PSV komt noodgedwongen achter geheim wapen

Foto: PSV komt noodgedwongen achter geheim wapen

PSV moest het zondagavond tegen ADO Den Haag doen met maar liefst 7 afwezige selectiespelers. Jorrit Hendrix, Vincent Müller, Cody Cakpo, Denzel Dumfries, Maxim Delanghe, Timo Baumgartl, Pablo Rosario, Joël Piroe en Nick Viergever moesten het duel allemaal aan zich voorbij laten gaan vanwege het coronavirus. Daardoor moest hoofdtrainer Roger Schmidt met de nodige flexibiliteit zijn opstelling in elkaar zetten.



Het gemis van de belangrijke PSV’ers gaf Adrian Fein de mogelijkheid om zijn basisdebuut te maken. De 21-jarige Duitser kwam op de transferdeadline over van Bayern München, waar hij door de zware concurrentie geen kans maakte op speelminuten in het eerste elftal. In Eindhoven probeert hij zijn nieuwe kansen te pakken. Fein speelde dan wel al drie officiële wedstrijden in de hoofdmacht van PSV, maar dat waren allemaal invalbeurten. Bij elkaar stond Fein elf minuten op het speelveld, een verwaarloosbaar aantal voor een speler met zijn talenten. Tegen ADO Den Haag bleef hij de gehele wedstrijd op het veld staan.

Extreem overzicht

De Eindhovenaren begonnen onzeker aan het competitieduel, mede vanwege het grote gemis van de basisklanten. Zo had de thuisploeg een links- en rechtsback op het veld staan die normaliter op het middenveld spelen. Daardoor oogde het spel van PSV zeker in de beginfase wat rommelig. Een van de spelers die wél goed speelde was Adrian Fein. De jongeling stond vanaf de openingsfase op het veld alsof hij al jaren onderdeel van het basiselftal was. Hij durfde als controlerende middenvelder zich veelvuldig tijdens de opbouw aan te bieden en strooide vervolgens met ballen in de ruimtes, waarbij zijn overzicht nadrukkelijk aan het licht kwam.


Fein maakte bovenal indruk met zijn extreme rust die hij op het middenveld uitstraalde. Waar zijn concurrenten, zoals Ryan Thomas, Pablo Rosario en Jorrit Hendrix in balbezit nog wel eens te snel naar voren willen om de bal kwijt te kunnen, keek Fein vaak rustig welke loopacties om zich heen plaatsvonden en waar de bal vervolgens het beste heen kon. Het team, dat door de vele wisselingen van de afgelopen weken nog niet als ingespeeld geheel dient, had profijt van de ontspannenheid van Fein. Minder balverlies betekent simpelweg minder naar achteren lopen, waardoor alle energie in de aanval kon blijven.

Bindmiddel



De talentvolle Fein diende zondagavond dan ook als uitstekend bindmiddel tussen de Eindhovense verdediging en aanval. Samen met Ibrahim Sangaré, die overigens ook een uitstekende wedstrijd op de mat legde, had hij tegen ADO Den Haag de gehele middenlinie in handen. Door tactisch goed te staan, zette Fein gedurende het duel eveneens een aantal onderscheppingen op zijn naam, waarmee hij ook maar weer eens zijn bereidwilligheid voor het elftal aantoonde.


Zonder direct een hoge druk op Fein te leggen, deed zijn manier van voetballen denken aan het seizoen 2018-2019 van concurrent Ajax. De Amsterdammers speelden dat seizoen met Frenkie de Jong op het middenveld. De Nederlander haalde de bal bij zijn verdediging op en legde deze vrijwel altijd bij de juiste persoon neer, waarmee hij een transfer naar Barcelona afdwong. Fein is nog verreweg niet zo goed als Frenkie, maar heeft wél alle kwaliteiten in huis om zich verder te ontwikkelen tot een speler met een dergelijke klasse.

Teamplayer

Bij de terugkomst van de coronagevallen heeft Schmidt het zeker niet makkelijk om zijn ideale basiselftal op het veld te stellen, maar Fein moet een serieuze kans maken. Met de Duitse middenvelder in de gelederen kreeg PSV het tegen ADO Den Haag eindelijk voor elkaar om Mohamed Ihattaren en Mario Götze vrij op het veld te krijgen. Fein wist namelijk dermate snelheid in het spel te leggen dat de loopacties van de twee creatievelingen, die de Duitse oefenmeester als geen ander aanmoedigt, tot hun recht kwamen.

Fein is door de verhuurperiode van afgelopen jaar aan Hamburger SV niet gewend om wekelijks op hoog niveau te spelen, waardoor hij het naar alle waarschijnlijk dit seizoen nog niet lukt om elke wedstrijd in het basiselftal te spelen. Desalniettemin heeft PSV een speler in huis die het de komende maanden rustig in het elftal kan inpassen, terwijl hij de tijd heeft om zichzelf verder te ontwikkelen. De paar minuten die hij in de Eredivisie en Europa League kreeg, moeten echter wél behoorlijk omhoog wil Schmidt Fein het vertrouwen geven dat hij verdient. Want dat Fein in de toekomst als sleutelspeler van PSV kan dienen, staat als een paal boven water.

Hoort Fein in het basiselftal?

  • Ja, hij is goed genoeg
  • Nee, zijn concurrentie is beter
  • Nee, hij heeft tijd nodig
377+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

20:36
31+
‘Pijnlijke Van Persie-actie na Heerenveen-PSV’
20:27
130+
‘Chivu keert na 21 jaar terug bij Ajax’
20:02
58+
Feyenoord én Go Ahead Eagles verrassen met opstelling
19:42
84+
‘PSV moet absolute klassespeler aantrekken’
19:24
37+
Bliksemstart PSV: 0-3 na een kwartier (!) spelen
19:11
224+
‘Bestuurlijke onrust Ajax nog niet teruggekeerd’
18:50
6+
Goed nieuws Tévez: uit ziekenhuis ontslagen, nu alweer op trainingsveld
18:30
257+
‘Feyenoord vindt Giménez-vervanger in Schotland’
18:10
140+
Ajax-directeur eigenlijk heel ouderwets: “Terug naar het gogme van vroeger”
17:50
31+
Opstellingen Heerenveen en PSV: Bosz wijst vervanger van Dest aan
17:37
29+
Kind van de club verlengt bij Feyenoord tot 2025
17:30
151+
‘Hij is zeker geschikt om Slot op te volgen bij Feyenoord’
17:10
93+
Slot nu al geconfronteerd met opdringerige Engelse journalisten
17:00
124+
Liverpool IDEAAL voor Geertruida | Stalen Snor #55
16:50
92+
KNVB komt met update over geblesseerde Frenkie de Jong
16:30
27+
Akkoord op komst: EK-deelnemers mogen 26 spelers meenemen
16:10
207+
‘Van Praag redt eigen hachje met terugkeer Kroes’
15:51
2420+
‘Transferverrassing Berghuis en Bergwijn’
15:26
517+
Ajax verrast met Alex Kroes-wending
15:24
235+
‘Eredivisie-transfer Osame Sahraoui’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie