Ihattaren kan eindelijk toptalent zijn

Foto: Ihattaren kan eindelijk toptalent zijn

De Mohamed Ihattaren-kwestie bij PSV wordt met de week schrijnender. De aanvallende middenvelder kwam niet veel aan bod bij PSV de afgelopen weken, moest geblesseerd afhaken bij het Nederlands elftal en kreeg met Mario Götze een nieuwe concurrent voor de aanvallende posities op het PSV-middenveld. Dat geeft echter niet alleen problemen; Ihattaren kan nu eindelijk even toptalent zijn. 

Mohamed Ihattaren moest het in de wedstrijd van PSV tegen PEC Zwolle (3-0 winst, red.) weer doen met een invalbeurt op het moment dat de wedstrijd al gespeeld was. De 18-jarige aanvallende middenvelder, die onder de Duitser Roger Schmidt maar moeilijk aan spelen toekomt, maakte een valse start onder de nieuwe trainer door zich met overgewicht te melden in Eindhoven en toonde daarnaast niet de mentaliteit die bij een topclub hoorde, zo oordeelde Schmidt. 

Mohamed Ihattaren

De afgelopen weken keek voetbalminnend Nederland met verbazing naar de ontwikkelingen in Eindhoven. Het wonderkind van vorig seizoen leek nu het geplaagde jongetje uit de nieuwe PSV-klas te worden, maar helemaal zijn eigen schuld kan je dat ook niet noemen. Schmidt verpest het talent van Ihattaren in zekere zin door te spelen in een systeem zónder centraal aanvallende middenvelder, maar met twee ‘halve nummers tien’. 


Als Schmidt een beroep deed op de 18-jarige international in de dop, mocht Ihattaren vanaf de rechterkant in het 1-4-2-4-systeem spelen. Die plek, die onder andere ook door Cody Gakpo en Mauro Junior werd ingenomen, kreeg op de laatste dag van de (na)zomerse transfermarkt een nieuwe bezetter: Mario Götze. De Duitser debuteerde in Zwolle met een doelpunt na acht minuten, maar dat was niet zijn belangrijkste inbreng.  

Mario Götze

Schmidt gaf aan het begin van dit seizoen duidelijk aan wat hij verwachtte van Ihattaren: aan de bal kon hij hem niets meer leren, maar zonder bal moest de 18-jarige middenvelder nog stappen maken. In dat opzicht is het een zegening voor Ihatarren dat hij nu samen met Götze in één selectie zit. De woorden en aanwijzingen van een trainer dringen misschien niet meteen tot hem door, de daden van de 28-jarige Duitser spreken boekdelen. 

Götze liet in het uur dat hij speelde precies zien waar Ihattaren zijn stappen kan zetten. De 28-jarige aanvallende middenvelder speelde als ‘rechter halve tien’ en was zonder bal nog meer in beweging dan wanneer hij de bal wel kreeg. De Duitser was daardoor constant tussen de linies aanspeelbaar en wist, wanneer hij niet gevonden werd na een loopactie zonder bal, ruimte te creëren voor zijn medespelers. 

Net als Götze is Ihattaren een speler die de bal graag in zijn voeten heeft en vanuit daar het spel voortzet, maar de korte tijd die Götze in het veld was van PSV, lieten aan de jonge Nederlander zien dat er méér komt kijken dan alleen leuke acties maken, fantastische steekpasses geven en een doelpuntje mee pikken om in teamverband succesvol te zijn. 


Mauro Junior

Ook bij Studio Voetbal, waar Ibrahim Afellay aanschoof als gast, werd de situatie van Ihattaren besproken. De 34-jarige aanvaller, met wie Ihattaren vorig seizoen vaak in de auto stapte om naar trainingen te rijden, kreeg een “huilend voetbalhart” van de situatie waarin het toptalent zich op dit moment bevond. “Hij (Ihattaren, red.) was altijd nederig als ik met hem sprak, maar hij moet nu keihard werken om ervoor te zorgen dat hij er weer bovenop komt”, zei Ibi in de uitzending. 

Dat Schmidt naar arbeidsethos kijkt, laat de meest opvallende basisklant van PSV dit seizoen zien. Mauro Junior werd vorig seizoen, mede door de opkomst van Ihattaren, verhuurt aan Heracles Almelo om ervaring in de Eredivisie op te doen en mag dit seizoen meer minuten maken dan het toptalent van PSV. En dat terwijl de 21-jarige Braziliaan eigenlijk in dezelfde situatie leek te belanden als Ihattaren: beide spelers zijn van nature aanvallende middenvelders, maar Mauro Junior ging daar ogenschijnlijk beter mee om dan zijn 18-jarige ploegmaat. 

Schmidt prees de Braziliaan in de voorbereiding al vanwege zijn veelzijdigheid en dat hij zich zonder problemen wegcijfert voor het belang van het elftal. Dat Junior sinds de aanstelling van de Duitse trainer als linksback, rechter en linker ‘halve tien’ én tweede spits werd ingezet, onderstrepen de woorden van Schmidt nog maar eens. Het lijkt Junior niet uit te maken: zo lang hij speelt, is hij een tevreden man. 


Toptalent

Toch hoeft deze periode voor Ihattaren niet eens slecht uit te pakken. Zoals Schmidt aan het begin van het seizoen al aangaf: “aan de bal kan ik hem niets meer bijbrengen”. Elke volger van de Eredivisie weet wat voor fantastische voetballer Ihattaren is wanneer hij de bal heeft, maar om te slagen in de top van het voetbal, wordt er meer gevraagd. Ondanks dat Ihattaren de afgelopen weken weinig minuten maakte, kan hij zich daardoor wel richten op de facetten die hij nog niet beheerst. 

Zijn grote voordeel daarbij is: er zijn binnen de selectie van PSV genoeg voorbeelden te vinden die hem daarbij mee kunnen helpen. Met Götze heeft Ihattaren dan wel een geduchte concurrent gekregen, de 28-jarige Duitser kent ook de duistere kant van het topvoetbal en kan Ihattaren handvaten geven om daarmee om te gaan en zal hem ook het een en ander kunnen bijbrengen over het bewegen zonder bal, zo bleek al uit zijn eerste minuten in het PSV-shirt. 

Maar het belangrijskte uit deze periode is de conclusie dat Mohamed Ihattaren op dit moment gewoon even toptalent mag zijn. Als 18-jarige speler mag je fouten maken, zo lang je er maar van leert: wanneer Ihattaren straks ook zijn voeten laat spreken als daar géén bal aan vastgekleefd zit, zullen de lofzangen nóg luider zijn dan het afgelopen jaar.

Komst Götze is alleen maar positief voor Ihattaren

  • Nee, hij speelt daardoor minder
  • Ja, hij kan er veel van leren
  • Maakt niet uit
  • Nee, Schmidt ziet het niet in hem zitten
1194+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie