Vroeg Ajax-afscheid dreigt voor Schuurs

Foto: Vroeg Ajax-afscheid dreigt voor Schuurs

Perr Schuurs kreeg vanwege het vertrek van Joël Veltman deze zomer de mogelijkheid om zichzelf in Ajax 1 te vechten. De centrale verdediger speelde sinds de competitiestart van half september redelijk tot goed, maar een onbetwiste basisspeler kunnen we Schuurs nog niet noemen. Zeker niet na de woorden die Ajax-watcher en Voetbal International-hoofdredacteur Freek Jansen zondagavond uitsprak.

De Limburger is pas 20 jaar oud, maar nu al bezig aan zijn derde seizoen in Amsterdamse dienst. In 2016 maakte Schuurs op 16-jarige leeftijd zijn debuut voor Fortuna Sittard, waar hij de gehele jeugdopleiding doorliep. De jonge verdediger gold als een zeer groot talent in de Keuken Kampioen Divisie door zijn uitstekende inspeelpasses, sterke defensieve kwaliteiten en waanzinnige vrije trappen, waardoor hij hoogstpersoonlijk voor Fortuna Sittard punten pakte. Na het kampioenschap van de club maakte Schuurs dan ook een droomtransfer naar Ajax.


Schuurs reageerde uitzinnig toen hij hoorde dat de transfer naar Ajax definitief was. “Kippenvel om hier nu rond te lopen, mijn gevoel is echt heel goed bij deze club. Maar ik heb altijd het plan gehad om het seizoen bij Fortuna af te maken. De prestaties zijn goed en ik kan als aanvoerder nog altijd veel leren”, vertelde hij in december 2017, een half jaar voor zijn overstap. Directeur voetbalzaken Marc Overmars gaf bij de komst direct aan dat Schuurs zichzelf eerst moest opklimmen in Jong Ajax, waarna hij de kans zou krijgen in Ajax 1. In dat laatste stadium is Schuurs inmiddels beland.

Schuurs



Afgelopen seizoen kreeg Schuurs van hoofdtrainer Erik ten Hag al de nodige kansen in het eerste elftal, waar de defensieve kracht niet altijd even goed van profiteerde. Neem het uitduel met AZ, waarin Ajax lange tijd standhield. In de laatste minuut was het alsnog een doelpunt van Myron Boadu, die bij een hoekschop handig voor Schuurs kwam en de bal binnen werkte. Twee maanden later ging het in de Europa League tegen Getafe wederom mis. De Nederlander mocht twintig minuten voor tijd Edson Álvarez vervangen. In de blessuretijd leed Schuurs vervelend balverlies, waarna de beslissende 2-0 viel.

Dat de technische staf op voorhand twijfelde of Schuurs de geschikte opvolger was voor Veltman, kwam dan ook niet als een verrassing. Ajax wil graag in de top van Europa meedoen, waarbij sterke centrale verdedigers van cruciaal belang zijn. Uiteindelijk besloot Ajax, ondanks Ten Hag naar verluidt een speler van buitenaf wilde halen, om Schuurs dit seizoen de mogelijkheid te geven zich naast Daley Blind te vechten. Het was een risicovolle beslissing, zo bleek al meerdere malen in dit nog jonge seizoen.


Vooral in de Champions League wisselt Schuurs sterke momenten af met mindere periodes. Tijdens de openingswedstrijd in het Miljardenbal, in de Johan Cruijff Arena tegen Liverpool, kreeg Schuurs de opdracht om Sadio Mané geen moment vrijheid te gunnen. De Amsterdammers kregen met de tactische zet uitstekend grip op de aanval van de Engelsen, maar vlak voor rust ging het alsnog mis. Schuurs verloor de Senegalees bij een ingooi onverhoopt uit het oog, waarna zijn teamgenoot Nicolás Tagliafico de bal in eigen doel tikte. Het was de enige treffer van de wedstrijd.

Wisselvalligheid

Het is de harde leerschool voor Schuurs, die tot voorkort uitsluitend het niveau van de Keuken Kampioen Divisie kende. Waar de centrale verdediger bij Jong Ajax nog eens een slippertje kon maken, kost dit in Ajax 1 simpelweg punten. Ook tegen Atalanta was dit het geval. De Amsterdammers kwamen voor rust op een 0-2 voorsprong, maar gaven dit in de tweede helft onnodig weg. Bij het eerste doelpunt lukte het Schuurs niet om de Colombiaan Duván Zapata van scoren af te houden. De aanvaller knikte de bal eenvoudig langs keeper André Onana.

In dezelfde wedstrijd liet Schuurs overigens ook enkele positieve punten zien. Zo beschikt Schuurs nog altijd over een uitstekende inspeelpass, waarmee hij de buitenspelers meermaals wegstak. Schuurs stoomde daarnaast enkele malen naar voren op, aangezien er veel ruimte lag om in te dribbelen. Het resulteerde erin dat de Nederlander tweemaal alleen voor keeper Marco Sportiello opdook. Het leek voor Schuurs een peulenschil om de bal tegen de touwen aan te jassen, maar niets was minder waar: beide pogingen gingen recht op de doelman af.

Dezelfde wisselvalligheid liet Schuurs overigens ook diverse malen in de Eredivisie zien. Afgelopen zondag speelde de jonge verdediger met Ajax tegen FC Utrecht, waarbij zijn steekpasses weer belangrijk waren. Na twintig minuten spelen lanceerde Schuurs rechtsbuiten Anthony, die uiteindelijk Zakaria Labyad in staat stelde om een doelpunt te maken. De bal ging dan wel mis, maar een mooie kans was het absoluut. In dezelfde wedstrijd liet Schuurs zich echter ook een aantal keer verrassen door Eljero Elia, waaruit voor FC Utrecht enkele gevaarlijke kansen ontstonden.

Matthijs de Ligt

De interlandbreak komt voor Schuurs op een goed moment, want het biedt voor hem een uitstekende mogelijkheid om te reflecteren op wat beter kan. De druk staat dit najaar er flink op, zo bleek uit de woorden van Freek Jansen. “De komende drie Champions League-wedstrijden worden voor hem cruciaal”, vertelde Jansen bij NOS Studio Voetbal. “Je merkt binnen Ajax veel twijfel of hij het niveau aankan. Of hij kan groeien. Hij moet verbeteren, anders gaan ze in januari op zoek naar een nieuwe rechter centrale verdediger.”

Mochten de Amsterdammers daadwerkelijk een andere centrale verdediger naar de hoofdstad halen, dan weet Ajax een ding zeker: de club hoeft in de toekomst niet meer op Schuurs te rekenen. Bij de geboren Nieuwstadter overstroomt zijn zelfvertrouwen momenteel al niet, laat staan wanneer Schuurs van Ten Hag te horen krijgt dat zijn huidige niveau niet het niveau is dat Ajax wil nastreven. Het zal zijn spelzekerheid tijdens invalbeurten bepaald niet ten goede komen, terwijl de breedte van de selectie in de coronacrisis juist een onmisbaar aspect is binnen een team.


Veel verstandiger zou Ajax eraan doen om Schuurs het gehele seizoen de kans te geven, evenals Matthijs de Ligt in het verleden in Amsterdam kreeg. Ook de jonge Leiderdorper maakte in zijn beginperiode in het eerste elftal een aantal grote fouten, waaronder in het Eredivisieduel met Excelsior in 2018. Door een verkeerde terugspeelbal op Onana schoot hij de bal in eigen doel, waardoor de Amsterdammers op een achterstand kwamen. Hoewel Justin Kluivert en Kasper Dolberg de stand uiteindelijk omdraaiden, was het bepaald geen handige actie van De Ligt.

Ondanks de gemaakte fouten kreeg De Ligt de kans om in het elftal te groeien. Aan dat vertrouwen heeft ook Schuurs overduidelijk behoefte. Hoewel de voetballer zichzelf meer felheid op het veld moet aanleren, laat Schuurs in de eerste wedstrijden ook zijn grote kwaliteiten zien. De verdediger heeft dan ook alles in huis om zich aan het niveau van Ajax aan te sluiten, al verdient hij dan wel de nodige tijd en het vertrouwen om het beste uit zichzelf naar boven te halen. Mocht Schuurs dan alsnog teveel in de fout gaan, heeft hij wél een eerlijke kans gekregen.  

Moet Erik ten Hag vasthouden aan Perr Schuurs?

  • Ja, dat verdient Schuurs
  • Nee, Schuurs is niet goed genoeg
2132+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie