Geertruida exemplarisch voor ongeïnspireerd Feyenoord

Feyenoord was donderdagavond niet in staat om het povere Wolfsberger AC aan de kant te zetten. De Rotterdammers kwamen dan wel vroeg in de wedstrijd op een 0-2 achterstand, maar wisten bovenal weinig tot geen kansen in de wedstrijd te creëren. Het sleutelprobleem van het team was het middenveld, waar Lutsharel Geertruida het behoorlijk lastig had.

Hoofdtrainer Dick Advocaat zit niet in de makkelijkste fase van het seizoen. Met de blessures van Leroy Fer en João Carlos Teixeira heeft de oefenmeester vooral op het middenveld een groot probleem. Aangezien de middenlinie überhaupt al niet dik bezaaid is, moest Advocaat ook tegen de Oostenrijkers weer creatief zijn met het maken van zijn opstelling. Donderdagavond koos hij voor Geertruida als controlerende middenvelder, terwijl Jens Toornstra en Orkun Kökçü het middenrif compleet maakten. Dat de drie voetballers dit seizoen niet in een grootse vorm steken, kwam donderdagavond opnieuw aan het licht.

Druk op de bal

Het ontbrak Feyenoord tegen Wolfsberger AC vooral aan scherpte in balbezit én bij balverlies. Al vanaf de openingsfase lukte het de thuisploeg niet om op te bouwen. De tegenstander hield de linies goed gesloten en de beweging op het middenveld van Feyenoord was zelden tot nooit te bekennen. Waar Geertruida centrale verdedigers Eric Botteghin en Uroš Spajić simpel kon helpen door zichzelf aan te bieden en zo als bindmiddel tussen de twee linies te dienen, verstopte de van oorsprong verdediger zich vooral achter zijn directe tegenstanders. Het was ogenschijnlijk onzekerheid van de jongeling, maar het vervolg was dat zijn teamgenoten in de problemen kwamen.

De Rotterdamse club kreeg in de openingsfase daardoor twee doelpunten tegen, allebei gescoord uit een gegeven strafschop. Binnen vijf minuten kwam Feyenoord al op een 0-1 achterstand, al had Geertruida de mogelijkheid om het doelpunt te voorkomen. Zijn directe tegenstander kon zomaar een steekpass richting de centrumspits geven, zonder dat de Feyenoorder ook maar een beetje druk op de bal zette. Doordat hij te laat was om de steekpass eruit te halen, moest Botteghin onnodig ingrijpen en kwam de gastheer op achterstand. Ook bij het tweede doelpunt vergat Geertruida door te dekken, waardoor de 0-2 een feit was.

De tegendoelpunten brachten de Feyenoorders alleen maar meer aan het wankelen, wat ook zo zijn uitwerking had op het spel van Geertruida. Naast het feit dat de verdedigende middenvelder nauwelijks om de bal vroeg, leed hij een aantal maal gevaarlijk balverlies. Aangezien Feyenoord met twee aanvallende middenvelders speelde, ontstonden in de eerste helft onwijs grote gaten op het speelveld. Daardoor had Geertruida het voor rust vooral druk met verdedigende taken.

Korte opleving

Advocaat besloot tijdens de theepauze in te grijpen door de posities van een paar spelers om te zetten. Het betekende voor Toornstra dat hij als verdedigende middenvelder ging fungeren, terwijl Geertruida na rust op de plek van rechtermiddenvelder ging opereren. Toeval of niet, maar Feyenoord ging vanaf dat moment beter spelen en kreeg de nodige mogelijkheden om de aansluitingstreffer te maken. Het waren vooral standaardsituaties die Feyenoord voor het doel brachten en waarvan de club acht minuten na rust dankbaar gebruikmaakte. Berghuis kon de bal binnenlopen en de hoop in Rotterdam was terug.

Geertruida deed tijdens de Rotterdamse opleving uitstekend mee en had zelfs de gelijkmaker op zijn schoen. De voetballer stoomde aan de rechterkant van het speelveld op, ontving de bal en besloot om de keeper van Wolfsberger AC onder vuur te nemen. Het schot van Geertruida ging gevaarlijk richting de rechterhoek, maar kwam uiteindelijk snoeihard tegen de rechterpaal aan. Daarmee leek Advocaat alsnog zijn gelijk te halen en Geertruida donderdagavond tóch zijn kwaliteiten van pas te laten komen. Niets was echter minder waar, want een Oostenrijkse counter én penalty brachten Feyenoord uiteindelijk op een onmogelijke 1-4 achterstand.

Centrale rol

De Haagse trainer was na afloop zeer ontevreden over het Rotterdamse spel. Advocaat zal dan ook ongetwijfeld zijn conclusies trekken over een aantal spelers. Eerlijkheid gebied te zeggen dat de coach nauwelijks spelers naar de bank kan verwijzen, omdat hij simpelweg niet over een ruime spelersgroep beschikt. Zeker is wél dat Advocaat de komende wedstrijden op de centrale posities vooral moet zoeken naar spelers die enige zekerheid in het spel brengen. Uit de wedstrijd tegen Wolfsberger AC valt goed af te lezen dat Geertruida vooralsnog niet in staat is om aan deze vraag te voldoen en Feyenoord als verdedigende middenvelder verder te helpen.

Het is bovendien niet bepaald vreemd dat Geertruida zich in het Europa League-duel prettig voelde aan de rechterkant van het veld. Tijdens zijn wedstrijden voor het eerste elftal speelde hij voornamelijk als rechtsback, waardoor hij als rechtermiddenvelder goed weet wat Advocaat van hem verwacht. Wil Geertruida echter ook de komende wedstrijden in het basiselftal blijven staan, dan moet hij wél het benodigde gif brengen dat de Rotterdammers van hem vragen. Feyenoord, en zeker Advocaat, accepteert gewoonweg niet dat je het kaas van je brood laat eten. En op de boterham van Geertruida was na het duel geen kaas meer te vinden.

Waar moet Advocaat Geertruida neerzetten?