Van de Beek-soap krijgt onbevredigend vervolg

Foto: Van de Beek-soap krijgt onbevredigend vervolg

Donny van de Beek stapte deze zomer vol verwachtingen over van Ajax naar Manchester United, maar in Engeland lijkt de ster van het jeugdproduct van de Amsterdammers nog niet te reizen. De 23-jarige middenvelder ging van basisklant naar professioneel bankhanger en daar lijkt voorlopig geen verandering in te komen. 

Donny van de Beek blijft ondanks zijn spaarzame speelminuten in het eerste elftal van Manchester United de gemoederen in Engeland bezighouden. Waar manager Ole Gunnar Solskjaer bij het aantrekken van de Nederlandse middenvelder nog vol lof over diens kwaliteiten sprak, krijgt de oud-Ajacied weinig kansen om zijn kunsten te vertonen in het shirt van Manchester United. Ondanks dat de fans van de Engelse recordkampioen bijna wekelijks vragen om een basisplaats voor de veertig miljoen euro kostende zomeraanwinst, houdt de Noorse keusheer vast aan zijn ‘vaste’ middenveld. 

Donny van de Beek

Afgaande op de keuzes voor het middenveld in de Premier League, lijkt het erop dat Solskjaer voorlopig nog geen basisplek voor Van de Beek in gedachten heeft. De Oranje-international speelde tot nu toe vijf competitiewedstrijden voor Manchester United, maar deed in totaal slechts zeventig minuten mee. Wat nog meer opvalt, is dat Van de Beek bij die invalbeurten in de competitie op een andere positie speelt dan wanneer hij als basisspeler start. 

Tot op heden verscheen de oud-Ajacied drie keer aan de aftrap van een duel: één keer in de Champions League (tegen RB Leipzig, red.) en bij de wedstrijden in de League Cup, die door topclubs in Engeland niet al te serieus genomen wordt. Op een assist in de Vierde Ronde van de League Cup na, wist Van de Beek nog geen rendement aan die speelminuten toe te voegen. 


De middenvelder startte, wanneer hij in de basisopstelling begon, eigenlijk altijd op de positie van Bruno Fernandes, de eerste keus als aanvallende middenvelder. Wanneer de Portugees geblesseerd is of rust krijgt, dan is Van de Beek de eerstaangewezen persoon om hem te vervangen. Als Solskjaer tijdens wedstrijden een beroep doet op de Nederlander, wil zijn positie nog wel eens veranderen; in dat geval speelt hij vaak als centrale middenvelder en werd hij ook eens als buitenste middenvelder in een 1-4-3-1-2-systeem gebruikt. 

Oneerlijke concurrentie

Dat het huidige aantal speelminuten niet de reden was om voor Manchester United te tekenen, dat is inmiddels wel duidelijk. Van de Beek werd door een camera van Ziggo Sport gevangen op het moment dat Manchester United zijn laatste wissel doorvoerde – en Van de Beek nog steeds op de bank zat – en die blik sprak boekdelen. 

Dat wil overigens niet zeggen dat hij het vertrouwen van Solskjaer niet heeft. De Noorse manager ontkent in alle toonaarden dat hij het niet ziet zitten in Van de Beek. Het zou kunnen zijn dat de club hem gekocht heeft met oog op een mogelijk vertrek van stermiddenvelder Paul Pogba, maar de Frans international zal met zijn huidige vorm geen toptransfer voor elkaar spelen. 

Dat Van de Beek als aanvallende middenvelder opgesteld wordt áls hij in de basiselftal verschijnt, geeft wel aan hoe zijn Noorse manager zijn kwaliteiten inschat. Solskjaer ziet in de Oranje-international dus vooral een aanvallende middenvelder. Vooral de diepgang in zijn spel maakt Van de Beek een ander soort speler dan spelmaker Bruno Fernandes, die meer ervaring én een hogere transfersom kostte. Op basis daarvan is het dus niet geheel onlogisch dat Van de Beek op dit moment op het tweede plan zit. 


Centraal middenveld

Met de huidige vorm van Pogba in het achterhoofd, is het wel opmerkelijk dat Solskjaer vertrouwen blijft houden in de Franse middenvelder. Manchester United lichtte onlangs de clausule in zijn contract, waardoor Pogba tot 2022 vastligt op Old Trafford, maar gezien zijn spel en inzet lijkt zijn toekomst buiten de Engelse grenzen te liggen. FC Barcelona, Real Madrid en Juventus zouden Pogba willen verlossen van Manchester United, dat wanneer er geen Champions League-voetbal gehaald wordt dit jaar sowieso afscheid zal moeten nemen van de Franse wereldster. 

 Toch lijkt er met een centraal middenveld met drie man ook plek voor Pogba én Van de Beek. Daar wil Solskjaer echter niet aan beginnen. De Noorse manager kiest met dat drukbezette centrum vaak voor twee defensief sterkere middenvelders zoals Nemanja Matic, Scott McTomminay of Fred naast de meer offensievere Pogba. Van de Beek vervangt één van die drie spelers vaak in een wedstrijd en heeft dus Bruno Fernandes op de aanvallende middenvelder-positie voor zich, waardoor zijn kansen op een blijvende basisplaats klein is. 

Mogelijkheden

En dat terwijl Manchester United in de Premier League van dit seizoen alles behalve goed presteert. Toch weigert Solskjaer grote wijzingen door te voeren in zijn basisopstelling, waardoor we Van de Beek de komende tijd nog vaker beteuterd zien kijken terwijl hij op de reservebank zit of blijft zitten. In Engeland gaan er al geluiden op dat de Nederlandse middenvelder een blunder heeft begaan door voor United te kiezen en dat hij in januari, wanneer de transfermarkt weer open gaat, een (tijdelijk) vertrekverzoek moet indienen om zo toch nog aan spelen toe te komen. 


Het lijkt echter onwaarschijnlijk dat Manchester United gehoor zal geven aan een dergelijk verzoek. De kansen op speeltijd van Van de Beek lijken voorlopig dus beperkt. Dit lijkt alleen te kunnen veranderen bij blessures of schorsingen van vooral Pogba en Fernandes, voor wie de Nederlander als belangrijkste back-up geldt. Blijft dit uit, dan mag Van de Beek hopen op een transfer van de Fransman, maar ook dat lijkt – helemaal met de financiële gevolgen van de corona-crisis in het achterhoofd – geen realistisch scenario.

Van de Beek moet in januari…

  • Voor zijn kans vechten
  • Transferverzoek indienen
  • Verhuurverzoek indienen
565+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

10:15
3+
Mauro Jr. geniet van rol als publiekslieveling: ‘Dat is iets geweldigs’
10:00
39+
‘Corruptie zit Giménez in de weg bij Mexico’
09:50
27+
Dries Mertens neemt pensioenbesluit
09:30
17+
Ajax Vrouwen gemotiveerd na CL-exit: ‘Moet niet eenmalig zijn’
09:15
46+
Feyenoord-talent ambitieus: ‘Nieuwe successen en prijzen behalen’
08:50
182+
Xavi Simons aangepakt na ‘zielige’ mediaboycot
08:30
24+
Bas Kuipers beging bijzondere carrièreswitch: ‘Het is echt magisch’
08:10
262+
‘Ajax geïnteresseerd in Villa-talent na Europese ontmoeting’
07:45
726+
Van ‘t Schip duidelijk over toekomst Ajax: ‘Dat moet hij beslissen’
07:27
286+
‘Nieuwe trainersklus Van Nistelrooij aanstaande’
07:20
720+
Koeman woest over EK-selectie: ‘Dit vind ik absurd’
23:46
70+
Henk Veerman ‘claimt’ aandeel in Oranje-succes: “Gaf hem wel wat tips mee”
23:23
91+
Oud-middenvelder Richard Knopper traint tegenwoordig profs in eigen academie
22:58
126+
Illuster Champions League-seizoen Ajax Vrouwen ten einde gebracht door Chelsea
22:30
0+
Kippenvel: Brobbey bezorgt jonge Ajax-fan de dag van zijn leven
22:07
433+
‘Oud-Ajacied draait de gevangenis in’
22:00
50+
Hiep hiep hoera: ORANJE, nee Duitsland EUROPEES KAMPIOEN! | Twee Viertje met jarige Aad #76
21:42
230+
‘Oranje-international in topvorm niet eens mee naar het EK’
21:17
62+
Jesus ontsteld na uitspraak racisme-incident: “Voel me erg verbitterd”
20:51
108+
Hagenees talent brak door bij Ajax: “Sommige vinden me dan een verrader”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie