Onopvallende Narsingh kan sleutelrol vervullen

Foto: Onopvallende Narsingh kan sleutelrol vervullen

Feyenoord speelde dit seizoen door verschillende blessuregevallen regelmatig met Mark Diemers op de linksbuitenpositie. In de uitwedstrijd tegen FC Emmen besloot Dick Advocaat dat te veranderen. Niet de overgekomen middenvelder van Fortuna Sittard voetbalde daardoor in de aanval, maar Bryan Linssen stond weer op de linksbuitenpositie. Daardoor eindigde Luciano Narsingh in de punt van de aanval.



De voormalige rechtsbuiten van sc Heerenveen en PSV kwam in de zomer van 2019 over van Swansea City naar De Kuip, waar hij op het zijspoor was geraakt vanwege zijn matige vorm in het eerste elftal. Onder de hoede van trainer Jaap Stam hoopte Narsingh in Rotterdam weer zijn oude niveau te behalen, maar die doelstelling bereikte hij allerminst. De pijlsnelle buitenspeler van weleer had in zijn conditie een aantal stappen teruggezet, wat in het verleden juist een van zijn grootste kwaliteiten was in zijn veldspel. Wat overbleef was een voetballer die behoorlijk uit vorm was en Feyenoord zelden naar zijn hand kon zetten. 

Gekregen kans

De Rotterdammers verloren onder hoofdtrainer Dick Advocaat in de competitie nog niet, maar tegen Wolfsberger AC ging het alsnog mis. Narsingh moest in dat duel vanaf de reservebank verbeten toekijken, maar in de tweede helft kreeg hij weer eens de kans om zichzelf in de hoofdmacht te bewijzen. Waar Narsingh op hoopte, gebeurde voor hem al na tien minuten. Feyenoord stond op dat moment nog met 0-2 achter tegen de Oostenrijkers, maar door de assist van Narsingh kon Steven Berghuis eindelijk de aansluitingstreffer maken. Hoewel de thuisploeg uiteindelijk met 1-4 verloor, had Narsingh eindelijk zijn visitekaartje afgegeven.


In de Eredivisie op bezoek bij FC Emmen, eindelijk weer eens in het basiselftal te zetten. Al kan de beslissing bepaald niet los worden gezien van de blessuregevallen voorin. De afgelopen duels maakten al duidelijk dat Diemers niet de ideale oplossing is aan de linkerkant van de voorhoede. Met Narsingh naast vaste basisspelers Bryan Linssen en Berghuis beschikt Feyenoord in ieder geval weer over drie échte aanvallers. Hoe dan ook: het maakt de kans voor Narsingh er zeker niet minder om.

Centrumspits

Waar de basisplaats van Narsingh gezien zijn spel in de Europa League niet uit de lucht kwam vallen, riep zijn positie op het veld wél een groot vraagteken op. Advocaat besloot om Linssen op zijn oude positie van linksbuiten te zetten, waardoor Narsingh fungeerde als centrumspits van de Rotterdammers. In de eerste drie kwartier had Narsingh daarmee nadrukkelijk moeite. Het lukte Narsingh zelden om aan de bal te komen. Wanneer dit wél lukte, stonden bij Narsingh direct drie man om zich heen om de bal af te pakken. Die situatie is Narsingh in zijn loopbaan duidelijk niet gewend, waardoor hij zich eenvoudig liet aftroeven.


Advocaat besloot om dit om te zetten om te zetten. Niet Narsingh, maar Berghuis-vervanger Naoufal Bannis kreeg al snel de opdracht om gevaar te stichten in het zestienmetergebied van FC Emmen. Narsingh mocht aan zijn vertrouwde rechterkant proberen om zijn tegenstander op te zoeken en voor voorzetten aan de zijkant te zorgen. Met zijn snelheid kreeg Narsingh het voor elkaar om het verdedigende systeem van FC Emmen, dat lang met 10 man speelde, te doorbreken. De voetballer zocht zijn directe tegenstander Caner Cavlan meermaals op en leverde enkele gevaarlijke voorzetten af. Onder meer Linssen kreeg zo de kans op een doelpunt, maar hij duwde zijn tegenstander in zijn rug. De assist op Jens Toornstra leverde Feyenoord de 2-2 op.

Diepgang

Op het eerste gezicht kon Feyenoord tegen FC Emmen de kwaliteiten van Narsingh goed gebruiken, maar zijn positie op het veld roept wél vragen op. Al vanaf het begin van zijn carrière staat Narsingh erom bekend dat hij met zijn snelheid en voorzetten de defensie van de tegenstander kan ontregelen. Dat liet hij eerder bij sc Heerenveen en PSV zien, en in geringe mate eveneens in Engeland. Door Narsingh in de spitspositie te zetten haal je de angel uit het gevaar van Narsingh en geef je simpelweg de tegenstander de kans om Narsingh figuurlijk op te sluiten. Dát is juist wat Feyenoord niet wil.

De Rotterdammers doen er donderdag in de Europa League, in eigen huis tegen CSKA Moskou, verstandig aan om Narsingh weer aan de zijkant te positioneren. Door Narsingh diepte te laten maken aan de rechterkant creëert Feyenoord niet alleen direct kansen, maar zorgt hij er tevens voor dat de middenvelders van de Rotterdammers meer ruimte krijgen om hun loopacties te maken en zo de juiste beslissing te maken in de voortzetting van de aanval. Het kan precies het laatste puzzelstukje zijn dat het elftal van Advocaat, dat dit seizoen regelmatig kritiek kreeg op zijn spel, zijn oude vorm weer terugkrijgt.

Waar hoort Narsingh thuis?

  • Als rechtsbuiten
  • Als centrumspits
  • Op de reservebank
103+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:42
26+
Mogelijke Slot-opvolger reageert: “Ik doe niet aan geruchten”
23:18
10+
Everton doet Liverpool pijn in titelrace, United met de schrik vrij
22:53
43+
Tiental Ajax kan ternauwernood historische zege Excelsior voorkomen
22:45
550+
Litmanen sluit baan bij Ajax niet uit: ‘We zullen zien’
22:28
141+
Sean Klaiber volgt Utrecht op de voet: “Elke wedstrijd”
22:05
291+
‘Ongelofelijk domme Ajacied saboteert de boel’
21:57
338+
‘KNVB-ingreep na Ajax-Excelsior’
21:43
314+
‘Grote Potter-ontwikkeling bij Ajax’
21:22
34+
Van ‘t Schip alsnog met positieve update over ervaren duo
21:05
113+
‘Barcelona gaat helemaal los met 1,2 miljard’
20:42
30+
Derde plaats kan Twente nauwelijks meer ontgaan na zege op Almere City
20:17
418+
‘Antony-shock bij Manchester United’
20:00
65+
Dit zijn de opstellingen van Ajax en Excelsior
19:42
107+
Endrick onthult bizar contract met vriendin Gabriely
19:31
644+
‘Frenkie de Jong heeft laatste duel gespeeld’
19:19
250+
‘Rotterdam naait Feyenoord keihard’
19:00
13+
OMKOPING in bekerfinale! | Groeten out Afrika #1
18:43
628+
‘Robin van Persie wordt hoofdtrainer’
18:40
397+
‘Arne Slot ziet nachtmerrie uitkomen’
18:19
1468+
‘Ajax-transfers door Diant Ramaj’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie