Debuut Martins Indi ondermaats, Klaassen steelt show

Foto: Debuut Martins Indi ondermaats, Klaassen steelt show

Het eredivisieweekend zat wederom vol met hoogtepunten en dieptepunten. Waar Ajax en PSV erin slaagden om respectievelijk sc Heerenveen en PEC Zwolle te verslaan, kwamen Feyenoord en AZ in een eenvoudige thuiswedstrijd niet verder dan een gelijkspel. Welke spelers vielen het meest op? Wij zetten het op een rij.



Ibrahim Sangaré – 7

Het lukte PSV eind september om Ibrahim Sangaré aan zijn selectie toe te voegen. De 1.91 meter lange middenvelder kwam over van het Franse Toulouse, dat uiteindelijk zo’n 9 miljoen euro van de Eindhovenaren ontvingen. Het is een behoorlijk bedrag voor PSV, maar uit het uitduel tegen PEC Zwolle bleek dat Sangaré het geld dubbel en dwars waard is. De 22-jarige voetballer uit Ivoorkust speelde controlerend op het middenveld en zette nu al de lijnen uit in zijn nieuwe team.

Sangaré beschikt allereerst over veel lichamelijk kracht, waardoor hij zijn tegenstanders eenvoudig van zich afzet. Op de momenten dat de middenlinie van PEC Zwolle probeerde om Sangaré te slim af te zijn met snelle combinaties, liet Sangaré bovendien zien dat hij ook op snelheid niet eenvoudig af te troeven is. Met de vier aanvallende spelers (twee buitenspelers en twee spitsen) die PSV elke wedstrijd opstelt, is Sangaré voor het elftal van hoofdtrainer Roger Schmidt dan ook absoluut een aanwinst.



Davy Klaassen – 8

De verloren zoon Davy Klaassen keerde tijdens het slot van de transferperiode terug op het oude nest. De middenvelder was klaar met zijn buitenlandse avonturen en verlangde terug naar zijn jeugdliefde. Dat Klaassen blij was om terug te zijn, liet hij in het thuisduel tegen sc Heerenveen nog maar eens zien. De Oranje-international voetbalde niet als aanvallende, maar juist controlerende middenvelder. Op die positie dicteerde hij werkelijk het soms wat onstuimige spel van de Amsterdammers.

Met Mohammed Kudus en Ryan Gravenberch heeft Ajax twee jonge spelers in huis die soms nog teveel met de bal aan de voet lopen, maar dat was met Klaassen absoluut niet het geval. De geboren Hilversummer deed, zeker in de eerste helft, voortdurend aan het principe ‘één keer raken’. Daarnaast liet hij als controlerende middenvelder veel loopacties richting de voorhoede zien, terwijl hij eveneens razendsnel terug was wanneer de Friezen de bal veroverden. Daardoor ontpopte Klaassen zich al in zijn eerste duel als de benodigde leider op het middenveld.



Bruno Martins Indi – 4

AZ verraste aan het einde van de transferperiode door Bruno Martins Indi aan de buitenwereld te presenteren. De voormalige verdediger van Feyenoord speelde de afgelopen drie seizoenen voor Stoke City, maar mocht dit voetbaljaar op huurbasis richting Alkmaar. De club hoopt dat Martins Indi zich als een van de leiders in de defensie kan presenteren, maar in het thuisduel tegen VVV-Venlo was dit nog allerminst het geval. Sterker nog, Martins Indi luidde juist het puntverlies in.

De thuisploeg kwam nog voor rust op een simpele 2-0 voorsprong, maar door de rode kaart van Jonas Svensson kreeg AZ het een stuk moeilijker. Desondanks hield AZ de voorsprong tot aan de slotfase in handen, totdat Martins Indi tweemaal in de fout ging. Bij de eerste treffer van de Limburgers liet de verdediger zijn directe tegenstander in zijn rug weglopen, terwijl hij met vasthouden in het strafschopgebied de gelijkmaker inluidde. Geen best begin dus voor Martins Indi, al heeft hij wellicht de tijd nodig om zich alsnog te bewijzen.



Marcos Senesi – 7,5

Feyenoord speelde in het competitieduel tegen Sparta Rotterdam bepaald niet best. De Rotterdammers creëerden in de eerste helft te weinig en hadden geluk dat ze vlak voor rust alsnog de openingstreffer maakten. In de tweede helft was het spel nóg minder en mocht Feyenoord in de slotfase zelfs van geluk spreken dat het nog een punt aan de wedstrijd overhield. Hoewel vrijwel geen enkele Feyenoorder een ruime voldoende haalde, was er zondagmiddag één uitzondering: Marcos Senesi.

De centrale verdediger lijkt elke week met zijn niveau weer een stap vooruit te zetten. Senesi was vrijwel onpasseerbaar voor de tweemans voorhoede van Sparta, terwijl hij ook nog eens belangrijk was in de opbouw. Waar zijn teamgenoot Uros Spajic de bal veelvuldig aan de verkeerde kleur gaf, bracht Senesi deze regelmatig over 40 meter richting de vleugels. Daarmee ontwikkelt Senesi zich tot een steeds completere verdediger, en ligt een droomtransfer komende zomer in het verschiet.



Danilo Pereira da Silva – 7,5

FC Twente rekende dit seizoen erop om te vechten tegen degradatie, maar niets is minder waar. Toen hoofdtrainer Ron Jans bij de groep kwam, had de oefenmeester nog geen eens de mogelijkheid om een elftal op te stellen, maar inmiddels bestaat de selectie uit kwalitatieve spelers die het verschil kunnen maken. Dat kwam ook in de uitwedstrijd tegen Willem II tot uiting, waarin de Tilburgers vooraf de favoriet waren. De wedstrijd maakte echter duidelijk dat FC Twente een stuk verder is dan iedereen denkt.

Een van de grote uitblinkers bij de Enschedeërs was Danilo Pereira da Silva. De centrumspits, die de club dit seizoen huurt van Ajax, was tegen Willem II voortdurend aanspeelbaar voor zijn teamgenoten, waardoor de aanvallen zeer soepel gingen. Bovendien was Danilo zeer belangrijk in het scoreverloop. Bij de openingstreffer maakte hij een prachtige loopactie, waarna hij één-op-één voor Robbin Ruiter niet faalde. Bij de 0-2 gaf hij de bal af, terwijl het derde doelpunt eveneens van zijn voet kwam. In de slotfase schoot hij overigens nog hard tegen de paal. 

Wie was de uitblinker in de Eredivisie?

  • Klaassen
  • Sangaré
  • Senesi
  • Danilo
  • Een andere speler
164+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

22:48
4+
Oranje-international moet geduld hebben voor rentree
22:32
141+
‘Groot Noa Lang-nieuws bij PSV’
22:15
18+
Clubicoon Bayern München spreekt zich uit: “Onmogelijk”
21:46
118+
‘FC Utrecht neemt rigoureus besluit’
21:27
217+
Toptalent kiest voor Ajax: “Geweldig”
21:16
76+
‘Bayern München verrast met nieuwe hoofdtrainer’
20:47
305+
Derksen vreest voor ‘lachwekkend’ besluit Ajax
20:30
80+
‘Xavi blijft bij Barcelona’
20:13
75+
Advocaat laat grote droom uitkomen: “Mega blij”
19:45
362+
‘Feyenoord sluit miljoenendeal met Qatarees bedrijf’
19:29
185+
Henk Spaan haalt keihard uit naar Koeman
19:14
170+
Schouten onthult geheim: “Ik zal dat niet snel doen”
18:52
491+
‘Ajax gaat voor voormalig PSV-target van 15 miljoen’
18:31
52+
Gedrag Vinícius blijft kritiek opleveren: “Mensen proberen je op te naaien”
18:20
91+
Joey Kooij, doe niet zo BAZIG! | Raad van Aad #39
18:10
34+
Excelsior-doelman stopt op 29-jarige leeftijd en richt zich op trainersvak
17:50
105+
Oosting baalt van situatie ‘absolute teamplayer’ Brenet
17:29
97+
‘Ajax-flop maakt prachtige stap in eigen land’
17:08
50+
Kökcü sluit weer aan bij Benfica na verzoenend gesprek met Schmidt
16:47
190+
Van ‘t Schip schuldig aan blessure Brobbey? “Je weet dat het fout kan gaan”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie