Jubilaris Jörgensen wacht met Feyenoord belangrijke weken

Foto: Jubilaris Jörgensen wacht met Feyenoord belangrijke weken

Nicolai Jørgensen stond zondagmiddag na een maand afwezigheid weer eens in het basiselftal van Feyenoord. Het was voor de Deen zijn honderdste wedstrijd in de Eredivisie. In de uitwedstrijd tegen Fortuna Sittard kon Jörgensen, mede door een vroege rode kaart voor Orkun Kökçü, weinig uitrichten.



Het zit de centrumspits na het kampioenschap van Feyenoord in het seizoen 2016/2017 maar niet mee. Waar hij in zijn eerste jaar bij de Rotterdammers tot 23 doelpunten in alle competities kwam, scoorde hij in de drie seizoenen erop slechts 26 goals voor zijn club. Dat heeft voor een gedeelte met zijn vorm te maken, aangezien Jörgensen vaak uit de roulatie was met slepende blessures, maar aan de andere kant verweten critici hem ook regelmatig terecht dat hij zichzelf te weinig in het spel betrok. Ook tegen Fortuna Sittard was dat het geval, al had dat tijdens de wedstrijd zo zijn redenen.

Openingsfase



Jörgensen begon het duel met Fortuna Sittard met Bryan Linssen en Steven Berghuis op de vleugels, wat op papier een uitstekende voorhoede was. De Deen had de pech dat de Rotterdammers binnen een minuut spelen al op achterstand kwam, maar daarna viel hij steeds nadrukkelijker op. Zo kreeg hij na zeven minuten spelen een mogelijkheid die hij eigenlijk moest afmaken. De bal kwam aan de linkerkant terecht bij Linssen die een schitterende voorzet met het hoofd in huis had richting Jörgensen. Bij de tweede paal kwam hij alleen voor keeper Yanick van Osch te staan, maar hij kreeg het niet voor elkaar om de bal tegen de touwen te krijgen.


Niet alleen was Jörgensen regelmatig voor de doelverdediger te vinden, ook liet hij zich nadrukkelijk op het middenveld gelden. De aanvaller liet zich in de eerste tien minuten meermaals terugzakken om de bal te kaatsen, terwijl Mark Diemers dan een diepgaande loopactie maakte. Het zorgde voor beweging in de Feyenoord-aanvallen. Bovendien gaf het Jörgensen de kans om weer in het Rotterdamse spel te komen. Ondanks de achterstand bleek zo niets aan de hand voor de ploeg van oefenmeester Dick Advocaat, maar binnen een kwartier draaide de wedstrijd plotseling volledig om.

Onopvallend

Door de vroege rode kaart voor Kökçü én een vroege achterstand leken de Rotterdammers een moeilijke wedstrijd tegemoet te gaan. Feyenoord kreeg al snel de grip op de wedstrijd terug door wat opportunistischer te spelen, wat een negatief gevolg had voor de rol van Jörgensen. De 29-jarige aanvaller probeerde voor de rust een aantal maal om zich goed te positioneren voor het doel van Fortuna Sittard, maar telkens kozen zijn ploeggenoten ervoor om van grotere afstand Fortuna-doelman Yanick van Osch onder vuur te nemen.

Die afstandsschoten wierpen zijn vruchten af, omdat Feyenoord hierdoor op een gelijke stand kwam: Marcos Senesi schoot de bal werkelijk subliem in de kruising. Aan de andere kant had het zo nog weinig zin om Jörgensen op het veld te laten. Na de Rotterdamse voorsprong trok Feyenoord zich volledig terug op de eigen speelhelft, waardoor hij uitsluitend in verdedigend opzicht nog nodig was. Wanneer de Rotterdammers zelf in balbezit kwamen, moest Jörgensen vaak nog zo’n afstand afleggen dat het voor hem vrijwel onmogelijk was om gevaar te stichten in het strafschopgebied van de opponent.

Gedegen

Het treffen met de Limburgers was voor Jörgensen dan ook bepaald niet eenvoudig. Aangezien Feyenoord vrijwel de gehele wedstrijd met tien man speelde, kon de voetballer weinig betekenen in de voorhoede. Zijn verleden liet bovendien al zien dat een trainer weinig aan Jörgensen heeft wanneer hij moet verdedigen, evenals dat vroeger met Robin van Persie het geval was. Vooropgesteld heeft Jörgensen tegen Fortuna Sittard alles eraan gedaan om zijn team te helpen, maar voetballers als Linssen en Diemers zijn simpelweg feller in het duel en leggen daarnaast meer energie op de mat: precies wat Feyenoord nodig had.


De komende weken wachten belangrijke duels voor Feyenoord. Donderdag neemt de club het in de Europa League op tegen CSKA Moskou, waarna op zondagmiddag subtopper FC Utrecht wacht. Met één doelpunt uit zes wedstrijden (driemaal een basisplaats en driemaal een invalbeurt) is Jörgensen bepaald nog niet goed begonnen aan het seizoen. Waar de voetballer tegen Fortuna Sittard kon inkomen, moet hij snel zijn stempel op wedstrijden gaan drukken. Daarvoor moet Jörgensen simpelweg vaker in het strafschopgebied verschijnen, waar zijn grote kracht in zijn spel ligt.

Natuurlijk is het zo dat Berghuis en Linssen twee buitenspelers zijn die met regelmaat naar binnen trekken om zelf uit te halen, maar aan de andere kant geldt nog altijd in de voetballerij dat je respect moet afdwingen. Als Jörgensen de komende weken in staat is om een aantal belangrijke doelpunten te maken, dan gaan zijn medespelers hem vanzelf zoeken in het strafschopgebied. Drie seizoenen geleden liet hij al zien over de benodigde kwaliteiten te beschikken om Feyenoord omhoog te helpen, maar de vraag is of hij dit nog een keer bij zichzelf kan oproepen. Anders blijkt hij toch die eendagsvlieg te zijn die boven zijn hoofd hangt.

Verdient Jörgensen tegen Fortuna Sittard een voldoende?

  • Ja, hij speelde uitstekend
  • Ja, zijn teamgenoten zochten hem alleen te weinig
  • Nee, hij speelde ondermaats
160+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie