Schmidt geeft PSV waar voor zijn geld

Foto: Schmidt geeft PSV waar voor zijn geld

PSV haalde op Cyprus op het laatste moment drie punten uit de strijd met Omonia Nicosia. De door het corona-virus geplaagde Eindhovenaren lieten tijdens het Europa League-duel niet het beste spel zien, maar PSV-trainer Roger Schmidt bewees wel dat hij zich aan kan passen aan de situatie. 

De voorbereidingen op het duel van PSV tegen Omnia Nicosia waren verre van ideaal te noemen. De Eindhovenaren, die sowieso al geplaagd wordt door het corona-virus, miste onder andere aanvoerder Danzel Dumfries voor het treffen in de Europa League en werd daags voor de aftrap nog opgeschrikt door de regelementen van de Cypriotische overheid: volgens die regels mochten mensen die corona gehad hebben, een maand lang het land niet inkomen. Daardoor miste het sowieso de Israëlische spits Eran Zahavi en zou het eigenlijk ook Jordan Teze niet kunnen opstellen. Nadat het jeugdexponent toch speelgerechtigd bleek, werd hij alsnog ingevlogen. 

Omonia Nicosia – PSV

Ondanks het late aansluiten van Teze, trad PSV met een team aan dat niet het gebruikelijke Volgassfussbal kon spelen. “Het was een moeilijke wedstrijd”, zei PSV-trainer Roger Schmidt na afloop tegen FOX Sports. “Het zijn voor ons gekke tijden, waardoor je jezelf in een moeilijke situatie bevindt. Dan doel ik niet alleen op de spelers die we vandaag misten, maar ook op de wedstrijd.”

De Eindhovenaren kwamen in de eerste helft door een wondertreffer van Jordi Garcia op achterstand. De aanvoerder van Omonia Nicosia zag bij een vrije trap van eigen helft dat doelman Yvon Mvogo ver voor zijn doel stond en schoot (de nog rollende) bal over de doelman heen in het netje. De scheidsrechter was er echter van overtuigd dat de bal stillag, waardoor het doelpunt ‘gewoon’ op het scorebord eindigde. 


Aan de hand van Mario Götze en Mohamed Ihattaren gingen de Eindhovenaren daarna op zoek naar de gelijkmaker en later de winnende treffer. De twee aanvallende middenvelders van PSV waren constant in beweging, zochten de ruimte tussen de linies en waren met hun passing, dribbels en schotkansen een plaag voor de vijandige defensie. Daar kregen de twee creatievelingen in de voorhoede hulp bij van Noni Madueke, die ondanks de schoonheid van zijn watervlugge acties geen rendement wist te overleggen. Gelukkig voor PSV deed Donyell Malen wel mee; de 21-jarige Nederlander, die in de laatste fase van de wedstrijd de aanvoerdersband mocht dragen, schoot tot twee keer toe raak. 

Roger Schmidt

Desalniettemin was het niet één groot schouwspel van PSV. De Nieuw-Zeelandse middenvelder Ryan Thomas liet zien dat het niet helemaal snor zit met zijn huidige vorm, Mvogo kon het tegendoelpunt aangerekend worden en PSV miste in de tweede helft vier 100% kansen, waardoor de zege al veel eerder veiliggesteld had kunnen worden dan in de allerlaatste minuut van de blessuretijd. 

PSV-trainer Schmidt was na afloop echter complimenteus over zijn elftal, maar verdient zelf ook een pluim in zijn reet. De Duitse oefenmeester staarde zich niet blind op zijn geliefde speelwijze zoals Erik ten Hag bij Ajax tegen Atalanta, maar hield in tegenstelling tot Dick Advocaat, die Feyenoord gisteren in een 1-4-4-2 liet spelen, wel vast aan zijn vertrouwde systeem. 


In plaats van het gaspedaal in te trappen alsof hij over de Duitse Autobahn reed, koos Schmidt dit keer voor een variant die de PSV-fans nog kende uit de tijd dat Phillip Cocu (en Mark van Bommel met minder succes) met de scepter zwaaide. De Eindhovenaren speelde met de linies kort op elkaar en zorgde ervoor dat er altijd één middenvelder voor de verdediging stond, die bij een aanval van PSV niet over de middellijn te vinden was. 

Door een stukje defensiever te denken, zorgde Schmidt ervoor dat de spelers die weinig wedstrijdrimte hadden niet over hun fysieke limiet hoefde te gaan. Zette PSV zoals gewoonlijk constant druk op de tegenstander, dan hadden verschillende spelers na een uur spelen al met hun tong op het gras gelopen en hadden de Eindhovenaren in de laatste fase van de wedstrijd de kracht niet meer gehad om op zoek te gaan naar de winnende treffer.  


Malen – Maudeke 

Omdat PSV zich iets verder liet terugzakken dan normaal, werd daardoor in aanvallend opzicht meer gevraagd van de mannen voorin. Vooral Madueke maakte gebruik van die gegeven ruimte; de jonge Engelsman voelde zich als een vis in het water naast Malen en toonde zich een waardig partner voor de 21-jarige goaltjesdief. Zijn acties zorgden voor meer dreiging dan rendement, maar zijn loopactie voorafgaand de assist bij de 1-1 verraadde de klasse van de nog maar 18-jarige aanvaller. 


Ook bij de winnende treffer van Malen profiteerde PSV van de iets minder offensieve tactiek. Waar in een ‘normale’ situatie Dumfries over de rechteraanvallende middenvelder heen dendert – en dus een extra tegenstander meeneemt – kreeg Ihattaren de mogelijkheid om Malen in die ruimte aan te spelen. De bal werd van richting veranderd, kwam bij Thomas terecht, die hem alsnog (met een gelukje) bij Malen in de voeten schoof. 

Hand van de trainer

Sinds de komst van Schmidt bij PSV is er veel te doen geweest over zijn invloed in het transferbeleid, de manier waarop hij groeibriljant Ihattaren behandelt en zijn speelwijze, maar in de Europa League-wedstrijd tegen Omonia Nicosia liet Schmidt zien waarom PSV hem zo graag wilde hebben als trainer. 

De Duitser liet zich niet gek maken door verschillende corona-gevallen in zijn selectie, durfde vast te houden aan zijn systeem, maar bleek wel realistisch genoeg om te erkennen dat zijn team in de normale speelstijl minder kans van slagen had. Door het gaspedaal niet volledig in te trappen, maar te rijden op een woonwijk-tempo kon PSV tot op het laatste moment kansen blijven creëeren. Dat is, meer dan ooit, de verdienste van de trainer. 

Wie was de beste PSV’er in de Europa League?

  • Noni Madueke
  • Donyell Malen
  • Mario Götze
  • Mohamed Ihattaren
  • Roger Schmidt
667+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

09:05
2+
AS Roma voelt zich benadeeld door Italiaanse bond
09:00
4+
Ajax Legends en team van Clarence Seedorf kijken uit naar bijzonder duel | SN Mixed Zone
08:42
7+
Blinker kijkt met plezier naar de buitenspelers van Feyenoord
08:19
31+
Hancko over moeizaam begin van zijn carrière: “Ik voelde me de flop van de Serie A”
23:36
102+
Kieft laakt Barça: “Helemaal niet zo goed elftal”
23:30
179+
“Bijlow gaat na de bekerfinale weer keepen”
23:14
166+
Verweij tipt Ajax-leiding: “Een verbetering”
23:02
442+
‘Gemeente draait Feyenoord de nek om’
22:50
4+
Juventus ontsnapt met gelijkspel
22:45
424+
Doorbraak bij Feyenoord? “Een opening”
22:30
204+
Hélène Hendriks onthult ‘nieuwe Heerenveen-trainer’
22:23
218+
‘Genadeklap dreigt voor Vitesse’
22:15
106+
Driessen ziet ‘gemiste kans voor PSV’
22:08
234+
Verrassende club voor Van Persie? “Om de hoek”
21:59
31+
Roda JC geeft kostbare zege uit handen
21:41
587+
‘Peter Bosz en Arne Slot op één shortlist’
21:35
371+
Theo Janssen rouwt: “Heel heftig”
21:23
107+
Kraaij laakt Jong-teams: “Dát is het vervelende”
21:14
919+
‘Ajax-terugkeer in de maak’
21:03
66+
Timber krijgt groen licht: “De laatste stap”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie