Wonderbaarlijk Ajax-duo, Mauro manusje van alles

Foto: Wonderbaarlijk Ajax-duo, Mauro manusje van alles

Het was een historisch weekend in de Eredivisie met Ajax dat een 0-13 overwinning boekte op VVV-Venlo. Concurrenten PSV en Feyenoord deden het een stuk minder met respectievelijk een verlies en gelijkspel. Wij zetten de beste vijf spelers van het Eredivisieweekend op een rij.



5. Mauro Junior



PSV moest zondagmiddag behoorlijk improviseren om een elftal te formeren. Denzel Dumfries, Cody Gakpo, Pablo Rosario, Timo Baumgartl, Maxime Delanghe, Joel Piroe en Mario Götze haakten allemaal af, waardoor hoofdtrainer Roger Schmidt met zijn team moest schuiven. Het resulteerde in een opvallende verschuiving voor Mauro Junior. De doorgaans middenvelder nam het de afgelopen wedstrijden nog op als een van de twee centrumspitsen, maar kreeg tegen Vitesse met het andere uiterste te maken.


Mauro kreeg van de Duitse oefenmeester namelijk de opdracht om Dumfries te vervangen als rechtervleugelverdediger. Opvallend genoeg viel de voetballer in de wedstrijd zeker niet tegen. De gelegenheidsverdediger was fel op de bal en bemoeide zich bovendien regelmatig met de aanval. Mocht Dumfries dan ook nog eens niet bij de selectie zitten, heeft Schmidt met Mauro een speler in huis die een uitstekende vervanger is. Al komt Mauro in de middenlinie het allerbeste tot zijn recht.



4. Henk Veerman



De terugkeer van Henk Veerman heeft sc Heerenveen duidelijk goed gedaan. De centrumspits dient als sterk aanspeelpunt voor zijn ploeggenoten en bewees in het nog prille seizoen dat het hij scoren in Duitsland nog niet is verleerd. Ook in de thuiswedstrijd tegen FC Emmen was Veerman belangrijk door twee doelpunten erin te schieten. Dat had overigens ook een hattrick kunnen zijn, maar Veerman schoot een uitstekend teruggelegde kans hoog over.

Dat Veerman dit seizoen uitstekend bezig is bij zijn oude club, laat de topscorersranglijst inmiddels wel zien. De ervaren aanvaller staat op een gedeeld tweede plaats op de ranglijst samen met Lassina Traoré, Danilo en Giorgos Giakoumakis. Alle aanvallers lukte het dit voetbaljaar om vijf doelpunten te maken. Volgend weekend wacht sc Heerenveen een uitwedstrijd tegen Sparta Rotterdam en moet Veerman weer proberen om zijn team naar een overwinning te loodsen. En zichzelf wellicht naar de kopgroep van de topscorers te schieten.

3. Jens Toornstra



Het was voor Feyenoord-trainer Dick Advocaat een flinke puzzel om de ideale basisformatie te formeren, maar dat is inmiddels gelukt. De Rotterdammers spelen met Mark Diemers als hangende linksbuiten, terwijl Bryan Linssen en Steven Berghuis de aanval compleet maken. Jens Toornstra, die in voorgaande jaren zowel aanvallende middenvelder als aanvaller was, speelt opvallenderwijs al wedstrijden lang als verdedigende middenvelder. En dat doet hij met verven.


In de uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk bracht Toornstra het nodige tempo op het middenveld en zat hij daarnaast regelmatig tussen de opbouw van de opponent, waardoor hij van onschatbare waarden was in het aanvalsspel van de Rotterdamse club. Toornstra ziet met zijn ervaring simpelweg veel situaties aankomen, waar het team van Advocaat van profiteert. Hoewel Advocaat voor het seizoen voor gek was verklaard met Toornstra op ‘6’, blijkt het een schot in de roos te zijn.

2. Antony



Geen voetballiefhebber zal de uitslag van Ajax zaterdagmiddag ontgaan zijn. De Amsterdammers speelden een eenvoudig duel tegen VVV-Venlo, maar hadden nooit verwacht dat ze op 24 oktober een record van 0-13 zouden neerzetten. De Braziliaanse aanvaller Antony scoorde slechts een doelpunt, maar speelde desondanks een waanzinnige wedstrijd. Antony zorgde voor de nodige dreiging op de rechtervleugel en leverde naast zijn goal een aantal belangrijke assists af.

Evenals de afgelopen weken viel Antony op met zijn flamboyante techniek. De creatieveling is in staat om met enkele korte voetbewegingen zijn medespeler een niet te missen kopkans te geven, zoals hij bij de eerste treffer van Ajax liet zien. Dat deed hij vervolgens nog een aantal maal, terwijl hij in de tweede helft ook nog eens een intikkertje het doel in werkte. Zijn spel was kortom veelbelovend voor aankomende dinsdag, wanneer hij tegen Atalanta hoogstwaarschijnlijk zijn debuut maakt in de Champions League.

1. Lassina Traoré



De spitspositie van Ajax was de afgelopen weken een belangrijk onderwerp in de Nederlandse media. Hoewel het gehele elftal van trainer Erik ten Hag behoorlijke draaide, hingen in het centrum van de aanval grote vraagtekens. Die twijfels waren onder meer gericht op Lassina Traoré, die maar geen sterke indruk achterliet. Tot de uitwedstrijd tegen VVV-Venlo, waarin hij maar liefst vijf treffers op zijn naam zette en Ajax richting een 0-13 overwinning schoot.


De jonge voetballer begon twijfelachtig aan de wedstrijd, maar ging na elk gescoord doelpunt steeds beter functioneren. Vooral de mooie loopacties vielen tijdens het duel op, waaruit bijvoorbeeld het laatste doelpunt van Traoré viel. Het is voor Ajax én Traoré dan ook te hopen dat de spits de vorm die hij tegen VVV-Venlo liet zien, de komende weken vasthoudt. Het is voor Traoré namelijk het ideale moment om zich tot onbetwiste centrumspits te kronen.

Wie was de uitblinker in de Eredivisie?

  • Mauro Junior
  • Veerman
  • Toornstra
  • Antony
  • Traoré
238+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie