Ajax-droomspits is al in Amsterdam

Foto: Ajax-droomspits is al in Amsterdam

De geluiden dat Erik ten Hag zijn opstelling moet veranderen voor de wedstrijd tegen sc Heerenveen worden steeds luider. Met name de spitspositie ligt onder vuur. Dat de Ajax-trainer in deze situatie verkeert, is voor een groot deel zijn eigen schuld. Helemaal omdat de oplossing al in Amsterdam rondloopt. 

Erik ten Hag deed deze week een opmerkelijke uitspraak. De trainer van Ajax liet weten dat hij deze zomer graag een topspits naar Amsterdam had gehaald om zijn selectie mee te versterken. Dat Ajax zich op die positie wilde versterken, lijkt met de prestaties van de afgelopen weken geen overbodige luxe. 

Toch kwam er geen enkele spits naar Ajax, mede doordat Luis Suárez niet geïnteresseerd leek in een terugkeer in de Johan Cruijff Arena. De Uruguayaan had het niveau van de gedroomde aanwinst van de aanval van Ten Hag, die zichzelf én Ajax daarmee een groot probleem gaf. 


Kwantiteit genoeg

Met die opmerking zegt Ten Hag eigenlijk: we hebben alleen kwantiteit in de aanval rondlopen op dit moment. Om die opmerking enigszins goed te maken vertelde Ten Hag dat er “niemand beschikbaar was die goed genoeg was om de huidige Ajax-spitsen te vervangen”, maar het feit dát hij op zoek ging naar een nieuwe aanvalsleider, spreekt meer boekdelen dan dat bijzinnetje. 

Aan de andere kant: geef de man eens ongelijk. De afgelopen seizoenen heeft alleen Dusan Tadic, die Ten Hag niet als ideale Eredivisie-spits ziet, consequent gepresteerd als Ajax’ nummer negen. Dat de Servische aanvoerder van nature geen spits is, geeft aan de ene kant het pijnpunt weer. Aan de andere kant laat het ook zien dat de Ajax-selectie niet zo uitgebalanceerd is: het middenveld en de vleugels lopen over van de kwaliteit, maar de spits blijft het traditionele probleemkind van de Amsterdammers. 

Zakaria Labyad

Zakaria Labyad, die de afgelopen weken in de spits mocht aantreden, kwam er achter dat spelen in de voorbereiding een andere wereld is dan spelen in om de punten in de Eredivisie. De Marokkaan, die op voorspraak van Ten Hag van FC Utrecht werd overgenomen, verdronk vooral tegen FC Groningen in een zee van wit-groene shirts en leek meer op een spartelende vis op het droge dan de gedroomde Ajax-spits. 


Desalniettemin hoeven we niet gek op te kijken als Ten Hag alsnog vasthoudt aan zijn pupil. In wedstrijden waar Ajax de ruimte krijgt om te voetballen (lees: nooit) kan hij van waarde zijn, maar in de potten waar de tegenstanders zich ingraven om de Amsterdamse aanval af te slaan (lees: altijd) en er via de vleugels moet worden opgebouwd, komen Labyads voetballende kwaliteiten niet aan bod en zijn er andere krachten nodig om een doelpunt te maken. 

Lassina Traoré

Wanneer blijkt dat Labyad in de competitiewedstrijden niet brengt wat hij in de voorbereiding laat zien, brengt Ten Hag meestal Lassina Traoré in de ploeg. Als de Marokkaans international water is, dan is Traoré vuur. De boomlange en fysiek sterke spits kan duels aangaan en kopduels winnen, maar heeft nog wel eens ruzie met de bal aan zijn voeten. 

De spits uit Burkina Faso reeg vorig seizoen de doelpunten aan elkaar in de Keuken Kampioen Divisie (17 duels, 13 doelpunten) maar heeft in de hoogste voetbalklasse meer moeite om het net te vinden. Daarmee lijkt een verhuurperiode bij een Eredivisie-club misschien verstandiger voor Traoré dan een basisplek bij Ajax. 

Klaas-Jan Huntelaar

Ajax heeft desalniettemin één speler die zijn waarde op Europees topniveau al heeft bewezen. Klaas-Jan Huntelaar heeft de ‘pech’ dat hij inmiddels 37 jaar is en daardoor alleen als absoluut noodplan in het veld lijkt te komen. Desalniettemin heeft de ervaren rot nog altijd de (doelpunten)honger van een debuterend toptalent, waardoor je nooit kan uitsluiten dat The Hunter meer speelminuten gaat maken


In de wedstrijd tegen FC Groningen werd hij pas in de slotfase binnen de lijnen gebracht en schoot hij een bal op de lat; dat hij daarmee voor meer gevaar zorgde dan Labyad en diens vervanger Traoré onderstreept het feit dat Huntelaar nog altijd van waarde kan zijn voor dit Ajax. Of hij (nog) een keer vanaf de aftrap mag beginnen van Ten Hag, is echter nog wel de vraag. 

De trainer wil naast doelpunten ook dat zijn spits actief deelneemt in het spel en dat is niet Huntelaars meest sterke kant. Aan de andere kant: op het moment dat Ajax gedwongen wordt om via de vleugels te spelen en vanuit de zijkant ballen in de zestienmeter brengt, bestaat er geen betere optie dan Huntelaar. 

Dusan Tadic

Toch lijkt de roep om Tadic als spits steeds groter te worden. De aanvoerder van Ajax, die bij Servië als nummer 10 acteert, sprak in het verleden al eens met Ten Hag over de invulling van de opstelling en zal dit volgens De Telegraaf opnieuw gaan doen om ervoor te zorgen dat de mannetjes weer op de juiste plaats komen te staan bij de Amsterdammers. 

De komst van Davy Klaassen maakt die verschuiving in het elftal ook een stuk gemakkelijker. Door de teruggekeerde Godenzoon kan Quincy Promes terugkeren naar zijn geliefde linkerflank en heeft Ten Hag met een nagenoeg fitte David Neres een alternatief voor zowel de linker- als de rechtervleugel. 


Met Tadic in de spits lost Ten Hag het probleem wellicht alleen tijdelijk op en zal het in de winterstop misschien de transfermarkt weer op willen om een nieuwe aanvalsleider aan te trekken. Dat zal voor Tadic betekenen dat hij weer een linie naar achteren gaat, maar belangrijker nog: dan passeert Ten Hag Ajax’ droomspits van De Toekomst. 

Brian Brobbey

Brian Brobbey kan de eerste Ajax-spits sinds Patrick Kluivert worden die vanuit de jeugd een groot aandeel heeft in het eerste elftal van de Amsterdammers, maar lijkt vooralsnog niet in de plannen van Ten Hag voor te komen. De 18-jarige spits is in het bezit van een aflopend contract, heeft al een aantal jaar Europese topclubs achter zich aan, maar wacht nog steeds op zijn debuut in Ajax 1. 

Desalniettemin is Brobbey een speler die doelpunten kan maken, fysiek sterk is én aan de bal weet hoe hij de rest van het elftal beter kan laten voetballen. Door een nieuwe spits aan te trekken in de winterstop van het niveau dat Ajax verlangt, betaalt de club een mega-transfersom. Ter illustratie: reservespits Kasper Dolberg vertrok voor 20 miljoen euro, Suárez had bij zijn vertrek bij FC Barcelona een marktwaarde van 40 miljoen euro en een type Wout Weghorst mocht voor 35 miljoen euro vertrekken. 


Met andere woorden: Brobbey is niet alleen een goedkopere oplossing, hij speelt al jaren in Amsterdam en heeft perspectief nodig om zijn toekomst in de Amsterdam te zien. Bij het aantrekken van een nieuwe spits kun je één ding met zekerheid zeggen: dan verliest Ajax opnieuw een supertalent aan de Europese top, terwijl hij ook uit kan groeien tot dé droomspits van de Amsterdammers.

Wie is de gedroomde Ajax-spits?

  • Zakaria Labyad
  • Lassina Traoré
  • Dusan Tadic
  • Klaas-Jan Huntelaar
  • Brian Brobbey
7428+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

11:47
0+
Voorbeschouwing: kan NEC verrassen en de bekerfinale winnen of pakt Feyenoord de veertiende cup?
11:45
3+
Sierd de Vos onthult ‘bijzondere’ droomgast
11:30
3+
Dumfries als voorbeeld: “Daar kijk ik wel naar op”
11:15
24+
‘Nagelsmann heeft groot nieuws voor Bayern München’
10:59
33+
Italiaanse media lyrisch over Oranje-tweetal: “Overweldigde iedereen”
10:45
12+
NEC kruipt uit dal: “Leek geen einde aan de ellende te komen”
10:29
34+
‘Vandaag Inside-gasten vluchten door achteruitgang’
10:15
358+
‘Megamiljoenendeal voor Brian Brobbey’
10:00
483+
Vermoedelijke opstelling NEC in bekerfinale tegen Feyenoord: opluchting in Nijmegen
09:54
179+
‘Bekerwinst niet nodig voor Feyenoord, twee keer dik gewonnen van Ajax’
09:39
11+
Trotse De Roon: “Als het zelfs tegen het grote Liverpool kan…”
09:24
329+
Onthuld: ‘Hélène Hendriks gespot met 22-jaar oudere vlam’
09:09
183+
‘Ajax-blunder met AZ-toptalent’
08:55
488+
Wilfred Genee doet boekje open over ‘Vandaag Inside-blaag’
08:40
53+
Perez tipt Koeman: “Gek om hem op te roepen als back”
08:25
555+
‘Frenkie de Jong-drama voor Ronald Koeman’
08:10
55+
‘Megaklap voor Ryan Gravenberch’
23:44
268+
De Boer deelt opvallend verhaal: “Bleef tien minuten op wc zitten”
23:21
141+
Werder Bremen-aanvoerder haalt keihard uit naar medespeler
23:00
76+
Atalanta schakelt Liverpool uit, AS Roma ondanks rode kaart door
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie