Gevaarlijke Madueke verdient meer dan invalbeurten

Foto: Gevaarlijke Madueke verdient meer dan invalbeurten

Noni Madueke moest het de afgelopen weken doen met invalbeurten, maar in het uitduel met FC Twente kwam hij weer eens vanaf de aftrap in actie. In zijn vierde basisbeurt van het seizoen speelde Madueke niet als centrumspits, maar verving hij Mario Götze op de vleugel. Daar voelde Madueke zich als een vis in het water.



De voormalige jeugdspeler van Tottenham Hotspur maakte dit Eredivisieseizoen al tweemaal een uitstekende indruk als centrumspits naast Eran Zahavi. Waar de Israëliër als aanspeelpunt fungeert waaruit de Eindhovense aanvallen ontstaan, zorgde Madueke voor de nodige creativiteit in de voorhoede. De pas 18-jarige voetballer is technisch zeer begaafd, waardoor hij in het strafschopgebied van de opponent veel gevaar kan stichten. Met zijn korte voetbewegingen zette hij al veel centrale verdedigers te kijk. In acht competitiewedstrijden, waarvan zes duels als invaller, maakte hij daardoor vier goals en leverde hij twee assists af.

Bewegelijkheid

Tegen FC Twente moest Madueke echter als buitenspeler fungeren, aangezien de Eindhovenaren geen beroep kon doen op de niet wedstrijdfitte Götze. Hoewel het de ideale mogelijkheid voor Madueke was om zichzelf te bewijzen, was de wedstrijd voor hem bepaald niet eenvoudig. Het talent speelde namelijk op een positie waar hij vooralsnog zelden speelde, waardoor het voor hem aftasten was hoe hij positioneel moest staan. Bovendien speelde hij ditmaal niet in het centrum van het spel, maar moest hij veelvuldig met de zogenoemde krijt onder zijn schoenen spelen. Desalniettemin vulde Madueke dit boven verwachting in.


Madueke was voornamelijk zeer bewegelijk op het veld, waar de Enschedeërs veel moeite mee hadden. Wanneer Denzel Dumfries of Philipp Max ervoor kozen om op te stomen langs de zijkant, sloot Madueke bij aanvallers Donyell Malen en Zahavi aan om op de rand van het zestienmetergebied op te duiken. Zo had hij na een kwart van de wedstrijd een vrije schietkans. Madueke dribbelde naar binnen en zocht ruimte om met zijn linkerbeen uit te halen. Die ruimte vond hij, waarna hij snoeihard richting het doel schoot. De aanvallende speler leunde echter te veel naar voren, waardoor de bal ver over het doel van Joël Drommel ging.

Strafschop



De acties van Madueke leverde PSV zelfs vlak voor de rust een penalty op, al was deze niet terecht gegeven. De Engelsman dribbelde in het strafschopgebied langs zijn tegenstanders, maar stuitte uiteindelijk op Jesse Bosch. Niets aan de hand, zo leek, maar Pol van Boekel besloot na het ingrijpen van de VAR om de bal alsnog op de stip te leggen. Jammerlijk voor Madueke en PSV zag Zahavi zijn inzet tegen Drommel aankomen, waardoor de Eindhovenaren alsnog met een 0-1 voorsprong gingen rusten. Desondanks bleek uit de gegeven strafschop wél de complementariteit van Madueke op de Eindhovense vleugels.

Het sterke spel van Madueke had echter ook te maken met het overwicht van de Eindhovenaren, zo bleek na de theepauze. Waar PSV steeds meer moeite kreeg om het spel te domineren, lukte het Madueke ook steeds minder om in balbezit voor gevaar te zorgen. De vleugelaanvaller moest steeds verder achteruit lopen, waardoor hij meer achter zijn man aanliep dan andersom. Hoofdtrainer Roger Schmidt zag dit eveneens en besloot om Madueke na ruim een uur spelen, toen PSV inmiddels tegen een 1-1 stand aankeek, naar de kant te halen voor Mauro Junior, die in verdedigend opzicht een stuk sterker is. Madueke kon persoonlijk met een goed gevoel terugkijken op de wedstrijd.

Jeugdigheid



Het lukte Madueke tegen FC Twente dan niet om Götze voor even te vergeten, maar dat is ook meer dan logisch. Götze maakte bij Bayern München, Borussia Dortmund en het Nationale elftal van Duitsland veel mee, waardoor hij ondanks zijn slepende blessures een doorgewinterde speler is. Madueke moet die meter nog allemaal maken. Maar daar komt precies de crux bij Madueke. De aanvaller lijkt meer dan klaar te zijn voor een vaste basisplaats bij PSV, maar door de sterke concurrentie lijkt de jonge voetballer dit seizoen niet standaard op een basisplaats te hoeven rekenen.


Zijn statistieken zeggen genoeg over de kwaliteiten die Madueke in zich heeft. Elke basisplaats en invalbeurt bij PSV laat de voetballer zien dat hij uit het juiste hout is gesneden om een spoedige ontwikkeling door te maken. De Eindhovenaren hebben met Madueke, evenals met Mohamed Ihattaren, dan ook goud in handen, maar dan moet Schmidt beide voetballers wél snel het vertrouwen geven dat ze verdienen. Anders loopt de club het grote risico dat beide talenten aan het einde van het seizoen een deurtje verder gaan kijken. En dat zou gezien de potentie van beide spelers eeuwig zonde zijn.

Waar moet Schmidt Madueke zetten?

  • Centrumspits
  • vleugelspeler
  • Op de bank
106+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:44
84+
Bayern München trekt grens: “Kan niet wachten tot Sint-juttemis”
23:29
192+
‘Ajax had Henderson helemaal niet nodig’
23:14
67+
‘Ten Hag richt pijlen op centrumspits Real Madrid’
22:48
19+
Oranje-international moet geduld hebben voor rentree
22:32
593+
‘Groot Noa Lang-nieuws bij PSV’
22:15
65+
Clubicoon Bayern München spreekt zich uit: “Onmogelijk”
21:46
253+
‘FC Utrecht neemt rigoureus besluit’
21:27
518+
Toptalent kiest voor Ajax: “Geweldig”
21:16
280+
‘Bayern München verrast met nieuwe hoofdtrainer’
20:47
439+
Derksen vreest voor ‘lachwekkend’ besluit Ajax
20:30
139+
‘Xavi blijft bij Barcelona’
20:13
99+
Advocaat laat grote droom uitkomen: “Mega blij”
19:45
466+
‘Feyenoord sluit miljoenendeal met Qatarees bedrijf’
19:29
282+
Henk Spaan haalt keihard uit naar Koeman
19:14
230+
Schouten onthult geheim: “Ik zal dat niet snel doen”
18:52
577+
‘Ajax gaat voor voormalig PSV-target van 15 miljoen’
18:31
66+
Gedrag Vinícius blijft kritiek opleveren: “Mensen proberen je op te naaien”
18:20
98+
Joey Kooij, doe niet zo BAZIG! | Raad van Aad #39
18:10
40+
Excelsior-doelman stopt op 29-jarige leeftijd en richt zich op trainersvak
17:50
114+
Oosting baalt van situatie ‘absolute teamplayer’ Brenet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie