Brobbey kan droom laten uitkomen

Foto: Brobbey kan droom laten uitkomen

Ondanks een 0-13 overwinning bij VVV en vijf doelpunten van spits Lassina Traoré, is de spitsendiscussie bij Ajax nog lang niet geslecht. Bij FOX Sports en in zijn column in het Algemeen Dagblad ging Hugo Borst los over het grootste spitsentalent van Ajax: Brian Brobbey. De 18-jarige aanvaller van Jong Ajax ligt, ondanks een aflopend contract, nog altijd op schema bij de Amsterdammers. 

Brian Brobbey en Ajax zijn al een hele tijd met elkaar aan het onderhandelen over een nieuwe verbintenis. Waar zijn zaakwaarnemer Mino Raiola er een handje van heeft om zijn (jonge) spelers bij grote Europese clubs af te leveren, heeft Brobbey zijn zinnen gezet op een langer verblijf in Amsterdam. De 18-jarige spits heeft nog geen minuten gemaakt in het team van trainer Erik ten Hag, maar daar kan snel verandering in komen. 

Brian Brobbey

Brobbey staat al sinds jaar en dag te boek als één van de beste spelers van De Toekomst. De nu 18-jarige goalgetter schermde bij het tekenen van zijn eerste contract in Amsterdam al met de interesse van verschillende Europese topclubs, maar ondanks de belangstelling van Real Madrid ging hij toch voor zijn kansen bij Ajax. 


Nu die verbintenis aan het einde van het seizoen afloopt en Brobbey nog steeds wacht op zijn debuut in Ajax 1, reist de vraag of hij wel voldoende perspectief heeft in Amsterdam. Ondanks het uitblijven van die eerste minuten in de hoofdmacht, lijkt Brobbey op zijn plek in Amsterdam. De spits vertelde vorige week tegenover het Noordhollands Dagblad dat er maar één club is waar hij voor wil spelen: “Mijn droom is om in Ajax 1 te voetballen, dus die verlening komt sowieso goed”, verzekerde hij. 

De roep om Brobbey’s debuut zingt al wat langer door Mokum. De 18-jarige spits laat bij Jong Ajax in de Keuken Kampioen Divisie wekelijks zien dat hij tot één van de beste spelers uit die competitie behoort, en dat is precies één van de voorwaarden die Ajax stelt om in aanmerking te komen voor een eventuele (wedstrijd)selectieplek in het team van Ten Hag. 

Rijpen in de Keuken Kampioen Divisie

Marc Overmars was aan het einde van vorig voetbaljaar druk in de weer met het verlengen van de contracten van de sterren van Jong Ajax. Onder andere Ryan Gravenberch, Kenneth Taylor en Naci Ünüvar tekenden al een nieuwe verbintenis, maar een akkoord met Brobbey laat dus wat langer op zich wachten.
In augustus kreeg Overmars dezelfde vraag voorgeschoteld die Hugo Borst stelde bij FOX Sports en in zijn column in het AD: waarom staat die speler nog niet in het eerste van Ajax? Overmars gaf destijds aan dat spelers “eerst maar een jaar moeten uitblinken in de Keuken Kampioen Divisie” voordat ze in aanmerking komen voor speeltijd in het eerste. 


De enige speler voor wie dat niet gold de afgelopen seizoenen, heette Matthijs de Ligt. De verdediger van Juventus speelde maar 17 wedstrijden voor Jong Ajax in de Keuken Kampioen Divisie voordat hij vaste basisspeler werd in het eerste. Dat de 21-jarige centrale verdediger ook de jongste aanvoerder van Ajax in de geschiedenis werd en zich ook de jongste debutant in Oranje na de Tweede Wereldoorlog mag noemen, laten zien dat hij een terechte uitzondering op die regel was. 

Geleidelijke weg

Zelfs Frenkie de Jong kwam niet onder de wedstrijden bij Jong Ajax uit. Toen de speler net werd overgenomen van Willem II speelde de middenvelder uit Arkel nog 46 wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie voordat hij de definitieve stap naar de A-selectie van Ajax maakte. Lassina Traoré, die dit seizoen voor het eerst tot de vaste A-selectie behoort, kwam dit seizoen ook nog in twee Keuken Kampioen Divisie-wedstrijden uit waardoor zijn teller op 33 wedstrijden staat. 

Op dit moment heeft Brobbey nog ‘maar’ 22 wedstrijden in Jong Ajax achter zijn naam staat, waardoor eigenlijk het antwoord op de vraag ‘waarom staat hij nog niet in Ajax 1?’ gegeven is. Alleen bij gebrek aan betere opties wordt van de geleidelijke weg naar de Ajax-top afgeweken om iemand definitief over te hevelen. 


Atalanta-uit

Wanneer je de situatie vanuit dat perspectief bekijkt, is het niet zo gek dat Ten Hag op dit moment eerder voor Traoré kiest dan voor Brobbey. Traoré heeft niet alleen op basis van wedstrijden meer ervaring dan de jeugdinternational van Oranje, de boomlange spits heeft daarnaast ook een aantal A-interlands achter zijn naam staan. 

Op het moment dat één van de spitsen ontbreekt, zoals voor de Champions League-wedstrijd tegen Atalanta Bergamo het geval is, verandert de situatie wel. Klaas-Jan Huntelaar reist niet met Ajax mee naar Italië, waardoor er een plek vrij komt voor een spits. Dat Ten Hag dan wél kiest om Brobbey mee te nemen, laat in ieder geval zien dat de spits wel degelijk in de plannen van de trainer voorkomt. 

Brobbey-droom

De droom van Brobbey om te debuteren in Ajax 1 is dus zeker een stap dichterbij. Wil hij die droom echter écht waar gaan maken, dan zal hij snel zijn handtekening moeten zetten onder een nieuwe verbintenis bij de Amsterdammers. De club heeft ervaring met talenten die de deur achter zich dichttrekken en naar een Europese topclub vertrekken en zullen Brobbey weinig speelminuten gunnen op het moment dat blijkt dat hij aan het einde van het seizoen transfervrij vertrekt. 


Dat de spits, ondanks zijn uitgestelde debuut, toch perspectief in Amstedam heeft, is met de selectie voor de aankomende Champions League-wedstrijd wel bewezen. De goalgetter kan de eerste spits sinds Patrick Kluivert worden die vanuit de jeugd doorbreekt in het eerste elftal. En als je weet hoe Kluivert zijn eerste seizoen op het hoogste niveau afsloot – hij maakte het winnende doelpunt in de finale van de Champions League van ’95 – dan snap je wel waarom Brobbey droomt van datzelfde decor.

Ajax moet Brobbey

  • Voor de leeuwen gooien
  • Eerst laten bijtekenen, dan debuteren
  • Nog even laten rijpen
550+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:44
39+
De Boer deelt opvallend verhaal: “Bleef tien minuten op wc zitten”
23:21
24+
Werder Bremen-aanvoerder haalt keihard uit naar medespeler
23:00
17+
Atalanta schakelt Liverpool uit, AS Roma ondanks rode kaart door
22:59
10+
Club Brugge verslaat PAOK opnieuw, Tadic de verlenging in
22:25
207+
Open sollicitatie voor Ajax: “Ik kan het niveau aan”
22:04
84+
‘Ajax raakt hoofdjeugdopleiding kwijt aan AC Milan’
21:35
28+
Fiorentina naar halve finale, penalty-killer Martínez held bij Aston Villa
21:26
137+
Blind over Ajax-tijd: “Dát vond ik het grootste verschil”
21:10
55+
Real Madrid krijgt in aanloop naar Bayern-uit hulp
20:47
80+
Mourinho deed Schweinsteiger pijn op zijn verjaardag
20:27
430+
De Boer maakte ‘onbewust’ juist keuze bij Ajax
20:12
186+
Barcelona-ruzie gaat door: “Ik heb normen en waarden”
19:44
280+
‘Kansloos’ Vitesse kan hulp vergeten
19:24
747+
Huurling Ajax maakt grote indruk: “Van wereldklasse”
19:09
166+
‘Ajax moet snel zijn: toptarget krijgt aanbieding’
18:49
8616+
‘Steven Berghuis spreekt af met nieuwe club’
18:24
1938+
‘Feest na Louis van Gaal-terugkeer’
18:14
3254+
‘Gast nóóit meer in De Oranjezondag’
18:11
561+
‘Nieuwe ‘Ajax-transfer’ Erik ten Hag: 60 miljoen’
17:32
963+
‘Toekomst Lutsharel Geertruida staat al vast’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie