Neres mag dromen van toptransfer

Foto: Neres mag dromen van toptransfer

Met een verwoestend schot vanaf de rand van de zestien schoot David Neres de ellende van de afgelopen jaren aan diggelen. De Braziliaanse buitenspeler, die door een langdurige blessure een lange tijd niet tot de Ajax-uitblinkers behoorde, lijkt steeds meer richting de topvorm toe te groeien die hem in het verleden al de nodige interesse opleverde.

De individuele acties van David Neres hebben misschien nog niet de souplesse die we van hem gewend zijn, maar dat de Braziliaanse buitenspeler van Ajax zijn club ook op andere manieren kan helpen, bewees hij andermaal in de Eredivisie-wedstrijd tegen Heracles Almelo. Waar de linksbenige rechtsbuiten in de Champions League-wedstrijden al strooide met schitterende passes, lijken zijn karakteristieke dribbels zich vooral in zijn hoofd af te spelen. Dat is na een langdurige blessure – Neres was bijna een jaar ‘out’ door een kniekwetsuur – allerminst opvallend, maar dat kan je van zijn doelpunt in de Eredivisie-wedstrijd tegen Heracles niet zeggen. 

David Neres

Aanvallende spelers voetballen meer dan eens intuïtief. Niet denken, maar doen. Dat principe. Neres past zonder twijfel in dat rijtje, al kwam dat er de voorgaande weken maar mondjesmaat uit. De Braziliaanse baltovenaar dribbelde niet zoals hij dat vroeger deed en zijn voeten deden niet wat hij in zijn hoofd bedacht had. Daarom was dat vernietigende schot in de Johan Cruijff ArenA zo belangrijk: Neres kreeg de bal na een afgeslagen corner rond de zestienmeterlijn voor zijn voeten, dacht niet na en streepte de bal buiten het bereik van doelman Michael Brouwer in de bovenhoek. 


Het was die split-second-beslissing die Ajax over een belangrijk punt heenbracht in de wedstrijd: de Amsterdammers zaten in een slordige fase, konden hun dominantie in het veld niet omzetten in doelkansen, maar wisten uit hun twee enige mogelijkheden ook een 2-0 voorsprong op het bord te zetten. Maar nog belangrijker was het feit dat Neres weer eens de gevierde man was en dat hij voor, voor het eerst sinds zijn blessure, zonder na te denken een succesvolle beslissing nam. 

Het was gevoelsmatig een eeuwigheid geleden dat de 23-jarige Braziliaan deed wat er toe leidde dat twee seizoenen geleden clubs veertig miljoen euro voor hem wilden neertellen. In de positie waar Neres stond op het moment van zijn doelpunt, nemen veel spelers de bal eerst aan, of leggen hem breed op een teamgenoot. Er zijn maar weinig spelers die zo’n bal in één keer schieten, en nóg minder voetballers die de bal dan tegen het net laten ploffen. 

Van miskoop tot sterspeler

Wie twee jaar geleden had gezegd dat Neres één van Ajax’ dragende krachten zou worden, werd met gefronste wenkbrauwen aangekeken. De Braziliaanse aanvaller werd na acht wedstrijden in het eerste van São Paulo voor maximaal vijftien miljoen euro naar Amsterdam gehaald en had in zijn beginperiode bij de Amsterdammers moeite om te wennen aan het Nederlandse leven en de speelstijl van zijn nieuwe werkgever. 


Mede door de hoge transfersom die Ajax betaalde voor Neres’ diensten, werd de Braziliaan in zijn eerste jaar door sommigen al afgeschreven. Hoewel bleek dat de buitenspeler samba in zijn benen had, lukte het hem niet om dit op een constant niveau te brengen. Door oud-speler Wamberto in te schakelen en Neres onder zijn hoede te nemen, veranderde dat: Neres aardde daardoor een stuk beter in het Nederlandse en zijn prestaties op het veld verbeterde, met het superseizoen van Ajax in de Champions League van twee jaar geleden als absoluut hoogtepunt. 

In die wedstrijden bleek Neres méér dan een swingende speler met een voetbal als favoriete danspartner. De Brazliaan, die bij Ajax op linksbuiten, rechtsbuiten en achter de spitsen speelde, heeft daarnaast ook gevoel voor kort combinatiespel en weet met zijn loopacties er altijd voor te zorgen dat hij of zijn teamgenoten aanspeelbaar zijn zodat het spel vloeiend verder kan lopen. Die smaak missen de Amsterdammers sinds het Champions League-duel met Chelsea (4-4) van november vorig jaar, waar Neres uitviel met de knieblessure die hem tot voorkort aan de kant hield. Dat wil echter niet zeggen dat de Brazliaan niet van waarde kon zijn voor zijn werkgever. 

Antony

Neres had namelijk een belangrijk aandeel in de korte aanpassingsperiode die zomeraankoop Antony kende. De Braziliaanse buitenspelers duiken op social media vaak samen op in een filmpje of op een foto en was er mede verantwoordelijk voor dat de zomeraankoop van 2020 zich vanaf minuut één thuis kon voelen in Amsterdam. 


En dat terwijl de Braziliaanse flankenspelers op papier concurrenten van elkaar zijn. Sterker nog: de twee hebben hetzelfde spelersprofiel, waardoor het erop lijkt dat Ajax zich heeft ‘ingekocht’ op een vroegtijdig vertrek van Neres. Dat Antony op dit moment met een blessure kampt, zorgt ervoor dat Neres op zijn geliefde rechtsbuitenpositie kan plaatsnemen. Met een fitte Antony, kan Ajax een samba-aanval gaan vormen met twee baltovenaars op de flanken. 

Dat zagen we al eerder in de Champions League, waar Antony en Neres samen in de Ajax-basis stonden. Het nadeel (voor Neres) is dat zijn landgenoot vrijwel nooit aan de linkerkant heeft gespeeld, waardoor het een meer logische keus is om Neres daar te posteren. Dat de naar binnen komende dribbelacties van de 23-jarige linkspoot daar niet volledig tot zijn recht komen, is misschien het enige échte nadeel van die wijziging. 

Toekomstmuziek

Het is voorlopig eerst zaak voor Neres om de topvorm van twee jaar geleden weer terug te vinden. Door de blessure van Antony lijkt hij op dit moment een zekerheid als rechtsbuiten van Ajax en tegen Heracles Almelo liet Neres zien dat hij óók tegen een zeer defensief ingestelde tegenstander weer een verschil kan maken. 


Wanneer hij deze prestaties ook kan voortzetten in de Champions League, kan hij wellicht weer gaan dromen van een nieuwe stap in zijn carrière. Twee jaar geleden zou hij al dicht bij een overstap zijn geweest naar een Europese topclub, met Real Madrid en Borussia Dortmund destijds als belangrijke kandidaten. Aangezien het contract van de Braziliaanse baltovenaar nog lang loopt (2023) en zijn marktwaarde de afgelopen jaren verder steeg (36 miljoen euro in november 2020) kan dat niet alleen voor de speler in kwestie een mooie stap betekenen. Tot die tijd, waarvan je jezelf eerder kunt afvragen wanneer die komt dan of deze aanbreekt, kan de Nederlandse voetbalfan nog genieten van de kunsten van Neres. Met zijn doelpunt tegen Heracles, heeft hij (hopelijk) het startschot van zijn terugkeer zelf gegeven.

Maakt Neres een toptransfer?

  • Ja, na dit seizoen
  • Ja, na volgend seizoen
  • Ja, na afloop contract
  • Nee, hij blijft bij Ajax
1353+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

09:06
0+
‘Remko Pasveer rijp voor pensioen na einde contract’
08:48
7+
Inter-spelers dollen op Instagram-live: ‘Koffie is duurder dan wij’
08:17
16+
‘Lamine Yamal op de radar van PSG’
08:00
10+
Ex-Ajacied schiet Juventus naar finale
07:47
24+
Pochettino: ‘Chelsea verdient geen Europees voetbal’
07:33
7+
‘Olivier Giroud op weg naar Amerika’
23:41
45+
Fans reageren op PSV-drama: ‘Gun je niemand’
23:17
71+
‘Vitesse benadert clublegende voor trainerspositie’
22:54
20+
IJzersterk Arsenal pakt koppositie na klinkende zege op Chelsea
22:30
138+
Slot naar Liverpool? ‘Dat zou fantastisch zijn’
22:15
94+
ED bevestigt: ‘Einde seizoen voor PSV-sterkhouder’
21:50
222+
De Telegraaf heeft EK-boodschap voor Noa Lang
21:30
345+
Ajax-flop vertrekt voor miljoenen naar oude club
21:15
1044+
‘Dit bedrag vraagt Feyenoord voor Arne Slot’
20:50
337+
‘Premier League-trainer grootste kandidaat bij terugkeer Alex Kroes’
20:35
68+
‘Thiago Silva verlaat Chelsea voor nieuwe club’
20:20
118+
Gemengde reacties vanuit Engeland op Slot-geruchten: ‘In Arne we trust’
19:50
125+
Feyenoord: ‘Nog niks van Liverpool gehoord over Slot’
19:35
426+
Van der Vaart blikt terug op zijn ‘slechtste beslissing ooit’
19:20
235+
Van ‘t Schip komt met veelbelovende Henderson-update
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie