Zwakheden Oranje op één hand te tellen

Het Nederlands elftal speelde tussen het drukke programma door woensdagavond een oefenduel met Spanje. De WK-finalisten van 2010 kwamen in deze editie niet verder dan een 1-1 gelijkspel, al had de ploeg van bondscoach Frank de Boer kansen op meer. Welke basisspelers maakten de grootste indruk? En welke spelers vielen tegen?

Marco Bizot – 7

Al eerder zat Marco Bizot bij de Oranje-selectie, maar de doelman van AZ mocht nooit eerder in het basisteam beginnen. Door de blessure van Jasper Cillessen schoof Bizot al op naar de positie van tweede keeper en tegen Spanje mocht hij zelfs samen met zijn ploeggenoot Owen Wijndal starten. De doelverdediger maakte bij zijn debuut voor Oranje geen slechte indruk.

Vanaf de beginfase straalde Bizot veel rust uit achterin. Wanneer Spanje besloot om druk te zetten tijdens de opbouw, koos de keeper steevast voor de juiste ploegmaat om de bal aan kwijt te kunnen. Ondanks Bizot al na 18 minuten een tegendoelpunt kreeg, waaraan hij overigens weinig kon doen, haalde hij tegen Spanje een dikke voldoende.

Hans Hateboer – 4,5

Bij Atalanta mag Hans Hateboer dan wel tot de vaste krachten behoren, maar bij het Nederlands elftal heeft hij zeker nog niet zijn plekje gevonden. Ook tegen Spanje speelde de vleugelverdediger weer wisselvallig en raakte hij regelmatig de bal op gevaarlijke posities kwijt, waaruit een aantal gevaarlijke counters voor Spanje ontstonden.

Oranje kreeg binnen twintig minuten een doelpunt tegen, dat voor een groot gedeelte door een fout van Hateboer ontstond. De verdediger liet zijn directe tegenstander Sergio Canales eenvoudig van zich weglopen. Daarbij liet hij zijn ploeggenoot Joël Veltman onvoldoende weten dat Canales eraan kwam, waardoor Nederland een doelpunt moest incasseren. De Boer haalde hem uiteindelijk in de rust eruit.

Joël Veltman – 4

Het Nederlands elftal en Joël Veltman is nog altijd geen ideale combinatie, zo bleek ook tegen Spanje. De centrale verdediger liet Álvaro Morata al in de openingsfase een aantal keer gevaarlijk vrij, waarbij Nederland het geluk had dat de bezoekers niet scoorden. Veltman oogde in die duels nogal traag en anticipeerde regelmatig te laat.

Bovendien was de eerste Spaanse treffer Veltman aan te rekenen. Hoewel Hateboer onhandig communiceerde, liet Veltman Canales zomaar uit zijn rug weglopen en vergat hij de aanvaller op buitenspel te zetten. Wederom een fout dus van Veltman, die in de overige zeventig minuten van het duel onzeker speelde en zijn tegenstander veel vrijheid gunde.

Daley Blind – 6

Aan het begin van het duel had Daley Blind zijn ploeggenoot Nathan Aké nog voor zich, maar na zes minuten mocht hij al invallen door diens blessure. De verdediger kwam bij Ajax Europees al meermaals in de problemen door de snelheid van zijn directe tegenstanders en ook tegen Spanje was dit aspect weer een probleem voor Blind.

Hoewel Blind vorig seizoen samen met Veltman nog een uitstekend duo vormde bij de Amsterdammers, viel dat bij het Nederlands elftal behoorlijk tegen. In de tweede helft kwam Stefan de Vrij in de ploeg, waardoor Blind opschoof naar het middenveld. Daar liet hij weer zijn uitmuntende overzicht zien, waarmee hij de wedstrijd positief afsloot.

Owen Wijndal – 7

De eerste Interland was voor Owen Wijndal niet bepaald een droomdebuut. De verdediger maakte in het oefenduel met Mexico de beslissende fout met een verkeerde terugspeelbal, waardoor de opponent uiteindelijk met een 0-1 overwinning van het veld stapte. Tegen Spanje liet hij zien stappen vooruit te maken.

Wijndal behoort bij AZ tot een van de betere spelers binnen het elftal, een lijn die hij bij Oranje doortrok. Wijndal liet zich verdedigend gelden door Gerard Moreno nauwelijks ruimte te gunnen. Daarnaast liet hij zich regelmatig op de linkervleugel zien als Memphis Depay naar binnen trok, waaruit het eerste en enige doelpunt van Oranje ontstond.

Frenkie de Jong – 7

Het is bijzonder hoe Frenkie de Jong zich in ruim twee jaar heeft ontpopt tot dé draaischijf van het Nederlands elftal. De Boer borduurt duidelijk door op de ingezette lijn van voormalig bondscoach Ronald Koeman en geeft De Jong dan ook de vrijheid om de bal van achteruit op te halen, waarna hij deze bij Georginio Wijnaldum of Donny van de Beek brengt.

Ook Spanje had weer moeite om de snelle voetbewegingen van De Jong te doorzien. Ondanks het drukke programma bij Barcelona legde de controlerende middenvelder veel energie in de wedstrijd en versnelde hij het spel met enkele steekpasses soms onverwacht het tempo van een Oranje-aanval. De middenvelder hoefde echter niet alle krachten te verspelen, want in de rust mocht hij douchen.

Georginio Wijnaldum – 8,5

Bij Liverpool viel Georginio Wijaldum de afgelopen weken soms wat tegen, maar bij het Nederlands elftal stond de voetballer er weer. De middenvelder was tegen Spanje een belangrijke spil in het aanvalsspel van Oranje en draaide vooral in de eerste helft een aantal maal geweldig weg van zijn directe tegenstander, waarna het speelveld open lag.

Wijnaldum liet zich in het oefenduel wederom als een échte leider zien die het zeker niet schroomt om hard voor zijn team te werken. Daarmee zweepte hij zijn medemiddenvelders in de eerste helft op, waardoor Spanje het niet eenvoudig had om door het middenveld heen te spelen. Het tweede drie kwartier keek Wijnaldum vanaf de bank toe.

Donny van de Beek – 7

Bij Manchester United krijgt Donny van de Beek vooralsnog nauwelijks speeltijd, maar onder De Boer mag hij wel aan de aftrap verschijnen. De oud-Ajacied mocht ook tegen Spanje als aanvallende middenvelder starten en liet zien dat hij in zijn spel weinig last heeft van de huidige situatie bij de Engelse topclub.

Van de Beek liet namelijk bij vlagen zijn oude vorm bij Ajax zien. Zo diende hij wederom als een uitstekend aanspeelpunt voor zijn teamgenoten, waarna hij vrijwel altijd de bal aan de juiste kleur doorgaf. In de tweede helft, toen Oranje inmiddels met een ander middenveld speelde, was Van de Beek bovendien beslissend met een knap doelpunt.

Steven Berghuis – 7,5

Al jarenlang dient Steven Berghuis bij Feyenoord als dé dragende speler. Een kans in Oranje kreeg hij nauwelijks, maar de afgelopen maanden mag de buitenspeler terecht laten zien wat hij waard is. De vorige Interlandperiode maakte de Feyenoorder al indruk en ook tegen Spanje toonde Berghuis zijn kwaliteiten.

Dat Berghuis over een gouden linkerbeen beschikt, bleek ook tegen Spanje. De rechtsbuiten verlegde in de eerste helft het spel simpel richting de linkerkant, waar Memphis Depay vrijstond. De voetballer van Olympique Lyon hielp de kans echter om zeep. Ook later in de wedstrijd stichtte Berghuis gevaar, maar tot een doelpunt leidde het niet.

Luuk de Jong – 5,5

De spitspositie was bij Oranje jarenlang geen reden tot discussie, aangezien Memphis Depay daar de onbetwiste leider was. Luuk de Jong maakte dit jaar echter grote indruk bij Sevilla, waardoor ook De Boer aan het twijfelen is gebracht. Daarom koos de hoofdtrainer in het oefenduel met Spanje voor Luuk de Jong in de spitspositie.

Woensdagavond viel De Jong opvallend tegen. De centrumspits kwam niet tot scoren en dat kwam zeker niet omdat hij geen mogelijkheden kreeg. Vooral in de tweede helft kreeg De Jong een aantal opgelegde kansen om Nederland op voorsprong te schieten, maar keer op keer vergat hij om de bal achter keeper Unai Simón te schieten.

Memphis Depay – 6

Onder Koeman speelde Memphis Depay steevast als centrumspits, maar De Boer koos voor het duel met Spanje anders. De aanvalsleider speelde vanaf zijn vertrouwde linkerkant, waar hij de vrijheid kreeg om naar binnen te trekken. Depay was helaas niet altijd scherp voor het doel, waardoor hij enkele keren naliet om een doelpunt te maken.

De grootste kans kreeg Depay in de tweede helft, toen hij na een counter één-op-één voor Simón kwam te staan. De buitenspeler besloot de bal in de rechterhoek te plaatsen, maar dit deed hij onvoldoende. Het gevolg was dat de doelman de bal eenvoudig naar de zijkant kon boksen en hij een kans op een voorsprong onnodig liet liggen. Tien minuten voor tijd kwam Ryan Babel voor hem in de ploeg.