Beste Ajacied werd gewisseld door Ten Hag

Foto: Beste Ajacied werd gewisseld door Ten Hag

Ajax speelde woensdagmiddag een ongelukkige wedstrijd tegen Liverpool. Hoewel de Amsterdammers niet veel minder waren dan de opponent, verloor het door een eigen doelpunt van Nicolás Tagliafico. Desondanks kan Ajax-coach Erik ten Hag niet geheel ontevreden zijn over het duel. Maar wie waren de uitblinkers bij Ajax?

André Onana - 8

Onder andere de sterke optredens in Europa van de afgelopen jaren maakten van André Onana een topkeeper, wat hij tegen Liverpool andermaal ten tonele bracht. De Kameroener speelde in het eerste duel van het Miljardenbal ijzersterk en hield Ajax verschillende malen in leven. In de eerste drie kwartier zette hij zijn verdediging uitmuntend neer, waardoor Liverpool nauwelijks tot mooie aanvallen kwam. Alleen in enkele counters stichtte Liverpool gevaar, maar daarop was Onana voorbereid door sterk uit zijn doel te komen.

Vlak voor rust kreeg Onana een tegengoal te verwerken, maar dat was de doelman nauwelijks aan te rekenen. Nicolás Tagliafico raakte een lage voorzet verkeerd, waardoor de bal buiten bereik van de doelverdediger tegen de touwen ging. Naarmate de tweede helft voortduurde, kreeg Liverpool meer mogelijkheden voor tegenaanvallen. Onana was tot aan het einde van de wedstrijd echter scherp genoeg om zijn doel verder schoon te houden.

Noussair Mazraoui - 6

Ajax-trainer Erik ten Hag gaf Noussair Mazraoui de opdracht mee om in verdedigend opzicht Andrew Robertson te volgen. De Marokkaanse rechtsback vervulde zijn rol uiterst geconcentreerd en maakte het voor Liverpool vrijwel onmogelijk om een voorzet vanaf de linkerkant de doelmond in te slingeren. Wanneer Mazraoui echter in zijn aanvallende rol bezig was, kon Liverpool een aantal keer gevaarlijk eruit komen en had Mazraoui mazzel dat Robertson de verkeerde keuzes maakte.

In balbezit bekleedde Mazraoui zijn oude rol door het veld aan de rechterkant breed te houden, al was hij niet altijd even gelukkig. De voetballer had niet zijn beste avond en leidde verschillende malen gevaarlijk balverlies. Dat kwam onder meer doordat Robertson en Sadio Mané fel op zijn huid zaten als hij de bal ontving. Desondanks kon hij een aantal gevaarlijke voorzetten geven, die zijn medespelers tot zijn spijt uiteindelijk niet binnenkopten.Perr Schuurs - 7.5

De Limburger had woensdagavond een overduidelijke taakverdeling met Mazraoui. Perr Schuurs speelde zoals gewoonlijk als centrale verdediger, maar bij balbezit van Liverpool dekte hij door op linksbuiten Mané. De normaliter pijlsnelle aanvaller kwam door het dekken van Schuurs nauwelijks aan zijn spel toe en koos dan ook vaak ervoor om de bal terug naar het middenveld te spelen. Toen Mané het eindelijk lukte om langs Schuurs te komen, kwam Liverpool direct op voorsprong.

Waar Schuurs dus na balverlies naar de rechterkant trok, stond hij aanvallend gezien gewoon op zijn centrale positie. De voetballer speelde uitstekend en strooide de bal veelvuldig richting de buitenspelers, die daardoor ruimte hadden om snelheid te maken. Bovendien stoomde Schuurs een aantal maal gevaarlijk richting het middenveld op, waardoor op die positie een overtalsituatie ontstond. Vervolgens was Schuurs weer op tijd terug om zijn verdedigende taken uit te voeren.

Lisandro Martínez - 7

Het viel voor Lisandro Martínez de afgelopen weken niet mee om op de reservebank te zitten. Hoewel de Argentijn afgelopen seizoen vrijwel verzekerd was van een basisplaats, kiest Ten Hag dit voetbaljaar voor andere spelers op zijn positie. Tegen Liverpool had de oefenmeester hem echter weer nodig en liet hij zien dat zijn trainer op hem kan rekenen. Martínez was Zuid-Amerikaans fel op de bal en zorgde ervoor dat Roberto Firmino bijna geen mogelijkheid had om in balbezit te komen.

De voetballer hield het centrum van de verdediging samen met Schuurs uitstekend gesloten. Met in het achterhoofd dat beide mannen vrijwel nooit samen in de verdediging minuten maakten, is het zeer knap dat Liverpool nauwelijks tot kansen kwam. Liverpool kreeg zowel in de eerste als tweede helft via enkele counters dan wel mogelijkheden om een treffer te maken, maar Martínez was steeds op tijd terug om zichzelf tussen de bal en het doel te gooien. De Argentijnse voetballer speelde dan ook een uitstekend duel.

Nicolás Tagliafico - 6.5

Zoveel pech als woensdagavond had Nicolás Tagliafico vrijwel nooit. De linksback speelde een uitstekende wedstrijd en was zowel in aanvallend als verdedigend opzicht opvallend aanwezig, maar na ruim een half uur spelen ging het plotseling mis. De Argentijnse verdediger stond centraal in de defensie klaar om een doelpunt te voorkomen, maar maakte in plaats daarvan zélf de openingstreffer. Tagliafico kreeg de bal per ongeluk tegen zijn voet en moest zo lijdzaam toezien hoe Liverpool op voorsprong kwam.

Tagliafico had in de rest van de eerste helft overduidelijk last van zijn eigen doelpunt, maar maakte zijn sterke spel na de theepauze weer uitstekend op. De defensieve kracht liet zich uitdrukkelijk gelden in de aanvallen van de Amsterdammers en bracht met verschillende steekpasses zijn teamgenoten Promes en Tadic in stelling. Ook verdedigend stond Tagliafico weer zijn mannetje en kreeg Mohamed Salah weinig ruimte om kansen te creëren.Ryan Gravenberch - 6

De openingsfase was Ryan Gravenberch niet bepaald goed gezind. Het was voor de middenvelder uit eigen jeugd zijn eerste Champions League-topper. Daarom moest Gravenberch wennen aan het snelle spel van de opponent en tegelijkertijd de scherpte die de wedstrijd van hem vroeg. Liverpool zat simpelweg op de huid van Gravenberch wanneer hij aan de bal kwam, waardoor hij sneller moest handelen dan hij gewend is in de Eredivisie. 

Na het eerste kwartier kwam Gravenberch echter beter in de wedstrijd en draaide hij een aantal keer gevaarlijk weg van zijn tegenstander. Het versnelde het Amsterdamse spel bij tijd en wijle, waarmee de voorhoede extra ruimte kreeg om van zijn snelheid gebruik te maken. Daarnaast kreeg Gravenberch in de eerste helft zélf een levensgrote kans om aan te leggen voor de openingstreffer van de wedstrijd, maar verzuimde hij om op doel te schieten. 

Daley Blind - 7.5

De gelegenheidsmiddenvelder Daley Blind moet Ten Hag verrast hebben aangekeken toen hij aan het begin van de week hoorde dat hij tegen Liverpool niet als centrale verdediger, maar op het middenveld speelde. Blind diende bij de Amsterdammers als een extra slot op de deur in verdedigend opzicht. Wanneer Liverpool namelijk in de aanval was, moest Mazraoui doordekken op Robertson, Schuurs op Mané en Blind op Firmino. Het was een verrassende beslissing van de coach van Ajax, maar het systeem werkte uitstekend.

Blind was bij Ajax niet alleen belangrijk in verdedigend opzicht, ook aan de bal liet de ervaren Oranje-international zijn kwaliteiten zien. Op het middenveld kon Blind profiteren van zijn uitstekende overzicht, waarmee hij Klaassen en Gravenberch regelmatig in kansrijke posities in balbezit bracht. Die moesten het uiteindelijk in de aanval uitzoeken, aangezien Blind zijn medespelers Schuurs en Martínez vervolgens assisteerde om de gevaarlijke counters van Liverpool eruit te halen.

Davy Klaassen - 7.5

Het was pas zijn tweede wedstrijd in het Ajax-shirt sinds zijn terugkeer, maar Davy Klaassen speelde tegen Liverpool alsof hij de afgelopen drie seizoenen niet was weggeweest. Tegen The Reds was het ook voor Klaassen allereerst taak om in verdedigend opzicht goed te staan, om zo de angel uit de Engelse aanval te halen. Als controlerende middenvelder speelde hij samen met Blind uitstekend. Zo was hij constant fel op de bal, waardoor James Milner, Georginio Wijnaldum en Curtis Jones moeilijk de ruimtes konden vinden.

Klaassen was tevens een aantal keer gevaarlijk dichtbij een treffer voor Ajax. Zo bracht Gravenberch hem in de eerste helft in stelling, maar bereikte het geblokte schot geen doel. In de tweede helft kreeg Klaassen zo mogelijk nog een grotere kans om de 1-1 binnen te schieten. Met de buitenkant van zijn rechtervoet ging de bal naar de rechterhoek, waarbij Liverpool-goalie Adrián kansloos was. Het schot ging echter binnenkant paal weer het veld in, waardoor Liverpool op voorsprong bleef staan.David Neres - 8

Ten Hag gaf David Neres in het thuisduel tegen sc Heerenveen al de nodige speelminuten om zijn wedstrijdritme op pijl te brengen, waardoor de kans groot was dat de Braziliaan tegen Liverpool mocht aantreden. Vanwege het ontbreken van Antony mocht Neres zelfs vanaf de aftrap spelen en dat deed de buitenspeler zeer aardig. De eerste zes minuten speelde Neres wat naar binnen getrokken vanwege het zwerven van Mohammed Kudus, maar na diens blessure speelde hij volledig als buitenspeler.

Het kwam Neres in de wedstrijd alleen maar ten goede. Naarmate de eerste helft vorderde liet de creatieveling alsmaar gevaarlijke momenten aan de zijkanten zien en had hij weer een uitstekende klik met Mazraoui. De ploeg van hoofdtrainer Jurgen Klopp moest Neres nadrukkelijk in de gaten houden en moest zelfs vaak terug om gevaarlijke momenten eruit te halen. In verdedigend opzicht was Neres eveneens vaak van de partij en sprintte hij regelmatig 40 meter terug om zijn medespelers te ondersteunen.

Dusan Tadic - 6

Vooraf gingen de Nederlandse journalisten ervanuit dat Dusan Tadic tegen Liverpool in de punt van de aanval ging spelen, maar daar stond hij niet in zijn eentje. De Servische aanvoerder van Ajax begon samen met Neres in de punt van de aanval, met Mohammed Kudus vlak achter hen. Dat veranderde binnen 10 minuten door de blessure van Kudus. Ajax speelde vervolgens met Tadic als centrumspits, terwijl invaller Quincy Promes aan zijn vertrouwde linkerkant zijn acties mocht maken.

Waar het Amsterdamse spel in het eerste kwartier vooral van verdedigen afhing, veranderde dat met Tadic in de spits. De Serviër hield de bal uitstekend vast voor zijn ploeggenoten en profiteerde optimaal van de snelheid van zowel Promes als Neres. Tadic kreeg het echter niet altijd voor elkaar om voor de juiste voortzetting te zorgen. Bovendien lukte het hem niet om in het strafschopgebied op de juiste plaats te staan, waardoor Ajax van het veld ging zonder doelpunt.Quincy Promes - 5.5

Na het vertrek van Donny van de Beek leek Quincy Promes de ideale aanvallende middenvelder, maar inmiddels is Ten Hag van dit idee af geholpen. Hoewel Promes woensdagavond op de reservebank begon, moest hij al na 6 minuten invallen voor de geblesseerde Kudus. De aanvaller speelde weer op zijn vertrouwde positie als linksbuiten en voetbalde daar uitstekend. De buitenspeler liet bij tijd en wijle zelfs voorzichtig zijn vorm zien van afgelopen seizoen, toen hij nog een sterke klik had met de vertrokken Hakim Ziyech.

Promes bleek in de wedstrijd echter niet scherp genoeg om een treffer te maken. Zo kreeg hij in de eerste drie kwartier een levensgrote kans om de openingstreffer te maken, maar kreeg hij een voorzet vanaf de rechterkant van het speelveld niet in het doel. In plaats daarvan schoot Promes hard op de benen van keeper Adrián. Ook in de tweede helft kwam Promes verschillende malen gevaarlijk dichtbij het Liverpool-doel, maar lukte het hem niet om de gelijkmaker op het scorebord te zetten.

POLL: Was de nederlaag tegen Liverpool terecht?

Vandaag 26 Januari 2021

  • teaser
  • compact
<strong>Ziyech slachtoffer van Duits één-tweetje</strong>

Ziyech slachtoffer van Duits één-tweetje

Hakim Ziyech werd vanmorgen wakker met het nieuws dat zijn club Chelsea hoofdtrainer Frank Lampard ...

432
<strong>Winterslaap 'De Beer' goud waard voor Feyenoord </strong>

Winterslaap 'De Beer' goud waard voor Feyenoord

Het lijkt in eerste opzicht nog niet op een gelukkig huwelijk: Lucas Pratto moest Feyenoord in de ...

681
<strong>MERCATO LIVE: Aanwinst voor PEC, Jörgensen ziet Britten afhaken</strong>

MERCATO LIVE: Aanwinst voor PEC, Jörgensen ziet Britten afhaken

Het coronavirus houdt de wereld nog steeds in zijn greep, maar... the show must go on: het is tijd ...

175
Kieft: "Zet hem bij Atlético Madrid neer en hij speelt niet"

Kieft: "Zet hem bij Atlético Madrid neer en hij speelt niet"

De beide AZ-pareltjes Calvin Stengs en Myron Boadu hebben het dit seizoen behoorlijk moeilijk. Tegen ...

2
'Verliespartij Feyenoord tegen AZ door Klassieker'

'Verliespartij Feyenoord tegen AZ door Klassieker'

Feyenoord verloor op zondag met 2-3 van AZ, waar de Rotterdammers eerder nog uitstekend speelden in ...

30
'PSG moet niet proberen om ons te destabiliseren'

'PSG moet niet proberen om ons te destabiliseren'

Technisch directeur Leonardo van Paris Saint-Germain gaf onlangs aan geïnteresseerd te zijn in de ...

13
'Barcelona choqueert en verkoopt Frenkie de Jong'

'Barcelona choqueert en verkoopt Frenkie de Jong'

Gisteren werd bekend dat FC Barcelona met een schuld van maar liefst 1 miljard euro kampt en het is ...

1120
Van der Vaart kraakt 'supertalent': 'Haalt Ajax 1 niet'

Van der Vaart kraakt 'supertalent': 'Haalt Ajax 1 niet'

In de voorbije jaren konden we meermaals lezen dat Naci Ünüvar als een soort verlosser werd gezien ...

220
Hans Kraay: 'Hij kan zo naar AZ of PSV'

Hans Kraay: 'Hij kan zo naar AZ of PSV'

Micky van de Ven maakt dit seizoen behoorlijk veel indruk in de Keuken Kampioen Divisie bij FC ...

73
"Ik vraag me af of Tuchel de juiste man is om hiermee verder te gaan"

"Ik vraag me af of Tuchel de juiste man is om hiermee verder te gaan"

Chelsea besloot gisteren om afscheid te nemen van oefenmeester Frank Lampard, en het is een publiek ...

22
VIDEO: Pepe (37) gaat ploeggenoot te lijf

VIDEO: Pepe (37) gaat ploeggenoot te lijf

Wijsheid komt met de jaren, maar bij Pepe is dat anders. De Portugese centrumverdediger is toch al ...

64
'Ten Hag ziet transfer totáál niet zitten'

'Ten Hag ziet transfer totáál niet zitten'

Het is inmiddels wel algemeen bekend dat er iets gaande is tussen Quincy Promes en zijn voormalige ...

195
AS: Kylian Mbappé kiest voor Real Madrid

AS: Kylian Mbappé kiest voor Real Madrid

Volgens het Spaanse dagblad<i> AS</i> heeft Kylian Mbappé een beslissing genomen over zijn ...

87
'Last-minute stunt kost Ajax krankzinnig bedrag'

'Last-minute stunt kost Ajax krankzinnig bedrag'

De transfermarkt is nog maar eventjes open, maar misschien krijgt Ajax de mogelijkheid om een nieuwe ...

901
'Noa Lang is de beste speler van de competitie'

'Noa Lang is de beste speler van de competitie'

Noa Lang blijft maar geweldig presteren voor Club Brugge in de Jupiler Pro League en bij onze ...

69
Twente waarschuwing voor Willem II: "Dat kan echt elke club gebeuren"

Twente waarschuwing voor Willem II: "Dat kan echt elke club gebeuren"

Willem II was vorig seizoen dé verrassing van de Eredivisie, maar strijdt deze voetbaljaargang ...

64
Telegraaf: EK wordt niet nogmaals uitgesteld

Telegraaf: EK wordt niet nogmaals uitgesteld

Het aanstaande Europees kampioenschap bezorgt de UEFA nu al hoofdpijn. Het moet immers wel heel gek ...

47
Feyenoord wordt gedwongen tot 'schande'

Feyenoord wordt gedwongen tot 'schande'

Krijgt Feyenoord nog een mooi bod binnen op Nicolai Jörgensen, dan zijn de Rotterdammers eigenlijk ...

433

Gisteren 25 Januari 2021

'PEC haalt wéér aanvaller en troeft Groningen af'

'PEC haalt wéér aanvaller en troeft Groningen af'

PEC Zwolle gaat Manuel Benson toevoegen aan de selectie. Na Virgil Misidjan en Thomas Buitink is de ...

147
"Magie tussen de spelers en Ten Hag op een laag niveau"

"Magie tussen de spelers en Ten Hag op een laag niveau"

Erik ten Hag gaat met Ajax aan kop in de Eredivisie, is ondanks pittige lotingen kwartfinalist in de ...

310
Europa hoogst haalbare voor Feyenoord: "Pappen en nathouden"

Europa hoogst haalbare voor Feyenoord: "Pappen en nathouden"

Valentijn Driessen zag Feyenoord zondag met 2-3 verliezen van AZ. Volgens Valentijn Driessen ziet ...

94
'Transfer Jörgensen naar Engeland klapt'

'Transfer Jörgensen naar Engeland klapt'

Feyenoord-spits Nicolai Jörgensen lijkt in ieder geval niet naar West Bromwich Albion te verhuizen. ...

332
Reza reageert op mogelijke Heerenveen-hereniging

Reza reageert op mogelijke Heerenveen-hereniging

Reza Ghoochannejhad maakte vrijdagavond als invaller een hattrick bij PEC Zwolle, maar dolgelukkig ...

229
"Daarom is het transferresultaat van Feyenoord zo slecht"

"Daarom is het transferresultaat van Feyenoord zo slecht"

AZ heeft zondag een flinke tik uitgedeeld aan het adres van Feyenoord. De Alkmaarders wonnen met 2-3 ...

166
NEC en Go Ahead doen goede zaken in 'KKD'

NEC en Go Ahead doen goede zaken in 'KKD'

NEC heeft maandagavond drie punten bijgeschreven in de Keuken Kampioen Divisie. De formatie uit ...

69
'Slot stuit nu al op groot Feyenoord-probleem'

'Slot stuit nu al op groot Feyenoord-probleem'

Arne Slot zwaait volgend seizoen de scepter bij Feyenoord. De oefenmeester heeft hoge verwachtingen ...

240
Lof en kritiek voor Schmidt: "Dat was hij heel even kwijt"

Lof en kritiek voor Schmidt: "Dat was hij heel even kwijt"

Roger Schmidt is de laatste weken een paar keer in opspraak geraakt door zijn houding. De ...

173
Kieft wijst probleem Haller aan: "Helemaal niet fit"

Kieft wijst probleem Haller aan: "Helemaal niet fit"

Sébastien Haller heeft de hoge verwachtingen nog niet waar kunnen maken bij Ajax. Zijn start was ...

277
"Bij een andere club komt Stengs nooit aan spelen toe"

"Bij een andere club komt Stengs nooit aan spelen toe"

AZ won zondag met 2-3 van Feyenoord, maar niet iedere speler van de Alkmaarders kan rekenen op ...

81
'Quincy Promes zorgt voor verbazing met actie'

'Quincy Promes zorgt voor verbazing met actie'

Quincy Promes lijkt er alles aan te doen om deze winter afscheid te nemen van Ajax. Zelfs de op ...

1045
'Advocaat valt ondanks camera's uit tegen Petrovic'

'Advocaat valt ondanks camera's uit tegen Petrovic'

Aan het begin van het seizoen werd bekend dat Disney aan een serie omtrent Feyenoord werkt. Volgens ...

341
Lampard reageert voor het eerst op Chelsea-congé

Lampard reageert voor het eerst op Chelsea-congé

Frank Lampard is maandag op straat gezet door Chelsea. De 42-jarige Engelsman betreurt het feit dat ...

151
'Laporta heeft groot nieuws voor Frenkie de Jong'

'Laporta heeft groot nieuws voor Frenkie de Jong'

FC Barcelona kampt met gigantische problemen in financieel opzicht. Joan Laporta hoopt in maart ...

541