Bizot toont meerwaarde, PSV heeft groot probleem

De Europa League ging donderdagavond weer door met wedstrijden van PSV, AZ en Feyenoord. Hoewel PSV en AZ geen schijn van kans maakten tegen respectievelijk PAOK en Real Sociedad, sloot Feyenoord de avond alsnog positief af. Wie waren de beste spelers en wie viel er tegen?

Marco Bizot – 8,5

AZ ging na de 3-1 overwinning op Rijeka met veel vertrouwen op bezoek bij Real Sociedad, maar het begin van de wedstrijd maakte al duidelijk dat er weinig te halen viel voor de Alkmaarders. De Spanjaarden lieten met hun aanvallende voetbal zien waarom ze momenteel bovenaan staan in La Liga. Daardoor moest AZ zo’n beetje de gehele wedstrijd achteruit lopen. De bezoekers hadden echter het geluk dat Marco Bizot zijn beste wedstrijd van het seizoen keepte.

De doelverdediger kreeg de afgelopen weken veel kritiek te verwerken, vooral na het uitduel tegen Sparta Rotterdam. In het duel tegen Real Sociedad hield hij zijn ploeg echter meermaals op de been door zowel met zijn benen als met zijn handen de bal uit de hoeken te halen. Desondanks moest Bizot een doelpunt incasseren, al was hem de goal niet aan te rekenen: de keeper kon de ingeschoten bal alleen nog nakijken. Bizot voorkwam daarna nog erger, waardoor de eindstand op slechts 1-0 bleef staan.

Ryan Thomas – 4

PSV ging donderdagavond zwaar onderuit tegen PAOK. De Eindhovenaren hadden de eerste helft in handen, maar na de rust ging het faliekant mis voor de bezoekers. Dat had vooral te maken met de naïviteit in verdedigend opzicht, wat te maken had met de vele coronagevallen bij de club. Zo moest middenvelder Ryan Thomas wederom als rechtervleugelverdediger aan het werk, een positie die de voetballer bepaald niet op het lijf is geschreven.

Vooral het tweede doelpunt was Thomas aan te rekenen. De Grieken konden eenvoudig counteren, waarna Thomas zijn directe tegenstander Andrija Zivkovic zomaar op doel liet schieten. Het tegendoelpunt, en de achterstand die eruit volgde, luidde uiteindelijk de zware nederlaag van de Eindhovense club in. De wedstrijd liet andermaal zien dat PSV moet hopen dat Denzel Dumfries snel weer tot de selectie behoort, zodat Thomas zich weer kan richten op het middenveld.

Steven Berghuis – 7,5

Aan het begin van het seizoen maakte Steven Berghuis een goede indruk bij de Rotterdammers en was hij bovendien belangrijk met doelpunten en assists, maar de laatste periode had hij daarmee een stuk meer moeite. De ogen bleven echter op Berghuis gericht, waarmee het voor hem nog moeilijker was om zijn oude niveau te hervinden. In het Europa League-duel tegen CSKA Moskou zagen we echter weer flarden terug van zijn uitstekende kwaliteiten.

Al in de eerste helft hadden de Russen moeite om Berghuis in toom te houden. De aanvaller kreeg verschillende kansen om met zijn linkerbeen op doel te schieten, maar het lukte vooralsnog niet om een doelpunt te maken. Na rust leverde Berghuis een belangrijke bijdrage door een assist op Haps te geven, waarmee Feyenoord op een voorsprong kwam. De Rotterdammers bleven via de rechterkant gevaarlijk en liepen vervolgens uit tot een 3-1 overwinning.

Owen Wijndal – 4

Dat de wedstrijd tegen Real Sociedad niet eenvoudig zou zijn, was van tevoren voor AZ wel duidelijk. Maar zo weggespeeld als donderdagavond overkwam de club de laatste jaren niet vaak. De club speelde verdedigend ogenschijnlijk behoorlijk naïef door te blijven opbouwen, terwijl de Spanjaarden veel druk zette op de helft van de tegenstander. Daardoor kon Real Sociedad de bal hoog veroveren en snel doorstomen naar het doel van AZ.

Onder meer Owen Wijndal speelde een slecht duel. De linksback zag de spelers van Real Sociedad veelvuldig aan de linkerkant opstomen en had nauwelijks een antwoord. Bij het enige doelpunt van de thuisploeg stond Wijndal bovendien ‘lucht te dekken’ en vergat hij zijn directe tegenstander Portu, waardoor die bij de tweede paal eenvoudig raak kon schieten. Die treffer kwamen de Alkmaarders helaas niet meer te boven, waarmee AZ zonder punten huiswaarts ging.

Mohamed Ihattaren – 6

Roger Schmidt liet aan het begin van het seizoen merken niet tevreden te zijn met Mohamed Ihattaren en liet hem meermaals vanaf de reservebank beginnen. De laatste weken moest de Duitser vanwege vele coronagevallen echter noodgedwongen een beroep op de Marokkaanse voetballer doen. Waar Ihattaren eerder met weinig vertrouwen speelde, laat hij de afgelopen weken steeds meer van zijn oude kwaliteiten terugzien.

Ondanks het verlies tegen PAOK liet Ihattaren in de Europa League eveneens positieve punten zien. Zo speelde hij een belangrijke rol bij de openingstreffer, door een assist af te leveren op wat uiteindelijk een penalty werd. Eran Zahavi schoot deze vervolgens tegen de touwen. Ook in de rest van de eerste helft stichtte Ihattaren veel gevaar, al resulteerde het niet in een treffer. In de tweede helft zakte heel PSV, inclusief Ihattaren, diep door het ijs. Al moest de voetballer na een uur al naar de kant.

Orkun Kokcu – 8

Het was voor Urkun Kokcu de afgelopen weken niet eenvoudig om zijn kop boven water te houden. De middenvelder kreeg zware kritiek te verwerken vanwege zijn vormdip. Dick Advocaat hield hem niet voor niets een tijdlang uit de luwte, om zichzelf weer te kunnen herpakken. Door verschillende blessures moest de oefenmeester echter weer een beroep doen op Kokcu. In de competitie viel hij nog tegen, maar tegen CSKA Moskou toonde hij zijn waarde weer eens aan.

De Rotterdammers lieten zeker in de tweede helft zien dat het over veel kwaliteiten beschikt, mits alle spelers in vorm zijn. Nadat Feyenoord via Haps op een 1-0 voorsprong kwam, liet Kokcu van zich horen. Bij de tweede treffer schoot hij de bal met zijn rechterbeen van afstand prachtig in de linkerhoek, waarna hij via een steekpass eveneens het derde Rotterdamse doelpunt inluidde. Daarmee gaf Kokcu zijn visitekaartje af voor de komende wedstrijden.