Feyenoord-droomspits speelde al in Rotterdam

Foto: Feyenoord-droomspits speelde al in Rotterdam

Op de laatste dag van de transfermarkt ging het gerucht dat Joshua Zirkzee een tijdelijke overstap naar De Kuip zou maken. De aanvaller van Bayern München bleek echter niet haalbaar voor de Rotterdammers, waardoor er een streep door de tijdelijke terugkeer van Zirkzee. Wellicht kan de oud-jeugdspeler van Feyenoord in januari de spitsenzorgen van Advocaat wél verlichten. 

Joshua Zirkzee was vooral aan het einde van de (na)zomerse transfermarkt een veel besproken onderwerp. De 19-jarige spits maakte vorig seizoen indruk door bij zijn debuut voor Bayern München een doelpunt te maken en was ook bij andere invalbeurten trefzeker. Door de aanwezigheid van topspits Robert Lewandowski lijkt het voorlopig bij die invalbeurten te blijven, waardoor hij deze zomer wellicht op huurbasis zou vertrekken om zo wekelijks aan speelminuten te komen. 

Joshua Zirkzee

Dat Feyenoord als een mogelijke bestemming werd genoemd, had niet alleen met de dunne bezetting van de spitspositie te maken. Zirkzee werd door de Rotterdammers uit de jeugdopleiding van ADO Den Haag geplukt en speelde maar kort op Varkenoord. Na één seizoen stond Bayern München op de stoep om de jonge aanvaller aan zich te binden, waardoor een debuut bij de hoofdmacht van Feyenoord op zich liet wachten. 


Bij Bayern München kreeg de jonge aanvaller vooral vorig seizoen kansen om zich te bewijzen. De jeugdinternational van Jong Oranje mocht in totaal negen keer opdraven in de Bundesliga, waar hij in 293 minuten vier doelpunten maakte en één assist gaf. Dat veelbelovende begin van zijn Bayern-carrière zou dit seizoen een gevolg moeten krijgen, alleen krijgt de Nederlandse spits niet zo veel kansen als vorig seizoen; Eric-Maxim Choupo Mouting werd aangetrokken als tweede spits en op twee korte invalbeurten na, speelde Zirkzee vooral voor het tweede elftal van Bayern, dat in de 3. Bundesliga uitkomt. 

Pas op de laatste dag van de (na)zomerse transfermarkt besloot Zirkzee dat hij tijdelijk zijn geluk ergens anders wilde beproeven. Er was destijds echter te weinig tijd om een huurovereenkomst te sluiten met een andere club, waardoor hij zich voorlopig richt op de concurrentiestrijd bij Bayern München. 

Feyenoord

Ondanks een flirt met Feyenoord, was een overgang dus niet aan de orde. “Ik heb nooit met Feyenoord gesproken”, gaf Zirkzee toe na de interland van Jong Oranje tegen Gibraltar. Heel rouwig was hij daar destijds nog niet om: “Ik kan mij bij Bayern nog altijd prima ontwikkelen. Wie zegt dat ik geen speelminuten ga krijgen? (…) Mocht dat zo zijn, dan kan ik altijd blijven. Zo niet, dan hebben we de winterstop nog.” 

Dat Feyenoord een spits zoekt en dat Zirkzee een club wil waar hij wekelijks aan spelen kan toekomen, lijkt op een match die je alleen op Tinder ziet. Ook Roy Makaay, die in het verleden voor zowel Feyenoord als voor Bayern München uitkwam, hoopt dat het in januari van een tijdelijke overgang van Zirkzee komt. 


“Hij (Zirkzee, red.) is in de pikorde gedaald”, zei de oud-spits tegen De Telegraaf als reactie op het feit dat Zirkzee niet bij de selectie zat voor de Champions League-wedstrijd tegen Lokomotiv Moskou. Volgens de Bayern-leiding moet Zirkzee nu zelf zijn kansen afdwingen. “Maar met Lewandowski in monstervorm wordt dat heel lastig”, denkt Makaay. “Bayern is wereldtop, daar wordt elk jaar meer van je geëist. Een verhuurperiode zou daarom prettig kunnen zijn, maar ik ken als buitenstaander de financiële middelen en afwegingen van Feyenoord niet.” 

Klaagzang Advocaat

Dat laatste lijkt al beantwoord te zijn door Dick Advocaat. De Feyenoord-trainer maakte tijdens een persconferentie aan het einde van de transferperiode duidelijk dat hij graag nog een extra spits aan zijn selectie zou toevoegen, maar dat daar (destijds) niet de financiële middelen voor waren. De club kon daardoor niet eens een nieuwe aanvalsleider huren, laat staan een transfersom neertellen voor een spits. 

Met de inkomsten die de club genereert uit de groepsfase van de Europa League (een vast bedrag voor het halen van de groepsfase en een premie per winst en gelijkspel) kan dat wellicht in de winterstop veranderen, maar aangezien de corona-crisis ook in Rotterdam-Zuid toeslaat, is het aannemelijk dat die inkomsten direct naar het afdekken van de kosten gaan. Of er dan nog geld overblijft om een huursom en het salaris van Zirkzee te betalen, valt te betwijfelen. 


Feyenoord mag dus hopen op een geste van Bayern München. Het komt wel eens voor dat een topclub het salaris van een speler blijft doorbetalen op het moment dat hij tijdelijk voor een andere club spelen. Dan moet daar wel een reden voor zijn. Mocht Zirkzee de aankomende maanden niet veel in actie komen bij het eerste elftal van Bayern, kan een verhuurperiode voor de Duitse recordkampioen een win-win-situatie opleveren. 

Droomscenario 

Feyenoord heeft door personele problemen moeite om de spitspositie in te vullen. Nicolai Jörgensen is de beoogd eerste spits, maar zit meer in de lappenmand dan dat hij op het veld staat. Advocaat ziet in Robert Bozenik meer een spits voor de toekomst en stelde de afgelopen weken zomeraanwinst Bryan Linssen op als diepste aanvaller, wat niet per sé de sterkste positie is van de Limburgse vleugelaanvaller. 

De speelkansen voor Zirkzee zijn bij het eerste elftal van Feyenoord dus groot. Een jonge speler die wekelijks in actie komt maakt natuurlijk veel stappen, maar of dat genoeg is om op termijn Lewandowski op te volgen, moet nog blijken. Hoewel Makaay aangaf dat de 3. Bundesliga een “hoog niveau” heeft, zal Bayern (minimaal) een half jaar in de Eredivisie waarschijnlijk hoger inschatten.


Feyenoord kan de 19-jarige spits daarnaast iets bieden wat Ajax en PSV niet kunnen: gegarandeerde speeltijd. Advocaat is ontevreden over de huidige spitsen, wilde al een nieuwe aanvalsleider halen en zorgt, mits Jörgensen fit is, voor een betere concurrentiestrijd binnen zijn elftal. Niet alleen voor Feyenoord levert dat winst op; Bayern München krijgt dan de mogelijkheid om te zien of Zirkzee echt geschikt is als opvolger voor Lewandowski.

Feyenoord moet Zirkzee huren in de winterstop

  • Ja, zonder twijfel
  • Nee, huidige spitsen zijn goed genoeg
  • Nee, Feyenoord moet iemand kopen
1145+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie