Lichtpuntje dient zich aan bij verliezend PSV

Foto: Lichtpuntje dient zich aan bij verliezend PSV

PSV-trainer Roger Schmidt heeft met de aankopen van de laatste transferperiode goud in handen. Waar zijn voorganger Mark van Bommel het in zijn tijd moest doen met wat versterkingen uit de Eredivisie, kreeg Schmidt bij zijn komst grofweg carte blanche om zijn selectie samen te stellen. Het betekende voor enkele basiskrachten dat ze een stap terug moesten doen, zo ook voor Jorrit Hendrix.

De Limburger zit al 7 jaar lang vast bij de PSV-selectie en maakte met zijn club onder Phillip Cocu verschillende landskampioenschappen mee. Door die prestaties leek hij verzekerd van een basisplaats, maar niets was minder waar toen Schmidt afgelopen zomer voor de groep kwam te staan. De Duitse oefenmeester was vanwege zijn gehanteerde speelwijze op zoek naar een ander type middenvelder, waardoor Hendrix mocht uitkijken naar een nieuwe club. Hoewel de Nederlander interesse genoot van enkele buitenlandse verenigingen, leidde het aan het einde van de transferperiode niet tot een transfer.


Daarom zat er voor Hendrix niets anders op dan zich te richten op een nieuw jaar met de Eindhovenaren, waar hij niet per sé hoefde te vertrekken. De controlerende middenvelder kreeg aan het begin van het seizoen nauwelijks kansen om zich in het eerste elftal te bewijzen, maar de afgelopen wedstrijden mocht hij van Schmidt steeds vaker invallen en gaf de coach zelfs openlijk in de media complimenten aan hem voor zijn sterke spel in de Nederlandse competitie. Donderdagavond stond Hendrix vanwege de afwezigheid van de door corona besmette Pablo Rosario voor het eerst dit seizoen in het basiselftal.

Overwicht

De 25-jarige voetballer die geboren is in Panningen, oogde aan het begin van het duel wat zenuwachtig. Dat is zeker niet vreemd als we kijken naar de concurrentie die Hendrix figuurlijk in zijn nek voelt hijgen. Anders dan de vorige jaren beschikken de Eindhovenaren namelijk over een selectie met veel kwalitatief sterke spelers, waaronder op het middenveld. Zo moet Hendrix niet alleen opboksen tegen vaste waarde Rosario en aankoop Ibrahim Sangaré, maar ook jongeling Adrian Fein is een serieuze bedreiging voor Hendrix. De Duitser kwam op huurbasis over van Bayern München.

Toen Hendrix de eerste spanning achter zich liet, stond er een speler op het veld die PSV zowel in aanvallend als verdedigend opzicht uitstekend aan het voetballen hielp. De voetballer staat bekend als een speler die tactisch gezien goed geschoold is, waardoor hij per wedstrijd veel balveroveringen op zijn naam zet. Ook tegen Granada zat Hendrix regelmatig ertussen wanneer Granada wilde opbouwen, waarna hij er vrijwel altijd weer voor zorgde dat hij de bal zo snel mogelijk aan een van zijn teamgenoten gaf. Zo hield het aanvalsspel snelheid en ontstond ruimte voor de buitenspelers van PSV.

Sangaré

Wat dat betreft is het opvallend dat Schmidt dit voetbaljaar nog maar weinig van Hendrix gebruikmaakte. Wanneer we hem bijvoorbeeld vergelijken met concurrent Sangaré, die tegen Granada naast Hendrix als controlerende middenvelder was opgesteld, dan deed Hendrix het in alle mogelijke vormen op het veld beter. Zo leed de Fransman veel balverlies, was hij onrustig in balbezit en stond hij defensief regelmatig op de verkeerde plaats van het veld, waardoor zijn directe tegenstander ervandoor kon gaan. Hendrix was in deze onderdelen juist een stuk scherper en kwam nauwelijks in de problemen.


Al in de eerste helft bemoeide Hendrix zich veelvuldig in de opbouw. Hij haalde de bal dan op bij zijn centrale verdedigers Timo Baumgartl en Olivier Boscagli, die normaliter bepaald niet erg uitblinken in het dribbelen richting het middenveld. Hendrix liet zich daarom regelmatig uitzakken, ontving de bal en draaide met zijn fraaie techniek soepel weg van zijn tegenstander. Als hij de bal dan vervolgens aan de aanvallers gaf, was het voor hem nog niet voorbij. Regelmatig dook hij namelijk in het gat in de aanvalslinie, zodat hij ook daar gevaarlijk kon zijn. Al kreeg hij nauwelijks kansen om te scoren.

Concurrentie

Voetballend gezien verdient Hendrix aankomend weekend, wanneer de Eindhovenaren op bezoek gaan bij Vitesse, dan ook weer een basisplaats, al blijft de vraag hoe hij erop staat ten opzichte van zijn concurrentie. Aangezien Rosario het coronavirus onder de leden heeft, speelt hij waarschijnlijk in Arnhem ook nog niet, waardoor opnieuw een basisplaats voor Hendrix lonkt. Met Fein beschikt PSV echter over nóg een voetballer die op die positie uitstekend uit de voeten kan, dus is Hendrix absoluut nog niet zeker van opnieuw een kans in de basis. De keuze is simpelweg aan Schmidt.

Voor welke combinatie moet Schmidt kiezen?

  • Hendrix en Rosario
  • Sangaré en Rosario
  • Sangaré en Hendrix
  • Een ander koppel
615+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:44
53+
De Boer deelt opvallend verhaal: “Bleef tien minuten op wc zitten”
23:21
30+
Werder Bremen-aanvoerder haalt keihard uit naar medespeler
23:00
20+
Atalanta schakelt Liverpool uit, AS Roma ondanks rode kaart door
22:59
10+
Club Brugge verslaat PAOK opnieuw, Tadic de verlenging in
22:25
221+
Open sollicitatie voor Ajax: “Ik kan het niveau aan”
22:04
89+
‘Ajax raakt hoofdjeugdopleiding kwijt aan AC Milan’
21:35
28+
Fiorentina naar halve finale, penalty-killer Martínez held bij Aston Villa
21:26
143+
Blind over Ajax-tijd: “Dát vond ik het grootste verschil”
21:10
56+
Real Madrid krijgt in aanloop naar Bayern-uit hulp
20:47
83+
Mourinho deed Schweinsteiger pijn op zijn verjaardag
20:27
441+
De Boer maakte ‘onbewust’ juist keuze bij Ajax
20:12
192+
Barcelona-ruzie gaat door: “Ik heb normen en waarden”
19:44
286+
‘Kansloos’ Vitesse kan hulp vergeten
19:24
786+
Huurling Ajax maakt grote indruk: “Van wereldklasse”
19:09
166+
‘Ajax moet snel zijn: toptarget krijgt aanbieding’
18:49
8617+
‘Steven Berghuis spreekt af met nieuwe club’
18:24
1944+
‘Feest na Louis van Gaal-terugkeer’
18:14
3265+
‘Gast nóóit meer in De Oranjezondag’
18:11
577+
‘Nieuwe ‘Ajax-transfer’ Erik ten Hag: 60 miljoen’
17:32
965+
‘Toekomst Lutsharel Geertruida staat al vast’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie