Senesi zorgt voor problemen in De Kuip

Foto: Senesi zorgt voor problemen in De Kuip

De goede vorm van Marcos Senesi is voor Feyenoord tegelijk een zege en een vloek. De Argentijnse centrumverdediger was deze zomer al één van de meest besproken Feyenoord-spelers op de transfermarkt en in januari wacht er een nieuwe saga. Dat kan tot verdeeldheid leiden in de hoogste regionen van het Feyenoord-leiding. 

Marcos Senesi was in de zomerstop volgens de geruchtenstroom één van de belangrijkste kandidaten om De Kuip achter zich te laten. De Argentijnse verdediger, die vorig jaar voor ruim 7 miljoen euro overkwam van zijn jeugdclub San Lorenzo, zou op verschillende aankopenlijstjes hebben gestaan en werd voornamelijk met een overstap naar Napoli in verband gebracht. Omdat de ploeg uit Napels geen ruimte had in de selectie, kwam het destijds niet van een overgang. 

Marcos Senesi

Toch knepen Feyenoord-fans hun achterwerk fijn op het moment dat er een nieuwsbericht verscheen met hun defensieve held in de kop. De ontwikkeling van de Argentijnse verdediger, die ongelukkig debuteerde bij Feyenoord maar naar verloop van tijd een onbetwiste basisspeler werd, was niet alleen de vaste volgers van de Rotterdammers opgevallen. De interesse voor de zomeraankoop van 2018 maakte niet alleen in Rotterdam en in de media, maar ook in de bestuurskamer van Feyenoord de nodige tongen los. 

Technisch directeur Frank Arnesen had de euro-tekens al in zijn ogen staan op het moment dat de kapitaalkrachtige clubs in de rij aansloten. De eindverantwoordelijke voor het voetbaltechnische beleid in De Kuip moet werken met een nagenoeg lege beurs en zag in de verkoop van Senesi het transferbudget van de Rotterdammers aangevuld zien worden. De directie van de club leek een transfer ook met gejuich te ontvangen: door de corona-crisis loopt Feyenoord veel (wedstrijd)inkomsten mis en daarom kan de club wel een financiële klapper gebruiken. 


Er was eigenlijk maar één man die ’s nachts wakker lag van een mogelijk vertrek van Senesi: trainer Dick Advocaat. De ervaren oefenmeester zag de bui al hangen: wel een gevulde portemonnee, maar dat zou ook betekenen dat er een gapend gat in zijn centrale verdediging zou ontstaan, een plek die Advocaat aan het begin van dit seizoen sowieso al wilde versterken. 

Recordsom

Het feit dat de vraagprijs voor Senesi aan het begin van de transferperiode 20 miljoen euro was en later werd verhoogd tot 30 miljoen euro, is één van de redenen dat de Argentijnse verdediger nog in De Kuip speelt. Mocht dat bedrag ook op tafel komen, dan levert de Senesi-transfer Feyenoord hoe dan ook een recordtransfersom op – Dirk Kuyt is met 18 miljoen euro (Liverpool) de duurst verkochte Feyenoordspeler ooit. Maar belangrijker nog: de gehanteerde vraagprijs is ook onderdeel van het plan om Senesi juist voor de club te behouden. 

Aan het einde van het afgebroken Eredivisieseizoen (april 2020) had Senesi nog een geschatte transferwaarde van een slordige acht miljoen euro. Op dat moment stond hij misschien wel in de scoutingsboekjes van verschillende Europese subtoppers, maar toonde geen van de clubs serieuze interesse in de verdediger. Zijn waarde nam een vlucht in augustus, de maand waarin Senesi veelvuldig in verband werd gebracht met Napoli: toen steeg zijn transferwaarde van acht naar dertien miljoen euro, wat neerkomt op een toename van 65 procent. 

Op het moment dat de vraag naar een speler stijgt en hij nog een langdurig contract heeft, is het ook logisch dat de marktwaarde omhoog schiet. Dat is ook de reden geweest dat Feyenoord in het begin 20 miljoen euro vroeg voor Senesi (acht miljoen transferwaarde, contract tot 2023) en ze deze later verhoogde naar zo’n 30 miljoen euro (13 miljoen euro transferwaarde, contract tot 2023). Zo houd je de ruime ‘verdubbeling’ van de transferwaarde intact en zorg je ervoor dat clubs niet het gevoel krijgen dat je een goedkope deal kunt sluiten. 


Real Madrid

Let wel op: dit was tot het einde van de (na)zomerse transfermarkt het geval. Sinds dien is de Eredivisie weer begonnen, speelde Feyenoord een aantal wedstrijden in de Europa League en behoort Senesi, net als in de tweede fase van het vorige seizoen, tot de sterkhouders van de ploeg van Dick Advocaat. Het leverde de Argentijnse verdediger zijn eerste voorselectieplaats op bij de nationale ploeg, maar tot de definitieve selectie drong hij (nog) niet door. 

Daar blijft het echter niet bij voor de linksbenige verdediger: waar in de zomerse transferperiode clubs als Napoli met zijn naam in verband werden gebracht, zou hij deze winter kunnen rekenen op interesse van de échte Europese top. Volgens Spaanse media zou Real Madrid in Senesi de ideale opvolger van Sergio Ramos zien. De Spaanse vedette zou tot aan het WK in Qatar willen doorgaan met voetballen, maar heeft inmiddels een leeftijd bereikt (34) waardoor zijn club al verder kijkt dan het eindtoernooi van 2022. 

Problemen in bestuurskamer

De belangstelling van Real Madrid kan er ook voor zorgen dat andere clubs Senesi met bovengemiddelde interesse gaan volgen. In combinatie met de prestaties van Senesi, die dit seizoen de stijgende lijn van vorig jaar doorzet, en een mogelijk debuut voor het nationale team van Argentinië kan dat weer positieve gevolgen hebben voor zijn marktwaarde. Zó positief dat de dertig miljoen euro die Feyenoord op dit moment voor hem vraagt, als een koopje gaat voelen voor Europese (sub)toppers. 


 De volgende transfermeeting in de bestuurskamer van De Kuip kan daarom een hete discussie opleveren. Advocaat zal zijn sterspeler hoe dan ook niet kwijt willen, maar het bestuur van de club weet op hetzelfde moment dat Feyenoord de miljoenen goed kan gebruiken om de verliezen van de corona-crisis op te vangen. Of dat ook tot een verhoging van de vraagprijs gaat leiden, waaruit je dus kan afleiden of Feyenoord wil verkopen of hem per sé wil behouden, valt nog af te wachten. Doet Feyenoord dat wel, dan zal de transfesom méér dan dertig miljoen euro moeten opleveren: Senesi heeft tegenwoordig een marktwaarde van 15 miljoen euro. 

Voor hoeveel zou jij Senesi verkopen?

  • 15 – 20 miljoen euro
  • 20 – 25 miljoen euro
  • 25 – 30 miljoen euro
  • 30 – 35 miljoen euro
  • Méér dan 35 miljoen euro
  • Niet verkopen, joh!
1830+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:44
33+
Bayern München trekt grens: “Kan niet wachten tot Sint-juttemis”
23:29
84+
‘Ajax had Henderson helemaal niet nodig’
23:14
26+
‘Ten Hag richt pijlen op centrumspits Real Madrid’
22:48
13+
Oranje-international moet geduld hebben voor rentree
22:32
333+
‘Groot Noa Lang-nieuws bij PSV’
22:15
43+
Clubicoon Bayern München spreekt zich uit: “Onmogelijk”
21:46
176+
‘FC Utrecht neemt rigoureus besluit’
21:27
344+
Toptalent kiest voor Ajax: “Geweldig”
21:16
156+
‘Bayern München verrast met nieuwe hoofdtrainer’
20:47
376+
Derksen vreest voor ‘lachwekkend’ besluit Ajax
20:30
107+
‘Xavi blijft bij Barcelona’
20:13
90+
Advocaat laat grote droom uitkomen: “Mega blij”
19:45
426+
‘Feyenoord sluit miljoenendeal met Qatarees bedrijf’
19:29
233+
Henk Spaan haalt keihard uit naar Koeman
19:14
200+
Schouten onthult geheim: “Ik zal dat niet snel doen”
18:52
551+
‘Ajax gaat voor voormalig PSV-target van 15 miljoen’
18:31
58+
Gedrag Vinícius blijft kritiek opleveren: “Mensen proberen je op te naaien”
18:20
95+
Joey Kooij, doe niet zo BAZIG! | Raad van Aad #39
18:10
37+
Excelsior-doelman stopt op 29-jarige leeftijd en richt zich op trainersvak
17:50
109+
Oosting baalt van situatie ‘absolute teamplayer’ Brenet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie