Spaanse lofzang over Dest smaakt naar meer

Foto: Spaanse lofzang over Dest smaakt naar meer

Sergiño Dest maakte aan het begin van de maand een hoop los. De Amerikaanse international koos niet voor een langer verblijf bij Ajax, maar verkaste naar Barcelona in de hoop op meer speeltijd dan in Amsterdam. De verwachtingen waren dat Dest zich in het basiselftal moest vechten, maar niets bleek minder waar. De vleugelverdediger speelde al drie wedstrijden en mocht het afgelopen zaterdag opnemen tegen Real Madrid. 

De eerste El Clássico van Dest viel qua resultaat dan wel tegen, dat betekende allerminst dat de voetballer persoonlijk slecht speelde. Waar de jongeling de afgelopen duels nog als linksback de geblesseerde Jordi Alba moest vervangen, mocht hij tegen Real Madrid op zijn vertrouwde rechtsbackpositie spelen. Van onzekerheid had Dest opvallend weinig last, want de voetballer speelde alsof hij al jarenlang in het eerste elftal van Barcelona voetbalde. Al was hij zich eveneens bewust ervan dat hij in de belangrijke wedstrijd van het jaar geen rare fratsen moest uithalen.


FC Barcelona-trainer Ronald Koeman gaf Dest vooraf mee dat hij zijn eigen spel zo gecontroleerd mogelijk moest houden. Dat lukte hem: de directe tegenstander van de Amerikaans international, Vinícius Júnior, nauwelijks op, terwijl hij zich in aanvallend opzicht eveneens liet gelden. De vleugelverdediger was voortdurend aanspeelbaar voor zijn ploeggenoten en zorgde ervoor dat zijn voortzettingen zonder teveel risico waren. Hij stuurde Ansu Fati onder meer een aantal keer gevaarlijk weg aan de linkerkant, en liet met enkele scherpe voorzetten zien over een geweldige traptechniek te beschikken.

Spaanse kranten

Het is zeker niet de eerste wedstrijd dat Dest zijn kwaliteiten bij Barcelona laat zien, want ook tegen Sevilla (thuis) en Getafe (uit) maakte hij al een uitstekende indruk. De gelegenheidslinksback speelde met Amsterdamse branie en creëerde ook met zijn ‘verkeerde been’ een aantal kansen. Met de terugkeer van Alba gingen de meeste mensen echter ervanuit dat Dest op de bank zou belanden, maar hij kreeg aan de rechterkant opvallend genoeg de voorkeur boven concurrent Sergi Roberto.

Het sterke spel van Dest was ook de Spaanse kranten opgevallen, waardoor het mooie cijfers voor hem regende. Zo schreef Sport over zijn optreden: “De Amerikaan vulde het met vertrouwen in. Hij kwam mee op, maakte het zichzelf niet te moeilijk en was vaak een uitweg voor ploeggenoten. Aanvallend toonde hij aan dat hij naar voren durft te gaan en achterin had hij Vinícius onder controle. Het is nog even inkomen voor Dest, maar het ziet er goed uit.” De sportkrant gaf hem dan ook als één van de weinige Barcelona-spelers een voldoende.


Ook El Mundo Deportivo vond dat Dest een uitstekende wedstrijd op de mat legde. Hoewel de sportkrant vond dat hij aan het begin van het duel wat onzeker oogde, stichtte Dest later in de wedstrijd veel gevaar. “Voor het eerst startte Dest op zijn beste positie. Hij begon wat verlegen, maar daarna kwam hij los en zorgde hij voorin een aantal keer voor gevaar door mee op te komen.” Zo gaf vrijwel elke Spaanse sportkrant zondag aan dat Dest zijn basisplaats tegen Real Madrid dubbel en dwars waard was.

Samenwerking

Het spel van Barcelona liet echter ook zien dat Dest net bij de groep is aangesloten. De opkomende verdediger mag dan wel alles in huis hebben om zich in de toekomst de opvolger van Dani Alves te mogen noemen, maar zover is het nog lang niet. Dat komt onder meer door Koeman die met het inpassen van Pedri en Ansu Fati de nodige frisheid in het spel wil brengen. De jonge spelers zorgen tegelijkertijd voor instabiliteit in het elftal, waardoor ook Dest de tijd moet krijgen om zijn plaats in het elftal op natuurlijke wijze te vinden.

Vooral bij de voorzetten van Dest is af te lezen dat de samenwerking met zijn ploeggenoten nog voor verbetering vatbaar is. Waar hij bij Ajax exact wist welke loopacties zijn ploeggenoten gingen maken, heeft dat bij Barcelona grofweg nog zijn tijd nodig. Het moet resulteren in nog meer zelfvertrouwen van zijn kant, waardoor hij zich eveneens vaker aan de zijkant gaat aanbieden. Het is tegelijkertijd mooi om te zien dat zijn connectie met Lionel Messi in zijn eerste duels al aanwezig is, waarmee je bij Barcelona al snel een streepje voor hebt.

Ook op het gebied van verdedigen kan Dest nog de nodige stappen maken. Bij het eerste en derde doelpunt van Real Madrid stonden Clemént Lenglet en Gerard Piqué behoorlijk te slapen, waardoor Barcelona twee onnodige doelpunten tegen kreeg. Betere afspraken rondom het doordekken moet de achilleshiel van het team wegnemen, maar die taak ligt vooral op de schouders van de twee centrale verdedigers, die vaak op snelheid worden geklopt door hun directe tegenstander(s).

Concurrentiestrijd

De Amerikaan kon zich in ieder geval persoonlijk geen betere start wensen bij zijn nieuwe club. Met Koeman als trainer, die hij nog kent uit Nederland, heeft hij iemand om zich heen die veel vertrouwen heeft in zijn kwaliteiten. Na zijn veelbelovende begin bij Ajax probeerde de oefenmeester hem al richting het Nederlands elftal te krijgen, maar dat mislukte: Dest koos uiteindelijk voor Amerika. Nog geen jaar later haalde Koeman hem alsnog, maar dan naar Barcelona, en geeft hij hem nu al veel verantwoordelijkheden.


Ondanks het vertrouwen moet Dest de komende tijd vooral scherp blijven en eerlijk naar zichzelf zijn. Roberto, die aan de rechterkant zijn directe concurrent is, liet de afgelopen jaren al zien niet veel minder te zijn dan Dest. Een aantal mindere wedstrijden van Dest kunnen ervoor zorgen dat Koeman de Spanjaard een kans geeft om zich te bewijzen. Dest rest dan ook om geen seconde te verslappen en de komende maanden steeds meer verantwoordelijkheden naar zich toe te trekken. Dan weet hij zeker dat Koeman hem laat staan.

Bovendien zit met de aanhoudende bestuurlijke crisis de kans nog altijd erin dat Koeman de club dit seizoen na een reeks tegenvallende resultaten plotseling moet verlaten. Een goede vorm van Dest zal er dan voor zorgen dat ook de opvolger van Koeman niet om de kwaliteiten van Dest heen kan. Zo kan hij samen met Fati, Pedri en Frenkie de Jong uitgroeien tot de kern van het nieuwe Barcelona, dat in de toekomst ongetwijfeld in staat is om nieuwe bekers in de prijzenkast te krijgen. 

Wie is een betere rechtsback?

  • Roberto
  • Dest
161+ Votes

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

22:58
8+
Manchester City neemt koppositie in Premier League weer over
22:51
17+
Feyenoord stelt kampioensfeestje PSV uit met zege
22:27
140+
‘Van Praag biedt Kroes excuses aan’
22:09
39+
De Jong zag zenuwen bij teamgenoten PSV
21:50
68+
Veerman geniet: ‘Laten zien dat we de beste ploeg van Nederland zijn’
21:46
144+
‘Slot maakt bizarre keuze bij Feyenoord’
21:26
67+
Bosz applaudisseerde in de rust: “Waanzinnig goed”
21:05
612+
Oorlog na Heerenveen-PSV: ‘puntenaftrek’
21:01
132+
Slot wil naar Liverpool: “Wordt komende dagen duidelijk”
20:50
40+
PSV door achtklapper tegen sc Heerenveen officieus landskampioen
20:36
292+
‘Pijnlijke Van Persie-actie na Heerenveen-PSV’
20:27
644+
‘Chivu keert na 21 jaar terug bij Ajax’
20:02
118+
Feyenoord én Go Ahead Eagles verrassen met opstelling
19:42
181+
‘PSV moet absolute klassespeler aantrekken’
19:24
46+
Bliksemstart PSV: 0-3 na een kwartier (!) spelen
19:11
309+
‘Bestuurlijke onrust Ajax nog niet teruggekeerd’
18:50
10+
Goed nieuws Tévez: uit ziekenhuis ontslagen, nu alweer op trainingsveld
18:30
323+
‘Feyenoord vindt Giménez-vervanger in Schotland’
18:10
194+
Ajax-directeur eigenlijk heel ouderwets: “Terug naar het gogme van vroeger”
17:50
32+
Opstellingen Heerenveen en PSV: Bosz wijst vervanger van Dest aan
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie