De Boer vindt ontbrekende puzzelstukje naast Frenkie

Foto: De Boer vindt ontbrekende puzzelstukje naast Frenkie

Het Nederlands elftal zit in een belangrijke interlandperiode met wedstrijden in de Nations League tegen Bosnië Herzegovina en Polen, al wacht eerst vanavond nog het oefenduel met Spanje. De wedstrijden gaan opnieuw hoofdbrekens veroorzaken bij bondscoach Frank de Boer, die nog altijd zoekende is naar zijn ideale formatie.

Eenvoudig ging het voor de kersverse hoofdcoach allemaal niet in zijn begin bij Oranje. De Boer zag Mexico tijdens zijn debuut als bondscoach met 0-1 winnen. Vervolgens lukte het eveneens niet om tegen Bosnië Herzegovina (0-0) en Italië (1-1) de drie punten binnen te slepen. Tegen de Italianen besloot De Boer zelfs om niet zijn gebruikelijke 4-3-3 systeem toe te passen, maar om zijn oor te laten hangen bij zijn team. De bondscoach legde voor eenmaal de Nederlands voetbalstijl naast zich neer en besloot om tegen de Italianen met vijf verdedigers te spelen.


Hoewel het een gouden greep bleek, aangezien Nederland uitstekend weerstand bood tegen het topland, lijkt het niet een systeem dat het Nederlands elftal standaard moet spelen. Daarom is het ook in deze interlandperiode voor De Boer weer zaak om dichter bij zijn ideale formatie te komen. Waar zonder blessureleed de achterhoede met Denzel Dumfries, Matthijs de Ligt, Virgil van Dijk en Nathan Aké zeker lijkt, is het de grote vraag wie De Boer op het middenveld gaat opstellen. Want waar Donny van de Beek een mooie transfer maakte, lijkt zijn Ajax-opvolger Davy Klaassen in de toekomst een belangrijke rol te spelen bij Oranje.

Teleurstelling

Het was alweer een tijdje gelden dat Klaassen een interland speelde. Om precies te zijn op 10 oktober 2017, toen Nederland het in de laatste WK-kwalificatiewedstrijd het opnam tegen Zweden. In theorie kon de ploeg van toenmalig bondscoach Dick Advocaat zich nog plaatsen voor het toernooi in Rusland, maar dan moest het land wél met een waanzinnige zege van het veld af stappen. Dat lukte met een 2-0 overwinning uiteindelijk niet, waardoor het vooral het afscheidsduel van Arjen Robben was. De buitenspeler sloot met twee treffers in stijl af.

Twintig minuten voor tijd mocht Klaassen van Advocaat het veld in voor Georginio Wijnaldum. De Hilversummer had nooit gedacht dat hij vervolgens drie jaar lang niet meer op het veld van Oranje zou verschijnen. In de zomer van 2017 maakte Klaassen de overstap van zijn vertrouwde Ajax naar het Everton van hoofdcoach Ronald Koeman. Op het eerste gezicht was het een stap waar Klaassen duidelijk aan toe was, maar de voetballer bleek niet te kunnen aanhaken bij het niveau van de Engelse competitie. Het ontslag van Koeman hielp vervolgens ook niet mee.

Het jaar erop vertrok Klaassen alweer uit Engeland om voor Werder Bremen uit te komen. Klaassen bleek als geen ander in staat om zich razendsnel aan het Duitse systeem aan te passen, waarbij de Bundesliga van de middenvelders onwijs veel loopvermogen en dynamiek vraagt. Hoofdtrainer Florian Kohfeldt zag bovendien een ander type speler in de Nederlander. Niet langer diende hij als aanvallende middenvelder die achter de spits zijn werk deed, juist als controlerende middenvelder kon hij volgens Kohfeldt in Duitsland het verschil maken.

Terugkeer

Klaassen was twee jaar lang een van de belangrijkste spelers in het elftal. Het was mede door hem dat Werder Bremen de afgelopen jaren in de Bundesliga bleef spelen. De voetballer zat dan ook uitstekend op zijn plek, maar desondanks besloot hij deze zomer terug te keren naar Amsterdam. Daar volgde hij markant genoeg Van de Beek op, die drie jaar geleden door het vertrek van Klaassen precies de omgekeerde situatie meemaakte. Al vanaf zijn eerste wedstrijd, thuis tegen sc Heerenveen, speelde Klaassen alsof hij nooit was weggeweest.


Ook Erik ten Hag besloot Klaassen als controlerende middenvelder op te stellen, waarmee hij direct volop leiding gaf aan de Amsterdamse middenlinie. Bovendien blijkt hij door zijn periodes in Engeland en Duitsland nog beter in staat om situaties in te schatten. Wanneer zijn kompaan Ryan Gravenberch bijvoorbeeld besluit om het middenveld van de opponent in te dribbelen, zorgt Klaassen ervoor dat hij zichzelf laat inzakken. Het betekent zeker niet dat Klaassen alleen maar achterin te vinden is, want hij beschikt als geen ander over de explosiviteit om naar voren te rennen, zo liet hij met zijn gemaakte goal tegen FC Utrecht zien.

De beslissing van De Boer om niet Kevin Strootman maar Klaassen met het Nederlands elftal mee te nemen, kwam dan ook niet bepaald als een verrassing. De voetballer van Olympique Marseille speelt al lange tijd nauwelijks in Frankrijk, terwijl de Ajacied wekelijks op topniveau het uiterste uit zichzelf haalt. Daarnaast debuteerde Klaassen bij Ajax onder De Boer en hoorde hij jarenlang tot zijn vaste kern in Amsterdam. Door de blessure van Marten de Roon maakt Klaassen dan ook een serieuze kans op direct een basisplaats.

Duopartner



De goede prestaties van Klaassen kan voor Oranje een geschenk uit de hemel zijn. Al twee jaar hebben de bondscoaches van het Nederlands elftal moeite om de duopartner van Frenkie de Jong te vinden. Het vaakst koos Oranje voor De Roon, die bij Atalanta laat zien zich dienstbaar te kunnen opstellen. In veel duels lopen landen echter vaker achteruit dan vooruit, waardoor De Roon dan vooral in balbezit zijn steentje moet bijdragen. In dat opzicht kreeg De Roon de afgelopen maanden steeds vaker kritiek, want veel creativiteit heeft de middenvelder niet.

De Boer liet tijdens de vorige interlands al zien dezelfde twijfels te hebben en stelde dan ook Van de Beek op. De voetballer maakte dan wel een zware beginperiode bij Manchester United mee, maar aan zijn voetbalkwaliteiten twijfelt in Nederland vrijwel niemand. Naast De Jong zorgde Van de Beek voor de nodige dreiging, maar in verdedigend opzicht bleek de spelerswissel niet handig. Van de Beek was vaak te aanvallend ingesteld, waardoor Oranje wel heel veel ruimte weggaf in de tegenaanval. Daardoor liep het Nederlands elftal een aantal maal vervelend in de fuik.


Met Klaassen in de selectie beschikt De Boer voor de komende interlands over een speler die in staat is om de gevraagde kwaliteiten op de mat te leggen. Bij Ajax laat hij week in, week uit zien dat hij op topniveau de leiding kan pakken in zijn elftal. Naast De Jong kan hij met zijn positief agressieve spel zorgen voor veel druk op de bal, terwijl hij met zijn loopvermogen eveneens in staat is om tegen zowel Bosnië Herzegovina als tegen Polen zichzelf regelmatig voor de goal te laten zien en doelpunten te maken.

Het grote voordeel voor De Boer is dat Klaassen en De Jong elkaar nog uitstekend kennen. Gedurende het succesjaar 2016/2017, waarin de Amsterdammers de finale van de Europa League behaalden, bereikte de talentvolle De Jong net het eerste elftal van Ajax. Aanvoerder Klaassen verwelkomde De Jong destijds in Ajax 1. Bij het Nederlands elftal is het deze week precies andersom. Want de ster van Barcelona weet maar al te goed dat Oranje Klaassen nodig heeft om de finale van de Nations League te bereiken.

Wie is het beste naast Frenkie de Jong?

  • Marten de Roon
  • Donny van de Beek
  • Davy Klaassen
  • Een andere speler
501+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

09:25
23+
Rensch bespreekt discutabel Bergwijn-moment
08:50
82+
Van ‘t Schip komt met simpele verklaring voor matig spel Ajax
08:30
86+
Van Dijk laat zich uit over Arne Slot-geruchten
08:15
0+
Ajax-directeur Beuker deelt zomerse transferplannen Ajax: ‘Veel werk te doen’
07:40
476+
De Telegraaf heeft EK-boodschap voor Noa Lang
07:30
1944+
‘Dit bedrag vraagt Feyenoord voor Arne Slot’
07:10
748+
Van der Vaart blikt terug op zijn ‘slechtste beslissing ooit’
23:42
170+
Mogelijke Slot-opvolger reageert: “Ik doe niet aan geruchten”
23:18
72+
Everton doet Liverpool pijn in titelrace, United met de schrik vrij
22:53
114+
Tiental Ajax kan ternauwernood historische zege Excelsior voorkomen
22:45
625+
Litmanen sluit baan bij Ajax niet uit: ‘We zullen zien’
22:28
148+
Sean Klaiber volgt Utrecht op de voet: “Elke wedstrijd”
22:05
630+
‘Ongelofelijk domme Ajacied saboteert de boel’
21:57
755+
‘KNVB-ingreep na Ajax-Excelsior’
21:43
479+
‘Grote Potter-ontwikkeling bij Ajax’
21:22
51+
Van ‘t Schip alsnog met positieve update over ervaren duo
21:05
164+
‘Barcelona gaat helemaal los met 1,2 miljard’
20:42
39+
Derde plaats kan Twente nauwelijks meer ontgaan na zege op Almere City
20:17
533+
‘Antony-shock bij Manchester United’
20:00
65+
Dit zijn de opstellingen van Ajax en Excelsior
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie