Ajax bouwt aan Zuid-Amerikaans geldpakhuis

Vanuit de rest van Nederland wordt er soms jaloersmakend gekeken naar de financiële positie waarin Ajax zich bevindt. De Amsterdammers hebben een aantal lucratieve transferzomers achter de rug, maar zijn een aantal jaar geleden overgestapt op een ander soort aankoopmodel dan dat je de voorgaande jaren zag. Daardoor bouwt Ajax aan een bodemloze geldput die hen in de toekomst dichter bij de Europese top moet brengen. 

De tijd dat Ajax als dé grote opleidersclub van Nederland bekend stond, lijkt verleden tijd. Jeugdspelers van de Amsterdammers halen nog met enige regelmaat het eerste elftal, maar de afgelopen jaren werden ook andere aankoop strategieën toegepast om het vlaggenschip te versterken. Waar in de jaren na de Fluwelen Revolutie de bodem van de clubkas langzaam uit het zicht verdween, lijken de beleidsbepalers van nu te kunnen zwemmen in het geld. Daardoor kan Ajax zich een nieuwe positie op de transfermarkt veroorloven, één die mogelijk nóg meer geld binnenbrengt bij de club uit de hoofdstad. 

Ajax als poort naar Europa

Sinds de komst van Henk Veldmate naar Ajax (2016) geldt Ajax voor Zuid-Amerikaanse spelers als een toegangspoort naar de Europese competities. Veldmate was bij FC Groningen onder andere verantwoordelijk voor de ontdekking van Luis Suárez en heeft een uitgebreid netwerk op het continent. Door de scoutingspositie in Zuid-Amerika te verstevigen, zorgt Ajax ervoor dat er een nieuwe (potentiële) goudmijn op touw gezet werd. 

Hoewel de club nog steeds jeugdspelers uit eigen kweek laat doorstromen naar het eerste elftal, met de 18-jarige Ryan Gravenberch als meest recente voorbeeld, en de Europese velden blijft afstruinen om jongens op 16-jarige leeftijd naar Amsterdam te halen, leert de geschiedenis dat het verhandelen van Zuid-Amerikaans voetbaltalent uiterst lucratief is. Ajax probeert de afgelopen jaren, naast de andere strategieën, zich in de Zuid-Amerikaanse markt te vestigen als de poort naar de Europese topcompetities. Deze positie nemen clubs als Shaktar Doenesk en FC Porto al jarenlang in en die werkwijze heeft deze clubs geen windeieren gelegd. Dat Ajax deze stap zette, was dus geen grote verrassing. Dat geldt ook voor het feit dat de Amsterdamse aankopen uit Zuid-Amerika wisselend succes hadden. 

Colombiaanse test

Veel financieel nadeel had de club daar echter niet van. Eén van de eerste aankopen van Ajax waren drie Colombiaanse spelers: rechtsback Luis Manuel Orejuela (3 miljoen euro), spits Matteo Cassiera (5,5 miljoen euro) en centrale verdediger Davinson Sánchez (5 miljoen euro). Het trio geldt een beetje als de testcase voor de Amsterdammers die, als je kijkt naar het aantal speelminuten en de clubs waar de spelers naar vertrokken, voor 33% slaagde. 

Wanneer je kijkt naar de winst die de Amsterdammers over het totaalpakket boekte, kun je wél spreken van een onverdeeld succes. Cassiera en Orejuela braken nooit door in de hoofdmacht van de Amsterdammers en vertrokken door de achterdeur, maar dat kan je niet zeggen van Sánchez. De Colombiaanse centrumverdediger wist vanaf het eerste moment te overtuigen en was na één seizoen al onhoudbaar voor Ajax. Tottenham Hotspur betaalde uiteindelijk een dikke veertig miljoen euro om de international naar Engeland te halen, een bedrag waarmee Ajax ook de aankoopsommen van de twee mislukte Colombianen mee terugverdiende en daarna nog zo’n twintig miljoen euro winst overhielden. Dappere strijders

Dat geld werd aangewend om spelers zoals Nicolas Tagliafico (vier miljoen euro), Lisandro Martínez (zeven miljoen euro) en Edson Álvarez (vijftien miljoen euro) aan te trekken. Net zoals bij de Colombiaanse aanwinsten, kan je tot nu toe zeggen dat bij dit trio maar één speler het tot nu toe gemaakt heeft in het shirt van de Amsterdammers. 

Alleen Tagliafico zal op dit moment worden herinnerd als echte topaanwinst. De Argentijnse linksback, die op het punt staat om zijn contract te verlengen in Amsterdam, heeft niet alleen op sportief vlak progressie gemaakt in het Ajax-shirt. De transferwaarde van de kleine vleugelverdediger nam een grote sprong sinds zijn komst: volgens Transfermarkt is zijn marktwaarde zo’n 28 miljoen euro, een bedrag dat waarschijnlijk nog gaat stijgen als zijn contract verlengd wordt. Maar niet alleen Tagliafico, ook de waarde van Martínez is – ondanks zijn geringe inbreng dit seizoen – bezig aan een forse opmars. De multifunctionele Argentijn, die sinds zijn komst tot één interland kwam, vertegenwoordigt nu een waarde van zo’n 20 miljoen euro. Dat zou betekenen dat hij zijn aankoopbedrag bijna verdrievoudigd heeft sinds het moment dat Ajax hem aantrok. Dat kunnen we echter niet stellen van Álvarez: de Mexicaans international werd voor 15 miljoen euro overgenomen van Club America Mexico en zijn marktwaarde wordt op dit moment op 8 miljoen euro geschat. Datzelfde kan gezegd worden de komst van Lisandro Magallán (Boca Juniors), waar Ajax uiteindelijk geen verlies op maakte. 

Braziliaans samba-kwartet

Het echte transfervuurwerk zal echter van de Braziliaanse voorhoedespelers moeten komen. Traditiegetrouw zijn aanvallers meer waard dan middenvelders en verdedigers en daarom is het ook niet gek dat Ajax de afgelopen seizoenen de grootste bedragen uitgaf aan voorhoedespelers uit Zuid-Amerika. Eerst kwam David Neres (12,5 miljoen euro) over van São Paulo en deze zomer volgde Antony (minimaal 15,25 miljoen euro) zijn voorbeeld. 

Dat Antony een veel kortere aanpassingsperiode had dan zijn landgenoot, laat ook zien dat Ajax op andere vlakken progressie heeft geboekt. Dat is echter nog niet terug te zien in de stijging van de marktwaarde van de 20-jarige vleugelspeler, die op dit moment zo’n 18 miljoen euro waard is. Neres’ zijn transferwaarde nam na een half jaar wél een vogelvlucht; de linksbenige vleugelspeler is op dit moment de meest waardevolle speler uit de Ajax-selectie met een marktwaarde van 36 miljoen euro. Doordat de tweevoudig Braziliaans international nog een contract heeft tot 2023 zal hij bij een transfer in de nabije toekomst waarschijnlijk nog meer opleveren. Naast Antony en Neres heeft Ajax nog twee Brazilianen onder contract staan: Danilo Pereira kostte Ajax twee miljoen euro en is op dit moment bezig aan een sterke opmars op huurbasis bij FC Twente, waardoor zijn waarde op dit moment drie miljoen euro is. Aanvallende middenvelder Giovanni werd dit seizoen transfervrij overgenomen van Santos en zal Ajax dus, bij welke transfersom dan ook, een winst opleveren. 

Bodemloze geldput

Dat Ajax naast eigen jeugd en het op jonge leeftijd contracteren van (buitenlandse) talenten nu met de Zuid-Amerikaanse markt nog een inkomstenbron aanboort, zorgt voor het begin van een bodemloze geldput voor de Amsterdammers. Het kan zich zelfs veroorloven om een aantal miskopen te doen; één speler voor een hoog bedrag verkopen dekt die kosten vaak én zorgt ervoor dat er nog een (kleine) winst te boeken valt na de aftrek daarvan.

Dat de Amsterdammers de met laatste Zuid-Amerikaanse aankopen vrijwel alleen maar schoten in de roos heeft gehad, maakt de financiële toekomst voor de recordkampioen nog rooskleuriger dan dat deze al was. Helemaal wanneer de transfermarkt na de corona-crisis weer op volle toeren draait, zal er aan inkomsten geen tekort zijn in de hoofdstad.

POLL: Welke transferstrategie is het beste volgens jou?

meer over

Vandaag 04 December 2020

  • teaser
  • compact
<strong>Berghuis boort droomtransfer door eigen neus</strong>

Berghuis boort droomtransfer door eigen neus

Feyenoord-speler Steven Berghuis bewees zichzelf geen goede dienst in de Europa League-wedstrijd ...

497
<strong>Advocaat krijgt verrassende opvolger bij Feyenoord </strong>

Advocaat krijgt verrassende opvolger bij Feyenoord

Dick Advocaat maakte deze week bekend dat hij na het lopende seizoen stopt als clubtrainer. Lang ...

2353
Ajax laat speler flink zweten: "Maar het wachten was het waard"

Ajax laat speler flink zweten: "Maar het wachten was het waard"

In de afgelopen weken verlengde Ajax het contract van een flink aantal spelers, maar Max de Waal ...

3
"Begrijp heel goed dat Feyenoord zijn pijlen richt op hem"

"Begrijp heel goed dat Feyenoord zijn pijlen richt op hem"

Vanmiddag werd bekend dat Feyenoord serieus werk aan het maken is van de komst van Arne Slot, die nu ...

27
Onana velt oordeel over tegenstander Drommel

Onana velt oordeel over tegenstander Drommel

Ajax krijgt komend weekend bezoek van FC Twente. Dat betekent dat misschien wel de twee beste ...

109
Schmidt schept duidelijkheid over nieuwe blessures PSV

Schmidt schept duidelijkheid over nieuwe blessures PSV

PSV won gisteren knap met 0-1 bij Granada, maar dat kostte wel bloed, zweet, tranen en blessures ...

74
FOX Sports onthult Eredivisie Elftal van de Maand

FOX Sports onthult Eredivisie Elftal van de Maand

FOX Sports heeft zojuist bekend gemaakt dat Davy Klaassen is verkozen tot de Speler van de Maand in ...

141
Ajax komt na Tagliafico met nog meer contractnieuws

Ajax komt na Tagliafico met nog meer contractnieuws

Vanmiddag verlengde Ajax al het contract van Nicolas Tagliafico tot medio 2023, maar daarna heeft ...

258
'Wedstrijden tegen Ajax blijven voor mij speciaal'

'Wedstrijden tegen Ajax blijven voor mij speciaal'

Komend weekend gaat FC Twente op bezoek bij Ajax. Een bijzonder affiche voor aanvaller Queensy ...

44
Spaanse media en trainer Granada gaan los over PSV

Spaanse media en trainer Granada gaan los over PSV

Drie weken geleden wees niets er nog op dat PSV door zou gaan in de Europa League, maar gisteren ...

353
Officieel: Siem de Jong terug in de Eredivisie

Officieel: Siem de Jong terug in de Eredivisie

Siem de Jong is vanaf vandaag officieel terug in de Eredivisie. Sc Heerenveen heeft namelijk ...

50
Jans waarschuwt 'zijn Ajacieden': "Dan wissel ik ze"

Jans waarschuwt 'zijn Ajacieden': "Dan wissel ik ze"

Komend weekend gaat FC Twente op bezoek bij Ajax. Betreft het antwoord op de vraag of de Tukkers er ...

200
Ajax-ster wees Europese top af: 'Verliefd op Nederland'

Ajax-ster wees Europese top af: 'Verliefd op Nederland'

Toen hij vorige zomer naar Ajax kwam waren de verwachtingen torenhoog gespannen, en tot dusver weet ...

185
VVV-goalie test negatief, maar zit toch in quarantaine

VVV-goalie test negatief, maar zit toch in quarantaine

VVV lijkt het dit weekend te moeten gaan doen zonder Torsten Kirschbaum. De Duitser is in aanraking ...

22
'Stuntend Feyenoord deelt dreun uit aan Ajax'

'Stuntend Feyenoord deelt dreun uit aan Ajax'

Deze week werd bekend dat Dick Advocaat na dit seizoen gaat vertrekken bij Feyenoord. Inmiddels ...

297
Slot ziet vooral in Europa groei bij AZ: "Enorm verbeterd"

Slot ziet vooral in Europa groei bij AZ: "Enorm verbeterd"

Zijn naam is nadrukkelijk in verband gebracht met Feyenoord, maar Arne Slot richt zich momenteel ...

20
'Ajax met de handen in het jaar door miljoenenflop'

'Ajax met de handen in het jaar door miljoenenflop'

Ajax dreigt opnieuw een domper te incasseren aangaande Lisandro Magallán. De Argentijn is hopeloos ...

348

Gisteren 03 December 2020

"Dan weet je hoe moeilijk het bij ons is..."

"Dan weet je hoe moeilijk het bij ons is..."

Tyrell Malacia moest tegen Dinamo Zagreb (0-2 nederlaag) meteen een hele wedstrijd spelen voor ...

66
Narsingh somber over eigen prestatie: "Gewoon kut"

Narsingh somber over eigen prestatie: "Gewoon kut"

Luciano Narsingh steekt de hand in eigen boezem na de thuisnederlaag tegen Dinamo Zagreb. De ...

119
Malen straalt van oor tot oor: "Hele mooie avond"

Malen straalt van oor tot oor: "Hele mooie avond"

Donyell Malen heeft PSV donderdagavond een 0-1 zege bezorgd op het veld van Granada. Dat bleek ...

125
Verbazing rond Feyenoord: "Een heel dubieus moment"

Verbazing rond Feyenoord: "Een heel dubieus moment"

Feyenoord is ondanks de 0-2 nederlaag tegen Dinamo Zagreb nog niet uitgeschakeld. Winst op ...

206
Feyenoorders halen uit: "Verschrikkelijk irritante man"

Feyenoorders halen uit: "Verschrikkelijk irritante man"

Feyenoord verloor donderdagavond tamelijk roemloos van Dinamo Zagreb (0-2). Genoeg aanleiding voor ...

451
Advocaat: "Sommigen kunnen waarschijnlijk niet beter"

Advocaat: "Sommigen kunnen waarschijnlijk niet beter"

Dick Advocaat baalt als een stekker van de 0-2 nederlaag tegen Dinamo Zagreb. De geroutineerde ...

104
Grote zorgen bij euforisch PSV: "Kapot"

Grote zorgen bij euforisch PSV: "Kapot"

PSV heeft Europese overwintering veilig weten te stellen dankzij een 0-1 overwinning bij Granada. ...

195
'Sinisterra bezorgt Feyenoord-fans hoop: "Of..."

'Sinisterra bezorgt Feyenoord-fans hoop: "Of..."

Er lonkt uitstekend nieuws voor Feyenoord-trainer Dick Advocaat. Luis Sinisterra staat op het punt ...

214
PSV overwintert in Europa dankzij zege in Spanje

PSV overwintert in Europa dankzij zege in Spanje

PSV heeft donderdagavond goede zaken gedaan in de Europa League. De Eindhovenaren boekten op bezoek ...

201
AZ vergeet Napoli voor tweede keer te verslaan

AZ vergeet Napoli voor tweede keer te verslaan

AZ is donderdagavond opnieuw overeind gebleven in een rechtstreeks gevecht met Napoli. Na de 0-1 ...

163
"Emmen kan het niet veroorloven om te degraderen"

"Emmen kan het niet veroorloven om te degraderen"

FC Emmen liet de afgelopen seizoenen een positieve indruk achter in de Eredivisie, maar dit seizoen ...

171
Fans bibberen door 'ontzettend matige' PSV'er: "Wéér"

Fans bibberen door 'ontzettend matige' PSV'er: "Wéér"

Waar de Feyenoord-fans donderdagavond boos waren op de arbitrage, daar zijn de PSV'ers ditmaal blij ...

234
Advocaat: "Dat is het enige positieve aan vanavond"

Advocaat: "Dat is het enige positieve aan vanavond"

Wat Nederlandse clubs maar niet lukt, is na Wolfsberger AC (1-4) ook Dinamo Zagreb gelukt: winnen ...

154
'Ajax oefent druk uit op veelbesproken transfer'

'Ajax oefent druk uit op veelbesproken transfer'

Ajax was dit seizoen sceptisch over de doorgroei van Perr Schuurs, die vooral internationaal een ...

803
Berghuis spreekt zich uit: "Moet je nagaan"

Berghuis spreekt zich uit: "Moet je nagaan"

Steven Berghuis werd donderdagavond bij tijd en wijle moedeloos van Feyenoord. De aanvoerder erkende ...

594