Feyenoord gebruikt grootste talent uit opleiding verkeerd

Feyenoord won zondagmiddag met 2-0 van FC Groningen, maar overtuigend ging dat zeker niet. De Rotterdammers hadden moeite om het spel te maken en moest, vooral in de eerste helft, een aantal gevaarlijke counters toelaten. Gelukkig voor Feyenoord waren de bezoekers niet scherp genoeg om een treffer in het doel te prikken.

Het probleem van Feyenoord lag verhoudingsgewijs vooral op het middenveld, waar de club het voor rust amper voor elkaar kreeg om de vrije man te vinden. De thuisploeg probeerde op te bouwen via de middenlinie, maar leed dermate veel balverlies dat de ploeg van trainer Dick Advocaat op eigen speelhelft bleef staan. Hoewel de oorzaak van het vele balverlies vooral lag aan het gebrek aan beweging op het middenveld, waardoor Feyenoord veelvuldig de bal aan de verkeerde kleur gaf, bleek het voor de gastheer eveneens ingewikkeld om de bal bij de creatieve spelers van het elftal te krijgen.

Kökçü

Advocaat startte het duel tegen FC Groningen met Orkan Kökçü op het middenveld. De creatieveling speelde afgelopen donderdag nog een uitstekend duel in de Europa League, thuis tegen CSKA Moskou. De Turkse middenvelder was nadrukkelijk aanwezig en was bij alle drie de Feyenoord-doelpunten betrokken. Bij de eerste treffer leverde Kökçü een voorassist af op Steven Berghuis, die uiteindelijk Ridgeciano Haps zag raakschieten. Het tweede doelpunt kwam vervolgens rechtstreeks vanaf zijn voeten door de bal hard in de linkerhoek raak te schieten. Een minuut later leverde hij een steekpass af, waarmee hij de 3-0 inluidde.

Met deze wedstrijd in gedachten waren de verwachtingen tegen FC Groningen hoog . Kökçü moest in de eerste helft even slikken, want hij kwam nauwelijks aan de bal. Dit kwam vooral door het vele balbezit van de bezoekers, die eenvoudig door de verdediging van Feyenoord combineerden. Opvallend was dat Kökçü amper op de spelers van FC Groningen druk zette, maar vooral geduldig afwachtte wanneer Feyenoord weer in balbezit kwam. Het resulteerde erin dat Feyenoord op het middenveld nauwelijks grip kreeg en veel ruimte weggaf, waarvan de tegenstander gedurende de eerste helft volop profiteerde.

Teruggetrokken

De Haagse oefenmeester weet echter als geen ander dat hij de creativiteit van Kökçü nodig heeft om in balbezit tot kansen te komen. Maar ook dat ging tegen FC Groningen behoorlijk minder dan tegen de Russen. Advocaat liet de Turk als controlerende middenvelder spelen, alhoewel hij eveneens de vrijheid kreeg om diepte naar voren te maken. Daardoor kwam Kökçü een groot gedeelte van de eerste helft nauwelijks in balbezit waar hij gevaarlijk kan zijn: vlakbij het doel van de tegenstander. Slechts één schot kwam in de eerste helft van zijn voeten, maar door een blok bereikte deze niet het doel.

Ook de steekpasses van Kökçü vielen tegen FC Groningen behoorlijk tegen. Wanneer de voetballer in balbezit kwam, liep hij te vaak behoorlijk lang met de bal. Hij liep daarmee de ruimtes dicht voor zijn teamgenoten en zorgde tevens ervoor dat hij de bal niet meer kwijt kon. In de counter probeerde Kökçü meermaals om Bryan Linssen van grote afstand te bereiken door de bal achter de verdediging te leggen, maar de pogingen liepen op niets uit. Na de rust hield Kökçü zichzelf dan ook nog meer in en gaf hij de bal vrijwel alleen nog maar breed, een houding die met zijn voetbalintelligentie absoluut onnodig is.

Doelmond

De laatste tien minuten besloot Advocaat, met een 1-0 voorsprong op het scorebord, om Kökçü en de ingevallen Teixeira kort met elkaar te laten wisselen. Daardoor speelde de Turkse voetballer als aanvallende middenvelder en kwam hij achter centrumspits Linssen terecht. Het is de ideale positie van Kökçü, zo bleek ook tegen FC Groningen maar weer eens. Kökçü heeft, vergelijkbaar met voetballers als Georginio Wijnaldum en Donny van de Beek, de kwaliteit om in het strafschopgebied altijd op het goede moment op de juiste plaats te staan. Daardoor kreeg het talent ook tegen FC Groningen een aantal gevaarlijke kansen.

Bij die mogelijkheden kwam echter direct het grootste verbeterpunt van Kökçü aan het licht: zijn scorende vermogen. De voetballer hielp in de tweede helft twee flinke kansen om zeep. Zo kreeg hij een paar minuten voor tijd een gigantische kans om Sergio Padt te verschalken. Op amper vijf meter van de goal lukte het hem echter nog om de bal in de handen van de doelman te schieten. Het was een kans die bij een topploeg absoluut moet zitten. Het is aan Kökçü om na de interlandperiode zijn directe concurrent Teixeira uit het basiselftal te spelen en zijn teamgenoten ook scorend bij de hand te nemen. Al moet Advocaat hem dan wel helpen door hem op zijn beste plaats te zetten.