Spajic kan veel leren van uitblinkende Feyenoorder

Foto: Spajic kan veel leren van uitblinkende Feyenoorder

Dick Advocaat moet de komende periode nog behoorlijk sleutelen om van Feyenoord een kampioensteam te maken. De Rotterdammers beschikken met Bryan Linssen en Steven Berghuis over twee uitstekende aanvallers die voor de nodigde dreiging kunnen zorgen, terwijl het middenveld bovenal bestaat uit harde werkers. Centraal in de verdediging gaat het op zijn zachtst gezegd nog niet altijd even glorieus, zo bleek uit het thuisduel tegen Sparta Rotterdam.

Het was voor Feyenoord weer de eerste wedstrijd na de interlands van de afgelopen anderhalve week. Evenals tegen Willem II speelde Feyenoord met Marcos Senesi en Uros Spajic achterin. De Argentijn speelt sinds afgelopen seizoen in Rotterdam. Waar de talentvolle verdediger het in het begin lastig had om het niveau van Feyenoord aan te kunnen, veranderde dat in de loop van het seizoen dermate dat buitenlandse clubs uit de Europese topcompetities afgelopen zomer zelfs nadrukkelijk interesse toonden in Senesi. Technisch directeur Frank Arnesen liet deze clubs echter al snel weten dat Senesi zeker voor één seizoen nog in Rotterdam bleef.

Aan de andere kant van de centrale verdediging staat sinds kort Spajic. Het binnenhalen van de defensieve kracht betekende voor Feyenoord wederom een speler met ervaring binnen de groep. De 27-jarige Serviër speelde in het verleden voor onder meer Toulouse, Anderlecht en Krasnodar, waardoor hij kan zorgen voor leiding van achteruit. Het was de gewenste versterking van Advocaat, die nadrukkelijk op zoek was naar deze kwaliteiten binnen zijn selectie. Twee weken geleden mocht Spajic tegen Willem II al zijn debuut maken, waarbij hij aardig speelde. Gedurende de thuiswedstrijd tegen Sparta ging het echter een stuk minder.

Opbouwend matig



Aangezien Feyenoord een van de topploegen in de Nederlandse competitie is, komen verdedigers van de Rotterdammers veelvuldig in aanraking met het opbouwen. Daarin moet Spajic de komende maanden nog zeker een aantal belangrijke stappen zetten, kwam tegen Sparta aan het licht. Vooral in de eerste helft groepeerde de opponent zich slim op eigen speelhelft, waardoor Feyenoord van achteruit moest proberen om de ruimtes te vinden. Meermaals kreeg Spajic het niet voor elkaar om de bal bij zijn teamgenoot te krijgen, door deze achter de man te spelen. Markant genoeg gaf hij na een half uur spelen zelfs een bal in een ruimte waarin geen enkele Feyenoorder te vinden was. Het was een actie die hem tot een uitbrander van Advocaat kwam te staan.


Wat dat betreft kan Spajic een voorbeeld nemen aan zijn teamgenoot Senesi. Zoals gezegd had ook de Argentijn in het begin van zijn Feyenoord-tijd moeite om aan het spel van Feyenoord te voldoen. Senesi was in de volle Kuip regelmatig onzeker als hij aan de bal kwam en gaf deze dan vaak aan de dichtstbijzijnde speler, om het probleem af te schuiven. Door het zelfvertrouwen dat hij daarna opdeed durft Senesi veel meer risico in het spel te leggen en zo ruimte te creëren voor zijn teamgenoten. Zo stond hij in de eerste helft bijna op de achterlijn en leek er niets anders op te zitten dan de bal uit te schieten, maar besloot hij alsnog om te draaien en het middenveld aan te spelen. Daarmee kon het aanvalsspel van de thuisploeg alsnog verdergaan.

Verdedigende fout

Natuurlijk is het voor een centrale verdediger vooral belangrijk dat hij in verdedigend opzicht een goede partij speelt. Aanvallen kan Spajic best aan zijn medespelers overlaten, zou de criticaster zeggen. Maar ook in verdedigend opzicht gaat het wisselvallig met de Serviër. In de eerste helft stond Spajic samen met Senesi nog uitstekend. De twee centrale verdedigers stonden voortdurend goed om de angel uit de Spartaanse aanvallen te halen, waardoor Feyenoord aan de bal bleef. In de tweede helft was Spajic echter in negatief opzicht bepalend.


Sparta-middenvelder Abdou Harroui stoomde vijf minuten na de theepauze op vanaf de rechterkant en besloot naar binnen te gaan. Harroui dribbelde op de rand van het zestienmetergebied, waar hij onder meer Spajic tegenkwam. In plaats van het afdekken van een schietkans, besloot Spajic op dat moment in te grijpen en ging Harroui dankbaar naar de grond. Blom floot allereerst voor een vrije trap, maar legde deze na overleg met de VAR alsnog op de stip. Een onnodige strafschop dus, die Spajic kon voorkomen als hij slimmer zou handelen. Een paar seconden voor tijd lukte het de Feyenoord-verdediger bovendien niet om dicht op zijn directe tegenstander te zetten. Het resulteerde in een steekpass die Deroy Duarte eigenlijk moest binnenschieten. De eindstand bleef echter op 1-1 staan, tot opluchting van Spajic.

Benodigde ontwikkelingen

De wedstrijd tegen Sparta laat kortom zien dat Spajic nog een hoop kan verbeteren, zowel in opbouwend als verdedigend opzicht. Vanzelfsprekend moet Feyenoord het nodige geduld met Spajic hebben, aangezien hij pas nét in de Nederlandse competitie actief is. Aan de andere kant haalt Feyenoord ook een speler in huis met de nodige ervaring, waarvan je mag verwachten dat hij fouten als bij de besproken strafschop niet meer maakt. Soms moet je als verdediger simpelweg situaties van tevoren inschatten, zodat slimmigheden van aanvallers niet plaatsvinden.

Spajic doet er simpelweg verstandig aan om de komende weken goed te kijken naar hoe Senesi situaties oplost. De talentvolle Argentijn geeft leiding over de achterhoede, speelt ijzersterk in balbezit en wint vrijwel elk duel met zijn directe tegenstander. Als Spajic het voor elkaar krijgt om de komende maanden richting dit niveau toe te groeien, dan hebben de Rotterdammers een uitstekend verdedigingsduo in huis waarmee Feyenoord ook op Europees niveau kan aankomen. Anders is de concurrentie van Spajic klaar om zijn plaats over te nemen.

Is Spajic een goede toevoeging aan Feyenoord?

  • Ja, het is een uitstekende verdediger
  • Nee, hij heeft tijd nodig
  • Nee, Advocaat kan beter een ander opstellen
345+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

21:27
0+
Toptalent kiest voor Ajax: “Geweldig”
21:16
12+
‘Bayern München verrast met nieuwe hoofdtrainer’
20:47
109+
Derksen vreest voor ‘lachwekkend’ besluit Ajax
20:30
39+
‘Xavi blijft bij Barcelona’
20:13
45+
Advocaat laat grote droom uitkomen: “Mega blij”
19:45
247+
‘Feyenoord sluit miljoenendeal met Qatarees bedrijf’
19:29
112+
Henk Spaan haalt keihard uit naar Koeman
19:14
120+
Schouten onthult geheim: “Ik zal dat niet snel doen”
18:52
399+
‘Ajax gaat voor voormalig PSV-target van 15 miljoen’
18:31
43+
Gedrag Vinícius blijft kritiek opleveren: “Mensen proberen je op te naaien”
18:20
84+
Joey Kooij, doe niet zo BAZIG! | Raad van Aad #39
18:10
28+
Excelsior-doelman stopt op 29-jarige leeftijd en richt zich op trainersvak
17:50
94+
Oosting baalt van situatie ‘absolute teamplayer’ Brenet
17:29
88+
‘Ajax-flop maakt prachtige stap in eigen land’
17:08
47+
Kökcü sluit weer aan bij Benfica na verzoenend gesprek met Schmidt
16:47
183+
Van ‘t Schip schuldig aan blessure Brobbey? “Je weet dat het fout kan gaan”
16:26
36+
Geschorste Tonali krijgt te maken met nieuwe aanklacht
16:05
134+
Messi weet wanneer hij gaat stoppen: “Dan zal ik dat zeker doen”
15:40
9677+
‘Publiekslieveling spotgoedkoop naar Ajax’
15:12
1546+
‘Berghuis heeft bestemming al gekozen’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie