Chelsea smult nu al van ‘nieuwe Hazard’

Foto: Chelsea smult nu al van ‘nieuwe Hazard’

Frank Lampard kreeg het deze zomer voor elkaar om een aantal veelbelovende spelers aan zijn selectie toe te voegen. Met Timo Werner, Kai Havertz en Hakim Ziyech zorgden de Londenaren nadrukkelijk voor onder andere meer creativiteit in de voorhoede. Hoewel de manager aan het begin van het seizoen moeite had om het gerenoveerde team als geheel te laten samenspelen, bewees afgelopen week dat het een kwestie van tijd is voordat de machine gaat draaien.

Het seizoen voor de van Ajax overgekomen Ziyech zit vooralsnog niet mee. De buitenspeler annex aanvallende middenvelder kwam met veel verwachtingen bij Chelsea binnen, maar een blessure speelde hem de eerste competitiewedstrijden parten. De Marokkaanse voetballer moest vanaf de lege tribunes van Stamford Bridge wekenlang toekijken hoe zijn team tegen Liverpool en West Bromwich Albion punten verloor. Tussendoor gingen de Engelsen in de League Cup ook nog eens na penalty’s onderuit tegen Tottenham Hotspur.


Half oktober behoorde Ziyech dan eindelijk tot de selectie van Lampard, al moest hij vanaf de reservebank beginnen. Bij een 3-2 voorsprong besloot de oefenmeester hem voor het eerst binnen de lijnen te brengen, maar Ziyech kwam nauwelijks aan zijn gebruikelijke spelletje toe. Tegenstander Southampton drong Chelsea in de slotfase steeds verder achteruit, waardoor het voor de club vooral zaak was om de overwinning over de streep te trekken. Door het doelpunt van Jannik Vestergaard lukte dit in de blessuretijd uiteindelijk niet, waardoor een succesvol debuut van Ziyech in het water viel.

Revancheren

Ook in de Champions League tegen Sevilla en in de competitie tegen Manchester United bracht Lampard de Nederlandse Marokkaan vanaf de bank het veld in. Vooral in de competitie kwam aan het licht dat Ziyech behoorlijk moest wennen aan het snelle niveau van het Engelse voetbal. Waar hij tegen clubs als VVV-Venlo en Fortuna Sittard uitgebreid de kans kreeg om de bal aan te nemen, aan te leggen en op doel te schieten, zaten de Engelse tegenstanders hem fel op de huid. 

Het lukte Ziyech echter razendsnel om zich aan het gevraagde niveau aan te passen, zo bleek de week erna. Lampard toonde vertrouwen en zette hem in het Miljardenbal tegen Krasnodar in het basiselftal. Dat betaalde Ziyech hem uit door voor veel dreiging aan de rechterkant te zorgen. Ziyech nam voortdurend twee tot drie man om zich heen mee, waardoor zijn medeaanvallers Timo Werner en Callum Hudson-Odoi met hun snelheid konden profiteren van de gecreëerde ruimtes aan de andere kant van het speelveld. Chelsea won met 0-4, waarbij Ziyech de derde goal maakte.


Ziyech bleek niet alleen in de Champions League in staat om met zijn oude Ajax-niveau weer indruk te maken, ook in de Premier League liet hij van zich horen. Afgelopen zaterdag mocht de geboren Drontenaar zijn kunsten laten zijn, op bezoek bij Burnley. Ziyech hield de opponent aan de rechterkant de hele wedstrijd bezig en kreeg zelfs een aantal schotkansen. Hij profiteerde echter te weinig van deze situaties en schoot meermaals in de handen van Nick Pope. Na een klein half uurtje was het echter alsnog raak door een prachtige schuiver in de rechterhoek. De assist op Werner maakte zijn uitstekende middag vervolgens compleet.

Reacties

De prestaties van de afgelopen twee wedstrijden doen denken aan zijn periode in Amsterdam. In zijn vier seizoenen dat hij onderdeel was van Ajax, was hij goed voor 38 doelpunten voor de club. Vooral in de Champions League liet Ziyech zijn kwaliteiten zijn, waaraan hij volgens analist en voormalig Chelsea-speler Joe Cole zijn transfer te danken heeft. “Frank Lampard was heel enthousiast toen hij Hakim haalde, omdat hij in de Champions League had gezien wat hij in zich heeft. Hij is een erg goede speler, die wat kan laten gebeuren in de aanval”, vertelde Cole na de wedstrijd tegen Burnley op televisie bij BT Sport.

Cole heeft naar eigen zeggen zeer hoge verwachtingen van de kwaliteiten van Ziyech, die hij als een van de toekomstige leiders van Chelsea ziet.  “Hij zal ontzettend belangrijk gaan worden voor Chelsea. Niet alleen in dit soort wedstrijden, maar ook in de topwedstrijden, die een magisch moment nodig hebben. Hij heeft die creativiteit in zich. Het kan een doelpunt zijn, maar ook dat hij zich laat uitzakken naar het middenveld, wegdraait en zijn heerlijke linkervoet gebruikt. Ik ben blij om te zien dat Hakim zijn draai weet te vinden binnen deze ploeg.”


Naast de analisten waren de Engelse kranten eveneens lyrisch over Ziyech. Zo schreef The Sun: “Blijkbaar heeft Frank Lampard toch niet zo’n grote last op de schouders van Ziyech gelegd. Hij gelooft dat Ziyech de opvolger van Eden Hazard kan worden. Een behoorlijke last om te dragen, gezien de Belgische aanvaller vorig jaar voor totaal 150 miljoen euro werd overgenomen door Real Madrid. Dat is 110 miljoen euro meer dan Ziyech heeft gekost. Maar nu de Nederlandse Marokkaan zijn tweede doelpunt in twee wedstrijden heeft geproduceerd, lijkt het dat hij geen problemen heeft met de verwachtingen van zijn manager.”

Hazard



De opvolging van Hazard bij Chelsea is zo’n beetje een even grote opgaven als de voetballer die ooit de schoenen van Lionel Messi aan moet trekken. De Belg kwam tot 245 wedstrijden in het eerste elftal, waarin hij 85 treffers maakte en nog eens 54 keer belangrijk was met een assist. Met dat in het achterhoofd is het vrijwel onrealistisch dat Ziyech hem zomaar even opvolgt. Christian Pulisic, die in januari 2019 van Borussia Dortmund overkwam met dezelfde opdracht, kan vooralsnog niet omgaan met de verwachtingen, en Ziyech loopt het gevaar dat met hem hetzelfde gebeurt.

Neem alleen al de prijskaartjes van beide spelers. Hazard, die in 2012 nog voor 35 miljoen euro overkwam van Lille OSC, was 7 jaar later goed voor een transfersom van maar liefst 115 miljoen euro. Dat bedrag kan de komende jaren met persoonlijke prestaties en teamprestaties van Real Madrid oplopen met tientallen miljoenen. Wanneer we dit vergelijken met Ziyech, die met Ajax onder meer de Europa League-finale en de halve finale van de Champions League bereikte, dan staat zijn transfer in een schraal contrast. ‘Slechts’ 40 miljoen euro hadden de Londenaren over voor zijn komst.

Als Chelsea de Nederlandse voetballer niet gebruikt als Hazard-vervanger, maar puur kijkt naar zijn exceptionele kwaliteiten, dan mag er geen misverstand over bestaan dat Ziyech het gaat maken bij zijn nieuwe club. In de duels tegen Krasnodar en Burnley speelde Ziyech weer veelvuldig richting het centrum, waardoor hij belangrijk kon zijn met steekpasses en schoten op doel. Het resulteerde in twee goals en een assist in twee wedstrijden, wat een prima moyenne is voor een aankoop. De komende tijd is het zaak om zijn niveau vast te houden, en definitief een sleutelrol te bemachtigen.

Gaat Ziyech het bij Chelsea redden?

  • Ja, hij heeft de kwaliteiten
  • Nee, hij heeft zware concurrentie
567+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

12:17
22+
PSV dreigt uitblinker te verliezen: ‘Misschien beter naar grotere competitie gaan’
12:00
48+
Treuzelend Ajax wéér in de problemen
11:45
36+
Vertrekt Frenkie de Jong dan toch bij Barcelona?
11:29
11+
‘Davies moet nog een jaar wachten op toptransfer’
11:16
11+
Mario Gómez plaatst Neuer naast Messi
10:57
80+
Johan Derksen niet te spreken over NOS-verslaggever: “Hij vindt ook nog dat hij heel goed is”
10:37
103+
‘Nieuwe geïnteresseerde in Gravenberch’
10:20
23+
“De KNVB-beker is een soort antipool van de Super League geworden”
10:07
38+
Cillessen wil geschiedenis schrijven met NEC
10:00
44+
Legendes offeren zich op voor het goede doel: “3 dagen spierpijn”
09:44
111+
‘Opvolger Ten Hag staat klaar’
09:19
63+
‘Van Bommel op lijstje van Italiaanse topclub’
09:05
35+
AS Roma voelt zich benadeeld door Italiaanse bond
09:00
52+
Legends blikken exclusief vooruit op bijzonder duel met Ajax
08:42
34+
Blinker kijkt met plezier naar de buitenspelers van Feyenoord
08:19
79+
Hancko over moeizaam begin van zijn carrière: “Ik voelde me de flop van de Serie A”
23:36
180+
Kieft laakt Barça: “Helemaal niet zo goed elftal”
23:30
271+
“Bijlow gaat na de bekerfinale weer keepen”
23:14
234+
Verweij tipt Ajax-leiding: “Een verbetering”
23:02
558+
‘Gemeente draait Feyenoord de nek om’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie