Ajax heeft duidelijk transfertarget na Utrecht-uit

Foto: Ajax heeft duidelijk transfertarget na Utrecht-uit

Ajax won zonder zelf in de problemen te komen van FC Utrecht (3-0), maar stelde deze zege pas na rust écht veilig. Voor de thee bleek FC Utrecht weinig moeite te hebben met het aanvalsspel van de Amsterdammers, dat zich op één positie zal moeten versterken om het sprankelende voetbal weer terug te brengen binnen de ploeg. 

De keuzes van Ajax-trainer Erik ten Hag vallen de laatste weken niet echt lekker bij de achterban van de Amsterdammers. Ook voor aanvang van het Eredivisie-duel tegen FC Utrecht werd één beslissing van de oefenmeester bekritiseerd. Het spel dat Zakaria Labyad in de Galgenwaard liet zien, toonde aan dat de klaagzang van de Ajax-fans meer dan terecht was. 

Ajax – FC Utrecht

De Marokkaanse middenvelder staat er, ondanks een zwakke start van het seizoen, goed op bij Ten Hag. In de voorbereiding wist Labyad nog indruk te maken, onder meer door in een oefenduel met FC Utrecht (5-1, red.) drie keer het net te vinden. Sinds de start van de Eredivisie lijkt er echter zand in zijn motor te komen en kan de aanvallend ingestelde middenvelder (opnieuw) niet aanhaken bij het gewenste niveau wat er van een Ajax-middenvelder gevraagd wordt. 


In het competitieduel met FC Utrecht bewees Labyad echter wel zijn meerwaarde, maar bleef dat beperkt tot één moment: een assist op Davy Klaassens openingstreffer. Wanneer Labyad een diepgaande loopactie maakt en in de zestienmeter van de tegenstander komt, is hij met zijn technische bagage een nachtmerrie voor de tegenpartij. Echter kwamen deze momenten tegen FC Utrecht maar twee keer écht naar voren: in de eerste minuten van de wedstrijd, toen Labyad profiteerde van een gaatje in de Utrechtse defensie en het moment waarop de Marokkaans-Nederlandse middenvelder het doelpunt van Klaassen voorbereidde. 

Daarmee kwam ook de grote tekortkoming van Labyad aan het licht. De middenvelder kreeg het niet voor elkaar als om de verbinding tussen het middenveld en de aanval te fungeren, mede doordat zijn loopacties louter in de diepte gingen. Daarmee creëerde hij misschien wel ruimte voor de vleugelspelers van dienst, ware het niet dat de defensieve linies van FC Utrecht zo dicht op elkaar stonden dat er voor Dusan Tadic en Antony geen instapmogelijkheden waren om daarin te duiken. Daardoor miste Ajax de verbinding in het centrum van het veld, die nodig was om de FC Utrecht-verdediging uit elkaar te spelen. 

Muur doorbreken

Dat Ajax het niet voor elkaar krijgt om de verdedigende muur van de tegenstander te doorbreken, is een terugkerend fenomeen in de wedstrijden van de Amsterdammers. Ten Hag probeert met zijn hoog opgestelde backs en diepstaande defensieve middenvelders een mannetje-meer-situatie te creëren, maar leidt zelden tot het vloeiende combinatiespel én tempo dat nodig is om een dergelijke verdedigingsmuur te doorbreken. 

Daar is de rol van de aanvallende middenvelder cruciaal bij. Op dit moment speelt de Ajax 10 praktisch als een tweede spits die tegen de centrale verdediging van de tegenstander aanspeelt. Op het moment dat de tegenstander met de linies dicht op elkaar speelt, is het daarbij praktisch onmogelijk om deze te bereiken en wordt de ploeg automatisch gedwongen om via de vleugels aan te vallen. Dat je hierdoor gemakkelijk te verdedigen bent, liet de wedstrijd tegen FC Utrecht opnieuw zien. Slechts één moment in de speeltijd die Labyad gegund was, kroop de aanvallende middenvelder tussen de verdedigende en de middenveld-linie, waar ook in de 17e minuut direct gevaar uit kwam. Voor de rest van de wedstrijd leek het woord ‘vooractie’ niet in zijn speelplan voor te komen. 


Daarmee mist Ajax een grote kans om dit soort wedstrijden sneller te beslissen. Op het moment dat Labyad zijn vooractie wél maakte en tussen de linies aanspeelbaar werd, dwong hij de FC Utrecht-verdediging om een keuze te maken: blijven staan of doordekken. Dat wordt, in bijna elk geval, het tweede omdat een defensie niet wil dat een aanvallende speler vrijuit richting het doel kan dribbelen. Daardoor wordt de organisatie uit de defensie gehaald en verdwijnt de verdedigingsmuur als sneeuw voor de zon, waardoor je als aanvallende partij meer ruimte krijgt om te voetballen en de bal beter ‘van links naar rechts’ kan gaan. 

Christian Eriksen

Dat gebeurde nadat Klaassen een linie opschoof een stuk vaker, waarna Ajax in het tweede gedeelte van de tweede helft ook een stuk gemakkelijker door de laatste linies van Utrecht kon spelen. Aangezien de van Werder Bremen overgekomen middenvelder op het defensieve middenveld belangrijk is met zijn bewegelijkheid, houdt Ajax praktisch één speler over die over deze kwaliteiten beschikt: Mohammed Kudus. 

De 20-jarige Ghanees zit echter nog een tijdje in de lappenmand, waardoor Ajax-directeur Marc Overmars de komende maanden aan de slag kan om de selectie op dat gebied wat meer ademruimte te bieden. Mogelijk kunnen de Amsterdammers daarbij profiteren bij de onvrede van een oud-Ajacied. Christian Eriksen wist na zijn overgang naar Tottenham Hotspur zijn naam te vestigen in het Europese topvoetbal, maar is sinds zijn overgang naar Internazionale in een dip beland.  


De Deense middenvelder, die door Ajax op jonge leeftijd werd weggeplukt bij Odense SK, wilde zijn carrière graag afsluiten in het shirt van de Amsterdammers, maar de 28-jarige aanvallende middenvelder zou nu een afsluiting in Denemarken overwegen. Daardoor neemt de kans toe dat Ajax in januari een kans maakt om de 100-voudig international tijdelijk over te nemen.

Ajax moet een nieuwe 10 halen

  • Ja, Eriksen is een goede optie
  • Ja, maar uit eigen jeugd
  • Nee, genoeg andere keuzes
  • Nee, slecht signaal naar Kudus
1843+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:38
72+
Bizar: Romário (58) maakt zich op voor comeback in profvoetbal
23:13
16+
Maatsen helpt Dortmund naar plekje in halve finale Champions League
23:00
38+
PSG knokt zich tegen ingestort Barça naar halve finale Champions League
22:30
90+
‘ManCity wil Premier League-ster als vervanger De Bruyne’
22:24
91+
Ajax ten koste van Feyenoord naar bekerfinale vrouwen
21:52
107+
Onbegrip na domme actie van Barça-sukkel: ‘Schaam je diep’
21:40
228+
NEC is klaar voor bekerfinale: ‘We gaan Nijmegen helemaal gek maken’
21:15
365+
‘Feyenoord-assistent Hulshoff verlaat Feyenoord voor hoofdtrainerschap’
20:40
97+
‘Sancho denkt aan United-terugkeer’
20:25
50+
Opstellingen Barcelona en PSG: Frenkie de Jong en ‘Judas’ in de basis
20:11
231+
Last van schouders: Vitesse mag seizoen afmaken
19:50
314+
‘Feyenoord bijna rond met KKD-smaakmaker, verlenging aanstaande’
19:30
326+
Bergwijn reageert op kwade Ajax-fans: ‘Ik ben blij dat…’
19:15
716+
Geflopte Ajacied na dramatisch duel uit selectie gezet
18:50
156+
Ajax-supporters roepen rvc in brief op om Kroes te behouden
18:30
0+
Volendam-aanvaller bedreigd en racistisch bejegend na tumultueus weekend
18:10
176+
‘Strik gaat om PSV’er bij vijftig of zestig miljoen’
17:50
268+
Gio vol lof over Ajax-kandidaat: “Hij maakt spelers beter”
17:31
192+
‘Barça veegt bod van 60 miljoen van tafel’
17:11
127+
Wereldsterren in actie bij Ajax Legends tegen BIF All Stars: wedstrijd met fraai doel
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie