LEESTIP: De grootste Eredivisie nederlagen ooit!

Afgelopen weekend werd een historische zege geboekt door Ajax nadat er met 13-0 werd gewonnen van VVV Venlo. Nog nooit werd een club in de Eredivisie afgedroogd met zo’n groot doelpunten verschil. Toch zijn er wel een aantal wedstrijden die in de buurt kwamen. Dit zijn de grootste Eredivisie nederlagen ooit.

AFC Ajax 12-1 Vitesse (19 mei 1972)

Voor de aftrap van de zesde speelronde in het seizoen 2020/2021 was het deze wedstrijd uit 1972 die de oneervolle vermelding had voor grootste nederlaag in de geschiedenis van het Nederlandse profvoetbal. Wederom waren het de Amsterdammers die het doelpunten lieten regenen, maar dan wel tegen Vitesse in de laatste speelronde van het seizoen. Een seizoen waarin Ajax kampioen werd en slechts in vier wedstrijden punten verspeelde.

Aan de basis van dit doelpuntenfestijn stond niemand minder dan clubicoon Johan Cruijff. De nummer 14 van Ajax knalde vier keer de bal tegen het net in de negentig minuten die hij speelde. Daarvoor was het alleen wel eerst Johan Neeskens die twee keer via een kopbal de keeper passeerde. Gelukkig voor het Arnhemse publiek viel de bal gelukkig nog wel één keer in het andere net, zodat er toch nog iets van eerherstel was.

PSV 10-0 Feyenoord (24 oktober 2010)

Van Ajax in 1972 schakelen we door naar die confrontatie tussen twee andere grote Nederlandse clubs. Rotterdammers hebben nog steeds nare herinneringen aan de dag dat er tegen PSV met 10-0 verloren werd in het Philips Stadion. Dat is natuurlijk logisch, want wie in één helft maarliefst acht goals om de oren krijgt, doet toch zeker iets fout.

Voor Feyenoord was dit dan ook het geval nadat Kevin Leerdam een rode kaart kreeg (twee keer geel) in de 34e minuut. Waar de Eindhovenaren daarna nog even op afstand werden gehouden, viel in de 39e minuut een ongelukkige 2-0. Bruno Martins Indi maakte een knullig eigen doelpunt.

Ook PSV had door dat er kansen lagen tegen dit Feyenoord. Met een man extra op het veld werd naar de volgende versnelling geschakeld vanaf de start van het tweede helft. Als gevolg wist de ploeg van Fred Rutten in een kwartier tijd vijf keer het net te vinden.

Daar bleef het uiteindelijk niet bij, want in de resterende tijd werd nog driemaal gescoord, waaronder een penalty die door een overtreding van Kamohelo Mokotjo tot stand kwam. Dat dit het laatste seizoen van Mario Been als trainer van Feyenoord was, zal dan ook niemand verbazen.

PSV 10-0 FC Volendam (18 april 1998)

Dat PSV zonder al te veel problemen tegenstanders op haar knieën kan brengen, kwam in 2010 niet per se als een verrassing. Dat deden de Eindhovenaren namelijk al eens eerder. Een kleine twaalf jaar eerder om precies te zijn tegen FC Volendam in de dertigste speelronde.

Met Dick Advocaat aan het roer begon PSV goed aan de wedstrijd met een goal in de zevende minuut. Een comfortabele eerste helft volgde, waarin het 3-0 voor de thuisploeg stond toen de kleedkamers werden bezocht voor een kopje thee. FC Volendam, dat na het seizoen degradeerde, maakte eigenlijk geen schijn van kans, maar hoe erg de schade zou worden werd pas in de tweede helft duidelijk.

Opvallend zijn vooral de laatste elf minuten, waarin PSV de score verdubbelde van 5-0 naar 10-0. Goals van Cláudio, Ernest Faber en Phillip Cocu wisselden elkaar in rap tempo af. Toch bleek de monsterscore uiteindelijk niet genoeg om kampioen te worden, want Ajax liep na 29 wedstrijden al te veel punten voor op de Eindhovenaren.

PSV 10-0 Go Ahead Eagles (10 oktober 1973)

PSV is de enige club in deze lijst die daadwerkelijk een hattrick weet te scoren. Hoe ongelofelijk het ook is, de Eindhovenaren staan drie keer op rij in deze lijst met grootste nederlagen ooit in de Eredivisie. Eerder kregen Feyenoord en Volendam de wind van voren, maar dit keer is het Go Ahead Eagles dat moet afzien.

Willy van der Kuijlen is de naam van de plaaggeest uit Deventer. De spits van PSV is eigenhandig verantwoordelijk voor vier doelpunten die PSV maakte op deze koude herfstdag. Toch zullen menig Go Ahead-fans ook nog steeds nare herinneringen hebben aan de Van de Kerkhof tweeling. De gebroeders scoorden ieder namelijk ook twee keer, terwijl Harry Lubse de andere twee goals op zijn naam schreef.

Feijenoord 10-0 NAC Breda (8 december 1962)

Voor deze laatste wedstrijd in het lijstje met grootste Eredivisie nederlagen ooit gaan we bijna zestig jaar terug in de tijd. Het jaar in 1962 en de winterstop zit er langzaam maar zeker weer aan te komen. Toch leek deze voor NAC Breda net een maandje te laat te komen, want op 8 december van 1962 werd de ploeg uit Breda compleet van het veld gespeeld.

Dit keer is het Feijenoord, destijds nog met haar oude spelling, die de afstraffing veroorzaakt. Opvallend is dat de eerste helft nog redelijk spannend was. Feijenoord kwam door middel van een penalty op voorsprong, waarna er tot na de rust geen goal meer gemaakt werd. Vanaf de 52e minuut leek de ploeg van oefenmeester Simon Plooijer het spoor compleet bijster.

In een kwartier tijd werd vijf keer gescoord en stond het 6-0. Toch was het daar nog niet meegedaan. In de laatste elf minuten gooide Feijenoord het tempo opnieuw omhoog, waarna nog vier keer het net werd gevonden. Pijnlijk was het voor NAC zeker, want tot deze wedstrijd deed de club namelijk gewoon mee voor het kampioenschap.

De meest historische nederlagen ooit in de Eredivisie

Naast de monsterzege van Ajax tegen VVV Venlo, zijn dit de grootste Eredivisie nederlagen aller tijden. Nog nooit kregen clubs zoveel doelpunten om de oren. Opvallend is dat ieder match in de dubbele cijfers opliep qua score. Dit zagen we in de meest historische nederlagen in de Premier League namelijk niet gebeuren.