Messi-loos Barcelona zorgt voor één blij gezicht

Foto: Messi-loos Barcelona zorgt voor één blij gezicht

FC Barcelona hervat vanavond LaLiga weer tegen Getafe. De club van Ronald Koeman moet het in deze wedstrijd mogelijk stellen zonder Lionel Messi, die na een drukke interlandperiode en met oog op de Champions League wellicht buiten de basiself gelaten wordt. Dat nieuws betekent niet alleen een mooie test voor het team dat Koeman tot nu toe smeedde, het zorgt ook voor één blij gezicht in de Catalaanse selectie. 

Ronald Koeman neemt voor vanavond wellicht een bijzondere beslissing. Spaanse media speculeerden deze week over het mogelijk ontbreken van Lionel Messi in de basisopstelling voor het wedstrijd tegen Getafe. Door de drukke interlandperiode van afgelopen week en de start van het Champions League-seizoen (dinsdag, red.) kan de 33-jarige voetballende legende wel wat rust gebruiken. Mocht Koeman ook besluiten om Messi aan de kant te houden, zou dat een mooie testcase kunnen zijn hoe ver FC Barcelona nu is. 

Ronald de Teambouwer

De eerste wedstrijden onder Ronald Koeman geven in ieder geval weer dat de voormalig bondscoach van Oranje een andere benaderingswijze toepast dan zijn voorgangers. Het heilige 1-4-3-3-systeem werd ingewisseld voor het meer controlerende 1-4-2-3-1, maar dat is niet het belangrijkste wat er in Camp Nou veranderde sinds de entree van de Nederlandse hoofdtrainer. 


Barcelona oogt in de beginfase van het nieuwe seizoen meer als een team dan dat het onder Ernesto Valverde en Quique Sentién was. Dat is met een verleden als die van Koeman ook niet heel bijzonder: de trainer wist in twee jaar van elf spelers in een Oranje tricot een hecht team te smeden en dat heeft Barcelona, helemaal met oog op het aankomende vertrek van Lionel Messi, meer dan ooit nodig. 

Onder Ronald de Teambouwer heeft de positie van Messi daardoor een andere invulling: de Argentijn krijgt niet meer een vrije rol op de rechterflank toebedeeld, wat als je speelt met een aanvallende middenvelder sowieso een stuk lastiger is. In plaats daarvan staat Messi de afgelopen weken in de punt van de aanval, die hij als een valse nummer negen invult. Dat dit niet helemaal naar de wens van Koeman is, blijkt uit een interview die de trainer gaf naar aanleiding van het mislopen van verschillende spelers op de (na)zomerse transfermarkt. 

Memphis Depay

Koeman ging in gesprek met het Algemeen Dagblad in op zijn interesse in Memphis Depay. Vooral de reden waarom de 26-jarige international van het Nederlands elftal naar Barcelona moest komen, verraadt de tactische voorkeuren van Koeman: “Hij (Memphis, red.) heeft kwaliteiten die in mijn ogen ontbeerden: de meeste spelers van Barcelona vragen de bal in hun voeten. Memphis kun je als aanspeelpunt gebruiken, maar ook in de diepte wegsturen. Hij is sterk, dynamisch en kan zowel aan de linkerkant als in de spits spelen.” 


Kijk je naar het spelbeeld van de wedstrijden van Barcelona tot nu toe, kom je tot de conclusie dat Messi die rol inderdaad niet invult zoals Koeman dat graag zou zien. Het is daarom geen verrassing dat de Nederlandse trainer Depay nog steeds graag ziet komen, maar of hij gaat komen is een tweede: Barcelona heeft door beperkingen van de voetbalbond nog steeds geen groot budget om te besteden op de transfermarkt en daardoor lijkt een transfervrije overgang aan het einde van het seizoen eerder tot te mogelijkheden te behoren dan een tussentijdse transfer in januari. 

Antoine Griezmann

Desalniettemin zal Koeman zijn team toch al moeten voorbereiden op een leven zonder Messi. Die oplossing hoeft niet eens heel ver weg te zijn, werd tijdens de afgelopen interlandperiode bewezen. Waar Antoine Griezmann bij Barcelona sinds zijn komst alles behalve onomstreden is, blijft hij bij de nationale ploeg van Frankrijk één van de pijlers van het elftal van bondscoach Didier Deschamps. 

Na afloop van de gewonnen interland tegen Kroatië (4-2 winst, red.), waar Griezman de bal overtuigend in de kruising schoot, vroeg een journalist hoe het kon dat de aanvaller in de Franse ploeg veel indruk wist te maken terwijl zijn prestaties in Catalonië niet om naar huis te schrijven zijn. Griezmann gaf aan dat hij zich een stuk vrijer voelde bij De Haantjes, vooral omdat hij op zijn favoriete positie in de as van het veld speelde. 


Ondanks dat Koeman aangaf dat hij dat óók ziet, posteert de trainer Griezmann eigenlijk altijd aan de rechterkant van het veld. Het interview van Griezmann was voor de Nederlandse trainer reden om een gesprek aan te knopen met de voormalig aanvaller van Atlético Madrid en Real Sociedad. Wat de uitkomst werd van dat onderonsje is niet bekend – wat al een klein wonder is, aangezien er de afgelopen maanden genoeg gesprekken werden gelekt naar de media. 

Blij gezicht

Mocht Messi vanavond niet starten en Griezmann in de spits staan, dan kun je er gif op innemen dat Koeman de spitswensen die hij tegenover het Algemeen Dagblad aangaf, ook bij Griezmann heeft neergelegd. De Fransman staat de afgelopen wedstrijden steevast in de Barça-basis, maar wordt net zo vaak overgeslagen door zijn teamgenoten. Vorig seizoen was dat omdat Messi de hoofdrol, en daardoor dus de ballen, opeiste en dit jaar steelt de jonge Ansu Fati een groot deel van de show. 

Een Messi-loos Barcelona zal dus vooral bij Griezmann een blij gezicht opleveren. Hoewel de Franse aanvaller vaak naar het centrum trekt vanaf de rechterkant om zo de aandacht af te leiden, doet hij dat vooral zodat Messi op die manier vrij komt te staan. Wanneer andere spelers dat voor hém gaan doen, kan Griezmann wellicht eindelijk op zijn ‘eigen’ positie het vertrouwen van de Barcelona-fans gaan winnen.

Wie is de beste spits voor Barcelona?

  • Lionel Messi
  • Antoine Griezmann
  • Memphis Depay
  • Andere speler
832+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:45
16+
Sluw Real Madrid onttroont beter Man City na strafschoppen
23:17
238+
Van der Gijp velt vernietigend oordeel over Frenkie de Jong
22:50
40+
Bayern houdt hoop op prijs en haalt halve finale CL ten koste van Arsenal
22:23
94+
Feyenoord-revelatie voelde geen extra druk bij ‘leuke test’
21:56
132+
Scoutende Janssen verrast: ‘We kijken zelfs op dat niveau’
21:40
1864+
‘Erling Haaland maakt transfer van 175 miljoen’
21:19
193+
‘Ajax gaat op Spaanse toer: transferstrijd met Real Madrid’
20:54
105+
“Wij wonnen veel prijzen, maar dit Feyenoord is voetballend nóg beter”
20:29
236+
Tadic heeft slecht nieuws voor Ajax- en Twente-fans: “Dit zijn de beste”
20:03
23+
Dit zijn de opstellingen van de twee Champions League-krakers woensdagavond
19:39
106+
Hazard doet boekje open: “Vroeg aan ploeggenoten mij de bal niet te geven”
19:16
66+
Van Mosselveld nieuwe algemeen directeur van FC Groningen
19:00
423+
Joey Veerman naar Real Madrid | Stalen Snor #54
18:49
8359+
‘Steven Berghuis spreekt af met nieuwe club’
18:30
3177+
’80 miljoen voor Ajax, 68 miljoen voor PSV’
18:24
1133+
‘Feest na Louis van Gaal-terugkeer’
18:14
858+
‘Gast nóóit meer in De Oranjezondag’
17:32
602+
‘Toekomst Lutsharel Geertruida staat al vast’
17:18
346+
‘Frenkie de Jong-transfer na schande’
17:15
219+
‘Arsenal: 70 miljoen voor Oranje-speler’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie