Football Manager: meer van hetzelfde en toch anders

Foto: Football Manager: meer van hetzelfde en toch anders

Het nieuwe voetbalseizoen betekent ook nieuwe voetbalgames voor op PC en consoles. In navolging van FIFA en Pro Evolution Soccer, is ook Football Manager 2021 vandaag verschenen. Het simulatiespel heeft een aantal upgrades gekregen, waardoor je nog beter in de voetsporen kunt treden van de grootste coaches in de historie van het voetbal. 

Football Manager is al sinds jaar en dag één van de grotere namen binnen de voetbalgames. Het simulatiespel, waar je in tegenstelling tot FIFA en Pro Evolution Soccer niet zelf de voetballers bestuurt, wint het elk jaar aan populariteit. Dat terwijl de game niet zo innovatief is als de eerder genoemde spellen, maar telkens met kleine aanpassingen de managementervaring van een voetbalclub telkens een stapje dichter bij de realiteit brengt. 

Football Manager 2021

Al jarenlang brengt Sports Interactive Football Manger uit. In de game kun je als speler in de schoenen staan van de grootste trainers ter wereld en jouw teams naar glorie leiden. Je kiest daarin zelf je uitdaging: wil je FC Barcelona naar de top brengen? Dat kan. Wil je met een team uit de laagste Engelse divisies promoveren richting de Premier League en je nestelen in de traditionele Engelse top? Geen probleem! Vrijwel alles is mogelijk in Football Manager, waardoor dit qua speelstijl een erg veelzijdige game is. 


In Football Manager 2021 ben je verantwoordelijk voor het technische gedeelte van een voetbalclub naar keuze. Je zorgt dat de technische staf op orde is, knutselt trainingen in elkaar om je selectie te verbeteren, maakt een tactisch plan voor de wedstrijd en zorgt dat de juiste mannetjes op de goede plek staan om wedstrijden te winnen. Lukt dat niet helemaal lekker, dan kun je altijd je scoutingsapparaat aanspreken om gewenste aanwinsten te zoeken binnen de uitgebreide database van Football Manager, die je zo uitgebreid als jij wilt kunt maken. 

Ben je het oneens met de beslissingen die Ajax-trainer Erik ten Hag, PSV-manager Roger Schmidt of Feyenoord-oefenmeester Dick Advocaat maken bij je favoriete club? Dan is dit het moment om hen het ongelijk te bewijzen, het trainerspak aan te trekken en de traditionele topclubs in Nederland naar grote successen te leiden. 

Manage je team tot in het detail 

Om de ervaring nog realistischer te maken, zorgt Sports Interactive er bij Football Manager 2021 voor dat je als manager nog dichter op de spelersgroep zit dan bij de voorgaande edities van het simulatiespel. Waar in de afgelopen jaren al toevoegingen als teamdynamiek (sociale groepen binnen je elftal, invloedrijke spelers die tevreden gehouden moeten worden) belangrijk werden, zorgt een nieuw interactiesysteem ervoor dat je een gesprek met een speler volledig naar je hand kunt zetten en hen met verbale én non-verbale communicatie een duidelijk signaal kunt afgeven. 

De manier waarop een speler daarop reageert, is per individu afhankelijk: een sterspeler met een sterk karakter en veel invloed in de kleedkamer zal anders reageren op een plek op de transferlijst dan een selectielid dat nauwelijks aan voetballen toe komt gedurende het seizoen. 


Ben je eigen superscout

Naast het people-management gedeelte, zorgt Football Manager 2021 ook voor een nieuwe optie als het gaat om het aantrekken van nieuwe spelers. Voor en tijdens elke transferperiode zal de voorzitter van jouw club je uitnodigen voor een transfertargetmeeting, waar je samen met je Hoofd Scouting en belangrijkste assistent manager(s) de selectie doorlicht en mogelijke aanwinsten voor zwak bezette posities voorgeschoteld krijgt door je stafleden. 

Dit kunnen spelers zijn uit de voetbalwereld die wij op dit moment kennen, maar wanneer je een paar seizoenen in game bent, komen daar steeds vaker newgens bij; dit zijn (fictieve) spelers die vanuit de jeugdopleidingen van verschillende clubs worden toegevoegd, wat je wellicht kent van de jeugdopleiding van FIFA’s Career Mode. Zo kun je ervoor zorgen dat er, naast een goed eerste elftal, ook een fantastisch jeugdteam staat waardoor je weggekochte spelers gemakkelijk kunt opvangen door deze door te laten schuiven. Om dat zo gemakkelijk mogelijk te maken, heeft Football Manager een ontwikkelingscentrum waar de progressie van je jeugdspelers wekelijks bijgehouden wordt. 

Elke beslissing telt

Toch draait het grootste gedeelte van Football Manager om de negentig minuten voetbal. In de vernieuwde match engine kan je live meekijken hoe de wedstrijd gaat en eventuele wijzigingen direct doorvoeren. Hierbij kun je denken aan team- en spelersinstructies, maar ook je tactiek kun je gemakkelijk aanpassen zodat je een wedstrijd kunt omdraaien en een achterstand kunt ombuigen in een overwinning. 

Naast de uitgebreide (data-)analyses van je staf gedurende de wedstrijd, kan je in Football Manager 2021 ook gebruik maken van de xG (Expected Goals). Deze voorspellende doelpuntenmethodiek laat zien hoeveel verwachtte doelpunten je maakt gedurende de wedstrijd. Staat de xG na de eerste helft op 0,1 en heb je 10 schoten gehad, dan is het wellicht tijd om een aanpassing te maken zodat je spelers in een betere scoringspositie komen voor het doel van de tegenstander. 


Naast de tactische instructies die je jouw team en individuele spelers kunt meegeven, is de wedstrijdbeleving rondom de negentig minuten voetbal ook groter geworden. Er zijn meer non-verbale communicatiemogelijkheden toegevoegd als het gaat om teambesprekingen en de persmomenten voor en na de wedstrijd zijn groter geworden. Let wel op: wat je zegt in de pers, kan een direct effect hebben op het moreel en de speelvreugde van je spelers. Net als bij de tactische instructies geldt dus ook hier dat elke beslissing telt. 

Hinken op twee gedachten

Doordat je veel beslissingen moet nemen in dit spel, hink je vaak op twee gedachten. Dat geldt eigenlijk ook voor de game zelf: als ervaren Football Manager-speler hoop je dat de ontwikkelaars een nieuwe dementie aan de game toevoegen, maar dat blijft (ook) bij deze editie van Football Manager achterwege. Zo wordt er vanuit de community al jaren gevraagd om een ander soort carrièrepad, waar je vanuit het trainen van een jeugdteam van een club door kunt groeien naar het eerste elftal. 

Voor een nieuwe Football Manager-speler is de game vooral in het begin erg overweldigend: je wordt door de verschillende speelmogelijkheden geloodst doordat er voldoende tutorials aangereikt worden, de verschillende tabbladen en het scala aan mogelijkheden binnen de game maken het voor nieuwelingen die op zoek zijn naar vastigheden één groot doolhof. Toch heeft aan één ding Football Manager 2021 geen gebrek. Want of je nu een ervaren FMer bent of net komt kijken: met zo’n uitgebreide keuzemogelijkheden binnen je club en qua competitie- en clubkeuze, is er altijd wel een grotere uitdaging te vinden.

Ga je dit spel kopen?

  • Ja, ik speel dit al jaren
  • Ja, maar nog nooit gespeeld
  • Nee, geef mij maar FIFA
  • Nee, geef mij maar PES
198+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

12:48
23+
“Dest kan balans in kleedkamer verstoren”
12:28
103+
Tom Egbers keert terug bij de NOS
12:17
26+
‘Kökcü neemt bij Benfica belangrijk besluit’
12:00
22+
Van ‘t Schip begint bij Ajax aan eindexamen
11:57
30+
Leicester-coach ontslagen wegens relatie met speelster: ‘Dit is niet gezond’
11:52
84+
NEC-supporters furieus na Vitesse-besluit: “Zware competitievervalsing”
11:37
15+
‘Rolmodel’ Henderson oogst lof: “Heb heel goede band met hem”
11:28
14+
5 Nederlanders bereiken halve finale Champions League
11:22
211+
Heeft Ajax nieuwe Frenkie de Jong?
11:07
35+
Oud-Vitessenaar uit zorgen: “Hoort niet zo laag te spelen”
10:50
44+
EK-bierwaarschuwing: “1 april-grap?”
10:35
730+
‘Alfred Schreuder blokkeert Ajax-overgang’
10:20
197+
‘Ajax-zomertransfer: 27 miljoen’
10:17
85+
Smakelijke FC Utrecht-onthulling over Ten Hag: “Iedereen werd gek van hem”
10:00
133+
Oud-Feyenoorders investeren in Mexico in carrière en portemonnee
09:56
49+
NEC-aanhang hoort Vitesse-tegenvaller
09:48
714+
‘Berghuis-transfer voor fooi’
09:41
30+
Jong PSV-trainer kondigt vertrek aan: “Tijd voor een volgende stap”
09:25
5709+
‘Van der Gijp op non-actief bij Vandaag Inside’
09:11
230+
Valentijn Driessen velt oordeel over Brenet-besluit FC Twente
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie