Lionel Messi waant zich Johan Cruijff

Foto: Lionel Messi waant zich Johan Cruijff

Bij FC Barcelona hebben de hoge heren en de fans nog altijd de hoop dat Lionel Messi ook na dit seizoen bij de Catalanen speelt. De Argentijnse superster vertelde in de zomer dat hij zijn aflopende contract niet zal verlengen, maar lijkt zich ondanks deze mededeling nog maar wat graag met de gang van zaken in het Camp Nou-stadion te willen bemoeien. Dat doet denken aan een andere legendarische voetballer van Barça. 

De Lionel Messi-soap is nog lang niet ten einde. De Argentijnse ster van FC Barcelona verklaarde deze zomer dat hij geen toekomst meer zag in het Camp Nou-stadion en trachtte zijn ontsnappingsclausule te activeren waardoor hij transfervrij kon vertrekken bij de enige club die hij in zijn professionele carrière diende. Omdat dit verzoek te laat werd ingediend, ging La Liga (KNVB van Spanje) voor het transfervrije vertrek liggen en zodoende speelt Messi nog altijd in het shirt van de ploeg van coach Ronald Koeman. 

Lionel Messi’s Cruijff trekjes

De vraag of hij komende zomer de deur achter zich dichttrekt bij zijn grote voetballiefde, wordt met de wedstrijd groter. De Argentijnse buitenspeler had aan het begin van het seizoen nog duidelijk moeite om zijn draai te vinden – wat niet gek is na zo’n zomer. De laatste weken begint de Messi-machine weer enigszins te draaien en zou het niet eens ondenkbaar meer zijn dat de legendarische dribbelaar zijn carrière toch voortzet in het shirt van Barça. 

Dat hij daarvoor hemel en aarde verzet moet worden, lijkt na de tirade van Messi duidelijk. De manier waarop de Argentijn zijn vertrek aankondigde en de club nu naar zijn hand tracht te zetten, heeft paralellen met de manier waarop Johan Cruijff zich aan het einde van zijn Barcelona-jaren manifesteerde. De legendarische nummer veertien werd door Rinus Michels, met wie Cruijff succesvol samenwerkte bij Ajax, naar Catalonië gehaald en na het vertrek van de trainer, klikte het niet goed met zijn opvolger, de Duitser Hennes Weisweiler. 


Cruijff was op dat moment hetgeen wat Messi nu voor Barcelona betekent. Na de periode Michels, onder wiens leiding Barcelona in 1974 landskampioen werd, ging het een stuk minder met de club. Dat lag voor een groot deel aan de slechte relatie tussen Weisweiler en Cruijff, die net als Messi stennis besloot te schoppen en de club op zijn kop zette. Zoals de socios (leden van Barcelona, red.) destijds de kant van hun sterspeler kozen, deden zij dat afgelopen zomer ook: dit keer was niet de hoofdcoach, maar voorzitter José Maria Bartomeu de kop van jut. 

Politieke spelletjes

Cruijff eiste destijds dat Weisweller plaats moest maken en dat Michels zijn rentree kon maken bij de Catalanen, en zo geschiedde. Dat Bartomeu en zijn bestuursleden opstapten na een dreigende motie van wantrouwen van de socios en dat de presidentsverkiezingen van Barcelona op het programma staan, kan Messi als een politiek middel worden ingezet. De presidentskandidaat die ervoor kan zorgen dat de Argentijnse buitenspeler behouden blijft voor FC Barcelona, zal het vertrouwen van de socios kunnen winnen. 

Om Messi zover te krijgen, zal de kandidaat echter een uiterste inspanning moeten doen. Messi heeft een respectabele leeftijd als voetballer bereikt (33 jaar) maar wil nog altijd maar één ding: spelen om de grootste prijzen in het voetbal. Dat heeft hij aangegeven aan het begin van het seizoen en onlangs liet Ronald Koeman, die volgens zijn contract nog de komende jaren met de sportieve scepter zwaait in het Camp Nou-stadion, dat ook nog optekenen. Om die ambities te verwezenlijken, heeft Barcelona iets nodig waar het nu ernstig tekort aankomt: geld. Dat de sponsorcontracten een direct verband hebben met de aanwezigheid van Messi bij Barcelona, maakt hem buiten het veld misschien nog wel waardevoller voor Barcelona dan binnen de lijnen. 


 Dat de Argentijn zelf ook niet vies is van een politiek spelletje, dat werd afgelopen zomer wel bewezen. De manier waarop Messi zijn grote voetballiefde voor het blok zette, verdiende misschien niet de schoonheidsprijs, maar zijn statement werd luid en duidelijk overgenomen door de achterban van de club. Nu zijn grote plaaggeest van het toneel is verdwenen, kan Messi zich weer richten op het sportieve plaatje. 

Toch nog uitdaging

Maar voordat Messi een nieuw contract bij Barcelona ondertekent, wil hij bepaalde garanties over de sportieve toekomst van de club. Zo zou Messi willen weten wat er nu precies gaat gebeuren met de trainer (Koeman heeft een tweejarig contract, daarna zou Xavi het eventueel overnemen), wil hij graag weten wie Eric Abidal op gaat volgen als technisch directeur en wil hij een verklaring voor de transferstrategie van de afgelopen jaren, met als dieptepunt het wegsturen van Messi’s boezemvriend Luis Suárez. 

Over één ding hoeft Messi niet te klagen: een sportieve uitdaging. FC Barcelona maakt op dit moment ook qua prestaties op het veld niet de beste periode door. Toch blijft een Barcelona met Messi altijd sterker dan een Barcelona zonder Messi, vertelde Koeman onlangs. Woorden die de Argentijnse vedette onderstreepte door na een invalbeurt in de Champions League-wedstrijd tegen Dynamo Kiev de wedstrijd naar zijn hand te zetten. 


Andere oorden

Toch zal een groot deel van het wel of niet aanblijven van Messi afhangen van de financiële mogelijkheden die Barcelona de komende jaren heeft. Dat de spelersgroep al een stapje terug moest doen qua salaris, en eigenlijk nog een stap moet maken, zorgt ervoor dat Messi bij andere clubs een betere loonstrook kan krijgen dan dat hij bij Barcelona krijgt. 

Zo zou de City Football Group, het concern achter onder andere Manchester City en New York City FC, de Argentijn voor de komende vijf jaar een slordige 104 miljoen euro per seizoen willen uitkeren als hij zich in Manchester en New York wil vestigen. Het is echter maar de vraag hoe gevoelig Messi op dit moment is voor een financieel aantrekkelijke aanbieding; de Argentijn verdient op dit moment zo’n honderd miljoen euro per seizoen en heeft zijn bankrekening dus al aardig kunnen spekken de afgelopen jaren. 


Aan de andere kant: ook Cruijff liet Barcelona op een gegeven moment achter zich. De legendarische Nederlander maakte nog wel zijn rentree in Amerika, Levante, Ajax en Feyenoord en keerde pas als hoofdtrainer terug in het Camp Nou-stadion. Wanneer Messi zich écht als Johan Cruijff wil gedragen, is dat misschien wel de mooiste optie.

Blijft Messi bij Barcelona na dit seizoen?

  • Ja
  • Nee
1078+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:42
58+
Mogelijke Slot-opvolger reageert: “Ik doe niet aan geruchten”
23:18
19+
Everton doet Liverpool pijn in titelrace, United met de schrik vrij
22:53
57+
Tiental Ajax kan ternauwernood historische zege Excelsior voorkomen
22:45
573+
Litmanen sluit baan bij Ajax niet uit: ‘We zullen zien’
22:28
141+
Sean Klaiber volgt Utrecht op de voet: “Elke wedstrijd”
22:05
333+
‘Ongelofelijk domme Ajacied saboteert de boel’
21:57
365+
‘KNVB-ingreep na Ajax-Excelsior’
21:43
356+
‘Grote Potter-ontwikkeling bij Ajax’
21:22
38+
Van ‘t Schip alsnog met positieve update over ervaren duo
21:05
123+
‘Barcelona gaat helemaal los met 1,2 miljard’
20:42
33+
Derde plaats kan Twente nauwelijks meer ontgaan na zege op Almere City
20:17
432+
‘Antony-shock bij Manchester United’
20:00
65+
Dit zijn de opstellingen van Ajax en Excelsior
19:42
108+
Endrick onthult bizar contract met vriendin Gabriely
19:31
649+
‘Frenkie de Jong heeft laatste duel gespeeld’
19:19
271+
‘Rotterdam naait Feyenoord keihard’
19:00
13+
OMKOPING in bekerfinale! | Groeten out Afrika #1
18:43
640+
‘Robin van Persie wordt hoofdtrainer’
18:40
408+
‘Arne Slot ziet nachtmerrie uitkomen’
18:19
1522+
‘Ajax-transfers door Diant Ramaj’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie