PSV-problemen zijn verholpen door rentree

Foto: PSV-problemen zijn verholpen door rentree

PSV won zondagavond kinderlijk eenvoudig van Willem II. Waar de Eindhovenaren afgelopen donderdag nog grote problemen hadden met PAOK Saloniki, slaagde de club in de Eredivisie wél erin om drie punten binnen te slepen. De overwinning kwam onder meer door de rentree van Denzel Dumfries, die liet zien waarom juist hij de aanvoerder van PSV is.



De Nederlandse topclub was donderdagavond in de Europa League in de tweede helft ontluisterend slecht. In Griekenland kreeg PSV in slechts 20 minuten tijd vier treffers tegen, wat voor de club een evenaring van een negatief record was. De doelpunten vielen voornamelijk uit verdedigende onoplettendheid, waarbij de Eindhovense verdediging het naliet om in te grijpen. Zo mocht PAOK viermaal eenvoudig richting de defensie van PSV dribbelen, aanleggen en keeper Yvon Mvogo onder vuur nemen. De Kameroense doelverdediger was tijdens de doelpuntenregen dan ook niets aan te rekenen.

Dumfries

Hoe anders was dat verlopen als tijdens dat duel niet Ryan Thomas, maar Dumfries op de rechtsbackpositie stond. De Nieuw-Zeelandse voetballer, die normaliter op het middenveld staat, moest door de afwezigheid van de Oranje-international voor zolang op de rechtervleugel spelen. Dat ging hem eerder redelijk af, maar tegen PAOK ging het mis. De voorsprong was hem direct aan te rekenen door knullig balverlies, terwijl hij de bal eenvoudig naar voren kon schieten. Nadat de Griekse club de bal veroverde, kwam Andrija Živković in stelling. De aanvaller schoot genadeloos raak, waardoor PSV op een 2-1 achterstand kwam.


In tegenstelling tot Thomas is Dumfries bepaald niet eenvoudig van de bal af te zetten, zo bleek tegen Willem II maar weer eens. De Tilburgers hadden in het Phillips Stadion al geen schijn van kans, maar Mats Köhlert had aan de rechterkant zeker niets te vertellen. Elke keer als Köhlert dacht dat hij Dumfries kon verrassen, gooide de Rotterdammer zijn lichaam in de strijd en veroverde hij eenvoudig de bal. Vrijwel nooit met een overtreding, maar juist door alleen naar de bal te blijven kijken. De captain ging daarmee voorop in de strijd en speelde als een groot voorbeeld voor zijn teamgenoten.

Kracht

Niet alleen in de verdediging zorgde Dumfries voor extra beleving in het team, aan de bal toonde hij ook meer dynamiek in de aanval. De Nederlander stoomde zoals gewoonlijk aan de rechterkant op, waar hij van de naar binnen getrokken Mario Götze veel ruimte kreeg om een voorzet af te leveren. Daaruit kwam zelfs een assist voort. Dumfries leek bij de achterlijn de bal kwijt te raken, maar deed hard zijn best om alsnog zijn man te passeren. Dat lukte uiteindelijk, waarna hij de bal aan de Duitse Wereldkampioen gaf. Het was voor Götze daarna nog maar een koud kunstje om PSV op voorsprong te zetten.

De onverzettelijkheid van PSV sloeg overduidelijk bij zijn ploeggenoten aan. Waar PSV de afgelopen weken nogal besluiteloos en onzeker oogde, zorgde het spel van Dumfries ervoor dat het team weer ging geloven in zijn eigen kwaliteiten. Willem II wist met de steeds opkomende Dumfries niet goed wat het kan verwachten, waardoor PSV de opponent constant verraste. De voormalig speler van Sparta en sc Heerenveen leverde in de eerste helft nog enkele gevaarlijke voorzetten af, maar deze wisten zijn ploeggenoten uiteindelijk niet binnen te schieten. Na een uur spelen kreeg Derrick Köhn nog een rode kaart vanwege een overtreding op Dumfries.

Voorbeeld

PSV mag dan wel een mindere periode achter de rug hebben, maar met Dumfries in de gelederen is de oplossing zo goed als zeker nabij. De Eindhovenaren hebben een leider nodig die het initiatief neemt en zijn teamgenoten opzweept, een rol die Dumfries als een schoen past. Met zijn extreme loopvermogen beschikt PSV in de aanval weer over een extra man, terwijl hij ondertussen ruimte creëert voor zijn tegenstander. Aangezien de opponent Dumfries probeert af te stoppen door met hem mee te rennen, hebben zijn teamgenoten een mannetje minder om het tegenop te nemen: een verademing.


Tegelijkertijd rent Dumfries met gemak terug om zijn verdedigende activiteiten te volbrengen. Geen enkele tegenstander speelt daarom graag tegen de voetballer, waarddoor hij voor het duel psychisch al met 1-0 voorstaat. Nooit kan zijn directe tegenstander rust nemen. Zo gaf Dumfries een paar minuten voor tijd tegen Willem II een puntgave assist op Donyell Malen, die de aanvaller uitsluitend hoefde binnen te lopen. Het is voor Dumfries na de interlandbreak zaak om zijn team bijeen te houden en te vechten voor wat hij waard is. Dan moet er de komende weken een succesreeks aanbreken.

Is Dumfries de beste rechtsback voor Oranje?

  • Ja, hij is beter dan zijn concurrenten
  • Nee, zijn concurrenten zijn gelijkwaardig
  • Nee, zijn concurrenten zijn beter
115+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

11:37
2+
‘Rolmodel’ Henderson oogst lof: “Heb heel goede band met hem”
11:28
4+
5 Nederlanders bereiken halve finale Champions League
11:22
34+
Heeft Ajax nieuwe Frenkie de Jong?
11:07
20+
Oud-Vitessenaar uit zorgen: “Hoort niet zo laag te spelen”
10:50
23+
EK-bierwaarschuwing: “1 april-grap?”
10:35
292+
‘Alfred Schreuder blokkeert Ajax-overgang’
10:20
126+
‘Ajax-zomertransfer: 27 miljoen’
10:17
55+
Smakelijke FC Utrecht-onthulling over Ten Hag: “Iedereen werd gek van hem”
10:00
99+
Oud-Feyenoorders investeren in Mexico in carrière en portemonnee
09:56
43+
NEC-aanhang hoort Vitesse-tegenvaller
09:48
359+
‘Berghuis-transfer voor fooi’
09:41
20+
Jong PSV-trainer kondigt vertrek aan: “Tijd voor een volgende stap”
09:25
2805+
‘Van der Gijp op non-actief bij Vandaag Inside’
09:11
164+
Valentijn Driessen velt oordeel over Brenet-besluit FC Twente
08:55
314+
‘Mislintat-alarmbellen gaan af bij Ajax’
08:40
389+
‘Ajax streept volgende kandidaat door’
08:25
149+
‘Beker-opsteker voor Feyenoord’
08:10
206+
‘Van ‘t Schip weet nieuwe Ajax-rol’
23:44
266+
Bayern München trekt grens: “Kan niet wachten tot Sint-juttemis”
23:29
381+
‘Ajax had Henderson helemaal niet nodig’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie