Oranje laat beste spitsenpaard (nog) op stal staan

Foto: Oranje laat beste spitsenpaard (nog) op stal staan

Frank de Boer is nog altijd zoekende naar het basisteam dat tijdens het Europees Kampioenschap van 2021 voor succes kan zorgen. Met Luuk de Jong als centrumspits maakte de hoofdtrainer in het najaar een opvallende keuze, aangezien zijn voorganger Ronald Koeman steevast koos voor Memphis Depay als diepste aanvaller. De keuze blijft echter niet uit twee bestaan, want in Jong Oranje speelt ogenschijnlijk de nieuwe topspits van Oranje: Myron Boadu.

De 19-jarige aanvaller zat een jaar geleden voor het eerst bij de selectie van het Nederlands elftal. Boadu kende in die tijd een uitstekende periode bij AZ, waar hij samen met Calvin Stengs en Oussama Idrissi een kwalitatieve voorhoede vormde. Koeman zag dat en besloot Boadu daarom mee te nemen voor de kwalificatiewedstrijden in november 2019 tegen Noord-Ierland en Estland. Waar Boadu in de eerste wedstrijd nog geen aanspraak maakte op speelminuten, liet Koeman hem in het afsluitende duel tegen Estland na de rust aantreden.


Evenals andere debutanten in Oranje maakte Boadu in de eerste twintig minuten een wat onwennige indruk, maar al snel maakte dat plaats voor pure kwaliteit. Hoewel de voetballer destijds pas 18 jaar oud was, hield hij de verdedigers van Estland voortdurend bezig. Bovendien beloonde Boadu zijn sterke invalbeurt zelfs met een doelpunt. Na een prachtige diepe loopactie van Boadu en een schitterende pass van Kevin Strootman, stond de aanvaller plotseling vrij voor keeper Sergei Lepmets. Beheerst schoot Boadu de bal vervolgens door de benen van de sluitpost tegen de touwen.

Coronavirus

De uitstekende indruk die Boadu maakte, kon hij helaas geen vervolg geven. Hoewel hij bij AZ zijn sterke seizoen zonder moeite voortzette, speelde het Nederlands elftal door het coronavirus tot aan september geen interlandvoetbal meer. Dat was teleurstellend voor Boadu, die met het EK van 2020 in zicht klaar leek om zich op een groot podium aan de buitenwereld te bewijzen. Er zat in plaats daarvan voor Boadu niet anders op dan zich in het nieuwe seizoen bij AZ opnieuw te bewijzen en zichzelf zo in de kijker te spelen van de grotere clubs in Europa.

Het droomtrio van AZ was aan het begin van het huidige seizoen echter een stuk minder in vorm. Waar Idrissi bezig bleek met een buitenlandse transfer, kwam Stengs vanwege een slepende blessure verreweg niet in de vorm waar hij vorig voetbaljaar in verkeerde. Het resulteerde erin dat de Alkmaarders alleen nog op Boadu konden bouwen, die dan weer grootse moeite had om daarmee om te gaan. Daarbovenop liep hij in oktober het coronavirus op, waardoor hij enkele wedstrijden verstek moest laten gaan. Dat kwam zijn vorm niet ten goede.


Van een beetje kritiek ligt hij echter niet wakker, zo vertelde Boadu, die de bijnaam Sierpaardje kreeg, in maart van dit jaar tegen het Algemeen Dagblad: “Voor mij was het nieuw om zo veel kritiek te krijgen. Dat had ik nog nooit meegemaakt. Het klopt dat het even minder liep. Soms ziet het er dan misschien gemakzuchtig uit. Maar dat is het niet.” Ondanks zijn mindere vorm scoorde Boadu in zes duels bij AZ toch nog twee goals. Daarnaast houdt hij in de Eredivisie vaak meerdere verdedigers bezig, waardoor zijn teamgenoten ruimte krijgen om te voetballen.

Jong Oranje



Boadu had dan niet het geluk dat hij bij het grote Nederlands elftal mocht blijven, maar bij Jong Oranje liet hij deze week weer zien waar zijn kwaliteiten liggen. De 1.83 meter lange aanvaller speelde tegen Wit-Rusland vrank en vrij, en had met zijn twee goals een belangrijke rol in de 5-0 overwinning. Zijn eerste goal, en tweede goal van Oranje, kwam voort uit goed doorjagen. De tegenstander schoot de bal hard tegen Boadu’s been, waarna deze zomaar het doel in ging. De tweede treffer was een echte spitsengoal: kappen naar rechts en in de lange hoek raakschieten.

Bij het grote Oranje durfde De Boer duidelijk nog geen keuze te maken in de soort spits die hij in zijn elftal wil hebben. Waar hij tegen Spanje en Bosnië Herzegovina koos voor De Jong als diepste aanvaller, mocht tegen Polen plotseling Depay weer in de spits opduiken. Dat laatste zal met het rustgeven van spelers te maken te hebben, want de bondscoach staat erom bekend geen fan te zijn van centrumspitsen die regelmatig uit die positie weggaan. En als je een ding van Depay weet, is het dat hij niet het gehele duel op zijn plaats blijft staan.

Des te opvallender is het dat De Boer niet ervoor koos om Boadu met het Nederlands elftal mee te nemen, om hem desnoods tegen Spanje speelminuten op te laten doen. Waar zijn kompaan, en schoonzoon van De Boer, Stengs wél tot de selectie behoorde en tegen Polen in het basisteam verscheen, blijkt de oefenmeester nog wat minder gecharmeerd te zijn van Boadu. Volkomen onterecht, zo blijkt wel uit de statistieken die de jonge voetballer keer op keer laat zien. Boadu is simpelweg een groeibriljant die minuten nodig heeft om zich te ontplooien.

Veelbelovend



Ondanks zijn mindere vorm bij AZ blijft Boadu een speler om bij het Nederlands elftal in de gaten te houden. De Boer beschikt met De Jong dan wel over een centrumspits die goed kan koppen, maar zijn statische uitstraling doet het spel van Oranje niet veel goeds. Commentator Sierd de Vos zei het wat dat betreft in het duel met Spanje treffend, toen hij de opmerking plaatste dat De Jong ‘een draaicirkel van een Scania heeft’. De voetballer van Sevilla kan uitstekend als pinchhitter dienen, maar met 5 goals uit 31 duels is zijn moyenne te laag om in Oranje te spelen.


Boadu liet bij Jong Oranje zien dat hij wél de kwaliteiten in huis heeft om als scorende aanvaller te dienen. Critici zullen hoogstwaarschijnlijk zeggen dat Boadu nog te jong is voor het grote werk, maar Frenkie de Jong bewijst wel dat de uitspraak ‘wat goed is, komt snel’ nog altijd van deze tijd is. Ook zijn huidige vorm bij AZ valt te verwaarlozen. Bij het Nederlands elftal heeft Boadu simpelweg betere spelers om zich heen spelen, waardoor hij als spits grotere kansen zal krijgen om een doelpunt te maken. Zo groeit hij vanzelf richting het benodigde niveau.

Met het EK van volgend jaar zomer voor de deur is bij De Boer haast geboden om naar zijn ideale formatie te werken. In maart speelt Oranje nog een aantal oefenwedstrijden, waarna de selectie pas weer voor het eindtoernooi bij elkaar komt. Wil het Nederlands elftal op het EK een prestatie neerzetten, dan moet het snel een basisteam formeren dat goed genoeg is om ver te komen. Boadu heeft alle kwaliteiten in huis om op het toernooi zijn doelpuntenproductie te laten gelden, maar de vraag is of De Boer een dergelijke keuze aandurft. 

Is Boadu klaar voor Oranje?

  • Ja, De Boer moet hem selecteren
  • Nee, hij heeft tijd nodig
  • Nee, Oranje is voor hem te hoog gegrepen
526+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie