Tegenvallende Kökcü verdient basisplaats bij Feyenoord

Foto: Tegenvallende Kökcü verdient basisplaats bij Feyenoord

Orkun Kökcü was afgelopen seizoen een van de grote uitblinkers van Feyenoord, maar dit voetbaljaar valt de creatieve middenvelder opvallend tegen. De Turkse International krijgt van hoofdtrainer Dick Advocaat nog maar weinig speeltijd en moet het dan ook doen met enkele invalbeurten. Donderdagavond mocht hij vanwege de afwezigheid van Leroy Fer weer eens vanaf het begin aantreden, maar wederom maakte hij geen grootse indruk.

De basisplaats van Kökcü was een grote verrassing in de opstelling van Feyenoord. In het thuisduel tegen Sparta Rotterdam van afgelopen weekend viel Fer geblesseerd uit en koos Advocaat nog voor Lutsharel Geertruida als invaller, een eigen talent die van origine in de defensie speelt. Desondanks was vooraf de verwachting dat de ervaren oefenmeester in de Europa League wederom voor Geertruida zou gaan, maar verrassend genoeg dacht Advocaat donderdag meer aan de creativiteit van Kökcü te hebben. 

Samenwerking

De Rotterdammers speelden vanwege de nog niet wedstrijdfitte Nikolai Jørgensen wederom met Mark Diemers als hangende linksbuiten, terwijl Kökcü als aanvallende middenvelder aan het slag ging. Centraal op het middenveld haalde Kökcü echter weinig uit, waardoor Feyenoord naarmate de eerste helft vorderde steeds vaker ervoor koos om het tweetal om te draaien en zo Kökcü aan de linkerkant neer te zetten. Daardoor kwam de voetballer steeds vaker aan de zijkant van het speelveld in balbezit, waar hij weinig gebruik kon maken van zijn creativiteit.

Met het heen en weer schuiven van Kökcü en Diemers probeerde Advocaat nadrukkelijk om beweging in het Rotterdamse spel te krijgen, waarmee hij Dinamo Zagreb wilde ontregelen. Dat lukte gedeeltelijk, al toonde het spel van de bezoekers eveneens aan dat zowel Diemers als Kökcü geen échte buitenspelers zijn en daardoor geneigd zijn om niet de directe tegenstander op te zoeken met de bal, maar deze terug te spelen naar een middenvelder. Daarmee was de voorspelbaarheid in het spel nadrukkelijk aanwezig.

Geboden kans

Kökcü is na alle transfergeruchten van afgelopen zomer bovendien nog altijd niet in zijn vorm die hij vorig seizoen op de mat legde. De veelbelovende voetballer stond gedurende de zomer in de belangstelling van enkele grote Premier League-clubs, waaronder Arsenal, maar na enkele goede gesprekken kon Advocaat hem duidelijk maken dat een langer verblijf in de Kuip hem en zijn kwaliteiten goed zou doen. Kökcü blonk simpelweg slechts één seizoen nog uit, waardoor hij bij Feyenoord in zijn tweede jaar voldoende kon bewijzen.

De voetballer had aan het begin van het seizoen echter duidelijk moeite om zijn hoofd bij Feyenoord te houden, wat ook in het duel tegen Dinamo Zagreb was waar te nemen. De talentvolle voetballer kwam in de openingsfase maar weinig in het spel voor. De keren dat hij wél in balbezit kwam, liet hij bij vlagen wat van zijn kwaliteiten zien. Tegelijkertijd lukte het Kökcü minstens even vaak niet om de bal bij zijn medespeler te krijgen en leidde hij enkele keren gevaarlijk balverlies, waarbij Dinamo Zagreb gevaarlijk richting het doel van Justin Bijlow kon stormen.

Voor de rust lukte het Kökcü desondanks om met enkele slimme steekpasses zijn medespelers alleen voor de keeper te zetten, al faalde zowel Bryan Linssen als Steven Berghuis om Feyenoord op voorsprong te zetten. Door de rode kaart van Marcos Senesi zat voor Advocaat er jammerlijk niets anders op dan Kökcü te wisselen voor Eric Botteghin en zo Feyenoord te behoeden voor een onnodige nederlaag in het eerste duel van de Europa League, wat de club uiteindelijk lukte.

Teleurstellend duel


Ondanks de wissel kreeg Kökcü uiteindelijk vijfkwartier de tijd om zichzelf voor Advocaat te bewijzen. Dat lukte de voetballer slechts voor een gedeelte, want het duel tegen Dinamo Zagreb was niet bepaald zijn beste wedstrijd uit zijn carrière. Waar Diemers, Berghuis, Linssen en Teixeira erin slaagden om verschillende gevaarlijke situaties in de doelmond van de opponent te creëren, kwam Kökcü nauwelijks in het spel voor en sloegen medespelers hem opvallend vaak over: niet bepaald een goed teken voor een speler van Feyenoord.

Hoewel het matige spel van Kökcü Advocaat zal laten twijfelen voor aankomend weekend, als de Rotterdammers het opnemen tegen RKC Waalwijk, doet de oefenmeester er verstandig aan om Kökcü voor een aantal wedstrijden in het basiselftal te laten staan. Het optreden van het talent van Feyenoord straalt namelijk onzekerheid uit, wat voor een groot gedeelte komt door een gebrek aan wedstrijdritme. Het is een aspect dat verdwijnt naarmate hij meer vertrouwen in zijn lijf voelt. Als Kökcü op zijn best is, kan hij voor een hoop extra punten in Rotterdam zorgen. Dat bewees afgelopen seizoen wel.

Verdient Kökcü een basisplaats?

  • Ja, hij heeft voldoende kwaliteiten
  • Ja, zijn concurrenten zijn minder
  • Nee, hij is (nog) niet goed genoeg
35+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:41
13+
Fans reageren op PSV-drama: ‘Gun je niemand’
23:17
20+
‘Vitesse benadert clublegende voor trainerspositie’
22:54
8+
IJzersterk Arsenal pakt koppositie na klinkende zege op Chelsea
22:30
69+
Slot naar Liverpool? ‘Dat zou fantastisch zijn’
22:15
48+
ED bevestigt: ‘Einde seizoen voor PSV-sterkhouder’
21:50
122+
De Telegraaf heeft EK-boodschap voor Noa Lang
21:30
214+
Ajax-flop vertrekt voor miljoenen naar oude club
21:15
710+
‘Dit bedrag vraagt Feyenoord voor Arne Slot’
20:50
251+
‘Premier League-trainer grootste kandidaat bij terugkeer Alex Kroes’
20:35
54+
‘Thiago Silva verlaat Chelsea voor nieuwe club’
20:20
94+
Gemengde reacties vanuit Engeland op Slot-geruchten: ‘In Arne we trust’
19:50
114+
Feyenoord: ‘Nog niks van Liverpool gehoord over Slot’
19:35
241+
Van der Vaart blikt terug op zijn ‘slechtste beslissing ooit’
19:20
209+
Van ‘t Schip komt met veelbelovende Henderson-update
18:50
136+
Antony reageert op veelbesproken moment na bekerontsnapping
18:29
212+
‘Nog veel meer Europese topclubs zitten achter Slot aan’
18:10
239+
“Driessen oppert komst van Ajax-man”
18:00
464+
Vertrokken Ajax-spelers: zo presteren ze bij hun nieuwe club
17:48
32+
Aston Villa verlengt met ‘nieuwe Ferguson’
17:39
24+
Miedema pakt weer minuten na tegenslag
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie