Luis Suárez is een zegen voor Ronald Koeman

Foto: Luis Suárez is een zegen voor Ronald Koeman

Luis Suárez was de afgelopen zes seizoenen een zekerheidje in het basisteam van Barcelona, maar deze zomer veranderde dat. Het Spaanse bestuur trok Ronald Koeman aan die eindelijk eens schoon schip moest maken bij het ploeterende Barcelona. De oefenmeester koos ervoor om afscheid te nemen van de Uruguayaan. Suárez ruilde de topclub vervolgens huilend in voor Atlético Madrid. Met die club ontvangt hij zaterdag zijn oude werkgever, al kijkt hij zelf vanaf de tribune toe.

Luis Suárez geldt als een van de grootste spelers die Barcelona ooit in de selectie had. Hoewel Lionel Messi ook de laatste jaren de blikvanger was, hield Suárez er een moyenne op na die weinig mensen kunnen evenaren. In 283 wedstrijden voor Barcelona maakte de voetballer namelijk 198 doelpunten en leverde hij 109 assists af. Met dat ongelooflijke aantal dwong hij nadrukkelijk respect af bij medeaanvallers Neymar en Messi. Het leverde hem zelfs een intense vriendschap op met de Argentijnse balkunstenaar, die deze zomer daarom voor zijn transfer ging liggen.


De tegenwerking van Messi mocht echter niet baten, want Barcelona liet Suárez alsnog naar Atlético Madrid gaan, wat voor tranen bij de Uruguayaanse voetballer zorgde. “Als de club je niet meer nodig heeft, moet je dat accepteren”, zei hij bij de persconferentie waarin hij afscheid nam van de supporters. “Maar dat duurt even, want het is moeilijk. Ik zal altijd fan blijven van deze club. Ik bedank de fans voor de liefde die ze me hebben gegeven en die ik nooit zal vergeten. Ik vertrek trots als nummer drie op de topscorerslijst aller tijden van de club.”

Seizoenstart



Wie dacht dat Suárez met zijn 33-jarige leeftijd passé was, komt dit seizoen bedrogen uit. De centrumspits maakt bij Atlético Madrid grootse indruk en bewijst daarmee dat zijn doelpuntenhonger nog altijd niet is gestild. Al in zijn eerste wedstrijd, thuis tegen Granada, speelde hij als invaller een sleutelrol. Amper twee minuten in het veld leverde Suárez een assist af op Marcos Llorente, die de 4-0 binnenschoot. Drie minuten later kreeg de aanvaller zelf de mogelijkheid om te scoren, maar schoot hij nog voorlangs.

Suárez zou Suárez alleen niet zijn als hij zijn voornemen om in het openingsduel te scoren niet tot waarheid zou maken. Vijf minuten voor tijd kopte de spits een lange voorzet van Llorente schitterend tegendraads richting de rechterhoek. Granada-sluitpost Rui Silva was kansloos, waardoor Suárez zijn eerste doelpunt te pakken had. In de blessuretijd schoot Suárez bovendien in tweede instantie de 6-1 tegen de touwen, waarmee hij de Spaanse kranten overtuigde dat La Liga nog lang niet van zijn waanzinnige kwaliteiten af is.


De Uruguayaan speelde vooralsnog negen wedstrijden voor Atlético Madrid, waarin hij vijf doelpunten maakte en één assist afleverde. Door zijn ijzersterke prestaties straalt Suárez elke wedstrijd meer plezier uit. Zo vertelde hij deze week in een interview met Marca over Barcelona: “Ik voel me trots. Toen ik niet gewenst was, vond ik iets waar ik dat wel was. Ik heb geluk gevonden en ik geniet van deze periode.” 

Bewijsdrang

Het lijkt een eeuwigheid terug in de tijd, maar tien jaar geleden speelde Suárez nog bij Ajax. Ook in Amsterdamse dienst liet hij al zien over een neusje voor de goal te beschikken. Zo trof Suárez in 159 wedstrijden in Ajax 1 maar liefst 111 maal het doel, terwijl hij 68 keer zijn teamgenoot in staat stelde om een treffer te maken. Na Ajax vertrok Suárez naar Liverpool waar hij zich eveneens ontwikkelde tot de belangrijkste speler van het basiselftal: in 133 wedstrijden maakte hij 82 goals en zette hij 47 assists op zijn naam. Door zijn sterke spel in Engeland, kreeg de Uruguayaan een kans om bij zijn droomclub Barcelona te spelen. 

Zijn doelpuntenproductie bleef in alle seizoenen dan ook onverminderd hoog, wat bij Atlético Madrid ongetwijfeld niet zal veranderen. Natuurlijk heeft het te maken met de talenten die Suárez al bij FC Groningen bezat, maar vooral zijn werklust en wedstrijdinstelling maken in zijn spel het verschil. Daarom zou de komende wedstrijd tegen Barcelona voor Suárez een speciale zijn. Niets leek dan ook in de weg te staan om zijn oude club pijn te doen, maar tijdens de Interlandperiode veranderde dat plotseling. Suárez liep bij Uruguay het coronavirus op, waardoor het voor hem onmogelijk is om tegen Barcelona op het veld te staan.

Een wereldspeler minder dus bij Atlético Madrid, maar dat betekent niet dat Suárez de enige was die de bezoekers in de gaten moest houden. Samen met João Félix vormt de voetballer dit seizoen namelijk een droomkoppel in de voorhoede van Atlético Madrid. De 21-jarige Portugees was dit seizoen goed voor vijf doelpunten en twee assists in zeven wedstrijden. Bij elkaar opgeteld maakten Suárez en Felix in de Spaanse competitie dit voetbaljaar maar liefst tien doelpunten, waarmee het tweetal meer dan de helft van de treffers voor hun rekening namen: een waanzinnige prestatie.

Respect

Ook bij het Uruguayaanse elftal toonde Suárez zijn klasse weer. Zo speelde hij een belangrijke rol in de 0-3 overwinning op Colombia in de WK-kwalificatiereeks. Het Nationale team swingde met Suárez en Edinson Cavani in de voorhoede, die allebei een doelpunt voor hun rekening namen. Voor Suárez was dat uit een strafschop, gegeven na een overtreding van Jeison Murillo op Rodrigo Bentancur. Zonder twijfel schoot Suárez de bal tegen de touwen. Die ervarenheid gaat Atlético Madrid in het topduel ongetwijfeld missen.


Waar Suárez het bestuur én Koeman een sportief lesje wilde leren, behoudt hij veel respect voor zijn oude club. Hij vertelde in hetzelfde interview met Marca: “Ik moest accepteren dat ze me niet nodig hadden en iedereen kan zijn eigen conclusies trekken. Ik moet mijn leven leiden bij Atleti, maar ik vind het jammer dat mijn vrienden problemen hebben. Maar de goals zullen snel komen.” Vervolgens benadrukt Suárez dat hij nog altijd veel contact onderhoudt met Messi, al praat hij met hem nauwelijks over voetbal. “We maken ons meer zorgen over hoe onze families zijn.”

Met zijn Zuid-Amerikaanse bloed zal Suárez zijn ploeggenoten in de oren knopen er alles eraan te doen om Barcelona te verslaan. De tegenstander heeft het dit seizoen behoorlijk lastig en staat zelfs achtste in de competitie, al moet Barcelona nog wel twee wedstrijden inhalen. Een verlies bij Atlético Madrid zal Barcelona verder in een dip laten zakken, terwijl steeds meer druk zal ontstaan op de schouders van Koeman. Wil de Nederlander de komende maanden overleven, dan moet hij winnen van Atlético Madrid. Al moet Atlético Madrid hem dan niet in de weg zitten.

Gaat Atlético Madrid van Barcelona winnen?

  • Ja, Atlético Madrid wint
  • Nee, Barcelona wint
  • Nee, het wordt een gelijkspel
524+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:44
91+
De Boer deelt opvallend verhaal: “Bleef tien minuten op wc zitten”
23:21
42+
Werder Bremen-aanvoerder haalt keihard uit naar medespeler
23:00
30+
Atalanta schakelt Liverpool uit, AS Roma ondanks rode kaart door
22:59
15+
Club Brugge verslaat PAOK opnieuw, Tadic de verlenging in
22:25
276+
Open sollicitatie voor Ajax: “Ik kan het niveau aan”
22:04
110+
‘Ajax raakt hoofdjeugdopleiding kwijt aan AC Milan’
21:35
31+
Fiorentina naar halve finale, penalty-killer Martínez held bij Aston Villa
21:26
166+
Blind over Ajax-tijd: “Dát vond ik het grootste verschil”
21:10
67+
Real Madrid krijgt in aanloop naar Bayern-uit hulp
20:47
92+
Mourinho deed Schweinsteiger pijn op zijn verjaardag
20:27
481+
De Boer maakte ‘onbewust’ juist keuze bij Ajax
20:12
202+
Barcelona-ruzie gaat door: “Ik heb normen en waarden”
19:44
301+
‘Kansloos’ Vitesse kan hulp vergeten
19:24
917+
Huurling Ajax maakt grote indruk: “Van wereldklasse”
19:09
172+
‘Ajax moet snel zijn: toptarget krijgt aanbieding’
18:49
8628+
‘Steven Berghuis spreekt af met nieuwe club’
18:24
1978+
‘Feest na Louis van Gaal-terugkeer’
18:14
3305+
‘Gast nóóit meer in De Oranjezondag’
18:11
632+
‘Nieuwe ‘Ajax-transfer’ Erik ten Hag: 60 miljoen’
17:32
985+
‘Toekomst Lutsharel Geertruida staat al vast’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie