Beste Ajacied werd gewisseld door Ten Hag

Foto: Beste Ajacied werd gewisseld door Ten Hag

Ajax speelde woensdagmiddag een ongelukkige wedstrijd tegen Liverpool. Hoewel de Amsterdammers niet veel minder waren dan de opponent, verloor het door een eigen doelpunt van Nicolás Tagliafico. Desondanks kan Ajax-coach Erik ten Hag niet geheel ontevreden zijn over het duel. Maar wie waren de uitblinkers bij Ajax?



André Onana – 8



Onder andere de sterke optredens in Europa van de afgelopen jaren maakten van André Onana een topkeeper, wat hij tegen Liverpool andermaal ten tonele bracht. De Kameroener speelde in het eerste duel van het Miljardenbal ijzersterk en hield Ajax verschillende malen in leven. In de eerste drie kwartier zette hij zijn verdediging uitmuntend neer, waardoor Liverpool nauwelijks tot mooie aanvallen kwam. Alleen in enkele counters stichtte Liverpool gevaar, maar daarop was Onana voorbereid door sterk uit zijn doel te komen.

Vlak voor rust kreeg Onana een tegengoal te verwerken, maar dat was de doelman nauwelijks aan te rekenen. Nicolás Tagliafico raakte een lage voorzet verkeerd, waardoor de bal buiten bereik van de doelverdediger tegen de touwen ging. Naarmate de tweede helft voortduurde, kreeg Liverpool meer mogelijkheden voor tegenaanvallen. Onana was tot aan het einde van de wedstrijd echter scherp genoeg om zijn doel verder schoon te houden.

Noussair Mazraoui – 6



Ajax-trainer Erik ten Hag gaf Noussair Mazraoui de opdracht mee om in verdedigend opzicht Andrew Robertson te volgen. De Marokkaanse rechtsback vervulde zijn rol uiterst geconcentreerd en maakte het voor Liverpool vrijwel onmogelijk om een voorzet vanaf de linkerkant de doelmond in te slingeren. Wanneer Mazraoui echter in zijn aanvallende rol bezig was, kon Liverpool een aantal keer gevaarlijk eruit komen en had Mazraoui mazzel dat Robertson de verkeerde keuzes maakte.

In balbezit bekleedde Mazraoui zijn oude rol door het veld aan de rechterkant breed te houden, al was hij niet altijd even gelukkig. De voetballer had niet zijn beste avond en leidde verschillende malen gevaarlijk balverlies. Dat kwam onder meer doordat Robertson en Sadio Mané fel op zijn huid zaten als hij de bal ontving. Desondanks kon hij een aantal gevaarlijke voorzetten geven, die zijn medespelers tot zijn spijt uiteindelijk niet binnenkopten.


Perr Schuurs – 7.5



De Limburger had woensdagavond een overduidelijke taakverdeling met Mazraoui. Perr Schuurs speelde zoals gewoonlijk als centrale verdediger, maar bij balbezit van Liverpool dekte hij door op linksbuiten Mané. De normaliter pijlsnelle aanvaller kwam door het dekken van Schuurs nauwelijks aan zijn spel toe en koos dan ook vaak ervoor om de bal terug naar het middenveld te spelen. Toen Mané het eindelijk lukte om langs Schuurs te komen, kwam Liverpool direct op voorsprong.

Waar Schuurs dus na balverlies naar de rechterkant trok, stond hij aanvallend gezien gewoon op zijn centrale positie. De voetballer speelde uitstekend en strooide de bal veelvuldig richting de buitenspelers, die daardoor ruimte hadden om snelheid te maken. Bovendien stoomde Schuurs een aantal maal gevaarlijk richting het middenveld op, waardoor op die positie een overtalsituatie ontstond. Vervolgens was Schuurs weer op tijd terug om zijn verdedigende taken uit te voeren.

Lisandro Martínez – 7



Het viel voor Lisandro Martínez de afgelopen weken niet mee om op de reservebank te zitten. Hoewel de Argentijn afgelopen seizoen vrijwel verzekerd was van een basisplaats, kiest Ten Hag dit voetbaljaar voor andere spelers op zijn positie. Tegen Liverpool had de oefenmeester hem echter weer nodig en liet hij zien dat zijn trainer op hem kan rekenen. Martínez was Zuid-Amerikaans fel op de bal en zorgde ervoor dat Roberto Firmino bijna geen mogelijkheid had om in balbezit te komen.

De voetballer hield het centrum van de verdediging samen met Schuurs uitstekend gesloten. Met in het achterhoofd dat beide mannen vrijwel nooit samen in de verdediging minuten maakten, is het zeer knap dat Liverpool nauwelijks tot kansen kwam. Liverpool kreeg zowel in de eerste als tweede helft via enkele counters dan wel mogelijkheden om een treffer te maken, maar Martínez was steeds op tijd terug om zichzelf tussen de bal en het doel te gooien. De Argentijnse voetballer speelde dan ook een uitstekend duel.

Nicolás Tagliafico – 6.5



Zoveel pech als woensdagavond had Nicolás Tagliafico vrijwel nooit. De linksback speelde een uitstekende wedstrijd en was zowel in aanvallend als verdedigend opzicht opvallend aanwezig, maar na ruim een half uur spelen ging het plotseling mis. De Argentijnse verdediger stond centraal in de defensie klaar om een doelpunt te voorkomen, maar maakte in plaats daarvan zélf de openingstreffer. Tagliafico kreeg de bal per ongeluk tegen zijn voet en moest zo lijdzaam toezien hoe Liverpool op voorsprong kwam.

Tagliafico had in de rest van de eerste helft overduidelijk last van zijn eigen doelpunt, maar maakte zijn sterke spel na de theepauze weer uitstekend op. De defensieve kracht liet zich uitdrukkelijk gelden in de aanvallen van de Amsterdammers en bracht met verschillende steekpasses zijn teamgenoten Promes en Tadic in stelling. Ook verdedigend stond Tagliafico weer zijn mannetje en kreeg Mohamed Salah weinig ruimte om kansen te creëren.


Ryan Gravenberch – 6



De openingsfase was Ryan Gravenberch niet bepaald goed gezind. Het was voor de middenvelder uit eigen jeugd zijn eerste Champions League-topper. Daarom moest Gravenberch wennen aan het snelle spel van de opponent en tegelijkertijd de scherpte die de wedstrijd van hem vroeg. Liverpool zat simpelweg op de huid van Gravenberch wanneer hij aan de bal kwam, waardoor hij sneller moest handelen dan hij gewend is in de Eredivisie. 

Na het eerste kwartier kwam Gravenberch echter beter in de wedstrijd en draaide hij een aantal keer gevaarlijk weg van zijn tegenstander. Het versnelde het Amsterdamse spel bij tijd en wijle, waarmee de voorhoede extra ruimte kreeg om van zijn snelheid gebruik te maken. Daarnaast kreeg Gravenberch in de eerste helft zélf een levensgrote kans om aan te leggen voor de openingstreffer van de wedstrijd, maar verzuimde hij om op doel te schieten. 

Daley Blind – 7.5



De gelegenheidsmiddenvelder Daley Blind moet Ten Hag verrast hebben aangekeken toen hij aan het begin van de week hoorde dat hij tegen Liverpool niet als centrale verdediger, maar op het middenveld speelde. Blind diende bij de Amsterdammers als een extra slot op de deur in verdedigend opzicht. Wanneer Liverpool namelijk in de aanval was, moest Mazraoui doordekken op Robertson, Schuurs op Mané en Blind op Firmino. Het was een verrassende beslissing van de coach van Ajax, maar het systeem werkte uitstekend.

Blind was bij Ajax niet alleen belangrijk in verdedigend opzicht, ook aan de bal liet de ervaren Oranje-international zijn kwaliteiten zien. Op het middenveld kon Blind profiteren van zijn uitstekende overzicht, waarmee hij Klaassen en Gravenberch regelmatig in kansrijke posities in balbezit bracht. Die moesten het uiteindelijk in de aanval uitzoeken, aangezien Blind zijn medespelers Schuurs en Martínez vervolgens assisteerde om de gevaarlijke counters van Liverpool eruit te halen.

Davy Klaassen – 7.5



Het was pas zijn tweede wedstrijd in het Ajax-shirt sinds zijn terugkeer, maar Davy Klaassen speelde tegen Liverpool alsof hij de afgelopen drie seizoenen niet was weggeweest. Tegen The Reds was het ook voor Klaassen allereerst taak om in verdedigend opzicht goed te staan, om zo de angel uit de Engelse aanval te halen. Als controlerende middenvelder speelde hij samen met Blind uitstekend. Zo was hij constant fel op de bal, waardoor James Milner, Georginio Wijnaldum en Curtis Jones moeilijk de ruimtes konden vinden.

Klaassen was tevens een aantal keer gevaarlijk dichtbij een treffer voor Ajax. Zo bracht Gravenberch hem in de eerste helft in stelling, maar bereikte het geblokte schot geen doel. In de tweede helft kreeg Klaassen zo mogelijk nog een grotere kans om de 1-1 binnen te schieten. Met de buitenkant van zijn rechtervoet ging de bal naar de rechterhoek, waarbij Liverpool-goalie Adrián kansloos was. Het schot ging echter binnenkant paal weer het veld in, waardoor Liverpool op voorsprong bleef staan.


David Neres – 8



Ten Hag gaf David Neres in het thuisduel tegen sc Heerenveen al de nodige speelminuten om zijn wedstrijdritme op pijl te brengen, waardoor de kans groot was dat de Braziliaan tegen Liverpool mocht aantreden. Vanwege het ontbreken van Antony mocht Neres zelfs vanaf de aftrap spelen en dat deed de buitenspeler zeer aardig. De eerste zes minuten speelde Neres wat naar binnen getrokken vanwege het zwerven van Mohammed Kudus, maar na diens blessure speelde hij volledig als buitenspeler.

Het kwam Neres in de wedstrijd alleen maar ten goede. Naarmate de eerste helft vorderde liet de creatieveling alsmaar gevaarlijke momenten aan de zijkanten zien en had hij weer een uitstekende klik met Mazraoui. De ploeg van hoofdtrainer Jurgen Klopp moest Neres nadrukkelijk in de gaten houden en moest zelfs vaak terug om gevaarlijke momenten eruit te halen. In verdedigend opzicht was Neres eveneens vaak van de partij en sprintte hij regelmatig 40 meter terug om zijn medespelers te ondersteunen.

Dusan Tadic – 6



Vooraf gingen de Nederlandse journalisten ervanuit dat Dusan Tadic tegen Liverpool in de punt van de aanval ging spelen, maar daar stond hij niet in zijn eentje. De Servische aanvoerder van Ajax begon samen met Neres in de punt van de aanval, met Mohammed Kudus vlak achter hen. Dat veranderde binnen 10 minuten door de blessure van Kudus. Ajax speelde vervolgens met Tadic als centrumspits, terwijl invaller Quincy Promes aan zijn vertrouwde linkerkant zijn acties mocht maken.

Waar het Amsterdamse spel in het eerste kwartier vooral van verdedigen afhing, veranderde dat met Tadic in de spits. De Serviër hield de bal uitstekend vast voor zijn ploeggenoten en profiteerde optimaal van de snelheid van zowel Promes als Neres. Tadic kreeg het echter niet altijd voor elkaar om voor de juiste voortzetting te zorgen. Bovendien lukte het hem niet om in het strafschopgebied op de juiste plaats te staan, waardoor Ajax van het veld ging zonder doelpunt.


Quincy Promes – 5.5



Na het vertrek van Donny van de Beek leek Quincy Promes de ideale aanvallende middenvelder, maar inmiddels is Ten Hag van dit idee af geholpen. Hoewel Promes woensdagavond op de reservebank begon, moest hij al na 6 minuten invallen voor de geblesseerde Kudus. De aanvaller speelde weer op zijn vertrouwde positie als linksbuiten en voetbalde daar uitstekend. De buitenspeler liet bij tijd en wijle zelfs voorzichtig zijn vorm zien van afgelopen seizoen, toen hij nog een sterke klik had met de vertrokken Hakim Ziyech.

Promes bleek in de wedstrijd echter niet scherp genoeg om een treffer te maken. Zo kreeg hij in de eerste drie kwartier een levensgrote kans om de openingstreffer te maken, maar kreeg hij een voorzet vanaf de rechterkant van het speelveld niet in het doel. In plaats daarvan schoot Promes hard op de benen van keeper Adrián. Ook in de tweede helft kwam Promes verschillende malen gevaarlijk dichtbij het Liverpool-doel, maar lukte het hem niet om de gelijkmaker op het scorebord te zetten.

Was de nederlaag tegen Liverpool terecht?

  • Ja, Liverpool was beter
  • Nee, Ajax had pech
  • Nee, Ajax liet het zelf liggen
914+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie