PSV vreest vertrek Duitse sterspelers

Foto: PSV vreest vertrek Duitse sterspelers

Op de laatste dag van de (na)zomerse transfermarkt verraste PSV vriend en vijand door Mario Götze voor twee seizoenen aan zich te binden. De komst van de voormalig wereldkampioen kwam op het moment dat de kritiek op het transferbeleid van de Eindhovenaren op begon te komen, maar tot nu toe blijken de ‘Schmidt-aankopen’ van dit seizoen van levensbelang voor PSV. Daar zit dan ook het addertje onder het gras. 

Roger Schmidt heeft er sinds zijn aanstelling geen gras over laten groeien bij PSV. Dat de Duitse oefenmeester, die de Eindhovense club naar verluidt verkoos boven een aantal Bundesliga en Premier League-clubs, een eigenzinnige kijk op voetbal had, wisten we al voordat hij zijn eerste training op de Herdgang leidde. Maar dat de Duitse manager ook zo’n stevige vinger in de transferpap had, zorgde wél voor veel commotie in de Nederlandse voetbalwereld. 

Duitse invasie

De eerste geluiden over de invloed van de trainer waren cynisch. Volgens critici zat trainer Schmidt te veel op de stoel van de technisch directeur. Een trainer is, net zoals veel spelers bij een (top)club in Nederland, eerder een passant dan iemand die voor langere tijd op dezelfde plek zit en daardoor zou het onverstandig zijn om deze zoveel macht te geven binnen de club. Klaarblijkelijk had PSV daar geen enkele moeite mee; bij monden van technisch manager John de Jong bevestigde de club meerdere keren dat een overgang juist gerealiseerd kon worden door het netwerk van de Duitse oefenmeester. 

Sterker nog: van de grote aanwinsten van PSV dit seizoen kwam alleen Ibrahim Sangaré (overgekomen van Toulouse) niet uit de koker van Schmidt. De transfers van Eran Zahavi (transfervrij), Philipp Max (Ausburg), Adrian Fein (Bayern München) en vooral Mario Götze (transfervrij) zijn verbonden aan de aanwezigheid van de Duitse oefenmeester en deze spelers hadden waarschijnlijk zonder de aanwezigheid van de oud-trainer van onder andere Red Bull Salzburg en Bayer Leverkusen niet in het Philipsstadion gespeeld op dit moment. 


Positieve transfer-invloed trainer

Op dat moment had PSV er wellicht ook niet zo goed voorgestaan als nu het geval is. Dat clubs op basis van de trainers wensen spelers aantrekken is natuurlijk niet nieuw, net zoals dat allerminst een garantie voor succes is. Ajax-trainer Erik ten Hag wilde graag weer werken met Zakaria Labyad en Sean Klaiber, die hij kende van zijn periode bij FC Utrecht, maar beide spelers konden / kunnen nog geen blijvende indruk achterlaten in Amsterdamse dienst. 

Over een geringe impact kun je bij de aankopen die geïnitieerd werden door Schmidt echter niet spreken. Van alle bovenstaande transfers heeft alleen Fein zijn naam nog niet helemaal weten te vestigen in de PSV-basis, al komt dat vooral doordat Sangaré op dit moment de voorkeur krijgt als defensieve middenvelder. Toch hebben de positief uitgepakte transfer ook één groot nadeel voor PSV, dat vooral met Götze en Max twee spelers in huis heeft die zich binnen korte tijd in de schijnwerpers hebben gespeeld. 

Mario Götze

Götze laat bij PSV wekelijks zien waarom hij in het verleden voor teams als Borussia Dortmund en Bayern München speelde. De 28-jarige Duitser is aan de bal een klasse apart in de Eredivisie, maar zijn impact zónder bal laten zien dat hij eigenlijk een niveau te laag speelt. Dat de 63-voudig international van onze Oosterburen een bewuste keus heeft gemaakt om zijn carrière op een lager platform nieuw leven in te blazen is fijn voor (de fans van) PSV, maar neemt op termijn een groot risico met zich mee. 


Voor Götze is PSV namelijk geen eindstation. Het lijkt een publiek geheim dat de Duitser PSV wil gebruiken als opstapje voor een nieuwe, en tevens laatste, kans om zijn grote droom te verwezenlijken: de Champions League winnen. Dat hij daarvoor in een topcompetitie aan de slag moet, dat lijkt meer dan logisch. De enige manier waarop Götze daar terecht kan komen, is door wekelijks te spelen en zo weer in beeld te komen bij de Duitse nationale ploeg, dat met Joachim Löw een trainer heeft die de 28-jarige aanvallende middenvelder nog kent uit zijn gloriedagen als speler van Bayern München en Borussia Dortmund. 

Philipp Max

Dat Max onlangs zijn debuut voor Der Manschaft maakte, laat zien dat ook de Eredivisie een competitie is waar de Duitse bondscoach naar kijkt. De ontwikkeling van de linksback van PSV, die in zijn tijd bij Augsburg niet in beeld kwam bij de bondscoach, is ook lastig te missen als je kijkt naar zijn productiviteit van de eerste weken van het seizoen. Dat Max nu meerdere interlands heeft gespeeld, moet ook voor Götze een extra stimulans zijn om de komende weken extra veel indruk te maken. 

Voor Max was de uitverkiezing door Löw misschien wel een logisch vervolg van de vorm die hij sinds zijn komst bij PSV liet zien. De Eindhovenaren kampen sinds het vertrek van Angeliño (keerde terug bij Manchester City en is inmiddels verhuurd aan RB Leipzig) met de invulling van de linksbackpositie, maar sinds de komst van Max lijkt er geen discussie meer te bestaan wie deze rol in moet vullen. 


Vrezen voor vertrek 

In korte tijd is PSV voor een groot deel afhankelijk geworden van de inbreng van Götze en Max. Dat is voor de Eindhovenaren natuurlijk fijn; dat de aankopen direct een verschil maken zorgt ervoor dat PSV een stuk gemakkelijker voetbalt dan in de eerste weken van dit seizoen. Toch neemt dit ook een groot risico met zich mee, helemaal omdat de Duitse sterren Eindhoven niet als hun eindstation zien. 

PSV zal dus nu al vrezen voor het vertrek van haar Duitse sterspelers. Het feit dat Götze slechts een (paar) jaar in Eindhoven speelt, lijkt al met potlood geschreven. Dat Max zijn debuut heeft gemaakt voor de nationale ploeg, zal ook de interesse vanuit de Bundesliga nieuw leven inblazen. De 26-jarige linksback brak in zijn jeugdjaren niet door in de Duitse top, maar kan door zijn huidige prestaties wellicht alsnog een kans krijgen bij clubs als Leipzig of Borussia Dortmund.

Wie vertrekt als eerste bij PSV?

  • Mario Götze
  • Philipp Max
  • Geen van beiden
2634+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:24
11+
PSV-uitblinker ‘beste speler van de Eredivisie’
22:58
8+
Manchester City neemt koppositie in Premier League weer over
22:51
25+
Feyenoord stelt kampioensfeestje PSV uit met zege
22:27
170+
‘Van Praag biedt Kroes excuses aan’
22:09
40+
De Jong zag zenuwen bij teamgenoten PSV
21:50
77+
Veerman geniet: ‘Laten zien dat we de beste ploeg van Nederland zijn’
21:46
163+
‘Slot maakt bizarre keuze bij Feyenoord’
21:26
70+
Bosz applaudisseerde in de rust: “Waanzinnig goed”
21:05
634+
Oorlog na Heerenveen-PSV: ‘puntenaftrek’
21:01
139+
Slot wil naar Liverpool: “Wordt komende dagen duidelijk”
20:50
40+
PSV door achtklapper tegen sc Heerenveen officieus landskampioen
20:36
301+
‘Pijnlijke Van Persie-actie na Heerenveen-PSV’
20:27
667+
‘Chivu keert na 21 jaar terug bij Ajax’
20:02
119+
Feyenoord én Go Ahead Eagles verrassen met opstelling
19:42
184+
‘PSV moet absolute klassespeler aantrekken’
19:24
46+
Bliksemstart PSV: 0-3 na een kwartier (!) spelen
19:11
310+
‘Bestuurlijke onrust Ajax nog niet teruggekeerd’
18:50
10+
Goed nieuws Tévez: uit ziekenhuis ontslagen, nu alweer op trainingsveld
18:30
324+
‘Feyenoord vindt Giménez-vervanger in Schotland’
18:10
198+
Ajax-directeur eigenlijk heel ouderwets: “Terug naar het gogme van vroeger”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie