Van Dijk staat voor ‘Memphis-revalidatie’ om EK te halen

Foto: Van Dijk staat voor ‘Memphis-revalidatie’ om EK te halen

Virgil van Dijk werd in Merseyside Derby tegen Everton uit de wedstrijd geschopt door Jordan Pickford. De aanvoerder van het Nederlands elftal staat na een operatie aan zijn knie waarschijnlijk voor maanden buitenspel, waardoor het EK in gevaar komt voor de verdediger. Het wonderbaarlijke herstel van Memphis Depay moet de verdediger desalniettemin hoop geven.

Virgil van Dijk had zich de wedstrijd tegen Everton heel anders voorgesteld. Na tien minuten spelen werd de centrale verdediger hardhandig de wedstrijd uitgeschopt door Everton-doelman Jordan Pickford, die als een bezetene invloog op de knie van het standbeen van de Liverpool-sterkhouder. Hoewel de keeper er zonder kaart (!) vanaf kwam, is de schade voor Van Dijk, Liverpool én het Nederlands elftal groot. Ondanks de maandenlange absentie van de verdediger, gloort er hoop aan de horizon. 

Virgil van Dijk

De centrale verdediger liet na een tumulus weekend, waar Pickford de nodige verwensingen naar zijn hoofd kreeg geslingerd op Twitter, klaar te zijn voor de revalidatie die hem staat te wachten. “Ik ben volledig gefocust op mijn herstel en hoop zo snel mogelijk weer terug te zijn”, schrijft de oud-speler van Willem II, FC Groningen, Celtic en Southampton op zijn sociale media. “Ondanks de teleurstellingen, geloof ik dat er in elke tegenslag een kans ligt en met Gods hulp zal ik er voor zorgen dat ik sterker dan ooit terugkom.” 


Van Dijk vervolgt: “Zowel in het leven als in het voetbal geloof ik dat dingen gebeuren met een bepaalde reden. Met de hulp van mijn familie en iedereen bij Liverpool ben ik klaar om de volgende uitdagingen te volbrengen. Ik wil iedereen bedanken voor hun steun de afgelopen dagen en zal mijn teamgenoten de komende weken zo veel mogelijk steunen terwijl ik mijn herstel van dag tot dag bekijk.” 

Memphis Depay

De vergelijking met de blessure die Memphis Depay in december 2019 opliep, is al snel gemaakt. De aanvaller van Olympique Lyon scheurde aan het einde van vorig jaar zijn kruisband af in de competitiewedstrijd tegen Stade Rennes, waardoor zijn seizoen erop zat en het maar de vraag was of hij het EK 2020 zou halen. Datzelfde gevaar ligt voor Van Dijk een jaar later op de loer, aangezien de eindronde van het landentoernooi door de corona-crisis een jaar vooruitgeschoven werd. 

In de maanden na de knieoperatie van Memphis maakte hij grote indruk met zijn herstel. De aanvaller speelde de hoofdrol in zijn eigen Instagram-film en liet de fans van Lyon én het Nederlands elftal meekijken bij zijn weg terug naar het voetbalveld. Hoewel er verschillende specialisten in februari zeiden dat Memphis teveel risico nam met zijn revalidatie, bleef een terugslag uit. 


In theorie had Memphis zich dus ‘gewoon’ bij het Nederlands elftal kunnen melden op het moment dat het EK in juni van start zou gaan. Deze wonderbaarlijke revalidatie ligt wellicht voor Van Dijk ook in het verschiet, ook al is het niet helemaal bekend wat precies de aard van de blessure is bij de aanvoerder van het Nederlands elftal. 

Sterker dan ooit

Van Dijk gaf ook aan dat hij sterker terug zou keren dan ooit. Misschien moeten we dat, met een schuin oog naar de revalidatie van Memphis, ook letterlijk nemen. Depay trainde tijdens zijn revalidatie niet alleen om zijn knie sterker te maken voor de belasting van meerdere (top)wedstrijden per week, maar werkte ook met de spiermassa in de rest van zijn lichaam toe naar niveautje Dwayne The Rock Johnson. 

Wanneer Van Dijk eenzelfde herstelstrategie toepast, kan hij er inderdaad nóg sterker uitkomen dan dat hij nu al is. De lange centrumverdediger staat in de Premier League al bekend als één van de meest fysieke spelers, maar het valt zeker niet uit te sluiten dat daar nog een aantal extra kilo’s aan spiermassa bijkomen door deze blessure. Zo wordt de ‘nieuwe’ Virgil van Dijk wellicht nog sneller, heeft hij nog minder moeite om de spierbundels van spitsen in de Premier League van zich af te wenden en kan het Nederlands elftal daar ook zijn vruchten van plukken. 


EK 2021

Met oog op het aankomende EK heeft Van Dijk één ‘voordeel’ als je het vergelijkt met de situatie waarin Memphis vorig seizoen verkeerde: de aanvaller van Olympique Lyon scheurde in december zijn knieband af, Van Dijk heeft in dat opzicht nog anderhalve tot twee maanden voorsprong op het herstelprogramma van de aanvaller van Olympique Lyon. 

Desalniettemin zal het ook voor Van Dijk een race tegen de klok worden. Wie Memphis in de Final 8 van de Champions League zag spelen voor zijn Franse werkgever, ontdekte niet de Depay die de rest van het seizoen over het veld flitste bij Ligue 1-ploeg. Van Dijk zal daarom ook hopen dat hij dit seizoen nog in actie kan komen; zo heeft hij – los van de oefeninterlands van Oranje – nog de kans om wat wedstrijdritme op te doen. 

Hoe dan ook: in de EK-selectie van bondscoach Frank de Boer zal een fitte Van Dijk altijd een plaats hebben. De Liverpool-verdediger is ook onder de nieuwe leidsman aanvoerder en lijkt als één van de weinige spelers zeker te zijn van een plekje in de eindronde. De komende periode zal De Boer echter wel naar alternatieven moeten gaan zoeken, helemaal wanneer hij vast wil houden aan het 1-5-3-2-systeem zoals tegen Italië gespeeld werd.

Van Dijk is onmisbaar voor…

  • Nederlands elftal
  • Liverpool
  • Allebei
  • Allebei niet
387+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie