PSV-kampioen dreigt buiten boot te vallen

Foto: PSV-kampioen dreigt buiten boot te vallen

Op de laatste dag van de transfermarkt zorgde PSV voor een flinke upgrade van de selectie. De Eindhovenaren haalden naast Mario Götze en Adrian Fein ook Marco van Ginkel (terug) naar het Philips Stadion. De van Chelsea gehuurde middenvelder herstelt nog van een slepende knieblessure, maar staat bij terugkomst voor een hels karwij. 

Marco van Ginkel keerde afgelopen transferperiode voor de vierde keer terug bij PSV. De 27-jarige middenvelder van Chelsea speelde sinds zijn overgang van Vitesse naar meer buiten dan binnen Londen en ook dit seizoen komt daar geen verandering in. De vraag is wel of de achtvoudig international van het Nederlands elftal dit jaar net zo’n impact kan hebben als de voorgaande seizoenen in Eindhovense dienst. 

Marco van Ginkel

Van Ginkel vestigde tussen 2010 en 2013 zijn naam in het internationale voetbal. De destijds middenvelder van Vitesse brak door in de Eredivisie en kon al snel op de nodige interesse rekenen. Onder andere Ajax en PSV zouden de middenvelders maar wat graag van de Arnhemmers hebben overgenomen, maar na drie jaar in het shirt van Vitesse was uiteindelijk Chelsea de club die de strijd om de handtekening van Van Ginkel won. 

Het eerste seizoen keek Van Ginkel met een kruisbandblessure voor een groot gedeelte vanaf de zijlijn toe. Nadat hij fit verklaard was, werd hij zoals zoveel talenten die op jonge leeftijd naar Russisch Londen vertrokken, door Chelsea verhuurd. Na een uitleenperiodes bij AC Milan (18 wedstrijden) en Stoke City (21 wedstrijden) leek Van Ginkel echter zijn kans te krijgen in het eerste elftal van The Blues, dat op dat moment middenvelders van het kaliber Frank Lampard had rondlopen. 


Opnieuw sloeg het noodlot destijds toe voor Van Ginkel. Waar hij in zijn periode bij AC Milan al een deel van het seizoen moest missen doordat hij in de lappenmand zat, raakte aan het begin van het seizoen 2016/2017 opnieuw geblesseerd aan zijn knie, waarmee er praktisch een streep ging door zijn doorbraak bij Chelsea. 

PSV Eindhoven

In het seizoen dat dé doorbraak moest worden voor Van Ginkel bij de Engelse grootmacht, ging hij opnieuw op huurbasis buiten Londen voetballen. Na avonturen in Italië en Engeland keerde de middenvelder terug in de Eredivisie om bij PSV te gaan voetballen. In zijn eerste seizoen voor de Eindhovenaren had hij meteen een aandeel in het gewonnen landskampioenschap, maar het was voor zijn Londense werkgever niet genoeg om hem een kans te geven in het eerste elftal. 

Twee jaar lang werd Van Ginkel verhuurd aan de Eindhovenaren, waar Van Ginkel in 2017/2018 nog een landstitel mee vierde. Aan het einde van dat jaar kreeg de middenvelder (opnieuw) last van knieklachten, waar hij eigenlijk sinds dien niet meer vanaf is gekomen. Hoewel hij vorig seizoen wel bij Chelsea op de loonlijst stond en revalideerde in Londen, kwam hij tot geen wedstrijden. 


Zodoende staat hij al meer dan 800 dagen (!) aan de kant. Hoewel er nog geen einddatum op zijn herstelperiode staat, werd zijn aflopende contract bij Chelsea met één jaar verlengd en rondde hij op de laatste dag van de transfermarkt zijn volgende huurtransfer naar PSV af. In Eindhoven ging hij de laatste fase van zijn revalidatie in en hoopt hij de eerste minuten te maken sinds zijn laatste wedstrijd, die óók voor de Eindhovenaren was. 

Flinke concurrentie

Terwijl Van Ginkel herstelt van zijn blessure en waarschijnlijk pas in december, of zelfs in de eerste maanden van 2021, pas wedstrijd fit is, spelen andere nieuwelingen sterk op ‘zijn’ positie. Afgelopen weekend maakten Andreas Fein en Ibrahim Sangaré een sterke indruk als controlerend duo op het PSV-middenveld, terwijl Jorrit Hendrikx onder Roger Schmidt bezig is aan een opmars richting het basiselftal van Roger Schmidt. 

Daarnaast heeft de Duitse oefenmeester ook nog Pablo Rosario als kanshebber op het controlerende middenveld, terwijl de twee ‘halve nummer tien’-posities voorlopig vergeven zijn aan Mario Götze en Mohamed Ihattaren of Cody Gakpo. Het is echter onwaarschijnlijk dat Van Ginkel voor de laatstgenoemde plekken in beeld zal komen; met zijn speelstijl zullen zijn passing en loopvermogen vooral van pas komen in de as van het veld. 

Dubbele achterstand

Vooral de ontwikkeling van zomeraankoop Sangaré, die als balafpakker beter tot zijn recht komt dan als spelmaker voor de defensie, en de prettige entree van Andreas Fein in de PSV-basis lijken zelfs de grote heren van het PSV-middenveld van weleer (lees: Rosario en Hendrikx) niet langer zeker van een plekje bij de eerste elf. Wanneer PSV-trainer Schmidt over een maand óók over Van Ginkel beschikt en het middenrif van PSV, naast wedstrijden tegen de ADO’s van deze wereld, ook bestand zijn tegen de druk van grotere clubs, zal hij zijn opstelling niet meteen wijzigen. 


Daardoor begint Van Ginkel praktisch met een dubbele achterstand aan zijn vierde seizoen bij PSV: dat hij binnenkwam met een blessure, dat was wel duidelijk. Daarna zal de 27-jarige middenvelder nog een aantal weken nodig hebben om voldoende wedstrijdritme op te doen – waarschijnlijk bij Jong PSV in de Keuken Kampioen Divisie – om überhaupt mee te kunnen in het tempo van het eerste elftal. Daarbij komt het feit dat hij voor de club een bekend gezicht is, maar voor Schmidt een ‘nieuweling’ blijft. 

De fysieke en sportieve achterstand lijkt Van Ginkel niet in de paar maanden speeltijd die hem dit jaar (waarschijnlijk) gegund is, in te halen. Daardoor kom je al vrij snel bij de conclusie dat deze vierde uitleenbeurt een andere reden heeft dan speelminuten op doen en een belangrijke kracht in de kleedkamer spelen. Dit seizoen mag de tweevoudig PSV-kampioen dan waarschijnlijk buiten de boot vallen, vanaf januari is hij vrij om met PSV te praten over een definitieve overstap naar het Philips Station. In dat geval is het altijd handig om alvast een jaartje onder een nieuwe trainer ‘proefgedraaid’ te hebben.

Dit seizoen gaat Van Ginkel

  • Niet wedstrijdfit zijn
  • Een contract bij PSV in de wacht slepen
  • Richten op invalbeurten
  • Basisplaats afdwingen
841+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

20:35
13+
Mossou verdedigt Vitesse-besluit: “Wees trots”
20:23
16+
‘Almere City onthult Maduro-standpunt’
20:13
44+
‘Keiharde Vandaag Inside-clash’
20:00
41+
Slot waarschuwt Feyenoord: “Dat zegt veel”
19:45
73+
Ajax onthult: “We willen een ervaren manager”
19:34
98+
‘Aanbieding voor Hirving Lozano’
19:22
345+
‘Santiago Giménez neemt transferbesluit’
19:10
241+
‘Ajax heeft groot nieuws voor Brobbey’
19:00
34+
Nieuwe club Geertruida, Taylor naar EK en Eindhoven de BESTE! | Twee Viertje met Aad #79
18:48
95+
Dost absent bij bekerfinale NEC: ‘Hij heeft er niet zoveel zin in’
18:33
84+
Slot deelt blessure-update richting bekerfinale
18:18
123+
‘Club concreet voor Frenkie de Jong, Barça twijfelt’
18:17
150+
Sturing en KNVB reageren op Vitesse-doodsteek
18:00
7+
Oranje sterkhouders terug in selectie Paris Saint-Germain
17:49
133+
Vitesse deelt video na vonnis KNVB: “Het doek is gevallen”
17:39
763+
‘Ontslag Joep Schreuder na bizarre vraag aan Hancko’
17:25
746+
Spaanse media onthullen groot nieuws over Ajax en Xavi
17:11
33+
Lazio-speler kan contract voor 100 euro verlengen
17:00
90+
(N)iets weerhoudt Feyenoord van de Dennenappel
16:59
32+
Feyenoord-boegbeeld tekent voor twee jaar bij
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie