Droomkoppel Oranje geboren, defensie kwetsbaar

Het Nederlands elftal speelde zondagavond een belangrijk duel in de Nations League tegen Bosnië Herzegovina. Vooraf had Frank de Boer nog altijd geen wedstrijd met Oranje gewonnen, maar in zijn vijfde duel als bondscoach was dit alsnog het geval: 3-1. Maar wie waren de smaakmakers? En welke spelers vielen tegen?

Tim Krul – 8

Vanwege de blessure van Jasper CIllessen mocht Tim Krul tegen Bosnië Herzegovina aantreden. Het was voor de keeper van Norwich CIty de ideale gelegenheid om zichzelf aan De Boer te bewijzen, wat behoorlijk lukte. Al in de eerste helft moest Krul een aantal maal in actie komen met twee gevaarlijke schoten, die hij allebei overtuigend wist te keren.

Niet alleen in verdedigend opzicht was Krul belangrijk, ook liet hij zich geleden in de opbouw van Oranje. Wanneer de doelman de bal in zijn handen had, zorgde hij er steevast voor dat de spelsnelheid behouden bleef. Het resulteerde in uitstekend voetbal van het Nederlands elftal, dat nog wel een doelpunt tegen kreeg.

Denzel Dumfries – 7,5

Lange tijd moest PSV het doen zonder Denzel Dumfries, maar tegen Willem II stond hij ineens weer op het veld. Daardoor kon Dumfries eveneens aansluiten bij het Nederlands elftal. In de wedstrijd tegen Bosnië Herzegovina liet de eerste rechtsback van Oranje zien waarom hij tijdens interlands in het basiselftal hoort te staan.

Dumfries begon vol overtuiging aan het duel en stoomde aan de rechterkant dan ook regelmatig op. Bij het eerste doelpunt kwam Dumfries aan de die kant van het strafschopgebied uit en behield hij uitstekend het overzicht door Georginio WIjnaldum aan te spelen. De middenvelder hoefde alleen nog de bal binnen te lopen.

Stefan de Vrij – 6,5

Matthijs de Ligt is bij Juventus hard op weg om terug te keren in het basiselftal, maar deze interlandperiode kwam nog te vroeg voor hem. Daarom kreeg Stefan de Vrij opnieuw de kans om zich in het Nederlands elftal te bewijzen. Dat hij bij Internazionale nog niet zijn oude vorm te pakken heeft, was zondagavond eveneens te zien.

De Vrij had al vroeg in de wedstrijd moeite om grip te krijgen op zijn directe tegenstander. Er vielen meermaals gaten, maar Bosnië Herzegovina kreeg het niet voor elkaar om te scoren. Dat lukten de bezoekers in de tweede helft wel, toen De Vrij invaller Smail Prevljak kwijt was. Daardoor eindigde het duel in 3-1.

Daley Blind – 6

Waar normaliter Virgil van Dijk aan de linkerkant van het centrale duo speelt, mocht Daley Blind tegen Bosnië Herzegovina aantreden. De defensieve kracht van Ajax liet zich bovenal in aanvallend opzicht gelden, aangezien Bosnië Herzegovina lange tijd nauwelijks in de buurt van keeper Tim Krul kwam.

Blind had gedurende het duel een duidelijke band met Davy Klaassen, met wie hij bij Ajax voetbalt. De centrale verdediger gaf regelmatig een steekbal richting de middenvelder, waarna het spel via Steven Berghuis verder ging. Een kwartier voor tijd mocht Blind overigens al van het veld af, om zich mentaal voor te bereiden op de wedstrijd tegen Polen.

Owen Wijndal – 7

In het oefenduel tegen Mexico kreeg Owen Wijndal voor het eerst de kans in het Nederlands elftal, die hij gelijk met beide handen aanpakte. Het resulteerde erin dat de linksback ook tegen Spanje mocht aantreden. Dat deed Wijndal opnieuw uitstekend, waardoor De Boer in het duel tegen Bosnië Herzegovina niet meer om hem heen kon.

De vleugelverdediger van AZ speelde in de eerste helft al opvallend. Zo zag hij vroeg in het duel een voorzet tegen de lat van de opponent gaan en gaf hij bij de openingstreffer een pass richting Memphis Depay, die vervolgens een goede voortzetting had. Na de rust probeerde Wijndal het nog eens met een schot van afstand, maar die bal pakte sluitpost Ibrahim Šehić goed.

Davy Klaassen – 6,5

Deze transferzomer haalde Ajax verrassenderwijs de voormalig jeugdexponent Davy Klaassen terug naar Amsterdam, waar de middenvelder direct grootse indruk maakte. Ook Frank de Boer zag de kwaliteiten van Klaasen. Daarom besloot de bondscoach hem tegen Bosnië Herzegovina te laten spelen.

De vorm die Klaassen bij Ajax liet zien, bereikte hij zondagavond echter zelden bij Oranje. Klaassen liep vooral vaak achter zijn man aan, waardoor hij veelvuldig te laat was om de duels aan te gaan. Het leverde hem een gele kaart op, vele overtredingen en onrust in verdedigend opzicht bij het Nederlands elftal.

Frenkie de Jong – 7,5

Als de belangrijkste speler van het Nederlands elftal lag ook tegen Bosnië Herzegovina veel druk op de schouders van Frenkie de Jong. De creatieveling speelde een uitstekend duel en liet eindelijk weer eens aspecten zien die we van hem gewend zijn, waaronder sluwe steekpasses, voorzetten met buitenkant voet en veel beweging in de middenlinie.

Bij de openingstreffer bekleedde de voetballer zelfs een sleutelrol. De Jong liet een pass van Owen Wijndal goed lopen, waardoor Memphis Depay de kans kreeg om Denzel Dumfries aan te spelen. Daar viel uiteindelijk het doelpunt uit. Overigens speelde De Jong het gehele duel uit, wat knap was met het drukke programma van de afgelopen weken.

Georginio Wijnaldum – 8

Onder Ronald Koeman was Georginio Wijnaldum een van de uitblinkers bij Oranje, maar sinds de komst van De Boer is zijn rol een stuk minder opzienbarend. Dat veranderde in de wedstrijd tegen Bosnië Herzegovina, want als aanvallende middenvelder achter centrumspits Luuk de Jong zagen we weer de oude Liverpool-speler.

Vanaf de aftrap zette Wijnaldum volop druk op de opbouw van de tegenstander, wat voor een hoop balverlies bij de bezoekers zorgde. Vervolgens was hij samen met zijn duopartner Luuk de Jong in het strafschopgebied te vinden om goals te maken, wat hem in de eerste helft twee keer lukte. Na een uur spelen viel Donny van de Beek in en mocht Wijnaldum plaatsnemen op de bank.

Steven Berghuis – 6,5

De afgelopen Interland kreeg Steven Berghuis meermaals kans om zichzelf in het Nederlands elftal te bewijzen. Dat deed Berghuis een aantal maal uitstekend, waardoor De Boer besloot om hem tegen Bosnië Herzegovina in het basiselftal te zetten. Daar had de oefenmeester na afloop duidelijk geen spijt van.

De Feyenoorder was bij de doelpunten van het Nederlands elftal nauw betrokken, terwijl hij ook enkele keren zelf probeerde om een doelpunt te maken. Vooral in de tweede helft poogde hij dat opzichtelijk, waardoor hij soms zijn medespelers die er beter voor stonden niet zag. Een paar minuten voor tijd ging hij eruit voor Calvin Stengs.

Luuk de Jong – 7,5

Waar Memphis Depay onder Ronald Koeman steevast als centrumspits opereerde, krijgt Luuk de Jong onder de nieuwe bondscoach veel speeltijd. De aanvaller moet als aanspeelpunt voor zijn medespelers zorgen en daarnaast doelpunten maken. Dat eerste aspect ging tegen Bosnië Herzegovina weer uitstekend, maar goals blijven nog altijd uit.

De Jong is dan wel vaak in het strafschopgebied te vinden om een doelpunt te maken, maar het zit de aanvaller van Sevilla nog niet mee in de afronding. Vlak voor rust leek De Jong overigens alsnog een treffer te maken, maar de grensrechter vlagde de situatie af vanwege buitenspel. Dat was onterecht, zo bleek in de herhaling.

Memphis Depay – 7

Onder Frank de Boer lijkt Memphis Depay zich te moeten richten op een rol als linker aanvaller, wat per duel steeds beter gaat. Ook tegen Bosnië Herzegovina was de voetballer weer dreigend aan die kant. al kwam hij eveneens regelmatig naar binnen om in het strafschopgebied een extra man te creëren.

De opponent kreeg weinig grip op Depay, maar tegelijkertijd hielp de aanvaller enkele grote kansen om zeep. Na tien minuten in de tweede helft lukte het de voetballer van Olympique Lyon uiteindelijk om uit een niet te missen kans te scoren, waardoor Nederland op een 3-0 voorsprong kwam. Tien minuten voor tijd kwam Quincy Promes in zijn plaats.