Ihattaren toont Schmidt zijn exceptionele kwaliteiten

Foto: Ihattaren toont Schmidt zijn exceptionele kwaliteiten

PSV moest zondagmiddag door de vele coronagevallen in de selectie behoorlijk improviseren. De Eindhovenaren speelden een lastige uitwedstrijd tegen Vitesse en moesten dan ook aan de bak om een overwinning over de streep te trekken. Met een nipte nederlaag (2-1) keerde PSV uiteindelijk teleurgesteld terug naar huis, een uitslag waar ook Mohamed Ihattaren geen verandering in kon brengen. 

Hoofdtrainer Roger Schmidt koos in Arnhem weer eens voor Mohamed Ihattaren op het middenveld. Sinds zijn aantreden is de Duitser van mening dat de creatieve middenvelder te weinig op het veld doet om een basisplaats te verdienen. Buiten zijn motivatie heeft Schmidt kritiek op zijn speelstijl, die volgens de oefenmeester voorlopig niet past in het systeem dat hij bij PSV wil hanteren. Het resulteerde vooralsnog in een teleurgestelde Ihattaren op de reservebank.


Naast de kritiek van zijn coach kreeg hij voor het eerst in zijn carrière te maken met kritische media. Verschillende kranten berichtten over zijn houding bij PSV, die er een van vedette zou zijn, en zijn zienswijze op hoe PSV hem in het veld zou moeten gebruiken. Zijn matige invalbeurten hielpen niet bepaald mee om dit beeld uit de wereld te helpen, maar op bezoek bij Vitesse liet Ihattaren weer een schim van zijn klasse zien.

Centrale rol

Waar PSV normaliter in een vast 4-2-2-2 systeem speelt, liet zondagmiddag zien dat de club ook in een andere formatie uit de voeten kan. Vanwege het ontbreken van Denzel Dumfries, Cody Gakpo, Pablo Rosario, Timo Baumgartl, Maxime Delanghe, Joel Piroe en Mario Götze koos Schmidt ervoor om enige zekerheid in het basiselftal in te bouwen. Daardoor speelde PSV niet met twee, maar drie controlerende middenvelders: Ryan Thomas, Ibrahim Sangaré en Jorrit Hendrix. Kort daarvoor had Ihattaren alle bewegingsvrijheid om te zorgen voor een goede voortzetting in de aanvallen van de bezoekers.


De aanvallende middenvelder was in de opbouw voortdurend aanspeelbaar en had vrijwel altijd een snelle, slimme voortzetting in zijn mars. Zo was hij met zijn korte wegdraaien een plaag voor het middenveld van Vitesse, terwijl hij met zijn schitterende lange passes ook nog eens zorgde voor de nodige spelverplaatsingen en daardoor ruimte voor zijn teamgenoten om door te voetballen. Zijn ploegmaten waren echter niet altijd in staat om de juiste inschattingen te maken.

Geringe werklust

Eerlijkheid gebied te zeggen dat Ihattaren zijn trainer ook zondag in zijn kritische mening bevestigde. Bij balverlies heeft PSV simpelweg maar weinig aan de middenvelder en shockt hij vaker dan Schmidt lief is naar zijn eigen helft om ruimtes voor zijn teamgenoten dicht te lopen. Tot balveroveringen leidt het zelden tot nooit. Wanneer dit in de geringe gevallen alsnog het geval is, dan komt dat eerder door goede loopacties van Sangaré of Hendrix dan door de werklust die Ihattaren ten tonele brengt. Kortom, tijdens het druk zetten speelt PSV in theorie tijdelijk met een man minder.

Aan de andere kant zijn de voetballende kwaliteiten van Ihattaren niet te vergelijken met die van zijn medemiddenvelders, waardoor PSV alles in het werk zou moeten stellen om de capaciteiten van de talentvolle Nederlander zo goed mogelijk te benutten. Natuurlijk leidt Ihattaren in een mindere wedstrijd regelmatig balverlies en moeten zijn teamgenoten zijn fouten vervolgens goed maken, zoals in de Europa League-wedstrijd tegen Granada, maar tegelijkertijd versneld hij het spel aanzienlijk en is Ihattaren nog altijd in staat om de snelle Eran Zahavi en Donyell Malen binnen een seconde alleen voor de keeper te zetten. Risico’s hebben zo hun keerzijdes, dat is niet te voorkomen.

Benodigde bewegelijkheid



Ihattaren zorgt daarentegen, zeker wanneer Mario Götze in de formatie ontbreekt, voor de benodigde bewegelijkheid om het spel van de Eindhovenaren op gang te brengen. De creatieveling speelde tegen Vitesse dan wel als aanvallende middenvelder, maar dat betekende allerminst dat hij alleen maar centraal op het speelveld te vinden was. Gedurende de wedstrijd was Ihattaren op alle kanten van het veld terug te zien en bracht hij zijn directe tegenstanders een aantal maal flink in twijfel. Het zorgde voor een aardige kans aan het einde van de eerste helft, maar het schot van de middenvelder ging vlak langs het doel.


Ook na de theepauze liet Ihattaren bij tijd en wijle zijn creativiteit en overzicht, wat de vraag oproept waarom de voetballer zo vaak op de reservebank moet plaatsnemen. Bekend is van Schmidt dat hij zijn speelwijze boven de kwaliteiten van zijn spelersgroep stelt, maar is die denkwijze niet achterhaalt? Grote coaches als Louis van Gaal, Pep Guardiola en José Mourinho weten als geen ander dat een systeem pas werkt bij de juiste spelersgroep. Andere voetballers vragen om een ander systeem, hoe graag je het ook wil. Om de kwaliteiten van uitblinkers Ihattaren, Götze, Malen en Gakpo te benutten, moet Schmidt ze in hun kracht laten spelen. Dan maakt PSV pas écht kans op de landstitel.

Verdient Ihattaren een vaste basisplaats?

  • Ja, hij heeft fantastische kwaliteiten
  • Ja, hij is het beste dat PSV heeft
  • Nee, hij verzet te weinig arbeid
222+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

13:16
3+
Bosz komt in aanloop naar NEC-uit met blessurenieuws
12:48
60+
“Dest kan balans in kleedkamer verstoren”
12:28
148+
Tom Egbers keert terug bij de NOS
12:17
48+
‘Kökcü neemt bij Benfica belangrijk besluit’
12:00
49+
Van ‘t Schip begint bij Ajax aan eindexamen
11:57
44+
Leicester-coach ontslagen wegens relatie met speelster: ‘Dit is niet gezond’
11:52
114+
NEC-supporters furieus na Vitesse-besluit: “Zware competitievervalsing”
11:37
22+
‘Rolmodel’ Henderson oogst lof: “Heb heel goede band met hem”
11:28
14+
5 Nederlanders bereiken halve finale Champions League
11:22
253+
Heeft Ajax nieuwe Frenkie de Jong?
11:07
39+
Oud-Vitessenaar uit zorgen: “Hoort niet zo laag te spelen”
10:50
49+
EK-bierwaarschuwing: “1 april-grap?”
10:35
867+
‘Alfred Schreuder blokkeert Ajax-overgang’
10:20
212+
‘Ajax-zomertransfer: 27 miljoen’
10:17
92+
Smakelijke FC Utrecht-onthulling over Ten Hag: “Iedereen werd gek van hem”
10:00
139+
Oud-Feyenoorders investeren in Mexico in carrière en portemonnee
09:56
50+
NEC-aanhang hoort Vitesse-tegenvaller
09:48
819+
‘Berghuis-transfer voor fooi’
09:41
32+
Jong PSV-trainer kondigt vertrek aan: “Tijd voor een volgende stap”
09:25
6758+
‘Van der Gijp op non-actief bij Vandaag Inside’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie