Duivels dilemma voor Frank de Boer

Foto: Duivels dilemma voor Frank de Boer

Met de afmeldingen van Jasper Cillessen (Valencia) staat er in belangrijke wedstrijden een andere doelman op doel bij het Nederlands elftal. Het levert Frank de Boer een duivelse doelmannenkwestie op, die ook niet door Justin Bijlow geslecht kan worden. 

De keeperskwestie van het Nederlands Elftal begon eigenlijk al voor de aanstelling van Frank de Boer als bondscoach. De keuzes van de 50-jarige oefenmeester, die aangaf dat speeltijd een belangrijke graadmeter zou zijn in zijn beslissing wie hij opstelt en wie niet, maakten al veel tongen los en daar was de bekendmaking van de Oranje-selectie voor de wedstrijden tegen Spanje (Vriendschappelijk, 11 november), Bosnië en Herzegovina (Nations League, 15 november) en Polen (Nations League, 18 november) geen uitzondering op. 

Keepers Nederlands elftal

Vooral de doelmannen waren deze week onderwerp van discussie. Bondscoach De Boer selecteerde Feyenoord-uitblinker Justin Bijlow in eerste instantie niet voor de aankomende driestrijd, maar de doelman mocht na een afmelding van Jasper Cillissen zich alsnog melden bij het hoogste keurkorps van het Nederlandse voetbal. Het feit dat de eerste doelman van Feyenoord niet bij de oorspronkelijke selectie zat, deed een hoop stof opwaaien. Vooral in Rotterdam-Zuid werd er vol ongeloof kennis genomen van het passeren van hun doelman, die wel voor Jong Oranje opgeroepen werd. 


Nadat Bijlow voorafgaand aan de competitiewedstrijd tussen Feyenoord en FC Groningen geblesseerd moest afhaken, bleken ook de aankomende interlands niet haalbaar voor de 22-jarige doelman. Bondscoach De Boer moest daarom dus opnieuw een vervanger zien te vinden, waarna de discussie opnieuw even los barste. 

FC Groningen-keeper Sergio Padt, die in het verleden vaak voor Oranje werd geselecteerd maar nog geen interlands speelde, vertelde dat hij zijn “telefoon niet uitzette”. Het belletje van De Boer ging echter richting Enschede, waar Joël Drommel te horen kreeg dat hij zich voor het eerst mocht melden in Huis ten Duin. Voor een plek onder de lat strijdt hij straks met Tim Krul (Norwich City) en Marco Bizot (AZ). 

Tim Krul

Afgaande op de keuze die De Boer maakte in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Mexico (1-0 verlies, red.) dan wordt Tim Krul de tijdelijke opvolger van Cillessen als Oranje-goalie. De 32-jarige doelman van Norwich City, die op het WK van 2014 een heldenrol vertolkte in de penaltyserie tegen Costa Rica, is een vaste waarde in de selecties van de verschillende bondscoaches, maar moest praktisch altijd Cillessen voorrang verlenen als het ging om het begeerde rugnummer 1.


De interland-teller van Krul staat, ondanks zijn 32-jarige leeftijd, op ‘slechts’ acht interlands. Voor een doelverdediger die bij zijn clubs in de Premier League vrijwel altijd eerste keuze was, is dat opmerkelijk weinig. Aan ervaring in één van de sterkste competities van de wereld is er dus geen gebrek voor Krul, maar de doelman heeft weinig internationale wedstrijden gespeeld; in dienst van clubs zoals Newcastle United, Brighton en Norwich City kwam hij niet in aanmerking voor Europese duels. 

Marco Bizot

Voor Bizot neemt de kans op zijn eerste interland wellicht het meeste toe. De doelman van AZ ging de afgelopen weken een aantal keer in de fout, maar heeft zich met sterke optredens in de Europa League en in de Eredivisie weten te herpakken. De oud-Ajacied heeft als voordeel op Krul dat hij wel weet hoe het is om in Europese wedstrijden te keepen. In het treffen met Napoli (Europa League) was Bizot één van de belangrijke pionnen die de stuntoverwinning van AZ verwezenlijkte. 

Toch is de stabiliteit bij de doelman vooral dit seizoen ver te zoeken. Tegenover de topprestaties in de Europa League staan de blunders tegen bijvoorbeeld Sparta Rotterdam, waar Bizot drie keer in de fout ging en deze blunders zijn team de overwinning kostte. Desalniettemin lonkt er in de aankomende interland(s) een debuut voor de 29-jarige sluitpost, die ook in de jeugdelftallen van Oranje geen enkele wedstrijd mocht keepen. 


Joël Drommel

Drommel kreeg dus als laatste doelman van de lijst een telefoontje vanuit Zeist. De 23-jarige speler van FC Twente ziet daarmee zijn tot nu toe sterke seizoen beloond worden met een oproep voor het hoogste Nederlandse keurkorps. Of de voormalig jeugdinternational meteen in aanmerking komt voor speelminuten, valt nog af te wachten. Feit blijft wel dat hij voor het eerst mag aansluiten bij het grote Oranje én dat de absolute nummer één niet aanwezig is. Kansen liggen er nu dus meer dan ooit. 

Mocht Drommel zijn debuut in het Nederlands elftal maken, dan is hij de eerste speler sinds Eljero Elia die in dienst van FC Twente minuten maakt in Oranje. De 23-jarige doelman speelde zijn gehele carrière voor de Tukkers, die dit seizoen indruk maken in de Eredivisie. Voor Drommel liggen de grootste kansen op speeltijd in de eerste wedstrijd, waar Nederland het in een vriendschappelijke ontmoeting opneemt tegen Spanje. 


Belangrijke wedstrijden

Al is die vriendschappelijke wedstrijd misschien méér dan een oefenpotje. Voor de UEFA en de FIFA tellen die wedstrijden óók mee voor de ranking van landenteams, waar het Nederlands elftal momenteel op de tiende plek staat. Wanneer Oranje die plek weet vast te houden – Zwitserland staat op een overbrugbare afstand 11e – dan is Nederland groepshoofd bij de komende loting voor de WK-kwalificatiewedstrijden. 

Daardoor kun je verwachten dat De Boer ervoor kiest om voor alle drie de wedstrijden dezelfde doelman te kiezen. De vraag blijft wie de bondscoach uit deze drie keepers het hoogste aanschrijft. Qua algemene ervaring zou dat Tim Krul kunnen zijn, maar ook de andere doelmannen nemen de nodige kwaliteiten met zich mee. Dat maakt het echter extra zuur voor Bijlow en zijn blessure; op het moment dat hij fit was, maakte de Feyenoord-goalie waarschijnlijk een grote kans op speeltijd.

Wie gaat er keepen bij Oranje?

  • Tim Krul
  • Marco Bizot
  • Joël Drommel
551+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie