Veelzijdigheid Götze brengt Schmidt in luxepositie

Foto: Veelzijdigheid Götze brengt Schmidt in luxepositie

PSV verraste aan het einde van de transferperiode door Mario Götze te contracteren. De 28-jarige Duitser maakte in de finale van het Wereldkampioenschap van 2014 nog het winnende doelpunt voor Duitsland, maar speelde de afgelopen jaren in clubverband nog maar weinig duels. Tijdens zijn eerste wedstrijd voor PSV gaf hij alvast een voorproefje voor wat de PSV-supporters dit seizoen van hem kunnen verwachten. 

Hoofdtrainer Roger Schmidt vertelde op de persconferentie voorafgaand aan de competitiewedstrijd tegen PEC Zwolle dat Götze in tegelstelling tot de verwachtingen voor het eerst bij de selectie zat. Aangezien de 28-jarige Duitser de afgelopen jaren weinig minuten maakte bij Borussia Dortmund door een stofwisselingsziekte, verwachtte PSV vooraf nog dat de middenvelder voorlopig moest werken aan zijn wedstrijdfitheid, maar blijkbaar liet hij tijdens de trainingen in de interlandweek zien dat hij nu al klaar is voor het grote werk. 

Creativiteit

Götze stelde in zijn eerste wedstrijd echter allerminst teleur. Duidelijk was dat hij bij zijn medespelers inmiddels al het respect afdwong met zijn kwaliteiten, want in de openingsfase zochten zijn medespelers hem al. Hoewel hij aan de rechterkant stond gepositioneerd en daardoor nog weinig aan de bal kwam, genoot Götze nu al van een uitstekende samenwerking met onder meer Denzell Dumfries. De Duitser speelde als een ‘halve nummer tien’, dus wat naar binnen, waardoor Dumfries de mogelijkheid had om de diepte te zoeken. Tegelijkertijd kwam Götze regelmatig wat centraler aan de bal, wat hem de mogelijkheid gaf om zich meer met het aanvalsspel te bemoeien.


Waar de spelers van PEC Zwolle ongetwijfeld van tevoren bedachten dat ze tegen een voormalig Wereldkampioen zouden spelen, en daardoor scherp moesten zijn wanneer hij de bal kreeg, waren zij de eerste tien minuten ogenschijnlijk nog niet helemaal wakker. Götze kon bij een verkeerde terugspeelbal op de keeper van PEC Zwolle gemakkelijk ertussen komen. Hij tikte de bal eenvoudig links langs de doelman en schoot met zijn tweede aanraking de bal tegen de touwen. Het doelpunt viel zo eenvoudig dat Götze aan zijn gezicht te zien zeer verbaasd was dat hij scoorde.

Teamspeler

Het doelpunt van Götze nam de druk op de schouders van de voetballer behoorlijk weg. Götze ging in het vervolg van de wedstrijd steeds meer combinaties aan met zijn teamgenoten en wist met zijn loopacties en balbehandeling meermaals ruimte te creëren voor zijn tegenstander. Daarmee haalde PSV niet alleen een creatieveling in huis die met zijn techniek wedstrijden kan beslissen, maar liet hij ook zien zeker niet over een dermate groot ego te beschikken dat hij zijn teamgenoten de kansen niet gunt om eveneens belangrijk te zijn voor het team. Het maakt de rol van Götze voor dit seizoen nóg belangrijker dan deze van tevoren al was.

In de tweede helft ontstond zo een situatie waarin Götze zijn rol als teamspeler tot uiting kwam. Na een overtreding aan de rechterkant van het veld floot scheidsrechter Danny Makkelie voor een vrije schop voor de bezoekers. Vanzelfsprekend ging Götze achter de bal staan: een man die met zijn fluwelen techniek de bal moeiteloos in de doelmond kan brengen. Tegelijkertijd kwam linkspoot Philipp Max echter eveneens naar de bal om deze voor het doel te slingeren. Het was het ideale moment voor Götze om zijn kwaliteiten aan de buitenwereld te tonen. Desondanks liet hij zijn teamgenoot uiteindelijk een poging wagen, waarmee hij het vertrouwen in zijn medespelers aantoonde.

Overtuiging

Het duel tussen PEC Zwolle en PSV liet echter ook de keerzijde zien. Hoewel Götze zich dus dienstbaar opstelde aan de Eindhovenaren, kreeg hij eveneens een aantal keer de bal niet terwijl de ruimte er wél lag om hem te bereiken. In een paar situaties betekende dat zelfs dat hij één-op-één kon komen te staan met de doelverdediger van de opponent. Waar een grote voetballer zijn mond zou opentrekken en zijn teamgenoten haarfijn zou vertellen hoe het zat, maakte het zegje van Götze een stuk minder indruk op zijn ploeggenoten. De komende weken moeten dan ook voor Götze in het teken staan om zichzelf meer te laten gelden en zo de leiding te nemen in het elftal.


De vorm van Götze valt uiteraard samen met het wedstrijdritme dat hij gedurende het drukke programma van PSV moet opdoen. De aanvallende voetballer speelde dan wel uitstekend bij de Noord-Brabanders, maar in de tweede helft bleek nog maar eens hoelang Götze geen reeks wedstrijden achter elkaar speelde. De voetballer hing na de theepauze bovenal in het centrum van de aanval rond en verzette nog maar weinig werk voor zijn ploeggenoten. Niet dat hij dit niet wilde doen, maar omdat hij simpelweg niet meer kon. Na een uur verliet hij daarom het speelveld voor Mohamed Ihattaren.

Wat is de beste positie voor Götze?

  • Aan de rechterkant
  • Als controlerende middenvelder
  • Als centrumspits
143+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie