Oranje laat beste spitsenpaard (nog) op stal staan

Frank de Boer is nog altijd zoekende naar het basisteam dat tijdens het Europees Kampioenschap van 2021 voor succes kan zorgen. Met Luuk de Jong als centrumspits maakte de hoofdtrainer in het najaar een opvallende keuze, aangezien zijn voorganger Ronald Koeman steevast koos voor Memphis Depay als diepste aanvaller. De keuze blijft echter niet uit twee bestaan, want in Jong Oranje speelt ogenschijnlijk de nieuwe topspits van Oranje: Myron Boadu.

De 19-jarige aanvaller zat een jaar geleden voor het eerst bij de selectie van het Nederlands elftal. Boadu kende in die tijd een uitstekende periode bij AZ, waar hij samen met Calvin Stengs en Oussama Idrissi een kwalitatieve voorhoede vormde. Koeman zag dat en besloot Boadu daarom mee te nemen voor de kwalificatiewedstrijden in november 2019 tegen Noord-Ierland en Estland. Waar Boadu in de eerste wedstrijd nog geen aanspraak maakte op speelminuten, liet Koeman hem in het afsluitende duel tegen Estland na de rust aantreden.Evenals andere debutanten in Oranje maakte Boadu in de eerste twintig minuten een wat onwennige indruk, maar al snel maakte dat plaats voor pure kwaliteit. Hoewel de voetballer destijds pas 18 jaar oud was, hield hij de verdedigers van Estland voortdurend bezig. Bovendien beloonde Boadu zijn sterke invalbeurt zelfs met een doelpunt. Na een prachtige diepe loopactie van Boadu en een schitterende pass van Kevin Strootman, stond de aanvaller plotseling vrij voor keeper Sergei Lepmets. Beheerst schoot Boadu de bal vervolgens door de benen van de sluitpost tegen de touwen.

Coronavirus

De uitstekende indruk die Boadu maakte, kon hij helaas geen vervolg geven. Hoewel hij bij AZ zijn sterke seizoen zonder moeite voortzette, speelde het Nederlands elftal door het coronavirus tot aan september geen interlandvoetbal meer. Dat was teleurstellend voor Boadu, die met het EK van 2020 in zicht klaar leek om zich op een groot podium aan de buitenwereld te bewijzen. Er zat in plaats daarvan voor Boadu niet anders op dan zich in het nieuwe seizoen bij AZ opnieuw te bewijzen en zichzelf zo in de kijker te spelen van de grotere clubs in Europa.

Het droomtrio van AZ was aan het begin van het huidige seizoen echter een stuk minder in vorm. Waar Idrissi bezig bleek met een buitenlandse transfer, kwam Stengs vanwege een slepende blessure verreweg niet in de vorm waar hij vorig voetbaljaar in verkeerde. Het resulteerde erin dat de Alkmaarders alleen nog op Boadu konden bouwen, die dan weer grootse moeite had om daarmee om te gaan. Daarbovenop liep hij in oktober het coronavirus op, waardoor hij enkele wedstrijden verstek moest laten gaan. Dat kwam zijn vorm niet ten goede.Van een beetje kritiek ligt hij echter niet wakker, zo vertelde Boadu, die de bijnaam Sierpaardje kreeg, in maart van dit jaar tegen het Algemeen Dagblad: “Voor mij was het nieuw om zo veel kritiek te krijgen. Dat had ik nog nooit meegemaakt. Het klopt dat het even minder liep. Soms ziet het er dan misschien gemakzuchtig uit. Maar dat is het niet.” Ondanks zijn mindere vorm scoorde Boadu in zes duels bij AZ toch nog twee goals. Daarnaast houdt hij in de Eredivisie vaak meerdere verdedigers bezig, waardoor zijn teamgenoten ruimte krijgen om te voetballen.

Jong Oranje

Boadu had dan niet het geluk dat hij bij het grote Nederlands elftal mocht blijven, maar bij Jong Oranje liet hij deze week weer zien waar zijn kwaliteiten liggen. De 1.83 meter lange aanvaller speelde tegen Wit-Rusland vrank en vrij, en had met zijn twee goals een belangrijke rol in de 5-0 overwinning. Zijn eerste goal, en tweede goal van Oranje, kwam voort uit goed doorjagen. De tegenstander schoot de bal hard tegen Boadu’s been, waarna deze zomaar het doel in ging. De tweede treffer was een echte spitsengoal: kappen naar rechts en in de lange hoek raakschieten.

Bij het grote Oranje durfde De Boer duidelijk nog geen keuze te maken in de soort spits die hij in zijn elftal wil hebben. Waar hij tegen Spanje en Bosnië Herzegovina koos voor De Jong als diepste aanvaller, mocht tegen Polen plotseling Depay weer in de spits opduiken. Dat laatste zal met het rustgeven van spelers te maken te hebben, want de bondscoach staat erom bekend geen fan te zijn van centrumspitsen die regelmatig uit die positie weggaan. En als je een ding van Depay weet, is het dat hij niet het gehele duel op zijn plaats blijft staan.

Des te opvallender is het dat De Boer niet ervoor koos om Boadu met het Nederlands elftal mee te nemen, om hem desnoods tegen Spanje speelminuten op te laten doen. Waar zijn kompaan, en schoonzoon van De Boer, Stengs wél tot de selectie behoorde en tegen Polen in het basisteam verscheen, blijkt de oefenmeester nog wat minder gecharmeerd te zijn van Boadu. Volkomen onterecht, zo blijkt wel uit de statistieken die de jonge voetballer keer op keer laat zien. Boadu is simpelweg een groeibriljant die minuten nodig heeft om zich te ontplooien.

Veelbelovend

Ondanks zijn mindere vorm bij AZ blijft Boadu een speler om bij het Nederlands elftal in de gaten te houden. De Boer beschikt met De Jong dan wel over een centrumspits die goed kan koppen, maar zijn statische uitstraling doet het spel van Oranje niet veel goeds. Commentator Sierd de Vos zei het wat dat betreft in het duel met Spanje treffend, toen hij de opmerking plaatste dat De Jong ‘een draaicirkel van een Scania heeft’. De voetballer van Sevilla kan uitstekend als pinchhitter dienen, maar met 5 goals uit 31 duels is zijn moyenne te laag om in Oranje te spelen.Boadu liet bij Jong Oranje zien dat hij wél de kwaliteiten in huis heeft om als scorende aanvaller te dienen. Critici zullen hoogstwaarschijnlijk zeggen dat Boadu nog te jong is voor het grote werk, maar Frenkie de Jong bewijst wel dat de uitspraak ‘wat goed is, komt snel’ nog altijd van deze tijd is. Ook zijn huidige vorm bij AZ valt te verwaarlozen. Bij het Nederlands elftal heeft Boadu simpelweg betere spelers om zich heen spelen, waardoor hij als spits grotere kansen zal krijgen om een doelpunt te maken. Zo groeit hij vanzelf richting het benodigde niveau.

Met het EK van volgend jaar zomer voor de deur is bij De Boer haast geboden om naar zijn ideale formatie te werken. In maart speelt Oranje nog een aantal oefenwedstrijden, waarna de selectie pas weer voor het eindtoernooi bij elkaar komt. Wil het Nederlands elftal op het EK een prestatie neerzetten, dan moet het snel een basisteam formeren dat goed genoeg is om ver te komen. Boadu heeft alle kwaliteiten in huis om op het toernooi zijn doelpuntenproductie te laten gelden, maar de vraag is of De Boer een dergelijke keuze aandurft. 

POLL: Is Boadu klaar voor Oranje?

Vandaag 04 December 2020

  • teaser
  • compact
<strong>Berghuis boort droomtransfer door eigen neus</strong>

Berghuis boort droomtransfer door eigen neus

Feyenoord-speler Steven Berghuis bewees zichzelf geen goede dienst in de Europa League-wedstrijd ...

548
<strong>Advocaat krijgt verrassende opvolger bij Feyenoord </strong>

Advocaat krijgt verrassende opvolger bij Feyenoord

Dick Advocaat maakte deze week bekend dat hij na het lopende seizoen stopt als clubtrainer. Lang ...

2374
'Mo Ihattaren krijgt belangrijk signaal van Schmidt'

'Mo Ihattaren krijgt belangrijk signaal van Schmidt'

PSV kwalificeerde zich donderdagavond in Spanje voor de knock-outfase van de Europa League. Een ...

30
'Ten Hag kiest opnieuw voor veel veranderingen'

'Ten Hag kiest opnieuw voor veel veranderingen'

Ajax speelt zaterdagavond de competitiewedstrijd tegen FC Twente. Trainer Erik ten Hag stelt in de ...

120
Jans: "Hij had moeite met het accepteren van de situatie"

Jans: "Hij had moeite met het accepteren van de situatie"

FC Twente gaat komend weekend op bezoek bij Ajax. Trainer Ron Jans is alvast blij dat Queensy Menig ...

20
'Geldwolf' Wijnaldum op de vingers getikt

'Geldwolf' Wijnaldum op de vingers getikt

De kans is nog altijd aanwezig dat Georginio Wijnaldum komende winter of zomer naar FC Barcelona ...

103
Schmidt spreekt zich duidelijk uit over Ihattaren

Schmidt spreekt zich duidelijk uit over Ihattaren

Mohamed Ihattaren liet de duels met PAOK en Sparta nog schieten vorige week, maar gisteren tegen ...

115
'Chagrijnige Berghuis laat Feyenoord in de steek'

'Chagrijnige Berghuis laat Feyenoord in de steek'

Afgelopen donderdag tegen Dinamo Zagreb maakte Steven Berghuis niet voor het eerst een chagrijnige, ...

203
Tagliafico heeft duidelijke transferboodschap voor Ajax

Tagliafico heeft duidelijke transferboodschap voor Ajax

Ajax verlengde vandaag het contract van Nicolas Tagliafico tot medio 2023, maar dat betekent niet ...

268
"Niet de verwachting dat Ajax of AZ zou aankloppen"

"Niet de verwachting dat Ajax of AZ zou aankloppen"

Vandaag bevestigde Siem de Jong zijn terugkeer in Nederland, door voor anderhalf jaar bij sc ...

63
AZ legt spits vast, maar vertrek blijft goed mogelijk

AZ legt spits vast, maar vertrek blijft goed mogelijk

AZ heeft vandaag een belangrijke slag geslagen door spits Ferdi Druijf langer vast te leggen. Hij ...

50
Ajax laat speler flink zweten: "Maar het wachten was het waard"

Ajax laat speler flink zweten: "Maar het wachten was het waard"

In de afgelopen weken verlengde Ajax het contract van een flink aantal spelers, maar Max de Waal ...

94
"Begrijp heel goed dat Feyenoord zijn pijlen richt op hem"

"Begrijp heel goed dat Feyenoord zijn pijlen richt op hem"

Vanmiddag werd bekend dat Feyenoord serieus werk aan het maken is van de komst van Arne Slot, die nu ...

122
Onana velt oordeel over tegenstander Drommel

Onana velt oordeel over tegenstander Drommel

Ajax krijgt komend weekend bezoek van FC Twente. Dat betekent dat misschien wel de twee beste ...

225
Schmidt schept duidelijkheid over nieuwe blessures PSV

Schmidt schept duidelijkheid over nieuwe blessures PSV

PSV won gisteren knap met 0-1 bij Granada, maar dat kostte wel bloed, zweet, tranen en blessures ...

161
FOX Sports onthult Eredivisie Elftal van de Maand

FOX Sports onthult Eredivisie Elftal van de Maand

FOX Sports heeft zojuist bekend gemaakt dat Davy Klaassen is verkozen tot de Speler van de Maand in ...

196
Ajax komt na Tagliafico met nog meer contractnieuws

Ajax komt na Tagliafico met nog meer contractnieuws

Vanmiddag verlengde Ajax al het contract van Nicolas Tagliafico tot medio 2023, maar daarna heeft ...

316

Gisteren 03 December 2020

"Dan weet je hoe moeilijk het bij ons is..."

"Dan weet je hoe moeilijk het bij ons is..."

Tyrell Malacia moest tegen Dinamo Zagreb (0-2 nederlaag) meteen een hele wedstrijd spelen voor ...

68
Narsingh somber over eigen prestatie: "Gewoon kut"

Narsingh somber over eigen prestatie: "Gewoon kut"

Luciano Narsingh steekt de hand in eigen boezem na de thuisnederlaag tegen Dinamo Zagreb. De ...

119
Malen straalt van oor tot oor: "Hele mooie avond"

Malen straalt van oor tot oor: "Hele mooie avond"

Donyell Malen heeft PSV donderdagavond een 0-1 zege bezorgd op het veld van Granada. Dat bleek ...

126
Verbazing rond Feyenoord: "Een heel dubieus moment"

Verbazing rond Feyenoord: "Een heel dubieus moment"

Feyenoord is ondanks de 0-2 nederlaag tegen Dinamo Zagreb nog niet uitgeschakeld. Winst op ...

207
Feyenoorders halen uit: "Verschrikkelijk irritante man"

Feyenoorders halen uit: "Verschrikkelijk irritante man"

Feyenoord verloor donderdagavond tamelijk roemloos van Dinamo Zagreb (0-2). Genoeg aanleiding voor ...

476
Advocaat: "Sommigen kunnen waarschijnlijk niet beter"

Advocaat: "Sommigen kunnen waarschijnlijk niet beter"

Dick Advocaat baalt als een stekker van de 0-2 nederlaag tegen Dinamo Zagreb. De geroutineerde ...

105
Grote zorgen bij euforisch PSV: "Kapot"

Grote zorgen bij euforisch PSV: "Kapot"

PSV heeft Europese overwintering veilig weten te stellen dankzij een 0-1 overwinning bij Granada. ...

197
'Sinisterra bezorgt Feyenoord-fans hoop: "Of..."

'Sinisterra bezorgt Feyenoord-fans hoop: "Of..."

Er lonkt uitstekend nieuws voor Feyenoord-trainer Dick Advocaat. Luis Sinisterra staat op het punt ...

217
PSV overwintert in Europa dankzij zege in Spanje

PSV overwintert in Europa dankzij zege in Spanje

PSV heeft donderdagavond goede zaken gedaan in de Europa League. De Eindhovenaren boekten op bezoek ...

202
AZ vergeet Napoli voor tweede keer te verslaan

AZ vergeet Napoli voor tweede keer te verslaan

AZ is donderdagavond opnieuw overeind gebleven in een rechtstreeks gevecht met Napoli. Na de 0-1 ...

163
"Emmen kan het niet veroorloven om te degraderen"

"Emmen kan het niet veroorloven om te degraderen"

FC Emmen liet de afgelopen seizoenen een positieve indruk achter in de Eredivisie, maar dit seizoen ...

178
Fans bibberen door 'ontzettend matige' PSV'er: "Wéér"

Fans bibberen door 'ontzettend matige' PSV'er: "Wéér"

Waar de Feyenoord-fans donderdagavond boos waren op de arbitrage, daar zijn de PSV'ers ditmaal blij ...

239
Advocaat: "Dat is het enige positieve aan vanavond"

Advocaat: "Dat is het enige positieve aan vanavond"

Wat Nederlandse clubs maar niet lukt, is na Wolfsberger AC (1-4) ook Dinamo Zagreb gelukt: winnen ...

156
'Ajax oefent druk uit op veelbesproken transfer'

'Ajax oefent druk uit op veelbesproken transfer'

Ajax was dit seizoen sceptisch over de doorgroei van Perr Schuurs, die vooral internationaal een ...

821
Berghuis spreekt zich uit: "Moet je nagaan"

Berghuis spreekt zich uit: "Moet je nagaan"

Steven Berghuis werd donderdagavond bij tijd en wijle moedeloos van Feyenoord. De aanvoerder erkende ...

617