Juventus ontvangt herstelde De Ligt met open armen

Foto: Juventus ontvangt herstelde De Ligt met open armen

Onder het toeziend oog van Matthijs de Ligt speelde Juventus afgelopen weekend voor het derde maal in de competitie gelijk. In het thuisduel tegen Hellas Verona kwam de Oude Dame niet verder dan een teleurstellend 1-1 gelijkspel, dat nog slechter kon uitvallen. Vooral de manier waarop Juventus de doelpunten tegen kreeg, zal De Ligt niet bekoren. De centrale verdediger lijkt echter snel weer klaar om zijn team te helpen.

Het eerste seizoen van Matthijs de Ligt in de Serie A zat vol met ups en downs. Waar de Nederlander in de beginfase van de competitie meermaals verantwoordelijk was voor tegendoelpunten, deed hij het na de winterstop een stuk beter. De defensie van de Italiaanse landskampioen ging op de kwaliteiten van De Ligt bouwen, waardoor de Nederlander weer met zijn borst vooruit op het veld stond. Dat was zeer knap, aangezien De Ligt maandenlang aanmodderde met een slepende blessure die spelen behoorlijk onaangenaam maakte.


Bijna een jaar geleden schoot de schouder van De Ligt uit de kom, maar drie dagen later stond hij alweer in het basiselftal tegen Atlético Madrid. De Italiaanse club wist al snel dat alleen een operatie de Nederlander weer klachtenvrij zou maken, maar door blessures en schorsingen kon Juventus de afwezigheid van De Ligt niet opvangen. Daarom kozen de club en speler ervoor om maandenlang met pijnstillers te spelen, waarna hij deze zomer alsnog onder het mes ging. De Ligt herstelde de afgelopen maanden en is bijna weer fit genoeg om te spelen.

Defensieproblemen



Juventus-trainer Andrea Pirlo gaf afgelopen weekend aan dat het alleen nog wachten is op een teken van de medische staf, voordat hij De Ligt weer opneemt in de wedstrijdselectie van Juventus. Zijn terugkeer komt de club bepaald niet slecht uit, aangezien de defensie de afgelopen wedstrijden zo lek was als een mandje. Hoewel Juventus in vijf competitiewedstrijden slechts vier tegendoelpunten kreeg, had de club vooral het geluk dat het tegen wat mindere ploegen speelde. De opponenten misten de afgelopen weken verschillende grote kansen, die aanvalslinies van Europese topclubs zeker niet laten liggen.

Neem de wedstrijd van afgelopen weekend tegen Hellas Verona. Juventus speelde daarin een 5-3-2 systeem met Merih Demiral, Leonardo Bonucci en Danilo centraal achterin. Het driemanschap bleek echter niet in staat om de tegenstander van scoren af te houden. Al binnen een kwartier kreeg Juventus een tegendoelpunt te verwerken door zwak verdedigen. De bal ging naar de rechterkant van het strafschopgebied, waarna een strakke voorzet volgde op Ebrima Colley. De vleugelverdediger ontsnapte kinderlijk eenvoudig van zijn directe tegenstander en schoot de bal tegen de touwen, maar de arbiter keurde de goal af vanwege buitenspel.


Juventus bleek nauwelijks wat van deze situatie te hebben geleerd, want een kwartier na de theepauze ging het alsnog mis in de defensie. Na een snelle uitbraak van Verona kreeg Andrea Favilli de bal Frank en vrij in het strafschopgebied aangespeelt. De invaller voor de bezoekers kon de bal rustig aannemen en deze eenvoudig in de rechterhoek knallen: 1-0. Juventus kwam in de wedstrijd nog wel terug tot een 1-1 gelijkspel, maar de on-Italiaanse verdedigende fouten zullen Pirlo in aanloop naar de wedstrijd tegen Barcelona zorgen baren.

Champions League

De Italianen hopen dan ook snel op de terugkeer van De Ligt. Dat gevoel wordt versterkt als we kijken naar de verdedigende problemen van Juventus. Zo moet Juventus Bonucci de komende periode missen vanwege een bovenbeenblessure, terwijl Giorgio Chiellini met zijn hamstringklachten allerminst zeker weet wanneer hij weer inzetbaar is. In theorie heeft Pirlo woensdagavond uitsluitend de beschikking over Merin Demiral als pure centrumverdediger, wat tegen Barcelona voor zeer grote problemen kan zorgen. 

Hoewel Barcelona in de thuiswedstrijd tegen Real Madrid met 1-3 onderuit ging, en het bij tijd en wijle een slordige indruk maakte, hebben de Spanjaarden nog alles in huis om de negatieve resultaten van de afgelopen weken om te draaien. Met Lionel Messi, Ansu Fati en Philippe Coutinho beschikt Barcelona eveneens over drie kwaliteitsspelers die aan weinig ruimte genoeg hebben om een doelpunt te maken of een medespeler alleen voor de keeper te zetten. Juventus is deze week dan ook meer dan ooit gewaarschuwd.

Hoewel het er niet op lijkt dat De Ligt tegen Barcelona al in de basisformatie staat, zijn de wonderen de wereld nog niet uit. Door de negatieve resultaten van de afgelopen weken staat Pirlo in Italië redelijk onder druk, waardoor hij wellicht de nodige druk op de medische staf uitoefent. De Ligt traint alweer een tijdje volledig met het eerste elftal mee en lijkt fysiek in staat om het grote werk aan te kunnen. De vraag is echter hoeveel risico Juventus nu al met de Nederlander wil nemen, aangezien het seizoen nog behoorlijk lang is.

Leidersfiguren

Juventus mist momenteel niet alleen De Ligt, Bonucci en Chiellini als leidersfiguren achterin, ook op andere posities moet de club creatief zijn met zijn opstelling. Zo speelt aanvaller Christiano Ronaldo al een tijdje niet meer voor zijn club. De Portugees moest vanwege het coronavirus buiten de selectie blijven, waardoor Juventus tijdens de wedstrijden veel leiding binnen de lijnen miste. Het spel van Juventus was daardoor de afgelopen weken behoorlijk besluiteloos en risicovol, wat negatieve gevolgen had voor de resultaten.


Door de afwezigheid van De Ligt en de mindere fase van Juventus zal de sleutelrol bij een terugkeer van de Nederlandse verdediger binnen het elftal alleen maar groeien. Zijn medespelers zien inmiddels in dat De Ligt achterin als een slot op de deur kan dienen, waardoor Juventus een stuk constanter presteert. Als de talentvolle voetballer dan ook met de vorm terugkeert die hij vlak voor zijn blessure liet zien, dan kan De Ligt toewerken naar een leidersfunctie die hij eerder bij Ajax verdiende. 

In Amsterdam toonde De Ligt als aanvoerder van zijn elftal aan op topniveau zijn verdediging te kunnen neerzetten. Zo boekte hij destijds met Ajax overwinningen tegen Real Madrid, Juventus en Tottenham Hotspur, waarbij hij de defensie samen met Daley Blind contant gesloten hield. Juventus hoopt dat De Ligt samen met Demiral daartoe in de toekomst eveneens in staat is en dat de Italianen zo een kampioensteam bouwen dat ook in het Miljardenbal is opgewassen tegen topteams. 

Zit De Ligt bij Juventus op de juiste plaats?

  • Ja, hij past goed in Italië
  • Nee, Juventus is niet de juiste club
  • Nee, de Serie A is niet de juiste competitie
241+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:44
54+
De Boer deelt opvallend verhaal: “Bleef tien minuten op wc zitten”
23:21
31+
Werder Bremen-aanvoerder haalt keihard uit naar medespeler
23:00
21+
Atalanta schakelt Liverpool uit, AS Roma ondanks rode kaart door
22:59
10+
Club Brugge verslaat PAOK opnieuw, Tadic de verlenging in
22:25
221+
Open sollicitatie voor Ajax: “Ik kan het niveau aan”
22:04
90+
‘Ajax raakt hoofdjeugdopleiding kwijt aan AC Milan’
21:35
28+
Fiorentina naar halve finale, penalty-killer Martínez held bij Aston Villa
21:26
143+
Blind over Ajax-tijd: “Dát vond ik het grootste verschil”
21:10
56+
Real Madrid krijgt in aanloop naar Bayern-uit hulp
20:47
83+
Mourinho deed Schweinsteiger pijn op zijn verjaardag
20:27
442+
De Boer maakte ‘onbewust’ juist keuze bij Ajax
20:12
192+
Barcelona-ruzie gaat door: “Ik heb normen en waarden”
19:44
286+
‘Kansloos’ Vitesse kan hulp vergeten
19:24
787+
Huurling Ajax maakt grote indruk: “Van wereldklasse”
19:09
166+
‘Ajax moet snel zijn: toptarget krijgt aanbieding’
18:49
8617+
‘Steven Berghuis spreekt af met nieuwe club’
18:24
1944+
‘Feest na Louis van Gaal-terugkeer’
18:14
3265+
‘Gast nóóit meer in De Oranjezondag’
18:11
578+
‘Nieuwe ‘Ajax-transfer’ Erik ten Hag: 60 miljoen’
17:32
965+
‘Toekomst Lutsharel Geertruida staat al vast’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie