tegenstander druk zette, viel tegen de Denen op. Mazraoui bleek in staat om altijd de juiste man te vinden en stoomde bovendien regelmatig op naar voren, waardoor hij zelfs in staat was om de tweede Amsterdamse treffer te maken.

Perr Schuurs – 6

De afgelopen weken kreeg Perr Schuurs volop kritiek op zijn spel. De centrale verdediger staat pas sinds dit seizoen vast in het basiselftal en maakte in de Champions League diverse slippertjes, waaruit tegendoelpunten ontstonden. Daardoor lag tegen FC Midtjylland wederom het vergrootglas op de vorm die hij op de mat legde.

Het was echter lastig om Schuurs goed te beoordelen. Aangezien Ajax veelvuldig in de aanval was en het spel domineerde, had de voetballer in verdedigend opzicht weinig te duchten van de Deense aanvallers. Wél hield hij met zijn steekpasses het tempo in het Amsterdamse spel, waardoor hij een voldoende verdiende.

Daley Blind – 6

Ook Daley Blind had over het gehele duel in verdedigend opzicht weinig te doen. Daardoor kon de ervaren voetballer regelmatig inschuiven richting het middenveld, waar hij wederom zorgde voor steekpasses richting de voorhoede. Bovenal in de eerste drie kwartier zorgde dit voor gevaarlijke situaties voor het doel van FC Midtjylland.

Er bleek dan ook niets aan de hand voor Blind en Ajax, maar na rust kreeg de wedstrijd tegen de Denen nog een nare nasmaak. Blind ging namelijk laat in de tweede helft naar de grond met ogenschijnlijk een spierblessure, waardoor hij eruit moest. Lisandro Martínez kwam vervolgens op zijn plaats te spelen.

Nicolás Tagliafico – 7

Door het aanvallende spel van Ajax was het voor de vleugelverdedigers zaak om hoog op het veld te staan, een rol die Nicolás Tagliafico wederom uitstekend vervulde. De Argentijn combineerde al vanaf de openingsfase prima met Dusan Tadic die aan de linkerkant van de aanval stond. Daardoor was hij regelmatig betrokken bij Amsterdamse aanvallen.

De Zuid-Amerikaan liet zich gelden als hardwerkende defensieve kracht, die enkele keren gevaarlijk voor het doel van FC Midtjylland opkwam. Zo kreeg hij bij een standaardsituatie een bal op zijn hoofd, die hij niet voldoende richting de hoek gestuurd kreeg. Daardoor kon doelverdediger Jesper Hansen de bal eenvoudig oppakken en moest Tagliafico snel weer terug naar achteren.

Davy Klaassen – 6,5

Ook tegen FC Midtjylland gold Davy Klaassen weer als inschuivende middenvelder die belangrijk was in de Amsterdamse opbouw. De middenvelder zorgde voor de nodige rust in het spel en dook daarnaast een aantal maal gevaarlijk op in het doelgebied van de opponent. Dat resulteerde in gevaarlijke situaties, maar tot scoren kwam hij niet.

In defensief opzicht droeg Klaassen eveneens zijn steentje bij aan de overwinning. FC Midtjylland kwam er in de eerste helft plotseling gevaarlijk uit met een voorzet vanaf de linkerkant van het strafschopgebied, waar Klaassen uitstekend tussen zat. Vervolgens sloot hij zich direct bij de middenlinie aan, waarna een nieuwe aanval begon.

Ryan Gravenberch – 7

Het loopvermogen dat Ryan Gravenberch tegen FC Midtjylland wederom op de mat legde, was zeer belangrijk voor het speltempo bij Ajax. De middenvelder viel in de wedstrijd nog niet eens veel op, maar eenmaal in balbezit stak hij met gemak het middenveld van de opponent over. Vaak konden de Denen dan niets anders dan een overtreding maken.

Zo nu en dan dook Gravenberch zelfs op de rand van het zestienmetergebied van de tegenstander op en kon hij keeper Jesper Hansen onder vuur nemen. In de eerste helft lukte het hem nog niet om te scoren, maar een paar seconde na rust was het wél raak met een schitterend afstandsschot. Daarmee verdiende Gravenberch tegen FC Midtjylland een ruime voldoende.

Zakaria Labyad – 6,5

Erik ten Hag toonde tegen FC Midtjylland andermaal het vertrouwen in Zakaria Labyad aan. De voetballer mocht wederom als aanvallende middenvelder starten. In die rol kreeg hij al vanaf de openingsfase grote kansen om Ajax op voorsprong te zetten. De Marokkaan bleek echter niet scherp genoeg om een treffer te maken.

Dat was behoorlijk knap te noemen, aangezien Labyad een aantal kansen kreeg die ogenschijnlijk niet te missen waren. Nog voor rust had Labyad bij een voorzet vanaf de rechterkant de hoek voor het uitkiezen, maar het lukte hem niet om doelman Jesper Hansen te verschalken. Daartegenover stond zijn uitstekende combinatiespel met onder meer Lassina Traoré, waaruit verschillende grote kansen ontstonden.

David Neres – 8,5

Het goede spel van David Neres viel afgelopen weekend tegen Heracles Almelo al op, maar tegen FC Midtjylland liet de Braziliaan zien dat hij ook op het hoogste niveau in staat is om uitblinker te zijn. Vanaf de aftrap van de wedstrijd zorgde hij voor dreiging aan de rechterkant van het veld en leverde hij enkele gevaarlijke voorzetten af richting onder meer Lassina Traoré.

De tweede drie kwartier was Neres opnieuw vol energie op het veld. De Braziliaanse vleugelaanvaller verdiende het om zichzelf te belonen en dat deed hij na ruim een uur spelen. Via Lassina Traoré ontving hij de bal, waarna hij deze snoeihard in de linkerhoek schoot. Vervolgens ging hij naar de kant om zijn treffer met vriend en landgenoot Antony te vieren.

Lassina Traoré – 8

De spitspositie van Ajax was wekenlang een groot gespreksonderwerp, maar inmiddels lijkt Lassina Traoré zijn plekje wel te hebben afgedwongen. De aanvaller liet tegen FC Midtjylland weer zien over een waanzinnig fysiek vermogen te beschikken, waardoor hij eenvoudig in staat is om zijn tegenstander van zich af te houden.

Daartegenover stond dat Traoré minimaal een treffer binnen moest schieten. Vooral voor de theepauze kreeg Traoré twee tot drie mogelijkheden op een presenteerblaadje aangeboden, maar het lukte hem niet om de bal binnen te schieten.

Dusan Tadic – 7,5

In de uitwedstrijd tegen FC Midtjylland mocht Dusan Tadic nog vanaf de spitspositie starten, maar woensdagavond moest hij genoegen nemen met een plaatje aan de linkerkant van het veld. De Serviër was echter ook daar zeer belangrijk. Tadic zorgde onder meer ervoor dat hij het speelveld breed hield, waardoor bij tegenaanvallen veel ruimte aan zijn kant ontstond.

Erik ten Hag besloot in de tweede helft in te grijpen door Tadic naar het middenveld te laten verhuizen, wat betekende dat Zakaria Labyad als linksbuiten ging spelen. Het zorgde na rust onder meer tot twee schitterende aanvallen van de Amsterdammers, waaruit de eerste vijf minuten direct twee treffers voor de thuisploeg ontstonden. Daarmee kreeg Ajax het volledige overwicht over de wedstrijd.