Van Dijk-opvolgers staan in de rij voor Liverpool

Foto: Van Dijk-opvolgers staan in de rij voor Liverpool

Virgil van Dijk staat minimaal zes maanden aan de kant door een knieblessure. De aanvoerder van het Nederlands elftal raakte in de competitiewedstrijd tegen Everton zwaar geblesseerd en is een vraagteken voor de rest van het seizoen én voor het EK aankomende zomer. Bij zijn club Liverpool zoeken ze daarom een voorlopige vervanger voor de 29-jarige verdediger. 

Dat je een speler als Virgil van Dijk niet zomaar vervangt, verraadt de selectie-opbouw van Liverpool eigenlijk al. De keuze is, helemaal voor een Engelse grootmacht, in de centrale achterhoede. Na het vertrek van Dejan Lovren naar Zenit St. Petersburg koos Liverpool ervoor om geen vervanger aan te trekken; miljoenen uittrekken voor een concurrent van Van Dijk leek lang op een waste of money en met Joe Gomez, Rhys Williams en de Nederlander Sepp van den Berg was er achter Joel Matip nog voldoende talent aanwezig. 

Virgil van Dijk

De zware blessure van Van Dijk zorgt er mogelijk toch voor dat Liverpool de transfermarkt opgaat in januari. The Reds hebben dan wel een selectie van wereldklasse, de achterhoede kan door het wegvallen van de sterkhouder nog wel een kwaliteitsslag maken. In de Champions League-wedstrijd tegen Ajax vielen er al gaten in de achterste linie van de landskampioen van Engeland, al had de defensieve onrust ook een deel te maken met doelman Adrián. 


Niet alleen in Europa, maar ook in de Premier League oogt de laatste linie van Liverpool kwetsbaar. Dat dit een relatie heeft met de mindere vorm waar Van Dijk in verkeerde de weken voor de horrortackle in de wedstrijd tegen Everton, lijkt vast te staan. Doordat Van Dijk druk was om zelf te presteren, konden spelers als Gomez en Matip zich niet optrekken aan de kwaliteiten van de Nederlandse verdediger, die voorlopig vervangen is verdedigende middenvelder Fabinho. Om de balans in de defensie te herstellen, wil Liverpool in januari de transfermarkt op om een centrale verdediger te halen. 

Perr Schuurs, Ajax – Marktwaarde: 9 miljoen euro

In de Champions League-wedstrijd tegen Ajax hield Perr Schuurs zich staande in de duels met Liverpool-ster Sadio Mané. De 20-jarige Limburger kreeg na afloop van het duel complimenten van voormalig topverdediger Rio Ferdinand en werd door Liverpool-legende Michael Owen omschreven als ‘de nieuwe Matthijs de Ligt’ in het hart van de Amsterdamse defensie. 

Hoewel de Limburger door slordig balverlies een ingooi weggaf waarna Liverpool op voorsprong kwam, zal de lofzang van de bovenstaande oud-spelers óók bij Liverpool-manager Jürgen Klopp terecht zijn gekomen. De Duitse oefenmeester kon met eigen ogen zien hoe Schuurs de steraanvallers van The Reds vaak fysiek de baas was en dat hij ook over voetballende kwaliteiten beschikt, waardoor hij uiterst interessant kan zijn voor Liverpool. Met een geschatte marktwaarde van negen miljoen euro zal hij daarnaast voor Engelse begrippen geen grote investering zijn. 


David Upamecano, RB Leipzig – Marktwaarde: 60 miljoen euro

Nog voordat Van Dijk geblesseerd raakte, werd er echter al een andere verdediger nadrukkelijk in verband gebracht met Liverpool. David Upamecano is sinds zijn overgang van RB Salzburg (2017) uitgegroeid tot één van de sterkhouders van Leipzig en is in de transferperiode altijd onderwerp van gesprek als het gaat om een transfer naar een Europese topclub. De 21-jarige verdediger was vorig seizoen één van de belangrijke schakels in het Champions League-succes van RB Leipzig en debuteerde onlangs voor de nationale ploeg van Frankrijk. 

Een combinatie van het langlopende contract van Upamecano (2023) en de hoge marktwaarde (60 miljoen euro) zorgden er waarschijnlijk voor dat de Europese Elite deze speler vooralsnog oversloegen. In zijn vorige contract had hij nog een ontsnappingsclausule van vijftig miljoen euro staan, maar naar verwachting zal een geïnteresseerde club tachtig tot honderd miljoen euro moeten neertellen om hem los te weken bij de Bundesliga-club. 


Ozan Kabak, Schalke 04 – Marktwaarde: 29 miljoen euro

In de Duitse competitie loopt nog een speler die Liverpool interessant lijkt te vinden: Ozan Kabak. De 20-jarige Turk brak vorig seizoen definitief door bij Schalke 04 en mocht zich deze zomer ook al verheugen op de interesse van The Reds. Destijds kwam het echter niet tot bod, maar daar kan door de blessure van Van Dijk dus verandering in komen. 

In vergelijking met Upamecano is Kabak een stuk goedkoper: volgens Duitse media mag de international van Turkije (vier interlands) bij een bod tussen de dertig en veertig miljoen euro vertrekken bij Schalke 04. Volgens Engelse media is Liverpool daar zeker toe bereid en zou het volgens Sunday Mirror inmiddels de gesprekken hebben geopend om een winterse overgang veilig te stellen. 


Ben White, Brighton Hove & Albion – Marktwaarde: 15 miljoen euro

Dat de naam van Ben White als mogelijke versterking voor Liverpool genoemd wordt, lijkt op het eerste gezicht opmerkelijk. De 23-jarige centrale verdediger van Brighton Hove & Albion wacht nog op zijn eerste interland, speelde vorig seizoen in de Championship voor Leeds United en mag zich dit jaar eigenlijk voor het eerst écht basisspeler noemen bij de Engelse middenmoter. 

In Engeland zijn de regels echter anders dan in Nederland, waardoor clubs minimaal acht homegrown-spelers in de 25-koppige Premier League-selectie moeten herbergen. Aangezien White zijn opleiding bij Southampton genoot, valt hij binnen die regelementen. Daarnaast is de verdediger sinds vorig seizoen, waar hij met Leeds United promoveerde naar de Premier League, bezig aan een opmars richting de top. Dat hij in vergelijking met Upamecano en Kabak ook ‘weinig’ kost, zal ook meespelen in de interesse. 


Ezequiel Garay, transfervrij – Marktwaarde: 4,8 miljoen

Wanneer de nood écht heel hoog is, kan Liverpool er altijd voor kiezen om een transfervrije speler aan de selectie toe te voegen. Engelse media meldden dat er daarom ook interesse is voor Ezequiel Garay, een 34-jarige Argentijnse verdediger die sinds zijn vertrek bij Valencia zonder club zit. Garay zal in ieder geval een stukje ervaring toevoegen aan de jonge achterhoede van Liverpool. 

Eerder werd ook oud-PSV’er Daniel Schwaab in verband gebracht met een overgang naar Liverpool, maar de Duitse verdediger zette onlangs een punt achter zijn carrière. Wellicht is Liverpool daarom uitgekomen bij Garay, die in het verleden meerdere malen in verband werd gebracht met een transfer naar de Premier League-top. Of de 32-voudig international van Argentinië op dit moment ook dé droomaanwinst is voor de achterhoede, valt echter te betwijfelen.

Wie zou jij halen om Van Dijk te vervangen?

  • Perr Schuurs
  • David Upamecano
  • Ozan Kabak
  • Ben White
  • Ezequiel Garay
  • Niemand, Fabinho is prima
730+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

16:21
1+
Hancko: “Ik wil zo’n nederlaag niet nog een keer ervaren”
16:05
1641+
Vermoedelijke opstelling Feyenoord in bekerfinale tegen NEC: Trauner en Bijlow terug
16:05
58+
Grote Kroes-climax lijkt stapje dichterbij
15:40
66+
‘Lozano in ruildeal weg bij PSV’
15:24
46+
NEC-iconen tippen: zó is Feyenoord te verslaan
15:09
174+
‘Walgelijk’ Vandaag Inside met grond gelijkgemaakt
14:46
60+
Ten Hag slaakt zucht van verlichting
14:25
77+
“NEC gaat het Feyenoord moeilijk maken”
14:09
84+
‘Zidane keert terug als hoofdtrainer’
14:00
190+
Keert Van Gaal bij Ajax terug als hoofdtrainer?
13:45
62+
‘Drama voor Memphis Depay bij Atlético Madrid’
13:26
130+
‘Deense huurling vertrekt definitief bij Ajax’
13:10
116+
‘Ajax hengelt naar jeugdspeler FC Emmen’
13:00
22+
NEC-helden geven tips voor de bekerfinale | SN Meet Zomer & Leiwakabessy
12:41
128+
Chelsea neemt afscheid van Nederlands talent
12:29
137+
Opbloeiende Brobbey benoemt ‘grote droom’
12:17
366+
Jan Smit oordeelt snoeihard over FC Volendam
12:00
132+
Slot verdedigt: Giménez drastisch achteruit na winterstop
11:47
0+
Voorbeschouwing: kan NEC verrassen en de bekerfinale winnen of pakt Feyenoord de veertiende cup?
11:45
50+
Sierd de Vos onthult ‘bijzondere’ droomgast
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie