Oranje-zoektocht eindigt bij Daley Sinkgraven

Foto: Oranje-zoektocht eindigt bij Daley Sinkgraven

Frank de Boer maakte vorige week zaterdag zijn voorselectie bekend voor de interlandweek in november. De bondscoach van het Nederlands elftal selecteerde redelijk dezelfde namen als hij eerder deze maand deed, al nam hij eveneens een debutant op in zijn voorselectie. Daley Sinkgraven mag stiekem hopen op een plekje bij het definitieve team, een plaats die hij dik verdient gezien zijn prestaties.

Sinkgraven en De Boer kennen elkaar uit hun gezamenlijke periode bij Ajax. De geboren Assenaar maakte als middenvelder twee jaar lang indruk bij sc Heerenveen, waarna de Amsterdammers in 2015 besloten om Sinkgraven voor zo’n 7 miljoen euro over te nemen. In de middenlinie maakte de jonge voetballer nauwelijks indruk, waardoor hij bij Ajax behoorlijk uit de gratie raakte. Dat probleem veranderde voor Sinkgraven een seizoen later, toen De Boer zijn club na een succesvolle periode verliet en een andere coach voor de groep kwam te staan.


Edwin van der Sar en Marc Overmars besloten om Peter Bosz aan te trekken. De Nederlandse trainer had met Ajax een avontuurlijker systeem in gedachten dan zijn voorganger hanteerde, maar miste overduidelijk een linksback die zijn speelstijl kon uitvoeren. Hoewel Ajax met Mitchell Dijks beschikte over een ijzersterke vleugelverdediger die het zijn directe tegenstander behoorlijk moeilijk kon maken, was Bosz meer op zoek naar een verdediger die ook in aanvallend opzicht met het niveau mee kon. Bosz turnde Sinkgraven vervolgens om tot linksback en slaagde daar ruimschoots in. Hij bereikte dat seizoen zelfs de finale van de Europa League.

Wedergeboorte



De linksbenige back hoopte na het succesvolle jaar met Bosz op meer, maar na het vertrek van de trainer raakte hij langzaam weer op een zijspoor. Onder leiding van Marcel Keizer mocht hij nog regelmatig minuten maken, maar het rommelige seizoen van Ajax had eveneens effecten op de prestaties van Sinkgraven. Met de komst van Erik ten Hag en concurrent Nicolás Tagliafico maakte de 1,79 meter lange back geen kans meer in Amsterdam. Sinkgraven moest het voornamelijk doen met invalbeurten en raakte bovendien een aantal maal heftig geblesseerd, wat zijn vorm bepaald niet ten goede kwam.

De loopbaan van Sinkgraven leek dan ook zo’n beetje ten einde te komen, maar niets was minder waar. Zijn oude trainer Bosz kreeg na zijn mislukte avontuur bij Borussia Dortmund concurrent Bayer Leverkusen onder zijn hoeden en was nog altijd gecharmeerd van de voetbalcapaciteiten van Sinkgraven. De Nederlandse oefenmeester kreeg het voor elkaar om Sinkgraven van Ajax over te nemen en hoopte zo meer dynamiek aan de linkerkant te krijgen. Daar slaagde Sinkgraven goed in, al kreeg hij wederom te maken met tegenslag.


Het eerste seizoen van Sinkgraven ging namelijk niet bepaald over rozen. Vlak voor het begin van de Bundesliga moest hij voor een korte tijd afhaken met een blessure, maar in oktober ging het pas écht mis. Door een hamstringblessure moest hij bijna twee maanden vanaf de kant toezien hoe zijn team een uitstekende vorm aantikte. Nadat hij eind november weer bij de selectie kon aansluiten, was het voor Bosz moeilijk om Sinkgraven in te passen in het elftal. Toen dit tóch gebeurde, gooide het coronavirus roet in het eten. Over alle competities genomen kwam Sinkgraven toch nog tot 23 wedstrijden, waarvan 20 duels in het basisteam.

Klachtenvrij

Het vertrouwen van Bosz doet Sinkgraven goed, want de linksback groeide in Duitsland dit seizoen uit tot een onbetwiste basisspeler. De voetballer heeft zich het systeem van Bosz eigen gemaakt en is zo in staat om de gehele linkerkant te bestrijken, terwijl hij weer op tijd terug is om aan zijn verdedigende taken te volbrengen. Met Bayer Leverkusen speelt Sinkgraven in de subtop van de Bundesliga en is hij inmiddels gewend om tegen de grote voetballers van Europa te spelen. Het is voor Sinkgraven de benodigde ervaring om nieuwe stappen te zetten.

De voorselectie bij het Nederlands elftal is daar een uitkomst van. Waar Sinkgraven in de periodes tussen zijn blessures in uitstekende wedstrijden speelde voor zowel Ajax als Bayer Leverkusen, kwam nog geen enkele bondscoach van Oranje erop om Sinkgraven een kans te geven om zichzelf te bewijzen. De Nederlander bewees de afgelopen maanden echter over voldoende verdedigende én aanvallende kwaliteiten te beschikken om een sterke bijdrage te leveren aan nieuwe successen van het Nederlands elftal.

Niet alleen beschikt Sinkgraven aan de linkerkant over een uitstekende voorzet die voor spitsen als Luuk de Jong en Memphis Depay een kolfje naar de hand zijn, ook heeft Sinkgraven een uitstekende inspeelpass in huis om de middenvelders in een goede positie te zetten. Het hoge tempo in de Bundesliga, met veel dynamiek op het middenveld, geeft Sinkgraven de extra handvatten om het spel van Oranje dynamischer te maken en zo onvoorspelbaarder voor tegenstanders als Polen en Bosnië Herzengovina. Precies wat Oranje in deze periode nodig heeft.

Oranje-linksback

Opvallenderwijs kozen de bondscoaches de afgelopen jaren nog steevast voor linksbacks die zelden tot nooit op die positie speelden. Zo waren Nathan Aké en Daley Blind spelers die bondscoaches van het Nederlands elftal meermaals probeerden aan die kant, maar beide voetballers slaagden niet erin om te overtuigen. Dat is logisch, want zowel Aké en Blind krijgen als centrale verdediger bij hun club volledig andere taken opgelegd en bouwden niet de conditie op om voortdurend de linkerkant van het speelveld te bestrijken: een rol die het team wél vraagt.


Ook onder De Boer kiest Oranje daardoor ervoor om de diepgang bovenal aan de rechterkant te laten plaatsvinden. Denzel Dumfries beschikt daar over de benodigde dynamiek om de vleugel te bestrijken, wat met de naar binnen komende Donyell Malen de afgelopen duels goed uitkwam. Aan de andere kant heeft Oranje met Quincy Promes echter eveneens een speler in huis die veel richting de spitspositie gaat, waardoor aan de linkerkant regelmatig een gapend gat ontstaat waarin geen enkele Oranje-speler in duikt.

Dat probleem is met het opstellen van Sinkgraven definitief verholpen. De van origine middenvelder beschikt over de benodigde voetbalkwaliteiten om bij het Nederlands elftal te slagen en heeft ook nog eens de conditie om het speelveld te bestrijken. Zeker tegen de komende tegenstanders zijn de kwaliteiten van Sinkgraven essentieel om kans te maken op een overwinning. Nog eens oeverloos getik in de verdediging en op het middenveld zou dodelijk zijn, opportunisme geeft Oranje handvatten voor resultaat. Als De Boer ervoor kiest om Sinkgraven op te stellen, is hij daarvan aan de linkerkant verzekerd. 

Wie moet bij Oranje linksback spelen?

  • Daley Sinkgraven
  • Nathan Aké
  • Daley Blind
  • Een andere speler
475+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:44
94+
Bayern München trekt grens: “Kan niet wachten tot Sint-juttemis”
23:29
216+
‘Ajax had Henderson helemaal niet nodig’
23:14
72+
‘Ten Hag richt pijlen op centrumspits Real Madrid’
22:48
21+
Oranje-international moet geduld hebben voor rentree
22:32
654+
‘Groot Noa Lang-nieuws bij PSV’
22:15
74+
Clubicoon Bayern München spreekt zich uit: “Onmogelijk”
21:46
261+
‘FC Utrecht neemt rigoureus besluit’
21:27
549+
Toptalent kiest voor Ajax: “Geweldig”
21:16
304+
‘Bayern München verrast met nieuwe hoofdtrainer’
20:47
455+
Derksen vreest voor ‘lachwekkend’ besluit Ajax
20:30
143+
‘Xavi blijft bij Barcelona’
20:13
103+
Advocaat laat grote droom uitkomen: “Mega blij”
19:45
472+
‘Feyenoord sluit miljoenendeal met Qatarees bedrijf’
19:29
301+
Henk Spaan haalt keihard uit naar Koeman
19:14
238+
Schouten onthult geheim: “Ik zal dat niet snel doen”
18:52
583+
‘Ajax gaat voor voormalig PSV-target van 15 miljoen’
18:31
67+
Gedrag Vinícius blijft kritiek opleveren: “Mensen proberen je op te naaien”
18:20
98+
Joey Kooij, doe niet zo BAZIG! | Raad van Aad #39
18:10
40+
Excelsior-doelman stopt op 29-jarige leeftijd en richt zich op trainersvak
17:50
116+
Oosting baalt van situatie ‘absolute teamplayer’ Brenet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie