De Oranje-spits die niet hoeft te scoren

Foto: De Oranje-spits die niet hoeft te scoren

Het Nederlands elftal won tegen Bosnië en Herzegovina de eerste wedstrijd onder bondscoach Frank de Boer. Oranje speelde in het eerste uur zelfs voetbal dat een glimlach op je gezicht toverde en die, ondanks dat er was afgeweken van ‘lijn Koeman’, toch voor resultaat zorgde. De invulling van de spitspositie had daar een grote rol in. 

De spitsen in het voetbal worden over het algemeen afgerekend op hun rendement. Een puntspeler die zijn doelpunten niet maakt, staat toch minder lekker op het veld dan wanneer er een doelpuntenregen vanaf de schoen van de aanvaller komt. Bij het Nederlands elftal was dat vroeger niet anders, maar na aanvallers zoals Ruud van Nistelrooy en Patrick Kluivert heeft Oranje de laatste jaren geen echte goalgetter in de punt staan.  

De Boer-spits

De bondscoaches van de afgelopen jaren probeerde het met spelers als Vincent Janssen, Klaas-Jan Huntelaar, Bas Dost, maar uiteindelijk bood een speler die van nature geen spits is de oplossing: Memphis Depay groeide onder Koeman uit tot de absolute topscorer van het Oranje. De aanvaller van Olympique Lyon, waar hij ook in het centrum van de aanval staat in een systeem met twee spitsen, is echter niet het type die op zijn plek in de punt van de aanval blijft staan en zwerft graag over het veld. Dat is in een speelwijze met twee spitsen handig – één diepe spits als aanspeelpunt is meestal genoeg – maar in de Oranje-filosofie van bondscoach Frank de Boer worden er andere dingen gevraag van de diepste speler van het Nederlands elftal. Dat was echter niet alleen zo bij Frank de Boer als coach van het Nederlands elftal. Ook in zijn tijd bij Ajax had de oefenmeester een bepaalde voorkeur voor een spits: met Klaas-Jan Huntelaar en Marco Pantelic koos De Boer graag voor een aanvaller die naast een doelpunt kon maken een belangrijkere taak had in het spel van zijn teams: een man die het veld ‘groot hield’, zijn duels kon uitvechten met de centrale defensie van de tegenstander en als bliksemafleider in het vijandige strafschopgebied fungeerde. 

Luuk de Jong

Met dat in het achterhoofd is de keuze voor Luuk de Jong als Oranje-spits een logische. Dat de lange aanvaller in deze fase van zijn carrière zich voor het eerst basisspeler mag noemen, is met de speelstijlen van de andere bondscoaches ook geen verrassing. De laatbloeier, die na mislukte buitenlandse avonturen bij Borussia Mönchengladbach en Newcastle United nu wel succesvol is bij Sevilla, vertolkte in de wedstrijd tegen Bosnië en Herzegovina een belangrijke rol en had, zonder zelf op het scorebord te eindigen, een grote rol in de doelpuntenproductie van het Nederlands elftal. 

Vooral bij de eerste twee doelpunten van Georginio Wijnaldum was de vooractie van de spits van Sevilla van groot belang. Bij Wijnaldums openingstreffer kwam dat het duidelijkste naar voren: De Jong maakte een vooractie naar de eerste paal, waarmee hij twee centrale verdedigers met zich meetrok en daardoor de ruimte creëerde waar Wijnaldum, die zelf ook een goede vooractie in huis had, in kon duiken en de bal in een leeg doel kon schieten. Bij het tweede doelpunt zorgde de loopactie van De Jong ervoor Wijnaldum vrij kwam bij de eerste paal, die zich wederom had losgemaakt van zijn directe tegenstander en geen centrale verdediger meer voor zich had – deze stond nog bij De Jong. Dat de spits zelf niet op het scorebord eindigde, ondanks dat hij een geldig doelpunt scoorde, was de enige smaad op de wedstrijd van de aanvaller van Sevilla. De Jong liet in negentig minuten voetbal zien wat er in de vorige wedstrijd tegen Bosnië ontbrak: een speler die het veld lang houdt en als een ware bliksemafleider in de zestien de centrale verdedigers van de tegenstander tot lastige keuzes dwingt. 

Memphis Depay

Dat was in de vorige wedstrijd tegen Bosnië en Herzegovina, toen Memphis nog als diepe spits speelde, een heel ander verhaal. Doordat De Jong zijn kwaliteiten kent en de bal vrijwel niet komt halen op het middenveld, zorgt hij ervoor dat zijn teamgenoten veel meer ruimte krijgen om te voetballen. Door te kiezen voor het ‘kapstok-model’, zoals onder andere Rafael van der Vaart en Pierre van Hooijdonk dat noemden, heeft De Jong zonder bal misschien nog wel een belangrijkere rol dan aan de bal. 

Doordat de spits van Sevilla telkens tegen de centrale verdedigers van de tegenstander speelt, hebben spelers zoals Berghuis en Memphis veel meer ruimte om hun acties te maken. De twee buitenspelers van Oranje genieten veel creatieve vrijheid en kwamen, net als in de vorige wedstrijd tegen Bosnië, veel naar binnen. Het verschil met de eerste wedstrijd was dat daar nu één Oranje-speler minder stond, waardoor er automatisch meer ruimte kwam om in te voetballen. Daarnaast hadden de buitenspelers en het (aanvallende) middenveld altijd een voorwaartse afspeelmogelijkheid, waardoor het ook gemakkelijker was om diepte in het spel te houden en ervoor te zorgen dat de vleugelverdedigers van Oranje, die een groot aandeel hadden in het aanvalsspel, de tijd hadden om aan te sluiten. Die tijd kregen zij op het moment dat Memphis in de spits stond niet omdat hij tussen de linies speelde en daardoor de passlijnen naar de vleugel(verdedigers) gemakkelijker afgeschermd konden worden. 

Doelpuntenregen

De spits van Oranje hoeft in de filosofie van De Boer dus niet per sé een doelpuntenmaker te zijn, maar daardoor is het Nederlands elftal wel afhankelijk van andere spelers. Met Wijnaldum, Memphis en Berghuis heeft De Boer echter genoeg scorend vermogen in de aanvallende linie staan. Tegen Bosnië kwamen de kansen er ook zeker, maar was vooral Berghuis in de afwerking erg ongelukkig. 

Afgezien van het onterecht afgekeurde doelpunt van Luuk de Jong, had de score natuurlijk veel hoger moeten uitvallen gezien het aantal kansen dat het Nederlands elftal kreeg. Feit blijft wel dát Oranje zoveel kansen kon creëren doordat er een diepe spits in het veld stond in plaats van een valse nummer negen. Aangezien dit nog maar de tweede echte wedstrijd in de ‘lijn De Boer’ was, is daar nog alle ruimte voor verbetering mogelijk. Mochten de doelpunten van andere Oranje-internationals echter uitblijven, dan zal De Boer toch naar een andere oplossing moeten zoeken.

POLL: Wie zie jij het liefst in de spits bij Oranje?

'; document.write(syncBlock); }
-->

Vandaag 20 April 2021

  • teaser
  • compact
<strong>Ajax, Feyenoord en PSV verlaten Eredivisie </strong>

Ajax, Feyenoord en PSV verlaten Eredivisie

Ajax, Feyenoord en PSV ontbraken op de lijst van twaalf Europese voetbalclubs die een eigen Super ...

853
<strong>Haller zorgt voor tweestrijd bij Ajax </strong>

Haller zorgt voor tweestrijd bij Ajax

Sébastien Haller was ondanks zijn teleurstellende optreden in de bekerfinale opnieuw van ...

692
<strong>Koeman bewijst ongelijk van Lionel Messi </strong>

Koeman bewijst ongelijk van Lionel Messi

Ronald Koeman heeft zijn eerste prijs als FC Barcelona-trainer te pakken. De voormalig bondscoach ...

1514
'UEFA heeft kilo’s boter op het hoofd'

'UEFA heeft kilo’s boter op het hoofd'

Voorzitter Aleksander Ceferin van de Europese voetbalbond (UEFA) trok gisteren bijzonder fel van ...

1
Florentino Pérez doet onthulling over Ajax en Super League

Florentino Pérez doet onthulling over Ajax en Super League

Ajax sprak zich gisteravond met een officieel statement uit tegen de oprichting van een Super ...

115
Klopp kraakt statement Leeds: "Het is een grap"

Klopp kraakt statement Leeds: "Het is een grap"

Leeds United tegen Liverpool stond gisteren helemaal in het teken van de oprichting van een Super ...

41
James Milner: 'Ik vind Super League niks'

James Milner: 'Ik vind Super League niks'

Liverpool is dan wel een van de 'Founding Fathers' van de Super League, de voetballers van de<i> ...

14
Florentino Pérez trekt zich niets aan van dreigementen UEFA

Florentino Pérez trekt zich niets aan van dreigementen UEFA

UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin reageerde gisteren bijzonder fel op de plannen van twaalf grote ...

55
'Overmars krijgt 'onmogelijke' Ajax-taak'

'Overmars krijgt 'onmogelijke' Ajax-taak'

Op dit moment beschikt André Onana bij Ajax nog over een contract tot medio 2022, maar door zijn ...

96
Van Praag boos: "Dit is gewoon bedrog"

Van Praag boos: "Dit is gewoon bedrog"

Twaalf Europese grootmachten kondigden gisterochtend aan met een Super League te komen en Michael ...

39
Florentino Pérez om de oren geslagen met Ajax

Florentino Pérez om de oren geslagen met Ajax

Initiatiefnemer Florentino Pérez (de voorzitter van Real Madrid) heeft gisteravond een behoorlijk ...

241
Patrick Bamford over Super League: "We zijn in shock"

Patrick Bamford over Super League: "We zijn in shock"

De Premier League-wedstrijd tussen Leeds United en Liverpool van gisteren (1-1 gelijkspel) stond ...

45
'Tannane helemaal uit de wedstrijd gespeeld door Ajacied'

'Tannane helemaal uit de wedstrijd gespeeld door Ajacied'

Oussama Tannane kon op zondag zijn stempel niet drukken op de KNVB-bekerfinale tussen Vitesse en ...

139
Ruud Gullit vreest voor EK: 'Dat is bijna onmogelijk'

Ruud Gullit vreest voor EK: 'Dat is bijna onmogelijk'

Ruud Gullit vraagt zich af wat we straks te zien krijgen op het Europees kampioenschap. Zelfs bij de ...

102
'Transfer betekent Ajax-nachtmerrie'

'Transfer betekent Ajax-nachtmerrie'

Ajax hoopte nog eventjes te kunnen beschikken over André Onana, om de doelman vervolgens voor veel ...

402

Gisteren 19 April 2021

Ophef in Drommel-saga: "Die was echt boos"

Ophef in Drommel-saga: "Die was echt boos"

FC Twente heeft zich behoorlijk gestoord aan de ophef rondom Joël Drommel. De club werd verweten ...

188
"Frenkie de Jong was echt krankzinnig goed"

"Frenkie de Jong was echt krankzinnig goed"

Zijn eerste seizoen bij FC Barcelona verliep met horten en stoten, maar zaterdagavond was Frenkie de ...

126
"Natuurlijk hoop ik straks eerste keeper te zijn"

"Natuurlijk hoop ik straks eerste keeper te zijn"

Tim Krul keert deze zomer met Norwich City terug op het hoogste niveau van Engeland. De sluitpost ...

64
'Cillessen bezorgt Oranje-staf opluchting'

'Cillessen bezorgt Oranje-staf opluchting'

Jasper Cillessen lijkt amper twee maanden voor de start van het EK weer speelklaar. De ...

51
Kieft ziet Ajacied in finale: "Wat is hij kwetsbaar"

Kieft ziet Ajacied in finale: "Wat is hij kwetsbaar"

Ajax heeft zondagavond de beker gewonnen ten koste van Vitesse, maar Wim Kieft raakte niet onder de ...

120
"Het zegt me veel meer dat Ajax genegeerd is"

"Het zegt me veel meer dat Ajax genegeerd is"

Johan Derksen vindt het verbazingwekkend dat de aanstaande Super League zoveel ophef veroorzaakt. De ...

184
Protesterend Leeds deelt Liverpool tik uit

Protesterend Leeds deelt Liverpool tik uit

Liverpool hoopt in de toekomst in de European Super League te spelen, maar maandagavond stond eerst ...

161
'Messi blijft Barcelona trouw dankzij komst vriend'

'Messi blijft Barcelona trouw dankzij komst vriend'

FC Barcelona staat op het punt om een Argentijnse dubbelslag te slaan. De kans is aanzienlijk dat ...

232
'Keuken Kampioen Divisie-revelatie naar Feyenoord'

'Keuken Kampioen Divisie-revelatie naar Feyenoord'

Feyenoord zag Sam Beukema onlangs voor AZ kiezen, maar mogelijk vertrekt er alsnog een speler van Go ...

226
Derksen pakt Onana aan: "Niets van een morele verplichting"

Derksen pakt Onana aan: "Niets van een morele verplichting"

Johan Derksen heeft maandagavond in <i>Veronica Inside </i>uitgehaald naar André Onana. Ondanks een ...

178
Klopp spreekt klare taal over Super League

Klopp spreekt klare taal over Super League

Liverpool trapte maandagavond pas om 21:00 uur af tegen Leeds United, maar al vroeg op de dag was de ...

186
'Oranje-internationals krijgen groot EK-nieuws'

'Oranje-internationals krijgen groot EK-nieuws'

De UEFA dreigt de spelers van de Super League-deelnemers uit te sluiten van eindtoernooien, zoals ...

436
Ajax distantieert zich van Super League: "Teleurgesteld"

Ajax distantieert zich van Super League: "Teleurgesteld"

Ajax zegt 'teleurgesteld' te zijn door de plannen van twaalf Europese topclubs om de European Super ...

348
De Graafschap zet grote stap dankzij zege op Jong PSV

De Graafschap zet grote stap dankzij zege op Jong PSV

SC Cambuur is al zeker van promotie naar de Eredivisie, maar er is nóg een rechtstreeks ticket te ...

60
"Feyenoord moet hem zéker niet laten lopen"

"Feyenoord moet hem zéker niet laten lopen"

Feyenoord staat voor een cruciale uitdaging in de Eredivisie. De Rotterdammers spelen zondag een ...

206