Koeman werkt voor opvolger bij Barcelona

Foto: Koeman werkt voor opvolger bij Barcelona

Ronald Koeman leek met FC Barcelona na de overwinning op Juventus (2-0) het tij te keren bij de Catalaanse club, maar na het derde puntverlies op rij in La Liga pakken zich donkere wolken boven Camp Nou. Niet alleen sportief, ook financieel gaat Barcelona allerminst lekker. Topaanwinsten bleven uit en met de aankomende presidentsverkiezingen daarbij opgeteld, lijkt Koeman vooral voor zijn opvolger te werken. 

Ronald Koeman heeft, naast successen bij verschillende clubs, nóg een rode draad door zijn trainersloopbaan lopen. De 57-jarige oefenmeester heeft in het verleden bewezen graag te switchen van werkgever terwijl zijn contract nog doorliep en was daar net zo ongelukkig in als dat zijn ploeg Barcelona in de afwerking was tegen Deportivo Alaves (1-1, red.). 

Ronald Koeman

Koeman heeft in zijn trainersloopbaan een aantal schitterende clubs achter zijn naam weten te zetten. Als één van de weinige trainers in het betaalde voetbal stond hij voor de groep van Ajax, PSV én Feyenoord. Bij elk van die verenigingen vertrok hij ook voordat zijn contract ten einde was. Ajax verruilde hij, na een vertreksoap, voor SL Benfica. PSV verliet hij voor een mislukt avontuur bij Valencia en Feyenoord wisselde hij in voor Southampton, om die Engelse club daarna weer te verlaten voor een ogenschijnlijk betere baan bij Everton. 


In dat opzicht was er ook groot begrip toen Koeman deze zomer in ging op de interesse van FC Barcelona; gezien zijn carrière én een clausule in het contract bij de KNVB lag het immers in de lijn der verwachting dat Koeman de deur vroegtijdig achter zich dicht zou trekken. Dat hij een situatie zoals bij het Nederlands elftal, waar hij een goede band had met de spelersgroep en een kwalificatie voor het EK 2021 een goed uitgangspunt had, voor de Catalaanse chaos verruilde, wordt met de wijsheid van nu des te onbegrijpelijker. 

Catalaanse chaos

Hoewel Koeman in tegenstelling tot zijn voorgangers Barcelona weer enigszins aan het voetballen heeft gekregen, is de club buiten de lijnen een slachtveld. De corona-crisis zorgt er namelijk niet alleen voor dat het stadion leeg blijft, er geen grote aankopen gedaan konden worden gedaan in de (na)zomerse transferperiode, maar ook dat de inkomsten op het gebied van merchandising vrijwel volledig stilliggen door het gebrek aan toeristen in de Catalaanse hoofdstad. 

Door het gebrek aan middelen deed Koeman maar één noemwaardige aankoop deze zomer: Ajacied Sergiño Dest werd overgenomen voor zo’n twintig miljoen euro. De jonge Amerikaan werd niet alléén voor zijn voetbalkwaliteiten gehaald: als international van Team USA vertegenwoordigd de 19-jarige vleugelverdediger ook grote waarde voor de marketingafdeling van de club. 


De grootste chaos bij Barcelona was echter niet de corona-, maar de bestuurlijke crisis. Dat het bestuur van de Spaanse grootmacht afgelopen week opstapte, heeft voor Koeman één groot politiek nadeel. De coach is aangesteld door de voorzitter die volgens de nieuwe presidentskandidaten (en sterspeler Lionel Messi) de club naar de vernieling heeft gebracht. Daardoor staat de Zaandammer praktisch altijd met 1-0 achter en helpen de vele verliespunten in de afgelopen weken ook niet mee aan zijn positie. 

Presidentsverkiezingen

Het nieuwe Barça-bestuur moet er op korte termijn vooral voor zorgen dat de financiële situatie van de club onder controle komt. Onder leiding van Carles Tusquets moet de club in rustiger vaarwater komen richting de nieuwe presidentsverkiezingen, maar dat lijkt door één heikel punt een utopie te worden: de selectie van FC Barcelona zou opnieuw een loonoffer moeten brengen om de continuïteit van de club te waarborgen.

Daar zitten veel duurbetaalde vedettes, die zonder uitzondering één miljoen euro per maand verdienen, niet op te wachten, zo schrijven veel Spaanse media. Die situatie heeft indirect ook weer zijn terugwerking op het functioneren van Koeman: doordat de spelers in onmin leven met hun club (en doordat spelers als Frenkie de Jong en Gerard Piqué wel akkoord zijn gegaan, ook met elkaar) heeft het teammoraal van de Catalanen er ook onder te lijden. 


Toch heeft Koeman, mits de resultaten niet verbeteren, het meest te vrezen voor de campagnes van de verschillende presidentskandidaten bij de Catalaanse topclub. Vooral Victor Font, die zich al fel uitsprak tegen de aanstelling van de Zaandammer en gezien wordt als dé favoriet voor de hoogste bestuurlijke functie, was duidelijk omtrent zijn plannen voor de club. Aangezien veel fans van Barcelona op dit moment niet tevreden zijn over de resultaten van de ploeg en Font bergen met geld én Xavi als hoofdtrainer belooft, kan hij waarschijnlijk op veel steun rekenen. 

Werken voor opvolger

Al kun je de huidige prestaties van FC Barcelona niet helemaal toeschrijven op het conto van de voormalig bondscoach van het Nederlands elftal. Koeman heeft geen enkele middelen tot zijn beschikking omdat alleen de verkoop van Luis Suárez en Nelson Semedo enigszins een respectabel transferbedrag opleverde. Daardoor heeft Koeman een selectie tot zijn beschikking waar, door een aantal spelers die over het toppunt van hun carrière zijn (Pique, Sergio Busquets en op dit moment ook Lionel Messi) en matig presterende mega-aankopen (Antoine Griezmann, Ousmane Dembélé en Philippe Coutinho) vooral veel van jong talent gevraagd wordt. 

Het zal voor Koeman een verademing zijn om te mogen werken met groeibriljanten zoals Ansu Fati en Pedri, maar consequent presteren met een elftal vol talenten is een oorzaak-gevolg-relatie die in het voetbal niet blijkt te bestaan. Fati kreeg dit seizoen enkel lofzangen ten gehore, maar miste in de competitiewedstrijd tegen Alaves twee 100% mogelijkheden, waardoor de punten uiteindelijk gedeeld werden in plaats van mee naar Barcelona gingen. 


Daardoor lijkt Koeman vooral aan een succesvol fundament voor zijn (mogelijke) opvolger te werken. Net zoals het feit dat de Zaandammer in het verleden een switch maakte van een succesvolle ploeg naar een ongelukkig project, is dat óók een herhaling van zijn persoonlijke geschiedenis. Na Koemans vertrek bij Feyenoord werden de Rotterdammers immers onder leiding van Giovanni van Bronckhorst kampioen van Nederland. Wanneer Font inderdaad als president wordt gekozen en de situatie van Barcelona verandert in de tussentijd niet, heeft dat wellicht één ‘voordeeltje’: dan ligt Koeman alsnog op schema om het EK 2021 te halen.

Koeman maakte de juiste keuze om de KNVB te verlaten

  • Ja, Barcelona is helemaal top
  • Nee, hij had na EK moeten gaan
  • Ja, maar niet voor Barcelona
  • Nee, bondscoach was zijn top
1537+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

11:15
6+
‘Nagelsmann heeft groot nieuws voor Bayern München’
10:59
15+
Italiaanse media lyrisch over Oranje-tweetal: “Overweldigde iedereen”
10:45
8+
NEC kruipt uit dal: “Leek geen einde aan de ellende te komen”
10:29
20+
‘Vandaag Inside-gasten vluchten door achteruitgang’
10:15
269+
‘Megamiljoenendeal voor Brian Brobbey’
10:00
474+
Vermoedelijke opstelling NEC in bekerfinale tegen Feyenoord: opluchting in Nijmegen
09:54
135+
‘Bekerwinst niet nodig voor Feyenoord, twee keer dik gewonnen van Ajax’
09:39
10+
Trotse De Roon: “Als het zelfs tegen het grote Liverpool kan…”
09:24
274+
Onthuld: ‘Hélène Hendriks gespot met 22-jaar oudere vlam’
09:09
164+
‘Ajax-blunder met AZ-toptalent’
08:55
398+
Wilfred Genee doet boekje open over ‘Vandaag Inside-blaag’
08:40
48+
Perez tipt Koeman: “Gek om hem op te roepen als back”
08:25
486+
‘Frenkie de Jong-drama voor Ronald Koeman’
08:10
52+
‘Megaklap voor Ryan Gravenberch’
23:44
265+
De Boer deelt opvallend verhaal: “Bleef tien minuten op wc zitten”
23:21
139+
Werder Bremen-aanvoerder haalt keihard uit naar medespeler
23:00
73+
Atalanta schakelt Liverpool uit, AS Roma ondanks rode kaart door
22:59
41+
Club Brugge verslaat PAOK opnieuw, Tadic de verlenging in
22:25
503+
Open sollicitatie voor Ajax: “Ik kan het niveau aan”
22:04
199+
‘Ajax raakt hoofdjeugdopleiding kwijt aan AC Milan’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie